標題: [5/09吹水加分題]大家試過最窮既時候得返幾錢? [打印本頁]

作者: superlover    時間: 2005-5-7 09:01 AM     標題: [5/09吹水加分題]大家試過最窮既時候得返幾錢?

我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......- u" \1 }% z' v4 K' d- a" W2 ]
3 b! L3 k7 m% S# h& K
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-9 at 03:48 PM ]
作者: william303    時間: 2005-5-7 09:17 AM

你都還好,買野唔夠錢!我最窮係好多年前,我袋裏面得果個2銀錢,重要係九龍灣返柴灣,咁你話可以點!都重未計欠人錢呀,陰功,小朋友宜家你地咪幸福囉!大把人重窮過我呀,所以後生的時候留返D錢,唔好咁大洗,知道嗎!
作者: chung31249    時間: 2005-5-7 09:27 AM

$1.7.........
作者: singleung    時間: 2005-5-7 09:29 AM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 09:01:
4 ^# U$ ?7 h  N1 A4 z7 F我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......
8 j4 v" b8 I$ k+ w# o0 J: g! g我最窮的時間是於北角工作,早上由黃大仙步行往九龍城碼頭(免費),坐船過北角碼頭,步行回地盆(免費),早餐免問,午餐在地盆(公司包),回程路線調轉,晚餐老媽子包,   此種生活足一星期
作者: superlover    時間: 2005-5-7 09:42 AM

Originally posted by singleung at 2005-5-7 09:29 AM:1 y" j1 m# S( j

( b* m2 e  g$ t" ~4 L' S; |我最窮的時間是於北角工作,早上由黃...
. R$ ]* I2 U' u# R1 a) i又幾慘既......
作者: superlover    時間: 2005-5-7 10:01 AM

Originally posted by william303 at 2005-5-7 09:17 AM:6 @2 ~; i  }' x. g0 }
你都還好,買野唔夠錢!我最窮係好多...
' N+ s. f8 k) M) Z咁你之後點返屋企呀??
作者: william303    時間: 2005-5-7 10:08 AM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 10:01 AM:
, y/ v; p, _5 {
0 ?0 }! w. p4 H" |咁你之後點返屋企呀??
4 C/ _5 a% u9 n, Z6 E係地鐵站跳閘,
作者: noknok_nok    時間: 2005-5-7 10:12 AM

我最窮?一蚊都冇囉
作者: william303    時間: 2005-5-7 10:19 AM

Originally posted by noknok_nok at 2005-5-7 10:12 AM:
& _) W8 n& h2 i$ Z' h我最窮?一蚊都冇囉
3 M9 k6 b! Z/ t
咁慘!但係有冇飯開呀!
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-5-7 10:20 AM

得番幾毫~通常在週末出現(俗稱糧尾時)
作者: neitly    時間: 2005-5-8 08:50 AM

0.1
作者: so1874    時間: 2005-5-8 11:07 AM

話得係最窮既時候...就當然係一毫子都冇La
. ^# ?) z) r  I& d: v4 ]3 p8 _4 {* u7 ^  k" }/ y! ]: i
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 5&checkid=a734a

圖片附件: PDVD_105.jpg (2005-5-8 11:07 AM, 17.6 KB) / 下載次數 530
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=282075&k=ae03d302a73f48120df17779cf08dd6d&t=1719810973&sid=VVYSz2

作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-5-8 11:14 AM

點先叫最窮??( d( f+ w+ ~' @; a6 L
咁如果我今日得反1蚊,但係聽日有100蚊,/ A1 V5 F! Z- `2 H( L. C
咁我今日係咪最窮??0 i0 [' x2 C7 ~: g! |; x7 Z
未試過最窮,因為我仲係俾呀爸呀媽養~
作者: roykenroy    時間: 2005-5-8 11:51 AM

最窮果時,就係自己做生意果時.......聽日要找數比人.....但係今日夜晚仲未諗到辦法果野!
% f; {- w' E0 s# M' T6 r/ O煩到不得了.........真係好辛苦.....個袋又淨番一百幾十.....連買包煙都要企o係人生交叉點...驚今日買左煙...聽日又冇錢食飯....如果聽日有錢收....今晚吊煙隱咪好唔底....好 on 9!
, w9 a8 [2 o) t8 X/ K8 \$ A8 j+ `" L( r- s) @7 S' Y
最唔開心係當年母親節同阿媽生日都冇錢買野比佢,又或者請佢飲餐茶,仲要佢成日擔心我.....諗番起真係百般滋味....不過我亦o係果時學得最多....都唔知好事定壞事.....
! o1 U) G6 v; @所以而家阿媽只要目光停留o係某樣野度,多過廿秒...我都一定買比佢! (當然係能力範圍啦...佢望住架巴士或者飛機,我又咩野咩.....)! j' n& {. K. H7 ^  M$ U$ L
0 i5 @  l% Y8 t2 ~3 q
要捱唔緊要,最慘係個心理負擔呀!
  I$ q4 M4 _7 [7 N5 h. K8 S) a! |各位:  一定會捱得過嫁...咬緊牙關啦! 兄弟!
作者: superlover    時間: 2005-5-8 05:09 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-5-8 11:14 AM:5 m. q* ?" e( W4 [
點先叫最窮??9 y7 A/ v$ D2 O8 }* D& \, w
咁如果我今日得反1蚊,但係聽日有100蚊,
; {* P4 d, V( B  H7 F& q咁我今日係咪最窮??) ~# r" Z9 G; u& I9 m
未試過最窮,因為我仲係俾呀爸呀媽養~
; @0 T( w! a. q  x4 D/ x# o9 N
唔係既,有d人維持得好耐,有d人通常都係幾日姐,姐係你點都會有一掛係特別"dum"7 A* {& z& E6 y3 Z, j- ], D
想出街都冇錢,想做咩都唔得....
作者: superlover    時間: 2005-5-8 05:11 PM

