標題: [5/24兩性加分題] 一條經典既煩惱題 [打印本頁]

作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 09:09 PM     標題: [5/24兩性加分題] 一條經典既煩惱題

如果你喜歡了一個女仔,但個女仔卻有男朋友
可是你又知道佢喜歡你
同你出街時,你又可以拖住佢,攬住佢,甚至鍚佢......
但當你問佢........
你可唔可以做我女朋友時...
佢卻話......."唔得"
甘........究竟我地之間的關係........係點的

[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-23 at 11:21 PM ]
作者: cymok3782    時間: 2005-5-22 09:30 PM

mm....佢唔想一腳踏兩船....佢同佢男友關怎樣??? 叫佢同佢男友分手先law
但朋友間會有好多閒言閒語....
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 09:33 PM

佢承認佢地之間有問題..........
佢同我講..........
佢而家係喜歡我.....但卻又不是多得可以令佢即時放棄佢bf
所以佢而家....猶豫不決
作者: JCer    時間: 2005-5-22 09:35 PM

如果係我, 我會迫佢簡lor, 世上點可以 一腳踏兩船 咁jack so 呢
如果佢係唔想分手, 即係唔尊重你自己...
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 09:39 PM

我唔想迫佢...........
事實上係我唔好先..........
明知佢有bf 都要追佢.....
但..........唉..........
作者: JCer    時間: 2005-5-22 09:42 PM

Originally posted by reallysmartduck at 2005-5-22 09:39 PM:
我唔想迫佢...........
事實上係我唔好先..........
明知佢有bf 都要追佢.....
但..........唉..........
... 咁你一早預左佢唔會咁快同佢bf 分手...
既然有心理準備了...又要很煩惱...
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 09:47 PM

人就係甘的...........
感情是不理知
作者: Rika    時間: 2005-5-22 10:08 PM

你同我一位朋友個處境一樣, 佢都係鐘意左個有男友既女仔
追左個女一年, 個女仔被感動左, 同佢拖手同kiss都有
不過就唔肯同佢個男友散, 個女仔表明唔會同佢男友散
我個朋友都好無奈, 暖昧左好耐都唔肯放棄, 一星期分到一日
個女仔仲要同佢個男友一齊住, 諗住佢晚晚一齊訓都幾灰
其實, 為左你自己好, 不如搵個新嫁啦, 好難會有結果
越早放手越好, 佢享齊人之褔, 你會係最灰o個個
我諗無人會想同人分自己鐘意既人掛
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 10:15 PM

我都知........
我會用多一個月時間的
作者: 但丁    時間: 2005-5-22 10:26 PM

咁我問你啦
佢今日可以為左你 放棄bf
咁你又會唔會相信佢 第時唔會為左第二個放棄你呢?
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 10:32 PM

我只可以講........
無野係永恆
佢絕對可能第時會再鐘意第二個
每個人都知道
當自己見識多左, 視野廣左
要求的便會唔同
我都承認.........
感情的野.........愈耐的話.....只會愈......
作者: biglin    時間: 2005-5-22 10:35 PM

我都想知有乜解救方法....
因為我E家都係同一情況...
同佢極度曖昧...但又知佢有bf..又唔知溝唔溝好..
感覺好難受..
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 10:37 PM

總之...........溝又死, 唔溝又死.......
溝.........有排煩.......
唔溝...........個心就唔心死
作者: jublio    時間: 2005-5-22 10:54 PM

講真,我就成日覺得會一腳踏兩船嘅人始終都會不斷一腳踏兩船,even though呢個moment佢肯同佢bf分手,但係唔擔保第時唔會又係咁嘅情況。

有另外一個男仔追佢,佢又係咁樣咁曖昧咁對個男仔。講真,你都唔想同人share自己鐘意嘅人喇!

