標題: [6/3吹水加分題]有否試過小時遇到既野到而家仲好有印象? [打印本頁]

作者: LMQ    時間: 2005-6-2 05:55 PM     標題: [6/3吹水加分題]有否試過小時遇到既野到而家仲好有印象?

我講先~
2 l* ]% ]7 s  H) w0 h" g自己曾經試過百厭* H- c8 h) i9 v8 e% G& Z% ~
同婆婆返屋企既時候  U, i& ~' ?; B3 `" @, u
見婆婆同個管理員傾計~
3 n1 O/ S: `. s我就o係大廈既"lip"入面諗住嚇下自己婆婆~; L! z& H4 ^( Q( G4 F. n* [/ b
等佢搵唔到我
! q/ ~/ q; i8 _0 k點知入到去之後/ _5 p+ q$ F/ z9 S7 K8 L' C# N
等左幾耐都冇反應~就想出番黎
; g1 p/ K3 S% ~4 l' _# [. n先知道自己唔夠高按番個開關~
8 W; U( r7 j6 }% q6 J, q2 Y我諗應該果陣時無人知道我o係lip度(因為果陣時好似未有閉路電話呢樣野)
6 {0 j# g! ^& \5 q' k好好彩都有其他人用果部lip~o佢地o係出面按番開關我先出番黎~
- I+ O2 \/ n7 A不過由呢次之後就打死都唔再一個人搭lip~(除非自己夠高~)
/ k9 Y, N, w+ f( t' y& j; n2 y
2 {% Y- t6 v# T( P: {# E- i* V' I[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 01:40 PM ]
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 06:24 PM

童年有好多野我仲記得WO~! p1 N- l7 H- j- N4 U% _' U
講唔曬!! 講住1樣先啦~
4 l4 S# V" G% N" z/ |9 P! D: k) M; `/ _# b
我記得細個有次係我呀婆屋企門口條走廊玩四驅車(應該係98年到)+ ^8 I1 y8 z& B! c+ Q7 F* i% ^
咁我跟住架車跑啦,點知跑跑下唔小心踏屎,1 P& x2 E/ b: o9 M. R, a2 Q
架車都碌過D屎WO=.=
% P4 b; L- ?+ \7 f! q. A7 l咁我好驚俾屋企人鬧啦~
1 C, X8 I9 j. z" x/ R5 ?% \$ q咪番入屋企諗住靜雞雞洗左對拖鞋去LO~8 V, W$ u- T% P2 ^! a
但我又點識洗呀=.=最後只有話俾呀婆聽~
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 06:29 PM

97年到,我呀公死左,
7 D4 L: |* a: _' X7 @初時我仲未知,不過見呀婆喊得咁利害,
# l, {1 L" e* c- E5 \8 U- j3 T. m咪打電話問下我家姐咩事LO~
# p( C; z2 l% ]2 m0 W; Y佢話我知呀公死左,6 C! k' J4 [7 j4 i( E/ \
我跟住就話: 死左炸MA~都唔洗喊者~~(因為我堅信人終有一死,喊都冇用); y( t! q) u2 [, t% `% z0 c
點知俾佢鬧我不孝=.=) W- o+ O) J& W% G4 a) @) N3 ^
ANYWAY,我覺得細個係最好~~
% x) M) ^2 P# n/ \/ z5 g0 u因為某D野唔會好自己有大影響,. c! T# k1 R5 `/ O
例如我呀公死左我都唔會唔開心: f1 d8 e# W+ Y7 T- u; M' x* L/ q
但係而家人大左,記憶力自然提升,
+ e7 ]' z8 n& W- |4 {5 K一D好傷心既事可能要好耐先會忘記
作者: LMQ    時間: 2005-6-2 07:26 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 06:29 PM:5 \, W7 \0 B1 d# a( V3 I
97年到,我呀公死左,' a/ Z' N: x( q" x  H3 q: l. J
初時我仲未知,不...
0 f* J2 O$ R0 y4 n7 u! D我同意你講法架~. D" ^7 J& S0 s; F( P
而家d細路仔真係好天真  h- B! v  F" Y4 }, u
乜野都唔駛諗
+ W# o8 H( i' {, T凡事永遠有大人幫你諗埋
) y% z1 F# L( G  a# Y# ?8 T* I. |- S. g- X
好似上個星期左右8 ]! p) S" u/ G8 o1 I) [
我一個人去左麥記食野
$ h7 v' F6 D3 m3 V) l: u我坐低左之後( V1 o% W) ^0 U6 z/ v
隔離台有個細路同個阿媽' D4 i4 y, I& |# K- k( {6 w8 N
我食食下薯條時8 O2 v  j4 M6 n0 u
隔離個細路突然間走埋黎攞左我杯汽水黎飲
# D! U8 t2 a- w9 v& M# {果陣時我真係唔知好嬲定好笑: l0 L5 g1 @' p+ j* E0 y
個阿媽都真係睇到好無奈
* ^* J$ i" V' m1 `9 p5 V7 ?但係個細路好似當乜事都冇咁..
9 O2 H; V6 m+ p* ^' N飲左我杯野跟住走埋去第二d台附近行黎行去~
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:36 PM