Originally posted by roykenroy at 2005-5-8 11:51 AM:/ H% W6 }: E. l: Q# T$ m2 {
最窮果時,就係自己做生意果時..........
! H+ S' g3 s6 p9 [
呢d咪就係人生既經歷囉,其實"窮"唔多唔多都俾到d經驗我地既......
作者: robertchai    時間: 2005-5-9 02:55 AM

各位...最窮果個人叫布殊,佢爭人幾十億...9 h. ]9 I3 `' X3 Z/ L
仲有好多負資產呀,生意失敗呀,果D,哈哈* l3 ~% C9 z& C, I6 V9 d
5 [. n  G( U# f: s$ U
比起來由黃大仙街去碼頭都不錯,行下有益,鍛鍊自己意志同身體,不過唔好唔食早餐哦~
作者: xshatinx    時間: 2005-5-9 01:51 PM

得$8.....無錢開飯。。只吃面。。吃左一個星期。
作者: brightlee    時間: 2005-5-9 07:00 PM

Originally posted by roykenroy at 2005-5-8 13:51:
1 s5 p. n) t8 z; o* X  ~6 s1 T最窮果時,就係自己做生意果時..........
- e8 f2 e6 d6 x* b4 P& |: Q/ p- }6 r) h  c% \: u1 o9 R3 ]
a great comment in here!& o# o2 A' N, U' f7 g
i am really happy to see something articles are liking this.& G. _! [+ c5 r) A* a% E# h4 G/ u

3 p; i7 `6 r- y. {' {: X1 Oyes, we can have so many tough roads/situation in our life.  o' M2 R7 k2 V: p9 R4 Y4 f( N, b
I am AUS-$5000 nowadays.
* b5 Z! |+ C0 U* A, r9 m0 ^, SI feel blessed that some people loan me money to support my life) z2 D$ w1 e1 @" ]
I think the most important thing in your life is: You need to be looking positively and the most important in your life is: YOUR LIFE!" L, I$ {: x8 S# P1 H0 c
If you fight back, you can have an exit somewhere.1 T. v1 y  K9 l
If you don't fight back, sorry, no one can help you!
( S: z; N3 R6 P2 j" m
5 c+ _5 W3 \% p8 v4 g6 Cso, Be Positive!7 D8 A$ F$ P  O, ~

- b4 {' x: b0 Z2 U[ Last edited by brightlee on 2005-5-9 at 09:16 PM ]
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-9 07:06 PM

我最窮o既時侯........
' R& P: A% _3 J8 J8 J) V8 P就係窮到我爭阿妹錢 =.="
) z, M9 j' y; A. I* q2 @; ko個時真係慘, 每日食早餐加埋午餐都唔可以用多過10蚊 =.="
作者: cymok3782    時間: 2005-5-9 07:31 PM

at the end of the semaster la, i have about US$150 in the bank but owning my roomate about US$300(dinner+everyday small stuff)
作者: 左輪仔    時間: 2005-5-9 07:33 PM

最窮果陣咪成身得返一蚊囉=.="" I& O% b+ q1 ~( W$ U
係幾年前,我岩岩出黎做野養家/ o$ |" U. R. q2 q5 F( N' n0 K! Y
到左月尾(糧尾),個身巳所盛無幾
: X, m" Q/ _7 g得返D散銀用,仲有兩日先出糧,* E* s/ \4 b! L! j% u7 P& X
我又唔會問人借錢既,咁除左車
0 M7 B! U& b. I( |0 Q凡連飯都唔食,慳得就慳(捱到返屋企食)1 _6 z5 b3 c0 _, K: D
都左最後果日,個身只係得返一蚊3 l" f5 A! w: _& I
我要由油麻地行走返彩虹,9 b2 ]: B* u- |
而家我都仲記得我果陣有幾慘
作者: city1220    時間: 2005-5-9 07:34 PM

我試過最窮既時候,租左幾本漫畫
6 ]& c3 C/ j$ R' o但過左期都冇錢俾佢罰
" B( s3 p& j: S0 C0 R' {. i唯有硬住頭皮話走去還
: h5 X4 s9 g! X- n話唔知過左期唔記得帶銀包- U  ?0 _$ U' E: e
下次俾~
- s3 b/ w% j3 p之後再唔夠膽用晒錢/ g1 A% I( H7 t8 @) H3 m
總要留返D
作者: michael~~    時間: 2005-5-9 10:25 PM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 09:01 AM:
! {. L$ Q' B3 x" F我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......+ ?+ H- ~" u$ F
4 U& L# J' A( m
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-9 at 03:48 PM ]
: y" s) J% e2 |5 P6 q最窮既時候....$1.28超慘~~~~~~
作者: johnwu    時間: 2005-5-10 03:29 AM

負資產算唔算??
作者: abc123    時間: 2005-5-10 06:35 AM

最窮應該係上個月到啦=.=d fd成日搵我出街~洗晒d錢0 B% W: z% l, o5 J9 R. R8 w: ^
但係阿爸又無出到糧~過左個幾兩星期既窮生活+ |% W3 ~; h+ q8 i# k& y
當時成個幾兩星期都係得十蚊=.=都唔知用丫定唔用好~用左就無啦wo @@
作者: foodpadv1    時間: 2005-5-10 05:11 PM

after 98 負資產 + b, E; e1 r2 k# _! U9 M0 g/ `9 @  k
日日paybill7 z4 T6 ?8 @2 ~2 p1 a2 {3 [7 P
日日 empty
作者: chuen167    時間: 2005-5-10 06:24 PM