有時有d人天生性格係一有機會而佢對個男仔有好感,佢就想試下呢幾個人、比較邊一個真正啱自己。

而佢而家仲同個bf一齊唔肯分手,即係佢覺得bf個value大d…(sorry…驚hurt到你,不過我係咁覺得)
作者: kingkong007    時間: 2005-5-22 11:09 PM

一睇就知條女唔 like 你啦,佢想 enjoy 俾人追, love 既感覺 only! Don't be foolish!
作者: reallysmartduck    時間: 2005-5-22 11:32 PM

........唉..........
作者: gundamman678    時間: 2005-5-22 11:55 PM

唔,我覺得佢呢種心態似男人個種一腳踏兩船,想兩個都一齊擁有。咁既動機可能係佢享受俾咁多人錫佢對佢好,又可能是佢是個猶疑不決,甚至唔知自己想點既人,所以覺得放棄任何一個都好可惜,佢覺得可惜到佢自己唔想決定。

個人建議是......搵過第二個啦,呢個女仔......不好意思,我覺得佢價值觀有點問題,要唔過。
作者: BOYDWAN    時間: 2005-5-23 01:27 AM

其實成件事好簡單,過要先問你一個問題: 你係咪真係好想同佢一齊先?
好果"係"就好容易啫,你又估吓呢個moment個女仔嘅男朋友知唔知吖?我好肯定佢一定知!就算個女仔點隱瞞,從佢嘅言行、神態,對方都一定"索到味";咁就啱哂,就係要佢知!因為競爭就係由呢一刻開始~你首先要做嘅係不斷咁對佢好、不斷咁呵佢、不斷咁錫佢同不斷咁比歡樂佢,要營造出一種氣氛比佢覺得同你一齊真係好開心;而當佢要見佢boyfriend時就要表現出好體諒佢處境咁,一方面要比佢feel到你有幾失落、但同時要表現出你想令佢開心而乜都唔計較,仲好珍惜同佢每一分每一秒咁。切記你可以哀傷但絕唔可以同佢唔開心~!甚至乎可以送佢去到佢meet 佢boyfriend嘅地點,然後輕輕講句: "妳有時間方便嗰陣就比個電話我啦,如果唔方便唔緊要,妳返到屋企先打喇,我會等妳電話咖..."再比一個苦笑佢跟住就走,個女仔實心都"乸"埋~而跟住同佢傾電話或見面都絕不能提及佢boyfriend,繼續同佢開開心心!須知道人同人一齊相處係求舒服,你就係要令佢覺得舒服;喺呢個關鍵時刻邊個唔夠耐性、沉唔住氣、甚至一發脾氣或有怨言就實衰梗,因為不論男女都知道"良禽擇木而棲"呢個道理,換轉你喺個女仔都知點選擇啦,係咪?
"情場如戰場",邊個手段夠高就能抱得美人歸就一定咖啦~攻心為上呀~!

當然,答案如果係"唔係",咁就梗係揾過個target啦,煩嚟做乜 ?(不過我相信你個答案都係.........嘿嘿~^^)

*努力啦,幸福靠自己earn ka~~~
作者: Christy~呀華    時間: 2005-5-23 01:42 AM

首先你平心静氣、客觀D咁諗吓個女仔平日對人對時既態度,
係一個點既女仔,
如果唔介意可以Post佢對人對時既態度上呢,
因為我以前有D fd係好靚女但係唔係好人,
佢地鍾身邊有人追、有感情問題......等等既感覺,
好怪,
但係每次見佢好煩、好多問題就會笑!
所以你先諗吓個女仔係一個點既人!!
作者: BOYDWAN    時間: 2005-5-23 02:46 AM

Originally posted by Christy~呀華 at 2005-5-23 01:42 AM:
首先你平心静氣、客觀D咁諗吓個女仔平...
唉~女人!好可怕呀~
作者: Rika    時間: 2005-5-23 02:54 PM

Originally posted by Christy~呀華 at 2005-5-23 01:42 AM:
首先你平心静氣、客觀D咁諗吓個女仔平...
唉, 靚女唔係大晒
作者: Rika    時間: 2005-5-23 04:38 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-5-23 01:27 AM:
其實成件事好簡單,過要先問你一個問...
我個朋友都一路扮大方扮左一年, 扮到好灰
佢男友都知, 我諗個女仔反而覺得, 洗乜同男友散
真係不如搵個新嫁呢, 一了百了
作者: Christy~呀華    時間: 2005-5-23 09:21 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-5-23 02:46 AM:

唉~女人!好可怕呀~
我都覺得好可怕!
開頭諗住大家姊妹咪睇下佢咩事囉!
點知.......
作者: Christy~呀華    時間: 2005-5-23 09:23 PM

Originally posted by Rika at 2005-5-23 02:54 PM:

唉, 靚女唔係大晒
但係多數人都鍾意靚女架啦!
作者: BOYDWAN    時間: 2005-5-24 12:34 AM

Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-5-23 11:27 PM:
積極回應者各+5
BOYDWAN+20

基本上BOYDWAN兄已經講哂d重點
我都唔重複喇
(真係開心有個高手係到攪掂d問題, thank you^^)
樂兄太抬舉小弟啦~攪到我都唔好意思添.........分享一吓希望幫到d朋友啫
(anyway,thx~ )
作者: today2028    時間: 2005-5-24 10:53 AM

個女仔肯同你攬攬鍚鍚, 但又唔肯做你女朋友, 我諗原因只係得一個……

就係佢梗係同佢而家個bf有d唔開心, 又或者佢bf可能想同佢分手. 咁喏你又係呢個時候鍾埋去. 咁個女仔就諗---[萬一而家倨bf真係同佢分手, 都要有番個bf 先得㗎  -----  有d女仔係唔可以冇拖拍], 咁佢見你又鐘意佢, 咪搵你做後備lor.

咁要你呢個後備死心塌地, 就一家要俾d甜頭你先得㗎, 所以咪俾你攬攬鍚鍚 lor.

話得係後備, 如果佢同佢bf無風焦浪, 你都實冇行啦

所以計我話除非你真係好鍾意佢啦, 唔係不如用d時間搵過另一個好過, 反正香港女多過男, 你驚搵唔到另一個咩
作者: Marco0707    時間: 2005-5-24 06:22 PM

相信你都聽過呢句說話
'兩個都鍾意,即係兩個都唔鍾意'
佢都唔肯付出,搵過個啦~~~
作者: edmond25    時間: 2005-5-25 02:30 AM

我覺得有3個原因 ~
一)佢唔係唔中意你 ~  ~
而佢又好享受同埋覺得同你一齊好快樂 ~
但係佢可能唔希望自己成為一腳踏兩船既人~
二)佢知道你好中意/愛佢 ~而佢對你都有少少感覺 ~ 但係比較之下
佢知道自己一定中意自己個BF 多過你 ~ 佢又覺得同你一齊比起同佢BF 一齊
開心 ~覺得有拍拖既感覺 ~ 但係佢最愛既始終係佢個BF
三)就係佢根本唔係真係中意你 ~ 只係佢食得多西餐間唔中拉下中餐食 ~
但係又唔想日日食中餐(呢個就比較衰d) 純粹搵你陪下佢 ~ 做backup ~
作者: johnwu    時間: 2005-5-25 03:06 AM

一腳踏兩船 is not going to be a good GF lar.
I know someone who told me that she always has a BF since she was 15.  The longest time she is not with someone is 1 week.  This person don't really respect herself so she has to find people around her to give her the feeling of self worth.  

If I were you, I think I will find someone else, because to her, you're just a life jacket.  In fact, her current BF is just a life jacket.  She does not care about neither of you.  Until she start to love herself, she don't know how to love other people.
作者: invisible    時間: 2005-5-25 03:51 AM     標題: 問題真係咁易解決嗎??

呢個問題已困擾我已經兩年了...

每次見到她我都會好傷心....曾經多次想過放棄....但每次見到佢或和她說話就會不自覺地愛上她....回家後心想...還堅持什麼??還想得到麼??不如放棄吧...但...可以嗎...只係要佢講一句"我真的愛你"..我地呢班"情場浪子"就會再次失守....雖然知道她心中是没有自己....但又有什麼方法呢...鬼叫我地係痴情男子咩...問題真係咁易解決嗎....
呢一種心情十分複雜...要真係親身經歷才能明白...

