標題: [5/28加分題]大家覺得而家d女仔既脾氣好唔好? [打印本頁]

作者: gundamman678    時間: 2005-5-27 12:37 AM     標題: [5/28加分題]大家覺得而家d女仔既脾氣好唔好?

大家覺得而家d女仔既脾氣好唔好?

我個人覺得而家d女仔d脾氣越來越大.......以前斯文既女仔就真係斯文,唔會臭脾氣既;但整整下而家d女仔就連斯文個d都會大脾氣既! 我自己就識得幾個啦!

[ Last edited by trista_cheong on 2005-5-27 at 01:59 PM ]
作者: JCer    時間: 2005-5-27 12:41 AM

幾年前發覺... 唔知係普遍,定係只係果個係咁
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-27 12:42 AM

係...我識好多女人都發完脾氣就賴m到
作者: gundamman678    時間: 2005-5-27 12:47 AM

哈哈,咁男仔係咪應該話"我好多日冇做過,所以都好燥"呢?
作者: taipotse    時間: 2005-5-27 12:54 AM

d女仔梗係唔好老脾, 越靚果d就越吾老脾.....  

我剩係覺得我地香港d男人越黎越好老脾, 越黎越紳士, 無紳士風度!? 你實比人杯葛
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-27 03:02 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-5-27 12:37 AM:

...
嗯…… 我覺得除o左我聽到人o地講粗口同埋講冇口德ge o野﹐我都唔會嬲
除o左呢d o野我乜都體諒得~
老實講我覺得我脾氣唔係唔好ga 喎…… 我唔會亂發小姐脾氣( 有冇人認同就不得而知啦)
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-27 03:03 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-5-27 12:47 AM:
哈哈,咁男仔係咪應該話"我好多日冇做過,所以都好燥"呢?
唔同ga ﹐你o地係男仔梗係唔知m 黎有幾痛苦啦…… 唉
作者: gundamman678    時間: 2005-5-27 12:00 PM

Originally posted by trista_cheong at 2005-5-27 03:03 AM:

唔同ga ﹐你o地係男仔梗係唔知m 黎有幾痛苦啦…… 唉
但係你女仔都唔知道男仔冇得do野係幾咁痛苦啦~~哈哈~~

講番正經~~ 其實女仔M到唔係原因囉! 以前d女仔都有M到架,點解又唔會好似而家個d咁臭脾氣呢?

我覺得而家d女仔係持寵生驕多d。一來父母錫多d,二來女仔既社會地位高左,但地位高左之餘佢地一d固有既"女人特權"又仍然存在喎,所以咪越來越"囂"囉! 因此我覺得而家d女仔係大小姐脾氣,所以就算佢係斯文女仔都好,都一樣有覺得自己要俾人錫俾人遷就,漸漸又變成大小姐啦!

我最憎就係d女人講粗口,真係乜野女性形象都破壞晒! 仲有就係"串串貢"個d。男人串都冇咁樣衰,女人串真係好克人憎架,成個八婆咁! 唔係話唔俾女人串,而係串既女人真係好似八婆,我諗妳地都唔想自己係男人心目中既image係八婆一個架?

話時話,唔係話嚇d女仔,而家男少女多,女仔咁囂都係搵自己笨架咋~~ 咪到左年紀大左都搵唔到另一半先後悔~~

[ Last edited by gundamman678 on 2005-5-27 at 12:33 PM ]
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-27 02:04 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-5-27 12:00 PM:

但係你女仔都唔知道男仔冇得do野係幾咁痛苦啦~~哈哈~~

講番正經~~ 其實女仔M到唔係原因囉! 以前d女仔都有M到架,點解又唔會好似而家個d咁臭脾氣呢?

我覺得而家d女仔係持寵生驕多d。一來父母錫多d,二來女仔既社會地位高左,但地位高左之餘佢地一d固有既"女人特權"又仍然存在喎,所以咪越來越"囂"囉! 因此我覺得而家d女仔係大小姐脾氣,所以就算佢係斯文女仔都好,都一樣有覺得自己要俾人錫俾人遷就,漸漸又變成大小姐啦!