一起身~刷牙~番學~~出左門一睇個銀包....眼都都光埋!!; F  S/ W! i# C! P% H: D, M
得20$$原來係唔記得拎錢...想番轉頭拎..點知冇帶key!!
. v+ y% i* I7 h/ {2 e! Y- |坐車用左12$....番到學校冇錢食lunch....唯有食包....一個唔夠食...要食兩個...
, M" v4 X  {% w1 B用左4個半...得番4$...慘到要飲益力多....><!!得番兩蚊.........要問人借錢.......
作者: 大家樂1234    時間: 2005-5-10 09:19 PM

未試過: }& m, K' O5 Y5 C3 O0 [7 \; m
以前阿媽係邊我都知道
/ {' O- |0 ?2 j4 b* `8 M無錢問佢拎, J$ B4 G% q* ]2 G
全家人唔知點解個個都好疼愛我
作者: 冷莫的卓一航    時間: 2005-5-10 10:37 PM

我試過最窮既時候,生意失敗,一個人走佐過馬交,清靜一下,欠下二個月租.
& I. y: s3 j" H' M/ t又試過去酒婁食霸王餐,
作者: Wallacehk    時間: 2005-5-10 10:59 PM

最窮係生意失敗,要用信用卡CASH ADVANCE 找十幾萬比行家,又唔敢比亞媽知,最後呢十幾個由我細佬幫我還比信用卡公司,到而家重未還返哂比細佬
作者: wild9394    時間: 2005-5-11 08:14 AM

$0.0 for 1 week
) {, Q, v! w3 {6 h5 ]" L9 E  Aeat at home
6 c4 \( E7 `5 V* M. ~# Istay at home0 s* W1 Y  i1 o# }' E
most of the time watch TV and sleep at home T__T
作者: Asurada129    時間: 2005-5-11 12:54 PM

我最窮o既時侯........
1 x' t/ H. m( e試過爭我家姐錢成2千幾蚊...個時唔知點解甘大洗...個時仲讀緊書冇收入..只靠返學車費飯錢洗
$ ^1 {% {2 m! i: Y但之後我家姐不用我還,,,
作者: 28083003    時間: 2005-5-11 02:44 PM

wah.................個個得真係窮得好恐怖..............0 _/ h* _1 X0 L; n8 O7 t
又爭卡數又生意失敗
4 ?: j! x2 ?0 L; Y8 e9 n3 ~/ g1 _  b, Y* @
對於仍係學生o既我7 M0 c5 j8 o) [6 e& X
最窮個次係因為買左個touch o既銀包
8 U- J) r- b) v- x但係成個禮拜個新銀包都冇錢o既..........haha0 Q# P+ R$ K; u$ M9 w
: w+ w% `# y$ M+ j- s
人大左就越大洗0 w2 ?& {" a# B" ]5 w
但係唔知點解窮極都唔會冇飯開!!!
作者: kimkim    時間: 2005-5-12 01:09 AM

冇工番果陣-.-得幾廿蚊係袋
" C& f' S( ]* n- J# O8 o真係好濕滯=..=
作者: superlover    時間: 2005-5-12 09:40 AM

Reply to all% C: G- B4 b) k, r# k$ \
睇黎大家都有唔同既經歷,其實呢d經歷係一件好事黎嫁。要試過冇錢,先明白有錢既時候既好處,不過真係好同意28083003兄既講法,真係唔知點解人大左就自然洗大左......
' J/ p* `  i+ [+ k# J4 J  Y以前細細個,有$10出街已經好好啦...而家,如果$10,都唔知點過呀!!
作者: superlover    時間: 2005-5-12 09:41 AM

Originally posted by wild9394 at 2005-5-11 08:14 AM:
# M2 J" A  u; ]7 J; z$0.0 for 1 week2 l; U: m2 d) l8 y9 ^8 {
eat at home- g1 {2 t4 ^: O/ k$ y4 E: d
stay at home
$ o: o, J* _/ @- l" ?& Mmost of the time watch TV and sleep at home T__T
7 a0 S+ \9 n3 @0 ?4 v2 f, w2 X
我想問下你o個陣係學生定係做緊野呀??
作者: duckduckb    時間: 2005-5-13 01:02 AM

想買$5注六合彩ge 都無錢時.........
作者: mark072610    時間: 2005-5-13 01:28 AM

還好ㄅ~~我比你更窮多沒在說ㄌ~~
作者: jasonkat    時間: 2005-5-23 07:45 AM

小學個時,
+ F1 k: [" D: n2 E9 n以為自己散字包夠錢塔車,
- _/ @' E% k0 m" X- e- D跟住買左個M記包黎食,8 b# f3 s7 h+ }( u9 ^( b  {3 i
點知上到車先發覺,
! I3 I5 R' q  j0 `. P- @* V7 E唔夠錢,<差2蚊>
  {( E: I5 e7 _0 Y% f6 Q好采個司機好人
6 s. d& w( B; V' ?) _( U  s話下次塔車入番,8 p# N# [7 i4 D
唔係實番唔到屋企
作者: waiC你    時間: 2005-5-23 08:32 PM

史冇前例
! N+ M; H7 \1 [! j% L4毫子走出街
作者: MaxFigo    時間: 2005-5-24 12:50 AM

試過唔見左銀包 = =4 m' V/ K, p) V2 U0 N
無左八達通搞到搭車要靠散紙...
6 ^' }2 M: {3 T$ R8 e5 ]果陣仲要日日駛10幾蚊車錢送條女返屋企 = ="""") }8 N$ ~8 V" F) d2 `3 V
仲要請佢食飯le = =
( P3 |! G  F4 ]" v/ t" W
9 z; A$ X$ x! P& z% \. K結果成個暑假得返10幾蚊係身....6 d2 Y1 J2 r0 b1 p) L7 R$ ~4 p: L
無得出街......><"
0 {- ?* E8 O' o2 `好彩果陣忙於搞o camp ^^無時間出街先唔覺有太大損失
作者: bigfish    時間: 2005-5-24 03:01 AM

