標題: 您覺得人生係咪好似文中所講咁「正面」呢? [樂+] [打印本頁]

作者: GoodPic    時間: 2005-5-26 12:19 PM     標題: 您覺得人生係咪好似文中所講咁「正面」呢? [樂+]

看多幾次都覺得好棒9 ~+ {  a8 c( f% d1 r3 a

( @/ x1 e5 D, D                  有每夜和我搶棉被的伴侶,因為那表示他/她不是和別人在一起。' D  B3 t1 u, x

: E1 j; R& U& ^, D      有只會看電視而不洗碗的青少年,因為那表示他/她乖乖在家而不是留連在外。
  `+ l2 }6 I4 H/ D( B4 M. y1 s( t2 t' V5 e9 Y+ l
                  有繳稅的帳單,因為那表示我有工作。
4 \/ v; i. \# ]
+ x) p3 `$ e% g& S  V                  衣服越來越緊, 那表示我吃的很好。
1 @' P( i7 g" H
8 c) }, S2 ^, T                  有陰影陪伴我的勞動, 那表示我在明亮的陽光下。
$ g  ]* N5 P! z0 U  C& ?9 a( E/ i8 ~) B3 t5 h- e# n
                  有待修整的草地,待清理的窗戶和待修理的排水溝, 那表示我有個家。7 \2 _* e/ t" v9 x& h9 s
3 N( j, m3 p& I
                  有各樣對政府不滿的抱怨, 因為那表示我們有言論自由。
" ^% b6 ]  q2 K7 X" x( e* h$ H3 g; C4 f( Y% }# }! R8 \  Y
                  能找到最遠的那個停車位,因為那表示我還能走路,且還有幸能有輛車。
. B1 y/ l. y+ T7 y0 o  I
! i5 S% b' b5 `3 v                  有巨額的電費帳單, 因為那表示我冷氣吹得很爽。; r2 a% v; }5 `/ O! o9 a& y
7 \2 z$ }. I! F8 y/ v/ O
                  教堂禮拜時我身後五音不全的女士, 因為那表示我還聽得到。
% G) f0 _, K6 V
3 D$ k& ]# J* |2 L2 `                  有一堆衣服要洗燙,因為那表示我有衣服穿。
9 I0 ^' U" K3 |9 v9 T7 E* X  U) a* X+ u
                  一天結束時的疲勞和肌肉酸痛, 因為那表示我有拼命工作的能力。6 J+ a! U- Q6 k: m
9 I2 i2 |  j0 }: r6 q
                  一大早響起的鬧鐘,因為那表示我還活著。
& c6 J1 J9 [$ W, ^2 Z9 _  P- q4 N2 L4 h$ F& [5 y1 L- u
      最後: 感恩過量的電子郵件, 因為那表示有許多朋友會想到我!
+ y! _* g7 J/ v/ {- j; t) s  t! }/ j; C" b4 K& s9 S
把這個轉寄給你關心的人。5 Y# Q5 G" z) Z+ ?8 f* w
/ p  {* T' A) x- _
當你覺得人生很糟,就..........再看一遍吧!!!
, G* c4 F" a3 x# v' @- P
) o$ O, L% b# w' S. k4 m[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-26 at 12:40 PM ]
作者: 樂壇渣Fit人    時間: 2005-5-26 12:43 PM

任何事都有正反兩面
: K$ i9 @2 w% u以我個人觀點黎睇2 w5 p" J8 r9 H$ w* J5 @# ^
只有睇到正面既人
" P* [# f5 s9 Q/ ~* x) S" H7 n* M先會感到滿足
  W0 {5 j. ~4 y/ ~% M5 \2 \; p才會得到幸福....
作者: william303    時間: 2005-5-26 12:49 PM

好正!人生充滿希望!
作者: redstick    時間: 2005-5-26 01:21 PM

老真講~~真係寫得唔錯..
6 O+ y4 L0 m: N2 W( H+ q! U' \+ X" o& k
好多時我阿爸阿媽成日哦我....哦到煩..但都證明佢地緊張我..% @9 Y- }* ^1 L& |

* N! W  r& k8 p) Q1 `3 @8 I  k成日話我食極唔肥,睇落好瘦,都代表住佢地好關心我健康....
9 y: X9 ~9 }( ~+ N/ w. K1 n% R2 n* |+ V6 U, u! Q: V

3 r) ~( h2 a) h4 F" N' O& n8 X0 |糸呢到我都想發表一d野..如果覺得好煩可以唔睇的. [9 m" f1 t% }1 v5 z% b% Q% K
' o$ ?( Y# H: W9 l! o3 W
如果各位ent fun既兄弟姊妹如果係中學生的話...
0 @; E# A0 a( `/ H
8 ?" [+ G6 v; U1 t  F! q妳地既miss阿sir如果成日迫你地交功課,成日捉你去見訓導,考試肥佬罰你呢樣o個樣,仲迫你補課.....其實呢D都係代表佢地care你地,上到大學,d大學教授真係理得你死,糸中學入面,上堂同埋同學一齊偷偷地食糖都覺得好開心,上到大學,你拎個pizza出黎食都無人理你,  O: _- w% M- R# h" V
學唔學到野都話之你..佢地d professor教完落堂就算...落堂就鬆人....& H. T: |% B, x% ?  G  {; y8 V
. m& g: w' t1 N, D% f
所以唔好成日埋怨自己間中學點嚴,d老師點煩..佢地都只係關心你,' G( r) l/ C! M  x5 P* I. F
老師既責任只係教書,如果佢連你既品格儀容都理埋..., q" H# R: f6 F$ j2 ]( e* D
代表佢地唔單止希望你糸學校得到知識,更加希望你糸人生方面有成長...
" }( F: O* S: }2 [4 Y& Y0 {4 \最後一句...好好珍惜自己既中小學生涯
作者: 奇    時間: 2005-5-26 08:23 PM

如果有人話你超級無敵樣衰/蠢到死.....
! @+ h& f0 |$ M/ q你又點睇??
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-26 09:07 PM

Originally posted by redstick at 19xx-6-30 13:21:
5 [2 L5 Y8 `* e/ p% ?老真講~~真係寫得唔錯..6 l6 O+ m0 s. ^: u2 \% t

+ r& T: j# H9 T5 b: W8 x好多時我...
$ L0 l  ~( D' _9 }' j! v* |5 i7 N
如果我早o的睇到就好% `& M  W8 ?+ a+ o* U
讀書真係好重要) M! ^7 F- m, p
我真係好後悔細個唔讀書
作者: advvda    時間: 2005-5-26 10:03 PM

只不過甘,任何衰嘢你都睇到正面都唔一定係好事,因爲會導致你咖鬆懈。
9 n! i; K# z" P4 O' i
' r) i; P% l* C3 ^' C% k7 ^例如如果考試衰佐你就想到 [正面] “有得考試起碼證明我仲有書讀阿“,E個時候就係e种想法咖局限性拉。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0