Originally posted by LMQ at 2005-6-2 07:26 PM:0 ~  [$ x% m# q6 q0 }3 Q) b
6 {0 z& Y' ]6 g( M: q
我同意你講法架~  A, w$ Z: u) a. V. S
而家d細路仔真係...
+ ~0 f' S7 G, G' O0 t呢個好明顯係個細路冇家教!!!
作者: LMQ    時間: 2005-6-2 07:38 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:36 PM:
, Y1 h( f& [3 w/ S7 J- u  t" U
1 d6 x& a* H, {呢個好明顯係個細路冇家教!!!
/ g9 K( j3 z- j4 `! m4 k0 Q可能大家細個既時候都會係咁~0 k% R8 X8 `+ ?6 R7 D
只不過細個唔識野~先會覺得唔係大問題~
作者: william303    時間: 2005-6-2 07:41 PM

呢個post都幾好喎!
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:46 PM

我小學二年級個次,
* S% Z- `" c8 T係公園學人爬個D木,$ [7 p9 \3 n) k" v
點知一扑,( n+ b3 b; e9 R) Q8 |4 k5 U% j: e8 a
隻左手關節位舊骨裂左,. L& D4 j3 [. [. H
做番手術仲有條把!
) \2 x; ?. M+ d' Y. s2 t4 o; c都真係幾後悔~~~
; y9 U7 X9 m" a! l) F1 ~係呢~你地有時會唔會諗親人死左個時點算??
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:48 PM

我細個個時我呀婆陪得我最多,
# q+ q+ x% Z6 l經歷都多D!1 V/ I; k, {( w5 h% K. v* D
有時諗起佢年紀咁大,不其然都會有D傷感
作者: william303    時間: 2005-6-2 07:53 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:46 PM:
3 d2 z' Z6 g  K1 s我小學二年級個次,8 b, N& h. ~# L* K9 s. l; B$ n3 w$ U
係公園學人爬個D...
4 [3 ^# h' G+ v: ]
我靚仔果陣時重癲,同D同事賭,用酒樓D滾水擺隻手落去,係用大桶喎!後生果陣時又唔識死,就擺落去,唉!之後住左一個月醫院,我老母喊餐死,到依家隻手重有傷痕係度!
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:57 PM

Originally posted by william303 at 2005-6-2 07:53 PM:6 |! \" k% B6 ^0 x4 @0 A

7 h8 l* ^0 w. }1 g: p我靚仔果陣時重癲,同D同事賭,用酒...
& L/ g  q' F1 f9 N5 j1 L1 i# D咁你而家同你家人d關係點樣?
作者: LMQ    時間: 2005-6-2 09:23 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:46 PM:: J; ]7 w0 F& i+ {- W
我小學二年級個次,
) K9 b$ w* |0 J8 _8 ^; V: L# l係公園學人爬個D...
8 w) O! v5 A, f* ~5 M, c1 k細細個唔知頭唔知路; U+ X% r1 M7 F) `
應該有人死左都好似覺得冇咩特別~
- Q. g: r" X8 I/ w
* Z9 E$ L8 u' H4 g3 J2 |不過我記得以前有個補習老師,佢教我阿哥數學既; f3 S5 W# |& w0 D9 z; D& P" X
我果陣時好似得9歲左右
; X/ h9 H! B9 {7 m) L; q' W$ ]咁岩個補習老師就過左身
. F* j7 ?9 g8 i, H& b: f' ]3 q2 T阿媽帶埋我去嬪儀館..
% g4 @% G2 U+ h# Q. q我入到裡面..望見果個補習老師既遺照
6 D" o0 e1 W; K% `果一刻真係完全喊哂出黎~' ^. ?9 c4 P, K! l
直到而家都仲記得6 ^1 H/ ?  x8 X. X2 m4 Z' @6 S  V7 Z
好似有親人過身都冇果次喊得咁勁~- Q) ^( R. F( I" Q( Q" C# N! P1 `