作為一個有信用咭o既學生, 要兼顧拍拖同理財係好困難, 女友陰乾我d 現金, 淨返$30.x, 提款機都提唔到, 八達通又冇錢, 唯有靠女友每日借$20 搭車 & 食麵包充飢, 奉勸大家唔好就女友呀
作者: swl0307    時間: 2005-5-30 11:33 PM

$10 ,仲可以買張三T博下
作者: i4826c    時間: 2005-6-13 10:13 PM

記得我仲係雙失既時侯,
( [, i9 Z! h8 s8 ?# N我既 Account 試過就只得二百幾元左右.+ w$ C! ~9 d) t& G
不過我覺得無錢是小,
+ b. R7 x- |  {2 c3 R* q失去其他人既尊重先至係最重要,
9 B! g, r3 I7 q) E! X尤其係家人.; L( R2 [+ B4 G+ }( d% F
可以話係完全感受到人情冷暖.$ w& N6 G- o3 c4 ?
後來搵到工後,
- T% [% i# V$ }講野先大聲番少少......
作者: henrykmb    時間: 2005-6-19 11:14 PM

我試過淨返1.2
3 F  B! u( n! c不過好在離屋企唔遠! _: b) C& X! R4 \8 I* s5 ?/ A
行返去
作者: X-Gang    時間: 2005-6-19 11:27 PM

我記得有一次成排人出街,我唔小心帶少左錢出街~8 h) G+ B2 m3 ]* M1 O! c. C3 I: J. o
之後去買野,買完野之後~我得返8蚊,仲要食lunch~我仲係要係中環~9 A" k3 v! Z: o" f$ m
坐車返青衣...當時係...嚇到傻左..~之後好在有途人肯借十蚊比我..
" o$ E, a0 K. Y; N不過到依家都未還**~
作者: hoho886    時間: 2005-6-20 11:00 AM

我最窮既時候應該得番好小# X( X: e6 `2 k3 u8 D  q" B
不過都仲可以買到一d野食既! R. S# W6 X, g
真係得返幾多就唔幾得,因為都係以前既
3 T* ]. l$ ^0 |. Q% v4 b. x我諗應該唔夠$10$ i4 P7 k( l% M6 X; ^/ I: F6 t& c
咁我就不斷係整間屋仲有冇放左錢
! M' o$ R1 H' E! ~, H好彩原來真係有呀,不過都係小到唔小!!!
作者: wer    時間: 2005-6-20 11:36 AM

我最窮既時候應該得番好小錢9 @. e- E) B. \! w
我吃了午餐後想著乘小巴回家,1 j8 F6 ~- K; G6 n4 L0 X% i
但我己沒甚麼錢! B$ E5 [: {6 t& H& ?- y& L1 X
那兒是尖東,我家在慈雲山,
3 U& L0 g. J8 {0 E3 |, P- F走大約個半小時才回家
作者: superlover    時間: 2005-6-28 10:49 AM

Originally posted by i4826c at 2005-6-13 10:13 PM:
: k) G  D3 U( E記得我仲係雙失既時侯,+ L7 \; o+ H1 j7 U6 l( ]8 J( L/ P
我既 Account...
4 }3 Z2 j, x9 f$ n5 @% U
我而家都係雙失呀...
作者: 冷    時間: 2005-7-1 04:54 PM

一出世,% C( G3 A5 F* k( q8 x# U7 M
一毫子都無。
作者: 睇我唔到    時間: 2005-7-1 05:30 PM

一個星期日既下午,我個fd講請我去打機~打機玩完又想加鍾~加完之後先發覺冇錢"答"車,又想食野又想飲野,最後就取消返張八達通~食完野飲完野"答"完車~最後o個果星期得50$食飯"答"車) L% ?" f2 G4 h2 p  l! r# c& I7 O1 D9 Q

* r" i6 q8 o3 R) U1 e- ?[ Last edited by 睇我唔到 on 2005-7-1 at 05:31 PM ]
作者: suntan    時間: 2005-7-2 02:18 AM

最窮的時侯係係小學/中學時, 每日得20蚊用, 包食, 包車費, 見到同學仔得閒可以買波鞋, 買漫畫書, 自己就沒得買....不過, 出黎做野後就邊做邊食邊慳...
作者: ivan2005    時間: 2005-7-6 02:59 AM

冇錢到要叫朋友黎比錢我坐車走~
作者: kakeidevil    時間: 2005-7-6 02:29 PM

最窮試過得番兩蚊....
作者: annie628    時間: 2005-7-6 03:36 PM

我好似未識過喎, 因為由細到大我都已經識得儲錢啦!3 a) c3 j4 g. z) s
3 {7 w- v, C& n! J0 P- J
細個時(讀小學時),沒有零用錢,有時見到D得意既野,想買,但無錢買呀!所以咪有錢時,識得儲錢囉.; i, a  j2 V* l" ^  B, A/ j; h

. y' n& I/ d/ U$ L5 p2 Q: Y# D; f之後到中學,屋企人比零用錢,我已經識得用一半儲一半啦, ! Z, o, u5 P( P5 H& E) s3 K4 ]

2 e* Z5 G# i0 \依家做野更加唔晒講. 差唔多所有糧都攞來儲錢,儲錢已變成左我既嗜好啦,4 J  N9 _5 k: J  _; a) t: b$ h$ r% t

9 z; X/ e) w! B雖然我中意儲錢, 但亦會以"應使時就要使"為宗旨,有時都會去旅行,放鬆吓自己。
作者: 秦二世    時間: 2005-7-12 01:50 AM

现在咯。。+ G& g1 C5 G. D4 p6 e1 W1 s
而家欠朋友300蚊。。
! G- S3 M9 `  Z' Y' H生活费也还没有清完。。
& G1 m* }8 h( E- |+ @$ u5 d. ~& |死啦。。
作者: pinkpiggy    時間: 2005-7-12 02:07 AM