[ Last edited by invisible on 2005-5-25 at 03:52 AM ]
作者: invisible    時間: 2005-5-25 04:00 AM

世界上最遙遠的距離,不是,生與死

而是,我就站在你面前,你卻不知道我愛你

世界上最遙遠的距離,不是,我就站在你面前,你卻不知道我愛你

而是,明明知道彼此相愛,卻不能在一起

世界上最遙遠的距離,不是,明明知道彼此相愛,卻不能在一起

而是,明明無法抵擋這股想念,卻還得故意裝作絲毫沒有把你放在心裡

世界上最遙遠的距離,不是,明明無法抵擋這股想念 

卻還得故意裝作絲毫沒有把你放在心裡,而是,用自己冷漠的心 

對愛你的人,掘了一條無法跨越的溝渠

真係好中point
作者: daviderlau    時間: 2005-5-26 05:32 PM

呢d女仔唔要得~
分分中,除左你同佢之外,重有第3個tim
不過,佢都有度好既~就係坦白
佢唔認為你係佢男友係因為佢覺得你未夠班
可以replace佢男友既地位
又或者佢男友有$,而你冇,
咁佢梗係要$多d喇~係唔係?
作者: sas    時間: 2005-5-29 02:27 AM

唉,呢個問題當其時我都試過,只不過親密接觸。
呢種感覺,其實又酸又甜,同佢出街果陣,好開心,因為我覺得好似做左佢男友
但係佢男友一搵佢,佢就要走,唉。
都唔知應該怪佢呀,定怪自已......
作者: research2005010    時間: 2005-5-30 10:11 AM

不如set個deadline. 例如三個月內都唔同現任男友分手. 咁我就當你唔要我. 現在好多女仔都搵唔到男友... .. 不如由頭開始... ...
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-31 09:38 AM

Originally posted by research2005010 at 2005-5-30 10:11 AM:
不如set個deadline. 例如三個月內都唔同現任男友分手. 咁我就當你唔要我. 現在好多女仔都搵唔到男友... .. 不如由頭開始... ...
其實我係覺得個女仔想兩全其美lor

無論如何~

呢個係一個唔錯ge 建議
作者: jpwan1    時間: 2005-5-31 10:00 AM

分明就是想一脚搭两船!!
作者: rockhard    時間: 2005-6-1 09:33 PM

咁咪仲好,唔做你女友又俾你拖,俾你鍚。一樣對佢好,不過唔好放咁多感情落去,等佢做你partner好過啦!
作者: adelino    時間: 2005-6-2 12:02 AM

女仔不嬲都鐘意俾人追架啦!!佢可以接受得你!就係佢不甘寂寞!想搵人陪!
作者: bye123321    時間: 2005-6-2 02:12 PM

其實你唔好再同佢拖手行街啦!! 你有無唸過佢男朋友感受?? 如果你女朋友背住你甘做... 你會點呀??  講清楚先算啦!! 做佢男朋友真係好可憐...
作者: iato    時間: 2005-6-8 02:21 PM

同我3年前一樣啦你... 真係好辛苦... 仲記得果時jay有首歌... 愛才送到你卻已在別人懷抱
真係唔好玩落去啦... 除左你想得到別一d野啦... (我果時最後都係咁... 咁樣安慰自己都好d)
佢可能同佢男友經歷好多... 所以唔甘心放棄啦.  經個3個月 我放棄左lu... 呢3年都唔想祝拍拖了... 唉 你好運啦
作者: 心太    時間: 2005-6-12 11:04 PM

咁樣好明顯係個女仔想一腳踏兩船
無謂晒時間la
搵過個好d lo
你個角色根本就係第3者
個女仔又唔會認你係佢bf ge!?
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-12 11:30 PM