! ]& |2 c$ ~* k. t[ Last edited by LMQ on 2005-6-2 at 09:26 PM ]
作者: 奇    時間: 2005-6-3 01:00 AM

呢個TOPIC好正,總結番自己的歷史: b+ I, [2 b6 Y8 j4 G

3 \: q6 T  X1 S# m. R7 A) r有兩個夢好記得....幼稚園聽左個死亡天使既故仔,話在門窗畫個紅色十字便會趕走衪們,3 r3 Z: Y1 C9 P! E
夜晚就發番呢D~
% M: X, }" k: j: V; I夢到阿媽吊頸死,醒左仲驚緊因為之前睇左套戲,有個人吊頸)
8 O: p7 A! U% U* `! N0 u8 v& }0 w& e/ ]5 s5 c
小學一年級,經常傾計又幫MISS改花名,搞到佢好憎我,到左二年級...
, `" Q" }5 Q4 z! ]有晚我留堂,佢走黎同我講~抵死囉!!比人罰留堂
$ g8 \: i, V6 i' S" y2 x
- s' Q; `2 }& b6 [- [9 _. q2 N2 q6 ^# c6年級去教育營,無帶拖鞋=.=+ u, G, Q+ F* m7 }) y! s

( s! x3 R7 L$ B' r5歲在廣州東方樂園走失~驚到喊!!!之後被人帶左去控制室叫我阿媽接番我
* T2 ?+ t' _) w: E8 e
, w6 ^' ]5 l6 L$ x6 I- t" g& q4姨結婚果陣,見到樽汽水就飲,點知係洗潔精.........初頭飲落澀澀地,仲以為係濃縮橙汁-_-"- v0 o4 b0 u2 J( t+ @
; d& y: l$ v6 k" f" m
三年級同兩個同學放學過馬路,有天橋唔行......過左1/2,其中一個叫都叫唔住沖左出去,差點被巴士撞到,我和另一個即刻逃離現場,往屋企方向逃去=.=果條傻仔被人捉左, v/ S5 i% Q4 q/ C, j# X
返到屋企勁驚,諗死條友實爆我地出黎,結果真係!!!果晚被阿媽...........6 w( W8 }* N) l! }- B
仲未完....第日返學被"的"左去校長室,見到個交通警腳都軟埋.0 u% s! H* n. U
原來o係車度有個大肚婆傷左,條死仔就屈我地推佢出去......., ^. V! T: r* u, n
清者自清,最後佢屈我地唔死2 \: l' l7 A+ p
之後同佢絕交就緊架啦!!!!. u& ?' R: i: [3 }/ }. g5 _, ~/ k
7 P4 r, S# }1 l" Q* `& f; U  d* \; k
自小就好驚狗.不過有次食左豹子膽,係咁吠隻狗,吠吠下比狗追!!!
$ S; u8 Z$ t1 {8 d. [) `1 o" T- A我圍住個石牆走....隻狗識企o係度等我XDDD0 B7 `; I% T- t
玩左一陣氹氹轉,見隻狗個勢咁兇,即刻走都走唔切爬左上紅色欄杆,隻狗竟然停左落黎!
+ w. O4 O+ f8 l+ ?. {% x! c到而家都唔清楚點解係紅色代表危險??; L3 N: T6 z+ }
! Y/ k+ |7 H: _* j, P' k! y7 \' M
10歲時同阿媽買餸,被人叫妹妹>.<即刻喊左出黎~心裡盡是粗口,個刻幾想自己識天馬1 _# y  F- x; `, c
流星拳' X2 c/ c, c& M6 L8 V1 a: M3 T/ c
4 ^  T& ?2 G+ L6 E* n& D) V
6年級考第一,因為真係好難得=.=2 V) x+ `# O5 c* U' B! n

. \( _6 k6 w1 W& s  i) T8 k5年級成日考19,果年又搬左去19樓19號,學號好多時又係19....邪
作者: LMQ    時間: 2005-6-3 11:19 AM