我最窮既時候負銀行2000英磅﹗
作者: 12311    時間: 2005-7-12 10:44 PM

試過冇錢搭車番屋企
4 \+ v/ \- d+ Y( z: g: p5 p/ l好彩有fd依樣野-.-"
作者: LouisYu02331    時間: 2005-7-12 10:49 PM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 09:01 AM:
; C1 c! F! ~  f8 D! G8 i( M我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......
3 U7 N+ f: L  S/ d) x2 n9 D# g5 q! P8 t" N1 d5 a
9 j4 N, Z  l. j7 I/ V! K' x我最窮既時候,,就係有日我學校話要交D去日營既錢
9 M' K) e' f7 k2 o3 ^6 h重要係用8達通比錢
0 c3 H% T' l; q! |0 r' f; B) s7 M我唔知我張8達通得返30蚊5 L" M  t  g+ w$ W3 p$ ?
俾完錢之後我D同學同我講:喂,我岩岩見到你剩返-20幾蚊喎!
* W) p& ~/ f0 @7 q# F跟住放學,我係咁搵人借錢俾我搭車,,點知一個都冇% y$ m4 z/ C3 q& a/ Q+ S
搞到我用左1粒鐘行返屋企~~
3 E; M- |( n* ^返到屋企,,都5點,,我由1點開始已經冇食野
) T8 y+ G  A7 [9 p, ~返到屋企呀ma又唔係度,得我一個: ]0 h9 Y% x  D5 ~6 C: p- z
公仔麵,餅乜都無,,,我又無晒錢,,唔可以出去買野食,,我又係乖孩子,唔可以偷錢
% ]; v9 ^- |8 S  n' N8 W' f餓到8點先有得食
8 Q, b5 N9 q6 M. |) Q0 Y! r$ N% z2 K+ m7 d真係慘~~
作者: lawrence    時間: 2005-7-12 10:55 PM

few cents..... haf to walk bk home... form CWB to Central
作者: 大波仔    時間: 2005-7-13 12:20 AM

窮到想食老麥都要用爆發達通...<<早午晚一餐搞掂...5 q# C( ?2 W- n$ x3 @
試過差d無錢搭車,o岩o岩夠數左右,距離都OK遠,5-7個MTR站咁遠左右...
作者: afai12    時間: 2005-7-13 02:25 AM

我最窮就系欠人錢!所以吾出街!
% I! r7 ?5 D- Q$ e0 P" E5 I出街又冇錢!又要欠人錢!吾知會點!. }/ g0 `6 t' W# Y# n
錢!!錢!!錢!!錢....吾好比我知邊個發明錢!!!
作者: Ninka2005    時間: 2005-7-13 03:51 AM     標題: My opinion

錢!!錢!!錢!!錢!!  That's life.   My poorest time is when I have to eat rice with soya sauce.  I didn't even have a cent !   Got caught trying to steal milk from a supermarket... =(   
. e& c# W+ s& g9 r: L" v
8 N2 X  k- K" W6 S: ~I'm doing much better now; Z: Z4 T! j% v( j; a" D) x$ P8 C

: _& N  j6 a4 n# U錢 cannot buy happiness but without 錢, you won't be happy!  I guarantee it!/ D5 f/ m- K' v: ^
; I' s9 E" M: y) n
Ninka
作者: yeahchan    時間: 2005-7-13 01:11 PM

negative capital
作者: ka_kit1314    時間: 2005-7-13 02:04 PM

有次係網吧唔小心跌左個銀包都唔知~5 t$ m  S3 ~& N5 [. S
比人拎晒d錢,但個銀包仲係到= =""無奈
* |; r! z" a4 x1 o$ _* y之後維有同老闆講唔見左,之後就些住數先!!(我識果個老闆)
作者: 滅殺之王    時間: 2005-7-13 04:07 PM

我最窮果時 真係 咩錢都無- Q- [: ~( a. V! m+ e
果時中4  走去玩online game 買玩具   玩到  1蚊都無 =__=
作者: 銘少    時間: 2005-7-13 05:40 PM

Originally posted by 冷莫的卓一航 at 2005-5-10 10:37 PM:6 E0 Z% k/ v, w3 ~0 w( Q
我試過最窮既時候,生意失敗,一個人走佐過馬交,清靜一下,欠下二個月租.
1 |. l5 g1 t1 }8 {- m又試過去酒婁食霸王餐,
! m0 t: T) r! o6 i咁你要對你細佬好D啦
作者: hideaki    時間: 2005-7-13 06:45 PM

不知這個算不算~~
% S1 o% {# b& E有一次和朋友穿著校服到百貨公司逛逛
8 H2 P6 F5 \( p+ m帶著父母剛給的零用錢~在一個轉角處& m* `. E! @' \" I) T  e4 Y
被人搶了~~  |1 u- K/ c8 J) t/ ~
身上一分錢都沒有,
7 L2 R: y& v% [0 n還要到處求人要零錢搭巴士回家
9 E# d5 u! c, f2 p/ n) L1 ^之後那個月都沒出外逛街~~
/ @  V% n/ b/ l+ P! j7 S/ K4 W* C( [0 x8 W" m( q
哎!!!
作者: 西部狂傑    時間: 2005-7-13 07:51 PM