我最憎就係d女人講粗口,真係乜野女性形象都破壞晒! 仲有就係"串串貢"個d。男人串都冇咁樣衰,女人串真係好克人憎架,成個八婆咁! 唔係話唔俾女人串,而係串既女人真係好似八婆,我諗妳地都唔想自己係男人心目中既image係八婆一個架?

話時話,唔係話嚇d女仔,而家男少女多,女仔咁囂都係搵自己笨架咋~~ 咪到左年紀大左都搵唔到另一半先後悔~~
此topic 有討論價值﹐變為加分題
積極回應者可加5~30分﹐視乎內容質素而定

你講o左男人ge 觀點出黎﹐我有d 同意有d 唔同意﹐等其他會員再回o下我先做個總結~~~
歡迎各位積極回應:cool:
作者: edmond25    時間: 2005-5-28 02:11 AM

而家女仔好多時都話因為M到而發脾氣 ~
其實未必真係關女仔事既 ~ 以前來講 ~ 有時女仔發脾氣係真係有原因 ~
例如個男仔講錯野又或者做錯野 ~
只係男仔通常都唔知自己講錯左 做錯左 ~ 所以就覺得女仔脾氣唔多好 ~
(其實而家都有d咁既情況 , 不過大家都以為女仔就係中意發脾氣jei ~ )   
不過當然啦 ~ 而家好多女仔都係成日發脾氣, 而其實個男仔根本就冇做錯 ~
我覺得係因為女仔認為或者知道發下脾氣個男仔就一定會tum 番佢 `
所以而家d女仔就成日借d 椅 就用呢招 ~ 久而久之 ~ 而家d女仔好多時都唔係咁好脾氣 ~
ofcoz ~ 有d係例外啦 ~  ( 只係個人意見 ~ )
作者: Rika    時間: 2005-5-28 02:35 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-5-27 12:00 PM:
講番正經~~ 其實女仔M到唔係原因囉! 以前d女仔都有M到架,點解又唔會好似而家個d咁臭脾氣呢? (同意, 發唔發脾氣係性格問題)

我覺得而家d女仔係持寵生驕多d。一來父母錫多d,二來女仔既社會地位高左,但地位高左之餘佢地一d固有既"女人特權"又仍然存在喎,所以咪越來越"囂"囉! 因此我覺得而家d女仔係大小姐脾氣,所以就算佢係斯文女仔都好,都一樣有覺得自己要俾人錫俾人遷就,漸漸又變成大小姐啦! (有 point, 搞到佢地D擇偶要求都高埋)

我最憎就係d女人講粗口,真係乜野女性形象都破壞晒! 仲有就係"串串貢"個d。男人串都冇咁樣衰,女人串真係好克人憎架,成個八婆咁! 唔係話唔俾女人串,而係串既女人真係好似八婆,我諗妳地都唔想自己係男人心目中既image係八婆一個架? (同意, 我勁唔鐘意女仔講中文粗口, 不過男仔講粗口都唔好架喇, 串, 會唔會係玩下咁呢? 串到無灣轉, 唔留位比人走就衰D, 如果目的係為左搞下氣氛搞笑的話, 我又覺得無問題喎, 串得黎又留返一線係社交高手既表現)

話時話,唔係話嚇d女仔,而家男少女多,女仔咁囂都係搵自己笨架咋~~ 咪到左年紀大左都搵唔到另一半先後悔~~ (其實女多男少既問題未係咁嚴重, 過多十年先會察覺到)
我又唔覺得女仔發脾氣係完全無原因, 無啦啦發脾氣唔通貪好玩咩, 同埋我長期觀察佢地發脾氣既週期同月經係無乜關係, 月經期間佢地有時會好煩咁, 我諗m到真係會幾煩, 心情係自然會無咁好, 發脾氣我會覺得係女仔一種表達不滿既方法, 當女仔發脾氣, 做男仔係咪應該了解下先呢, 問清楚咩事, 因為無論大事少事女仔都可能發一餐, 好難估到係咩事, 有時男仔覺得無所謂既野, 女仔可能有所謂, 係兩性價值觀唔同所至, 首先唔好否定晒女仔發脾氣係唔岩先, 如果發得太誇張就另作別論, 同埋女仔o係得個男仔面前發脾氣, 應該係想個男仔做返D野, 想話比個男仔知佢點諗, 某程度上係溝通既一種, 你會唔會見到D女仔會o係個三唔識七既人前面發佢脾氣, 不過有時佢地發D野真係難以解釋, 我諗D女仔都係想男仔care佢地多D, 但係我又唔覺得D女仔會知足, 所以最後既結論, 發脾氣會係男女雙方其中一種既溝通方法
作者: johnwu    時間: 2005-5-28 06:55 AM