Originally posted by at 2005-6-3 01:00 AM:
. E) e. [) ]$ A" ?1 {1 U; m呢個TOPIC好正,總結番自己的歷史...
3 Z7 }2 B- A0 l7 j2 j
嘩...你童年既經歷既好豐富下喎~~~
作者: stone86    時間: 2005-6-3 01:58 PM

我好記得一件童年事呀
$ t$ P. x( d. J  T) z我那時同細佬一起落街諗住買玩具,那時我得八歲到啦,手中有一百元,都好多加(對於一小朋友)9 A6 S% @: }4 j2 f
咁我地住公共屋村,搭電梯時,(我仲記得有幾個師奶、亞婆同幾個細路 +我同細佬)
. ]" s6 W* b/ n點知半路停係一層度,個男人一入來就話打劫,我時生得細粒,眼前只見把牛肉刀好閃,應該好利的.個男人無理我同細佬,只係叫D師奶同亞婆俾錢,. {) t( e" |5 @; d2 f+ n
我仲記得有個師奶講:
* _5 M! [  {0 Q- y- }錢我地俾你,你唔好嚇親D細路呀!!1 N% p+ T) I: z9 ^- E8 ]
佢收晒錢就好快走左.  + r' I4 n1 _( [  C& p
到左G/F.大人話去報警,我同細佬就繼續去買玩具,因為我那一百元仲係度呀
- G6 m+ ~+ Z2 E7 R這件事真係好深刻架
作者: thankyou    時間: 2005-6-3 02:49 PM

我係澳洲個時,成架單車向後跌,搞到我頭破血流,個頭仲有成條痕係到
作者: thatsok    時間: 2005-6-3 03:29 PM

我記得細個既時候我阿婆落街帶我落街,
  n' D4 q" I: u( z0 J7 }# h2 o* U跟住返屋企搭電梯果陣我搶左阿婆抽鎖匙玩,+ H' m- u' a9 {3 c" F4 R, G
出電梯果陣真係跌左抽鎖匙,沿住電梯門條罅隙跌左落去,) h) |5 L& j2 T
返屋企俾阿婆鬧,但係到左下午去管理處竟然搵番條鎖匙。
, ~2 J  g2 `( T# Y/ d2 ^5 L
- W* p1 Z( @0 Q! X2 k$ W仲有細個好似得4歲果陣,唔知係邊度學左一de粗口詞語,  a0 n; J4 E2 q- I" W) ~+ m
不過果時唔知道係粗口,之後無論講乜野都鍾意加埋果de詞語一齊講,
6 b+ `  B6 g4 J* e好彩無成習慣,最後都改番好。
作者: 畢球人    時間: 2005-6-3 04:18 PM

小學時有一次盪鞦韆的時候,不小心從鞦韆上跌下來,還被盪回來的鞦韆坐板打穿頭~
, Y/ z3 @+ K' `" Z: f: f1 |) F# n那次是我首次坐白車(希望已後不用坐),第一次入急症室(最好已後不用入),第一次照X-光,還要在傷合縫針(千萬不要再有下次了)~6 j" l/ q8 g& S8 I8 h
真是記憶猶新,每次看見鞦韆都會記起,多少對鞦韆都有點陰影~~
作者: hello1234    時間: 2005-6-3 04:20 PM

O個陣時番學會經過條落斜既斜路.
7 h/ @. Q3 e& ?# O+ Y1 J1 X跟住我一路跑衝落去.
9 k$ c6 K3 I9 b結果仆左落條坑渠度, 出唔到黎.
& \1 o4 ?1 I4 p, n5 T+ `結果成腳血咁番學.
+ R/ n. ~7 ?5 ^痛到死一定記得.
. S6 }; s2 s- f. X0 j4 c仲要勁nor.. =口=
作者: brightlee    時間: 2005-6-3 06:27 PM