最窮呀....咪算係而家囉~(其實每個暑假都係)
+ g- j  V. Y6 Q2 p- R我唔知仲係唔係一個學生= =,而家考完會考等放榜但又中五畢業左, k) m. M; L1 X/ E- s( F
平時lunch番屋企食,但都有少少錢比我既,but因為同學生日呀~阿媽生日呀~父親節呀~母親節呀~我就會出錢,阿媽阿爸生日同埋父親母親節就會請佢地食飯(當然最多咪出一舊水....冇錢嘛~)$ ^. R* e2 Q" ^( C) `
同學生日又出幾十蚊,平時都冇咩錢儲,因為除左有少少零用之外(少到可以打一鋪機就冇左)就冇錢...況且我阿媽除左番學比錢我之外,放假唔會比....而且放假同人地出去睇戲and玩都係自己比.....唉~~~我問過我阿媽拎零用錢架啦...係暑假,不過佢話你食我既住我既著我既唔洗你比,你仲要咩零用錢呀.....咁我就冇計啦..係事實....
5 R& O% ~! }7 C- C; s7 p/ O+ l- |6 s# |
而家我全副身家得5蚊都唔夠,係呢個暑假點過呢~~?就係等公司出我個份糧~$250~(做左兩日promoter就唔搵我做啦,有冇人聽過咩咩咩LANSING既喇叭?唔講之前個個字.....貴到無倫個隻呢~冇人買喇叭,有d睇下就比個價錢嚇走左,又點有生意做丫...)d fd約我出去睇戲都冇錢呀= ="..........嗚嗚嗚$ L5 L( A7 n/ A# f/ t! u* \
最有d眼紅既就係我細路好易就有錢....同阿媽泵幾下骨就十幾廿蚊.....佢讀小學就有零用錢...我個時就冇...- g5 g( s% _" k$ }7 c  r" {

0 _. C/ L+ T, y; u' r' J0 [我都知我地活係幸福既家庭,有好多人慘過我地,
! Q; @, F5 g1 {' Z) R5 z3 m4 O! v話哂我有得食有得住...問阿媽拎零用錢真係有d唔好意思既...& A$ e* y( o! a+ K# L- D/ C! g
人越大越知錢既重要,以前知道一個星期就出一次糧,覺得錢好易有;) p/ d" G6 p3 D
而家大過仔左唔會咁大洗lu~....
2 ^, W8 z& r' }* ~5 K. \
3 d4 @- w! W/ A9 Z( f所以見到d fd成日話一出新game就買,又可以租漫畫,成日可以睇戲,成日出去打波* `( o+ t6 b. n- ]7 |  F
仲要話係暑假一個月有一千蚊零用都唔夠洗既人,我係非常羨慕的....
. n2 G/ a+ k1 P. ~7 \# W1 U
6 p; B# H% j% F2 h. Q' c[ Last edited by 西部狂傑 on 2005-7-13 at 08:20 PM ]
作者: mwj2003    時間: 2005-7-14 10:23 AM

我最穷的时候,连吃盒饭的钱都没有,只能喝水,现在想来,恍若隔世。
作者: topkiller    時間: 2005-8-26 12:50 PM

最窮時一分錢都冇 ..
作者: alexha    時間: 2005-8-26 03:19 PM

我最窮既時候??
, ~; H, x8 j! f- ~0 ?. f# Lonly have $2.0 need to walk along the tuen mun river to tuen mun from siu hung
作者: hotimmy007    時間: 2005-8-27 03:23 AM

得番$1.5
4 Y; M6 O( P1 ~: ]又唔夠錢返home
+ G+ m% x4 L# b( A( B/ \  H結果要行番home.
$ U* X  z. u# p4 s  b2 ]8 o9 Y又熱又遠% b' R. d  t( L/ t" ?
無錢都幾辛苦
作者: GENOCIDE    時間: 2005-9-14 11:31 PM

现在现在现在
作者: d228216    時間: 2005-9-15 02:06 PM

前年滙豐$82時, 瘋狂入貨, 銀行户口不足萬元...要等出糧
作者: nono_comdan    時間: 2005-9-15 10:15 PM

得番$0=.=
作者: P900    時間: 2005-9-16 03:54 AM

Originally posted by roykenroy at 2005-5-7 10:51 PM:9 ~' w# z* R, L0 ~9 n) M+ B
最窮果時,就係自己做生意果時..........
6 e7 Y; p, E) G  u5 \
各位:  一定會捱得過嫁...咬緊牙關啦! 兄弟!
( q5 f6 Y: D/ g+ Q. V5 z2 {$ ^AGREE!!!!
作者: dragonball    時間: 2005-9-18 09:54 PM

最窮個時
# H9 \( {) ^* R! k+ X% D6 Y' m) x! i$ _7 \5 Q& w
咪係要揾人救擠.....lor
作者: abc911abc    時間: 2005-9-19 02:22 AM

一起身~刷牙~番學~~出左門一睇個銀包....眼都都光埋!!0 f4 J* V; a0 e* R' H# m$ v2 E
得20$$原來係唔記得拎錢...想番轉頭拎..點知冇帶key!!
- }4 p3 o6 j) P6 F坐車用左12$....番到學校冇錢食lunch....唯有食包....一個唔夠食...要食兩個...  P# y8 L  G1 ?0 S" a; B* W
用左4個半...得番4$...慘到要飲益力多....><!!得番兩蚊.........要問人借錢.......
作者: Killer6234    時間: 2005-9-20 01:42 PM

最窮應該就係讀書果陣,同屋企反晒面冇錢俾我(每日仲有廿蚊飯錢)," D; U# J% I+ H: u. O) q+ ^
一放學就返屋企搵衫走夜晚都唔番屋企食,到半夜兩三點先番屋企,
3 X/ n5 {5 ]( B5 _0 J% m! ^! s! ^每晚夜媽媽行半個幾鐘先番到屋企訓,廿蚊食足三餐咪話唔慘,* f4 z' Y* [( q  u
咁既情景仲要維持左二個幾三月........
作者: lung712    時間: 2005-9-25 05:35 PM     標題: 5位數字

最窮個時
' `8 ~% [1 c! L. m  M: k* A) n: l
( C) ~4 F7 v8 Z
/ S8 E' y& @7 m& S3 D/ n
; g7 w  q0 \$ W) F5 G, ~- W2 F* s* {$ `: l% S

