標題: 女朋友做錯事既時候應唔應該話佢? [打印本頁]

作者: michael86    時間: 2005-5-3 12:28 AM     標題: 女朋友做錯事既時候應唔應該話佢?

你地會唔會話佢,鬧佢呀?

有時我女朋友做錯野,講錯野我話佢佢就會發我脾氣..
但係唔話佢佢又唔知自己錯...(因為我唔想佢下次犯同一次錯)

你地係我你會點?
作者: abc123aa    時間: 2005-5-3 12:30 AM

我會話佢,不過唔會好大聲囉,如果佢嬲我的話我咪哄返佢囉,同佢黎場大戰.....= ="
作者: antonytwl1679    時間: 2005-5-3 12:33 AM

d女唔縱得架
有時係要話下先得
作者: Lincoln    時間: 2005-5-3 12:35 AM

等佢衰一次嘛!
佢成日都係咁對我架!
作者: michael86    時間: 2005-5-3 12:35 AM

Originally posted by antonytwl1679 at 2005-5-3 12:33 AM:
d女唔縱得架
有時係要話下先得
不過有時話完佢盞自己頭痛....
作者: Rika    時間: 2005-5-3 12:37 AM

E 個問題我都有同我女友傾過
我無直指佢的不是
只係無啦啦問如果我聽到你D英文有錯
我話唔話你知好呀? 佢話好
又問我見到你做錯野同唔同你講好呀? 佢通常話好
下次見到佢錯返到屋企先同返佢講
點會發脾氣呢
作者: yeahchan    時間: 2005-5-3 12:38 AM

話~~一定話~唔話佢佢就唔知自己錯~~第時就會變本加厲, 蠻不講理~but 盡量唔好o係d 公眾, 鬧人多o既地到話~~始終人要面, 樹要皮~你阿媽當街話你都覺醜啦~所以事後哩埋一邊話佢好喇~
作者: Lincoln    時間: 2005-5-3 12:40 AM

瞓啦!
遲D【女仕專區】見!
Bye!
作者: abc123aa    時間: 2005-5-3 12:45 AM

Originally posted by michael86 at 2005-5-3 12:35 AM:

係呀,冷戰就唔好啦= ="
作者: michael~~    時間: 2005-5-3 12:49 AM

Originally posted by michael86 at 2005-5-3 12:28 AM:
你地會唔會話佢,鬧佢呀?

有時我女...
我以一定鬧佢..
但現在一定唔會
有一天,她自己會明白自己
做錯的事,反而你不要怪她
因為....看看天空兄
"會發脾氣的女人最可愛 "一定
有D領悟
作者: toro    時間: 2005-5-3 01:36 AM

Originally posted by Lincoln at 2005-5-3 12:35 AM:
等佢衰一次嘛!
佢成日都係咁對我架!
呢個係好辦法
作者: red123    時間: 2005-5-3 02:14 AM

Ban 7 her la
唔縱得架 !!
作者: Jho808    時間: 2005-5-3 06:56 AM

first of all, if u really want her to be good....then u have to be patient , find a time sit with her and face to face...usually u can talk to her after the day she mad at u....that would be better.....then u talk to her nicely....u have to keep yourself cool....try to explain to her what did she wrong ......if she seems not agree with u, then u just explain to her very kindly what is the best way to her, since u have patient and are cool, she will see u are nice to her, at least she will listen to u a bit....!! i hope this would help, becoz i am using that way to treat my gf, before she has really bad temper, but as the time goes by, now she has changing alot.....!! Girls is like a baby, need to "tum".....be patient to your gf la....GODD LUCK !!
作者: rest365days    時間: 2005-5-3 10:47 AM

唔同人有唔同性格, 又要睇番件事係點, 仲要考慮當時環境, 兩人嘅關係.... 幾千個因素... 邊會話一個yes/no答案可以概括哂
作者: michael86    時間: 2005-5-3 11:20 PM

Originally posted by red123 at 2005-5-3 02:14 AM:
Ban 7 her la
唔縱得架 !!
嘩~~呢個只係分手既好方法jar wor
作者: Asurada129    時間: 2005-5-3 11:26 PM

Originally posted by michael86 at 2005-5-3 12:35 AM:

我次次都係...諗住好聲好氣解釋佢好先有乜問題....就已經發脾四....
作者: 左輪仔    時間: 2005-5-3 11:35 PM

唔會話點罵佢,同佢講下道理囉
佢都唔係細路啦,唔會受罵呢招嫁喇
佢用返係我身上就差唔多(一哭二罵三上吊)
罵得多佢會走嫁(實會變打硬)
我有個fd就係咁,成日罵條女
係我地面前都係咁罵
之後佢條女襯佢返工果陣走左佬(佢地同左居)..............
作者: michael86    時間: 2005-5-3 11:42 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-5-3 11:35 PM:
唔會話點罵佢,同佢講下道理囉
佢都唔...
咁我覺得你個fd唔應該o係咁多人面前罵佢...
會好冇面ma...
作者: BOYDWAN    時間: 2005-5-4 02:48 AM

問心,有邊個人唔會錯呢?而每一件事又何謂啱、何謂錯呢?其實只要諗深一層: 女人係愛嚟錫嘅,自己嘅女友係愛嚟"縱"嘅,就乜問題都唔存在lu;就算佢做咗 d 嘢令你好"唔滿意" (咪一味話人錯la,你啱哂咩~?) ,表達吓自己意見就得啦,事情嘅發展可以證明邊個嘅道理正確,久而久之佢就會不知不覺聽哂你講咖啦。其實有時女人明知自己錯咗或者令一半啱d但係都要死撐,甚至"發爛渣",咁係正常咖,正所謂"持寵生嬌"嘛,你係佢男友,佢明知你錫佢,野蠻d 就梗咖啦,女人專利嘛,當男人明白呢一點,再望吓自己另一半就會發現: 女人,真係好可愛,妳啱哂啦,好未? ^^
作者: toro    時間: 2005-5-4 11:56 AM

topic over 15 reply +5
all nice reply +5
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-4 05:46 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-5-4 02:48 AM:
問心,有邊個人唔會錯呢?而每一件事...
totally agree !!!

同女朋友死拗到底ge 男人……我唔欣賞~~
作者: entkk    時間: 2005-5-7 01:23 AM

首先要先攪清楚"錯係邊先?"
如果只係觀點與角度, 咁就唔好出聲啦...
如果係好客觀咁錯, e.g. 串錯字, 攪錯時間, 咁你咪"提下佢囉.."同埋唔好講個"錯"字就得架啦
e.g. "Apple應該咁串", "你約Ann係四點 (如果佢攪錯係四點半)"

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0