I remember when I was 3 years old, Yes, 3 years old, I checked back the history.  [0 ^/ z7 B: j' C
I was looking outside.
' \9 ?0 R; V$ O; T2 @4 U7 tand I saw some people were drinking champagne, celebrating something in a MTR train.
/ E4 H+ V) S# Mand they were dressing nicely.. W8 _' ?. |$ p- H# j3 B
Actually, that's the opening party for MTR trains in 1979.
, V0 m6 f8 Y: v3 Q8 l6 n  s2 `! Z* i' V. n
Then I got nightmares everyday, cos the railway track...is just about 40m away from my home.$ {1 q' L. B$ D) v$ {" ^
I.e. I heard the noise from MTR trains in every 2 mins (or less in peak hours)
) a/ L$ O! u( D0 H) OMore horrible thing was: my living place was closing to the exit for the train depot.# a0 }& ], p1 m  w% F: m
I.e. when the trains are finished at 1am in the morning, I still need to hear the noise from trains until 2am every morning, and I heard the noise from the train before 5.45am in 3 hours later.
, C7 N" O; y0 v0 ?: N0 r5 k1 s( y/ [( L8 N. A! d
But if that's track work at overnight, i.e. you couldn't sleep for whole night.
) j( h& r7 N: f/ b3 `/ \
% O& i! f6 s2 s3 _6 D& [6 di.e. that's why I speak so loudly now!
作者: mousemouse8    時間: 2005-6-3 08:08 PM     標題: 一個人時, 比飛仔逗

屈$$, 幾個夾我一個... 唔見左幾十蚊
作者: taipotse    時間: 2005-6-4 12:13 AM

我住大埔.... 以前林村河下游重未整水壩仔(其實都係近幾年先整)/ y7 k0 W/ R: B
下游條河無咁闊, 大約係鬼屋再落d, 個水閘下面果陣下游會有河灘, ( h, \* x) v3 \
咁我同d同學落去捉魚
. n7 G5 l6 C6 t$ r) W# p8 H( u2 x5 n點知我踏左落d浮沙到  
/ V& D4 r  @* G0 Q2 x' p8 k成兩隻腳沉到見唔到小腿# d3 T  F5 Q8 Z* S8 G7 q/ r
果陣真係嚇左一跳# n0 F6 ~! Y$ s  D7 r/ t
因為無諗過會有浮沙
, S) p9 a. g1 w# m4 k' I6 e* l$ t二來果陣d fd上晒岸得番我一個! r2 g/ J5 N4 x* I3 A
臨急諗起電影入面主角遇到浮沙都會一步步慢慢行就無事3 t- p, j* m% a4 H+ H4 L
于是照做
4 v) Q3 _; _+ }4 i+ V6 k  z終于好辛苦咁爬番上岸 但係行一步就沉一次 0 @  }3 s! `1 z
好彩我都算近岸 己經沉到大腿- [+ b7 \# u- B9 b2 k2 r9 Y
唔係真係沉到去肚臍都未番到上岸3 R  J5 C" h2 B7 m
不過就下半身都係沙...
2 I+ g# b0 G6 A4 e4 U依家諗番起其實應該最多沉到落肩頭, 實唔會死2 T4 C9 ^7 a7 p0 V5 G7 g
但係到依家重成日諗番果次遇險7 N7 C+ ]4 c( \, s% u7 Q
' K: J) @3 Q1 ?
[ Last edited by taipotse on 2005-6-4 at 12:16 AM ]
作者: brightlee    時間: 2005-6-4 09:15 AM

Another day,* X8 d  c( A3 J  ]* V4 s
today!* q( t# @3 R" v0 n" {
yes, today!!
. e6 a  G' j8 i6 s9 F8 D6 p7 U  W# m) r: M
We should remember it!6 u6 _6 K0 W( U, L+ n
I posted what's happened on that night 16 years in Music section...; V* L' X: H5 w. a
if u guys would like to see it,) ?% }; E8 v9 F% ?3 [
pls have a look in there
作者: 腳指o    時間: 2005-6-4 10:03 AM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:46 PM:9 ?4 u! w% n. V6 Q
我小學二年級個次,: @* L# Q" E( i
係公園學人爬個D...
" O7 h' N! b% j0 {% f我係打波整到wo
+ }. |! T% `: w. Y4 T* L- C# p" D都係爆左舊骨><( W0 T0 L# _, o9 _
又係有疤
作者: leolyk    時間: 2005-6-4 10:23 AM

有呀
0 J1 a7 H' F) J2 ?個一次食面5 g  @8 K0 Z$ Z. {% O
食食下成碗面倒落我到
/ H- T7 n: l  J; L個陣時大約5歲左右% \% B) L- N0 T* g2 ]/ v
e件事我e 加都仲記得
% R+ [' m! q: V$ O: S# h想起都好驚...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0