: G* M3 r7 F% z# F+ Q( i$0.0000
作者: 丁當    時間: 2005-10-3 01:53 AM

最窮試過一毫子都冇
  G4 c8 Q3 z$ N7 C0 I% J9 ^# B% @ar爸ar媽返左大陸,要等佢地返黎先有飯開...% E- W( B- u# @, h2 T2 F
一.一
作者: honeywell    時間: 2005-10-3 07:20 PM

大約8,9年前我依度新賭場落成冇幾耐,果時剛剛出來社會做事,4 O* [1 C. r& _1 X% E" ^4 v
, y% k' l/ E% w; U/ v; n
平時都係唱下k,去D bar到飲下酒咁,食下煙,但從唔賭$,咁大個2 r" H5 Z; n0 G0 q) G5 r( J0 S

0 A/ f1 k$ ]* W4 A4 P( J2 a7 O人連六合彩個類都未買個,加上依邊夜晚真係冇咩好做,
5 m9 E4 S% I5 c7 ?7 f6 D; ]
0 {% m. w0 w  M/ s& W+ m% o! B而且我自己份人唔大洗,有習慣將一個星期2/3粮留起
% }1 }, Y& x! u) [" |+ d' X- c% u* z& m5 n/ k% E. j
(澳洲大部份一星期出一次粮),雖然唔係非常高薪厚職,
  G6 u4 Z9 L  }1 n2 C6 d" `" s: z% {2 |( b5 w/ g
但屋企又唔需要我養,所以真係衣食無憂,從來唔會為$發愁,呵呵
9 N) `( {1 B2 ~
+ {# ]5 A3 }; h- c& q* W& L但係可能果時仲未成熟,對感情事處理始終有問題,# _- v% ~+ j) K6 B. F8 @

- T& H2 m: [8 h) ?$ I同個女人由開始直到分手,又分手再復合,然後復合完再分手,
4 l. f) o! I5 W- w& T% \
. ]+ @8 @% ]1 Z) D如始類推6,7次,最後崩潰,我唔再返工(同佢係同事),
2 G( r1 {+ h4 R" Q& ~  d- I# I& T7 z  i6 O- J, m1 @
日日出去搵其他friend揾其他野攪下,好怕一個人夜脕對住間房四面牆,4 X# ^5 y! s- m) ]5 Q$ Q

( H1 G1 C; E! k7 N, ?% {5 l但係出去玩得多,來來去去都會悶,當其時可能又傻到覺得情場失意,賭場就應該
* q: b% u8 ^- D0 }7 I0 q% U3 P4 w1 f6 m" S7 \
會得意,就囉晒戶口既$出黎,就開始玩下賭$,記得有一晚最寂寞難耐
% E7 |# m% u* P. b6 }7 {
  g; _9 Q6 t- q# m$ ~" W既時候,突然一call,原來係一位冇見好耐既女好友叫我去飲野,
  M! J1 L0 w. L' ?( R
/ V8 m9 P: _6 d2 T唔知係唔係心痕手癢又或者比鬼推,當其時我就話,不如去賭場la順便飲野,8 M2 O" P8 ]  `/ K

$ K, \- Y9 b) L7 V0 {於是乎我就"雄"心壯志帶晒副身家去換籌碼,開始大家各有玩,佢玩輪盤,7 ]+ Y6 }" z% B5 w
% }3 [3 L1 E4 F* B; g% j
好冇奈我淨係識玩21同大細,所以我玩21,剛開波就連贏4,5around,
) Z3 h' m  Y6 J& \. [
/ k* s( \6 R) Q  D! c! X但後來越賭就越黑,輸開有條路,唔到你唔信,加埋個臭莊家旺到爆,
  H5 R2 S% ?8 O. x' y- ]& }% y! a* Q+ t1 h. J' ?& d
連最後兩鋪想用黎返身都輸埋,搵埋個袋最後得150$,; K3 Y! L2 K) X7 }

; k6 k8 p& W4 [, @7 R( U- J5 j) ?最慘係我位好朋友都輸到貼地得100$* |$ i! S. T' y
4 P4 ^# U  z; K& W2 M5 `
咁我就攞埋佢100$加埋我150$一野覺掂佢,心諗財散人安樂,清晒佢la
' r! |1 a5 o& c/ O+ M/ X& E+ m( x# l/ A0 k! M
結果係唔需要講,我地兩個行出開口時已經係半夜3點幾,諗住打的返家,& v! ]) r# U4 d4 E  U9 L$ p

7 N( h7 r6 \2 ?5 b5 k我問佢仲有冇$,佢好驚訝咁望住我話"最後100$都比晒你la,"
7 G, L5 ?! ^9 I; L
2 G6 G' f5 D* m% }"你唔係同我講話你又係散紙都冇呀嗎?"  我個心個時 "咯o鄧! "一聲.......7 _3 n% c" N! j4 J. o
/ ^  G0 _$ i- Q2 I; j/ ?
我再問佢係真唔係真連散銀都冇? 佢話"冇散銀" 禁機? "冇$剩" 用卡? "爆左" # w& h. Z0 W! m& u" b
& u& L1 {' S6 ~% J9 i8 K2 {: ~% z
最收尾齊齊"行"返屋企,唔係講笑,真係用腳行,佢屋企近city要1個幾鍾,
# D" C  y% l6 D, T
; L7 f! w2 h- s我要兩個鐘,其實個時真係好折墮,要個女仔陪我一齊行,本來我地可以坐的士去到; p6 B- Y8 R5 G- f  A! u
; j8 k$ I& R4 o. C' T4 `9 Y
我屋企先至再比的士$個司機,但唔知我地係唔係有默契咁,都想行下順便冷靜下吹下風.
8 x0 r8 m$ M+ c: n2 T  i6 ^) A
2 X; Z) j3 l8 D真係人又冇,錢又冇,老婆又走路,認真失落,就係個次我話夠了,永不再賭了.) W, U0 }5 x" P% f" z3 w
; H. W! Z5 P: x/ G( E# `
個年真係好難忘,卡數,水電,gas bill樣樣到期,戶口光了,連衰到架車路費保險費( e& s* r! E1 f2 @
6 ?  h! r3 Z1 A' m/ `' o( f# J# ^
都交唔到,屋企人又返晒香港玩幾個月,又唔敢講比佢地知,為有捨借度日,8 ^$ m2 k* W: R% `6 I/ ?$ o
: s1 G# U, d/ D/ G0 J
但D數太大,點都頂唔住,又欠人太耐唔好意思唔還,結果都要做衰仔問屋企借,- X2 B& N# ^* {  E0 m4 [  Y9 A

