標題: 大和尚與小和尚 [打印本頁]

作者: 左輪仔    時間: 2005-5-29 07:58 PM     標題: 大和尚與小和尚

係好耐之前,有一個大和尚,佢帶住一個小和尚出外化緣.....

點知去到半路,佢地經過一條小溪附近,見到一個幾靚既婦人對到條小溪十分迷茫

於是大和尚就問個婦人發生咩事??個婦人原本想過條小溪佢又唔想整濕條褲......

小和尚即刻諗:我地出家人,男女受受不親,我地又點可以幫你過河呢???

成當小和尚回答個婦人時,個大和尚應成個抱個婦人過河.......

到左佢地化完緣後,小和尚望了大和尚多次,見大和尚好像無事發生過一樣

小和尚一邊行一邊不停地思考,都諗唔明大和尚點解要個婦人過河呢??

於是,佢忍唔住,佢o係半路中途問個大和尚:師兄,你都知道出家人

男女受受不親,咁你點解要抱個婦人呀,你唔驚犯戒條咩??

個大和尚聽完之後,摸一摸小和尚個頭,笑笑口咁同個小和尚講:

小鬼頭,我在過左條小溪之後,就放下她了,其實係你一直都未放下她.....

個人諗法:        (每個人吸收既野都唔同,你意見唔同我唔好罵我呀)

有時人往往都為左一d小事而執著,但係呢d執著係咪真係咁重要呢???

如果放下心中一些不必要既執著,做人一定開心好多,其實呢個世界每日

每個人都會有d不如意既事情發生,但係如果不停地思考那些唔如意既事,

係會好似小和尚咁,不停咁困擾自己,但係如果將d唔如意既事忘記,

努d面對現實,放開心理包袱,你就會好似個大和尚咁,問心無愧!!!!
作者: Rika    時間: 2005-5-29 08:07 PM

講得幾好
好文~
作者: Asurada129    時間: 2005-5-29 08:11 PM

有意思既文章...
又有野落袋......多謝哂
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-29 08:19 PM

呢個我之前聽過^^"
但係好文唔怕睇多次
作者: catbert    時間: 2005-5-29 08:23 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-5-29 07:58 PM:
...
我在過左條小溪之後,就放下她了,其實係你一直都未放下她.....
...
Great article!  Thanks for posting.

Apparently, the key message is whether you can let go.  Nevertheless, it is always easier to say then to do...
作者: JCer    時間: 2005-5-29 08:23 PM

睇過, 重溫...
多謝你既"手打和尚"
作者: 本篤十六世    時間: 2005-5-29 08:25 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-5-29 07:58 PM:
係好耐之前,有一個大和尚,佢帶住一個...
posted before,pls delete
作者: crap    時間: 2005-5-29 09:14 PM

Originally posted by 本篤十六世 at 2005-5-29 10:25 PM:

posted before,pls delete
link pls

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0