Originally posted by adelino at 2005-6-2 12:02 AM:
女仔不嬲都鐘意俾人追架啦!!佢可以接受得你!就係佢不甘寂寞!想搵人陪!
係!全中!
其實我都係!!!
但係我比較保守,
所以我覺得咁係唔arm既!
我唔會做,有時仲會驚添,
但係都會有D開心架!!!
作者: chuchu123    時間: 2005-6-13 08:04 PM

我覺得佢好悶, 好想找多一個對佢好的男人, 可以在她寂寞/悶時有一可信任的人可依靠, 可陪伴她. 可說是當你是一個超友誼的普通異性朋友. 或許說你是她日後的second choice.
作者: E.koo    時間: 2005-6-13 09:45 PM

其實我做過既角色,亦試過做人原本男朋友既角色! 我好清楚了解你e家既心情。

好老實,你e家係好難有機會同佢一齊,除非佢bf同佢分手,但係可以同你講佢比人飛先同你一齊,個心都唔會放係你度。

其實我真係好憎e一種女人,自己唔開心又搵個(觀音兵)陪,女性有e種諗法就係因為我地太心軟。

佢對你係有少少意思,但佢唔可以忘記到佢bf!!!  就算你對佢點好法都好,都要等佢bf飛佢or等某一d機會先得...我覺得長痛不如短痛吧...
作者: yip1112    時間: 2005-6-14 12:44 AM

Originally posted by reallysmartduck at 2005-5-22 09:09 PM:
如果你喜歡了一個女仔,但個女仔卻有...
my pc have some errors..so i can't enter chinese..please every one don't mind...
woo..i also like  reallysmartduck...
but the girl really love me...but also love his boy fd.....she love me but she said she never with me together....she said that she love me more than his bf....but she think her with her bf is more suitXXable than she with me...  
now ,she go to australia for 2 moths...but she phone to me everyday...
otherwides...i think i am wrong..but how can i to let her with me together...
otherwides2 ...when i do anythink about show i love her...she will very hate.....for example...i make a card with her..i write many love words...she will very hate..and say never want to see me..love me...etc...
she can拖住me,攬住me,甚至鍚me..
but when i 拖住her 攬住her,甚至鍚her..she don't accept~!!!!
she said she can't together with 2 boys in the same  time...
who can help me...~~~??
any bro can tell me...teach me???
bro can use chinese reply........
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-6-14 02:17 AM

簡單說:比朋友更朋友的非情人關係…
作者: Flea    時間: 2005-6-14 11:53 AM

我覺得你個女朋友有機會係好怕悶,想搵人陪先留你o係身邊
好老實講,如果你想得到佢,忍係你唯一可以做o既o野
之但係,如果一個女仔有番d良心,佢都知道咁做係對你同埋佢bf 好唔公平,佢係應該作出一個選擇
如果佢係無良心o既話,呢d女仔仲值唔值得你愛就你自己judge啦
俾心機
作者: Erocky    時間: 2005-6-14 12:58 PM

其實我都覺得個女仔咁做唔係咁好,其實佢宜家咁樣,對你同埋佢男友都好唔公平,要兩個男人分享自己的愛人.
其實如果佢可以接受"有男朋友都仍然可以同其他人拍拖",咁就算呢刻佢可以為您放棄佢男友,都真係難保佢有一天會同樣為左另一個男仔而放棄您......
但如果您覺得佢真係好值得,一定要愛,那我就衷心希望佢可以做到您女友,同埋希望您可以用您的愛去感動到佢將您變成佢最後一個愛人!
努力吧!
作者: happylion99    時間: 2005-6-14 03:31 PM

very simple~
你係破壞人地幸福的第三者
作者: kobe14725    時間: 2005-7-20 10:52 PM

這個女仔只是享受一腳踏兩船的感覺
如果她這次一腳踏兩船..這你都不要放大大心機下去
因為做了一次..一定會有第二次出現
作者: sohozhk    時間: 2005-7-23 12:19 AM     標題: 大家只是朋友

這種況在大陸很普通,是朋友關係,再進一步......都是朋友
就算大家各有各結婚,仍然可以有身體上的接觸.....仍然是朋友
是你早就過時喳......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0