Originally posted by Dr.anger at 2005-5-27 12:42 AM:
係...我識好多女人都發完脾氣就賴m到
Agree!!!
作者: gundamman678    時間: 2005-5-28 10:20 AM

其實臭脾氣呢樣野唔多唔少係當事人自己縱容自己隨意發脾氣而造成既。人人生活上都有唔滿意唔鍾意既事情發生架啦,但點解有d人可以包容到,有d人就唔得,係都要發脾氣?所以我覺得香港女仔既脾氣好多係自己縱容自己,又或是別人縱容她們所致。男人多數唔會亂發脾氣,因為咁樣會俾人話係小氣男人。但女仔就唔同喎,別人對女仔既脾氣會比較包容。而且現時仍有不少女仔抱持著自己係弱者既心態,要求別人對她們遷就、包容、體諒,所以就變成她們縱容自己既藉口。
作者: sas    時間: 2005-5-29 02:09 PM

臭到死!
橫掂5個女仔先對1個男仔
加上大陸D女又索又正
咪等佢到吊高黎賣囉
睇下邊個死
作者: szachary    時間: 2005-5-29 06:47 PM

事實上, 我家下係美國讀書 每天都會接觸到不同國藉的女生
無可否認 香港的女生比各國的女生稍為不講道理(不想一竹竿打哂成船人)
日本跟韓國的女生 真的很和善...大部的原因是國家的價值觀還是男生為主
至於美國及其他西方國家的.....美國是較為開放
歐洲的...較為含糊(少少啦)

所以我希望香港的女生要珍惜香港的男生了
因為他們的脾氣真的很好的了...(我真的很羨慕日韓的男生 他們說什麼 女生都只可以"哦 哦 哦")
作者: chenfeng    時間: 2005-5-29 08:03 PM

其實我好幸運,身邊d 女性朋友全部都好好脾氣
就算我點串點玩佢地,一係就唔會嬲,繼續同你玩
一係就私下嬲一日,然後同你講番,跟住 o個日又冇事再玩過~
再加上我本身冇女朋友
所以我未有辦法體會香港女仔究竟脾氣大到去乜程度

不過……我見住我家姐d 脾氣,真係大到不敢恭維
直情係拎佢男朋友好似玩具或者出氣袋咁
我聽過有日佢俾我阿媽話完,條氣唔順唔開心
竟然走去打電話俾佢男朋友,句句都鬧、甚至夾d 粗口 o係入面
最後我家姐無啦啦連佢男朋友話鬧埋,拎番d 陳年舊事出來講
搞到擲電話收線收場
唉……!!! (拿,唔好話我八掛呀,係佢講得大聲我聽晒咋)

點解我會身處 o係一個幸運同不幸 o既夾縫中間架!?
搞到我都唔清楚而家香港d 女仔究竟係好脾氣定係橫蠻無理……
作者: homan~    時間: 2005-5-29 09:25 PM

但係你女仔都唔知道男仔冇得do...
持寵生驕!!

講得好~

依家d 女, 唔憂嫁咁, 做friend 咪好脾氣law

做女朋友就唔好脾氣架啦,

要求好鬼高, 簡直就持寵生驕, 又唔知自己係咩料

作者: sas    時間: 2005-5-29 11:21 PM

我個女仔frd仲衰啦
佢見到人地著左佢自已想買對波鞋,就發佢bf脾氣。
事後我問返我個女仔frd,佢話唔忍咪唔好忍囉,唔鐘意可以走。
你話呢D係咩態度?
作者: homan~    時間: 2005-5-30 07:19 PM

Originally posted by sas at 2005-5-29 11:21 PM:
我個女仔frd仲衰啦
佢見到人地著左佢...
冇錯!!!

d 女態度真係好有問題,
做左你條女之後就現晒形!!!