, V8 U0 h* ^# H' V6 N' ~& ^! Z/ s6 q依家諗起都好笑.
. e2 W9 B# p9 w- Y5 t# b# h3 c- Z6 ^" ?# T( P
不過最失落時既收穫,就係個位同我共"患難"好友,由好友變做我既女友,哈哈
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:24 PM

身上無錢, 戶口得90幾蚊, 無符, 唯有行路返屋企
作者: 亨九利    時間: 2005-10-15 12:28 PM

我最窮最霉的時候試過變賣電腦, 在街乞一兩個月才夠錢到網吧爽幾個鐘頭...
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:30 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-10-15 12:28 PM:; d' P& j' M8 [/ t
我最窮最霉的時候試過變賣電腦, 在街乞一兩個月才夠錢到網吧爽幾個鐘頭...
% ^& I  i$ O/ G' J- T: r
0 g% ?) u) O+ H; R; g# r5 r* b& N
試下派傳單, 好似話都有幾十蚊一個鐘, 跟住搭車去中央圖書館上網, 幾蚊來回, 仲咁你食餐飯 人窮志不窮, 千萬不要發窮惡
作者: 亨九利    時間: 2005-10-15 12:37 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-10-15 12:30:
$ g- ~; |' F, V" G! e2 F0 F% n' L4 m9 C( C7 A; M2 q/ r7 R' l

* r4 D& q. c7 `7 V" q7 R- N試下派傳單, 好似話都有幾十蚊一個鐘, 跟住搭車去中央圖書館上網, 幾蚊來回, 仲咁你食餐飯 人窮志不窮, 千萬不要發窮惡
$ W2 j1 U1 V$ V3 b我有頭有面, 網上世界位極人臣, 士可殺, 不可辱, 叫我拋頭露面派傳單? 你冇能野呀? 同我七少陣啦!何況發窮惡乃我的專利, 我兩個月發一次窮惡也不算過份吧?
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:38 PM

8 C# b! q3 o8 \, [
7 `5 ?: |3 T% `" p; m  I' q6 B
晚輩實在不應 8+1 up當秘笈
作者: 亨九利    時間: 2005-10-15 12:41 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-10-15 12:38:+ K, \( u6 U1 R$ |2 Q

1 r- }" a/ M9 T) Y5 b1 V, v7 c
* c5 X3 X. q" J1 ~晚輩實在不應 8+1 up當秘笈
' o( S- O4 _# f  k% d( {還不三呼萬歲?:cool:
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:45 PM

亨九利講d野好到位嫁7 e/ s/ U: `3 R" D* y; W# C- o
有時做窮人唔惡d唔得,唔惡d既話人地以為你冇料到,就唔會施捨俾你,
. w/ f  L$ e! a/ `) |2 Y發窮惡的窮人萬歲萬歲萬萬歲- ~. m9 \  ^$ o" {8 B1 a, B( S
3 _( p1 R# X5 J8 @
--------------------------------------------------------------------------------------------------
! n4 U- x& S2 L# a" ^- ]係呢, 唔知版主會唔會加d分咁呢?
! Z/ [* g! o8 U$ G, _) c/ p/ K+ F/ j. A& r$ g& b
[ Last edited by research2005010 on 2005-10-15 at 12:46 PM ]
作者: mary    時間: 2005-10-27 06:08 PM

Only $5
! I7 B3 d# E6 i><.........
作者: Jk    時間: 2005-10-29 06:16 PM

試過最窮既時候係幾年前嘅事...
. `+ @. T* X8 I7 C2 z  O嗰時係月尾,使剩5個大洋;仲有3day至出糧,連搭車返屋企都冇水,又吾想問人度水,索性留响公司宿舍過夜;用左5個大洋响d臨收舖嘅麵包舖度"掃"左5個冇餡嘅不知名大麵包...
" n9 ?! ^% K$ k/ Q就係咁"做完食","食完瞓","瞓完再做","食哂冇得食又瞓","瞓醒都係冇得食唯有做"嘅情況下......响公司度過左3day嘅地獄式鍛鍊!!:cool:
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 01:07 AM

我最窮時1蚊都冇,因為趕時間,冇帶銀包,又趕返學,結果問人借錢搭車返學、吃飯,返屋搭11號車(兩隻腳)
作者: iqandjoke    時間: 2006-1-1 12:18 PM

我試過最窮既時候,同 D 最憎既親戚借錢(幾千蚊),去朋友屋企住,因為 個時 D 錢交哂上網同電費,糧又未出,著個件衫都著左成個禮拜,朋友衰到話淨請食紫菜($ 0.5 有四塊),用 $1.5 就一日咁話
作者: makin    時間: 2006-1-1 12:36 PM

就係12月30號..我同班fd去左睇哈利3- -( h+ S! a3 h4 ]2 d* P. g
之後去埋BBQ~~再去埋網吧打機~~& y/ N; P* T& z( o. E
又買左d自己想買既野~  L+ \! @, d- `& a* Q- T2 C! M0 W
返屋企果陣..八達通負10幾蚊~
$ }7 H& ^8 Q' R: w1 P銀包得返1蚊= =要問朋友借先返到屋企..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0