通常我都唔會忍, 走咪走,
依果世界大把女
溝過第二果算

咁gei 女唔要都罷!!!!
作者: jpwan1    時間: 2005-5-31 09:22 AM

想找個好脾氣女仔好難啦!個個都話自己在傢裏如何如何,整個公主0甘!出到街又要這個又要那個,少少嘢就在街到大发脾氣,好沒休養!我覺得0希現在女性地位提高,有點驕傲啦!唔好忘記,香港男女比例是100:107,脾氣唔好就等做個7個老孤婆啦!!
作者: Asurada129    時間: 2005-5-31 02:50 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-5-27 12:37 AM:

我個人覺得而家d女仔d脾氣越來越大.......以前斯文既女仔就真係斯文,唔會臭脾氣既;但整整下而家d女仔就連斯文個d都會大脾氣既! 我自己就識得幾個啦!
完全認同.....現在d女仔..覺得發脾氣係專利........而男友亦必須遷就佢地......
呢種concept已將男男女女徹底洗腦......大家都覺得是應該的...甘米形成左這現象lor

以上純粹為個人立場......得罪之處...敬請原諒
作者: homan~    時間: 2005-5-31 07:39 PM

Originally posted by Asurada129 at 2005-5-31 02:50 PM:

完全認同.....現在d女仔..覺得發脾...
依果都係我幾意見wor~~

遷就唔係問題, 但係唔好咁過份 !!!!
作者: nyk_dick    時間: 2005-6-1 01:16 AM

大多數都唔係咁好脾氣,如果係普通朋友就無乜點,如果係男朋友就有排受
作者: homan~    時間: 2005-6-1 01:29 AM

Originally posted by nyk_dick at 2005-6-1 01:16 AM:
大多數都唔係咁好脾氣,如果係普通朋友就無乜點,如果係男朋友就有排受
..............

都唔知點解會咁
作者: 圖圖圖    時間: 2005-6-2 11:33 PM

Originally posted by taipotse at 2005-5-27 12:54 AM:
d女仔梗係唔好老脾, 越靚果d就越吾老脾.....  
同意呀,恃靚行兇嘛。
其實都係男人縱出來的。因為多數都唔同靚女計較,佢知道自己靚,發你脾氣你都無佢符。
不過相反咁講丫,好唔靚的女仔,又欺文又好脾氣又溫柔,你揀邊個先?
作者: jy0620    時間: 2005-6-5 02:21 AM

想引用四樓的logo:女人是世上最可愛的生物。

所以,要學會欣賞她的壞脾氣
男人也知道,女人脾氣來的快去的快
只要不是惡意,能心存包容,才是愛她的

女人是用來疼的,何必與她計較

不能包容對方一切,哪能大聲說愛呢?
作者: trista_cheong    時間: 2005-6-5 11:24 AM

Originally posted by jy0620 at 2005-6-5 02:21 AM:
想引用四樓的logo:女人是世上最可愛的...
包容其實係講易做難…唉~
作者: mwj2003    時間: 2005-6-27 04:55 PM

深有同感
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-6-27 06:34 PM

我識既女仔之中有d都會覺得自己大脾氣係唔岩架…
但係佢地會照發…因為佢地覺得男朋友既功能之一就係分擔佢地既脾氣=.=
佢會諗:如果你頂我唔順,你就唔好同我一齊;你同得我一齊,就一定要頂得我順
(呢個觀點我就覺得極端左少少,就算對方幾咁就你都好,女仔都唔應該下下頂到痕發脾氣
佢可以忍你一次兩次三次四次五次或者更多次,但終有一次個男仔會有反應囉,就好係一個吹到爆既balloon
兩個人相處,忍讓好重要…)

雖然我係男仔,但係我都體諒女仔m到真係辛苦既
m到真係會好影響到情緒,野都無心機做…
所以呢種情況下發脾氣我覺得唔可以太過怪佢
(重點當然是佢無m到時係唔會亂發脾氣啦!)

有d就更加過份,由細到大都俾人錫大
大小姐脾氣,覺得發脾氣係應份既…
呢d女仔....就真係點都唔抵幫!
作者: 天使藍    時間: 2005-6-27 06:38 PM

而家d女仔如果太就佢,第時一冇咁就..........

我呀哥而家就係咁,一開始果陣勁就哂佢
而家佢比人點到好似隻狗咁,點佢去東就去東,唔聽就發爛渣
作者: a362951847    時間: 2005-6-27 08:15 PM

我覺得係溝通o既問題
始終男人放唔底自尊
女人放唔底矜持
小鳥依人o既人仔得唔到想由男人身上得到o既o野都係會變母夜叉
問題係大家可唔可以坐底一齊傾
愛一個人係應該包容埋佢o既缺點
但唔代表包庇
女人係值得縱值得寵
但係無理取鬧o既真係唔要得
作者: homan~    時間: 2005-6-27 08:28 PM

...........

唔係所有女都唔好老脾既, 總有d 好既
但係樹大有枯枝,

唔好話脾氣, 連平時就下人都唔係好想咁,
原則性問題都係咁,
完全唔會係男既角度諗下野,

佢地d "體諒" 只係會做少少, 一多就會唔中意

都唔知而家d 女點會咁,
果果都以為自己條件好唔憂冇咁
(但係又通常高估自己既本錢)
一d 都唔珍惜咁 !!!!!

要求又高,
不切實際,

依d 女真係見一過飛一果 !!!!!
作者: toup    時間: 2005-6-28 01:22 AM

我女友可以為左買唔到一條裙, 發左我2,3日脾氣....
你地話香港女仔既脾氣好唔好丫?
作者: homan~    時間: 2005-6-28 10:25 AM

Originally posted by toup at 2005-6-28 01:22 AM:
brother,
依d 女通街都係,
受唔住就飛左佢啦

d 女可以條件差d, 但唔可以冇品~~
作者: Rika    時間: 2005-6-28 05:41 PM

Originally posted by toup at 2005-6-28 01:22 AM:
男仔條件高D,女仔唔夠薑亂發脾氣,香港D女仔好醒架
作者: raymond302    時間: 2005-6-29 02:08 AM

Originally posted by homan~ at 2005-6-28 10:25 AM:

brother,
依d 女通街都係,
受唔住就飛左佢啦

d 女可以條件差d, 但唔可以冇品~~
I absolutely agree that!!
Sometimes "unpolite" and "rude" can be a symbol of HK girl~~
作者: Flea    時間: 2005-6-29 02:31 AM

好多時d女真係好難頂........
聽少次電話都鬧到你狗血淋頭
你話佢大脾氣,佢就話:你忍到咪忍,忍唔到咪分手囉
有時佢都知道自己好過份,就話自己唔舒服,
你話做佢地男友點頂?
耍花槍呢亭o野
久唔久一次半次就話好o者
一個星期兩三劑你都咪話唔甘呀
人都癲都似
作者: tvben    時間: 2005-7-2 12:16 AM     標題: !!!!!!!

我就無女朋友.......
女仔朋友都有小小咁喇......
其實我反而覺得好奇怪......
其實我d女性朋友...對住好我呢d普通朋友既時候.....
大部份都係好好牌氣....好斯文.....
反而係對自已男朋友就小小事都發牌氣.....重要係嬲好耐....
同埋有時候都幾無埋取鬧....

其實我都貪得意問過我d朋友點解會咁奇怪呢...
女仔朋友俾我既答案有時都好得意....

答案1:  我唔係咁容意發人脾氣架....我係佢面前發得脾氣即係代表佢對我好重要.....
           佢係我可以係佢面前發脾氣的人.....

答案2:  咁我發脾氣都係想佢知自已錯咩o者... (咁我問佢咁佢男朋友錯咩...佢就答唔知)

答案3:  簡唔中發下脾氣佢先會緊張我同氹下我.....

其實以上都係我覺得女性大部份合理發脾氣既原因...
咁當然有時候就真係遇到不公平或不滿既時候先發脾氣喇....haha

不過總括黎講我覺得男同女都會發脾氣....
但唔知點解大部份人覺得男人發脾氣係man (我唔覺架下..^_^)
女仔發脾氣就係惡女人...
其實我覺得有女朋友向你發脾氣都係一件幸福既事呀...
我想搵人發下我脾氣都無....^^ (無奈)
作者: Rika    時間: 2005-7-2 02:16 AM

Originally posted by tvben at 2005-7-2 12:16 AM:
我就無女朋友.......
女仔朋友都有小...
做過research,分析得幾好喎~
作者: Flea    時間: 2005-7-2 02:07 PM

哈哈
我以前個女朋友答得仲好笑
佢話佢阿媽叫佢唔好就我咁多喎
如果唔係佢第時冇deng企
我諗大概似女人唔到70歲都唔好俾飽飯佢食咁上下掛
作者: dell2004    時間: 2005-7-5 01:02 AM

而家d女仔郁d就發脾氣,講多幾句就一野打埋黎,
以前d斯文得多,只有你打佢,冇佢打你
作者: gundamman678    時間: 2005-7-5 01:16 AM

係呀! 而家d女仔真係好過份! 打人下下出盡力咁一野打埋黎,完全無諗過留力,佢地以為自己好細力,其實都不知幾大力,俾佢地打到手都紅晒!! 都short short地架!!

都唔知佢地想點! 我識既女仔friend當中,起碼有三個係咁,郁d就動手打人! 呢d行為真係好克人憎! 你話痛,佢都仲覺得自己無錯架喎,sorry都無句,當無事發生! 嘩,我唔講粗口既都想講門X呀 !

係咪睇野蠻女友上腦呀! 打人前唔該諗下自己有冇全智賢咁靚啦!!
作者: 12d3    時間: 2005-7-5 12:15 PM

d女其實都係只對自己男朋友發脾氣,要男朋友tum,關心.
但佢地唔會在乎咩時候同埋發生咩事...每次都係無啦啦發脾氣,殺我一個措手不及!
所以我諗左方法,就係每次女朋友發脾氣,都係自己做成.自己又一早諗定點樣tum 番佢.
所有野都係掌握之內,就冇咁煩啦~
(雖然我未試過呢個方法)
作者: VivaLive    時間: 2005-7-6 06:22 AM

Originally posted by 12d3 at 2005-7-4 08:15 PM:
d女其實都係只對自己男朋友發脾氣,...
I think so too, they just want their bf to take of them and spend more time with her
作者: wengmc    時間: 2005-7-8 11:17 AM

發唔發脾氣雖然係性格問題~我都認而家d仔好脾氣過d女~d女就差左~但時勢唔一樣人會變~你之前可以發人點解人而家唔可以發你~冇野係絕對有因必有果~同埋m到真係辛苦過我地冇做~因為我地冇做到可以自己黎~但黎m冇得話自己搞到佢唔黎~

擇偶要求人人都唔同~你以前可以高人而家都可以高~大唔大小姐真係好睇自己本身點諗~我地學校有對上過雜誌封面既姊妹~但佢地一d架子都冇~所以擇偶要求人人都可以因時勢唔一樣而過~當自己本身條件高左對人個要求自然可以高返喇~

八婆呀講粗口呀就真係唔係好得~男女都唔得~雖然社會上好多人都講姐~係講唔係用黎串人~應該係發洩下自己情緒~但唔係對人發~搞下氣氛都ok~但用黎串人串到少少面都唔留俾人果d~其實最唔得~識串人唔使用粗口~用粗口串人係爛口~

其實而家好多好既東方女仔都可左西方搵另一半~各位男仔唔好以為仲有好多好女仔~冇咩架喇~想要好女仔一定要提升自己既本身條件~做好自己ok唔好計咁多~
作者: aia_k    時間: 2005-7-11 01:13 PM

咁我發脾氣都係想佢知自已錯咩o者... (咁我問佢咁佢男朋友錯咩...佢就答唔知) <----

成日都係呢個問題
問題就係佢地總係會覺得自己就算發脾氣,都係男朋友令佢地變成咁,而好少諗到係自己問題,有時作為男朋友,我會好就佢,我唔鍾意同佢嗌交,所以好多時我都會話「係我錯喇,唔好嬲啦...」呢一類說話,老實講,我認為自己真係無咩問題,就好似上面d弟兄講架情況,因為買唔到一件衫、因為諗唔到去邊度食野而發脾氣架情況亦屢見不鮮,呢兩個case好奇怪,想大家幫手諗一下,到底問題出自哪裡?現闡述如下:

Case 1:佢成日要我同佢行街睇衫,但係好多時見到d又貴又靚ge衫,佢經過又唔會買,又會好想買,如是者每經過同一間店舖都會入去望一望然後好唔捨得咁走,終於有一次,我諗係都2,3個月後佢又行,咁件衫比人買左,唔見左,於是佢就大發脾氣,話件衫比人買左喇,話我唔早d同佢黎(事實上佢已經o係2,3個月間黎過3,4次以上...件事發生前黎只係2個星期前ge事..)然後我想安慰佢,話第時去第二度搵返or去第2度睇過啦、其他仲有好多靚衫嘛~,點知反而比佢話到我狗血臨頭,到最後佢仲話我唔明白佢,同我講野都"side"氣,然後佢就把火咁話「唔行喇,我想走,比返個袋我」
(因為每次出街我都會幫佢拿佢個袋,開頭係我因為自己手頭冇咩拿而開始左幫佢拿袋,起初佢會唔該前唔該後,但係做多左幾次之後,已經變左佢認為我要幫佢拿袋係必然,有時我手頭上同揹住好多野,話佢自己拿住一陣自己d野先,佢就會話我好唔幫佢(事實上佢手頭上係冇野拎住除左果個袋,然後話佢自己好累),然後又係嬲我...
離左題添...講返,佢話想走架時候,我就話「唔好咁啦,大家因為咁嗌交好無謂...」,然後佢就會接住咁話「我講咩你都唔明架啦」,我就會話「唔好咁啦,咁係我錯啦...sorry呀...」(事實上我係想大家學懂去珍惜段感情,唔想再同佢嗌交,並不是認同佢買唔到果件佢一路都冇諗住買ge衫係同我有關,而事實我真係覺得佢買唔到衫係唔關我事,因為咁比佢話我亦會覺得好無奈...)
希望大家評一評...
仲有好多事件,不過唔想太長咁打出黎,大家再有興趣我先打,已經打左好長喇今次...
唔好意思...
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-11 03:16 PM

大家有冇諗過為可香港女仔咁霸道?
作者: research2005010    時間: 2005-7-11 04:31 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-11 03:16 PM:
大家有冇諗過為可香港女仔咁霸道?
1. 細過爸爸媽媽縱慣
2. 稍有姿色的, 從小到大都有幾個男仔追, 於是慣了呼呼喝喝
3. 唔霸道, 驚你霸道, 俾你食住
4. 唔係好識表達自己的情緒

參考#8

[ Last edited by research2005010 on 2005-7-11 at 04:32 PM ]
作者: 10michaelowen    時間: 2005-7-11 06:23 PM

Originally posted by aia_k at 2005-7-11 01:13 PM:
咁我發脾氣都係想佢知自已錯咩o者... ...
多謝分享~
可唔可以再post多d你女友發脾4既原因同你點tum番佢?~
我都想學下野~避免因d無謂野同女朋友仔嗌交~影響大家既感情~
作者: gundamman678    時間: 2005-7-11 07:43 PM

Case 1:佢成日要我同佢行街睇衫,但係好多時見到d又貴又靚ge衫,佢經過又唔會買,又會好想買,如是者每經過同一間店舖都會入去望一望然後好唔捨得咁走,終於有一次,我諗係都2,3個月後佢又行,咁件衫比人買左,唔見左,於是佢就大發脾氣,話件衫比人買左喇,話我唔早d同佢黎(事實上佢已經o係2,3個月間黎過3,4次以上...件事發生前黎只係2個星期前ge事..)然後我想安慰佢,話第時去第二度搵返or去第2度睇過啦、其他仲有好多靚衫嘛~,點知反而比佢話到我狗血臨頭,到最後佢仲話我唔明白佢,同我講野都"side"氣,然後佢就把火咁話「唔行喇,我想走,比返個袋我」

佢既意思一定係嬲你唔買俾佢!! 其實佢一直都只係做戲俾你睇,等你"落搭"會自動醒水去買俾佢! 點知你get唔到佢意思,佢咪嬲你囉!!

但你係唔係都自己認錯,會唔會做係佢咁臭脾氣既原因呢?

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-11 at 07:45 PM ]
作者: 大塊田    時間: 2005-7-15 04:08 AM

而家d女仔d脾氣真係可以臭到無人有,short起上係條街到痴俾你睇,
好似我條女同個妹咁,fat起老脾真係生人勿近,真係死Q都唔知

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0