標題: 足球上越位的問題 [打印本頁]

作者: 金魚佬    時間: 2005-6-5 12:12 AM     標題: 足球上越位的問題

剛看完新聞,南韓對〔好似巴林〕,報導旁述說南韓球員越位在先,不過我就吾認同。吾知大家有無睇到,可以討論一下。那一球為何不是越位?
作者: abc123aa    時間: 2005-6-5 12:14 AM

得咁少片段好難睇,但佢企到咁鬼前,應該越左位,除非佢後上啦= ="
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-5 12:21 AM

個球員清楚睇到佢一直係是前個一個,絕對吾係後上!
不過我想睇下香港有咁多人睇波,係吾係個個都明條例點寫!
作者: abc123aa    時間: 2005-6-5 12:33 AM

你咁都睇到,好好眼喎~我掛住跟住個波睇= =",之後見到果個企最前既球員傳比入波果個人時心都諗有冇越位呀........
條例應該唔係個個明,好多時都要講波佬帶返條條例出黎,等大家知道
作者: 艾奧羅斯    時間: 2005-6-5 12:58 AM

係電視機睇既角度點都係差的...
因為唔係平排....只有信佢地啦!!
作者: lookityourself    時間: 2005-6-5 01:10 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-6-5 12:33 AM:
你咁都睇到,好好眼喎~我掛住跟住個波...
條例(以我所知),進攻球員在接應傳球時不能越過敵方最後一個後衛球員,進攻球員意思可以係,一直向進攻果方前進,若比球證証見到佢係會有可能影響進攻既,即使佢越位也都唔洗計,所以D本來越左位既,佢唔郁或者跑返去,就唔洗計........

其實仲有好多野,但係唔知咁多LU
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-5 01:25 AM

越位:
位置,一定要由〔最後兩個〕防守球員夾著的距離為線。如附圖,藍色x球員,只傳給b球員才算越位。

而a就已經不算,〔通常守門員都是最後的一個人。所以很少有a這種情況〕。這好比有球員單刀後,卻給守門員封住射門角度,又阻慢了他之後,有另外隊友已經走到比他更前的位置,這時單刀球員前傳給再最前的人,都一樣無越位。因為不是〔最後兩個〕防守球員夾著的距離為線

但如果單刀球員給守門員阻慢了,而守方有一個球員〔不能兩個,否則說不清〕去到龍門口護空門時,這時又已經有兩個防守球夾著的距離為線,如果單刀球員再將球傳向這兩個防守球員之間的隊友,又是越位。
不過最近足協好像要收例,就是最後的兩個防守球員,〔必須最後一人為守門員〕,就無機會有這情況發生就這種情況。

圖片附件: 000000000aaa.jpg (2005-6-5 01:25 AM, 29.1 KB) / 下載次數 34
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=353808&k=365c67a2573eec27ac33e5d39b8106d9&t=1719500122&sid=3T7zcz

作者: lookityourself    時間: 2005-6-5 01:28 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 01:25 AM:
越位:
位置,一定要由〔最後兩個...
呢個就係近年最常用既例,也係最簡單既
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-5 01:38 AM

不過好多時守門員去了出來後,變成在守門員之後還有得多人,令到問題複雜左。就令大家都吾識再分別何謂越位!
作者: donald15    時間: 2005-6-5 01:54 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 01:25 AM:
越位:
位置,一定要由〔最後兩個...
咁講我就唔太認同
南韓呢球唯一可斟酌既係球員有冇出場底線外
因為出左底線外其實係唔會構成越位
但係照你咁講
我搵幾個前鋒企係守門員後面
咁係咁交波比佢地咁一場波而經起碼可以入50球以上
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-5 02:13 AM

你咁講法,如守門員睇住交波個球員,只要佢一出波,企後一步,你講既所有人都越位啦!吾駛後衛咁辛苦添!

重有如果吾係咁,單刀既球員,就算以後單刀,佢都只能焗扭過守門員,自己一定要射。不能再交波啦。咁你又點解釋?
作者: donald15    時間: 2005-6-5 02:19 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 02:13 AM:
你咁講法,如守門員睇住交波個球員,...
你咁講又有問題啦
單刀可以交波架
不過唔可以交比前面姐
如守門員睇住交波個球員出波離開腳先走就太遲啦
補多點
咁企係底線後面
個龍門都無可能行得過條底線
其實真正越位係只計最後一個防守球員(不包括守門員)

[ Last edited by donald15 on 2005-6-5 at 02:23 AM ]
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-5 02:25 AM

邊個話俾你聽單刀之後吾可以再向前交波呀。
我以前都以為係既。不過以經係好多年前已經知道--吾係
何況這種鏡頭每週都見到吾少啦!

另外你無睇我上面講緊,可能會收例嗎。當然吾係你講個種例!
我點解要開這主題,就係因為我知好多人都吾明越位!

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-5 at 02:30 AM ]
作者: donald15    時間: 2005-6-5 02:29 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-5 02:25 AM:
邊個話俾你聽單刀之後吾可以再向前交波呀。
我以前都以為係既。不過以經係好多年前已經知道--吾係
你又試下去踢比賽咁樣交睇下吹唔吹你-.-
作者: abc123aa    時間: 2005-6-6 01:38 PM

係歐國盃我記得瑞典有球波,好似係伊巴單刀之後橫傳比拿臣入波,當時係對保加利亞既~~~單刀橫傳入波是可以的,但要睇傳後還是傳前,不過如果傳比前面既球員,而前面既球員係後上咁當時唔越位啦~
作者: 事但    時間: 2005-6-6 01:39 PM

越位:
位置,一定要由〔最後兩個〕防守球員夾著的距離為線。
越位.....係咁解架咩????

應該係當隊友傅球向前時,迎接傅球的一員前面必須要有多於一名對方球員,否則就是越位.
作者: abc123aa    時間: 2005-6-6 01:48 PM

Originally posted by 事但 at 2005-6-6 01:39 PM:

越位.....係咁解架咩????

應該係當隊友傅球向前時,迎接傅球的一員前面必須要有多於一名對方球員,否則就是越位.
最普通兼最經常見到的越位就是這種,但金魚佬兄佢講果隻我就覺得怪怪地~
但如果單刀球員給守門員阻慢了,而守方有一個球員〔不能兩個,否則說不清〕去到龍門口護空門時,這時又已經有兩個防守球夾著的距離為線,如果單刀球員再將球傳向這兩個防守球員之間的隊友,又是越位。
不過最近足協好像要收例,就是最後的兩個防守球員,〔必須最後一人為守門員〕,就無機會有這情況發生就這種情況。

作者: 事但    時間: 2005-6-6 01:52 PM

球例上,越位只得一種.
作者: abc123aa    時間: 2005-6-6 01:52 PM

Originally posted by 事但 at 2005-6-6 01:52 PM:
球例上,越位只得一種.
邊種???你講果種???
作者: 事但    時間: 2005-6-6 01:53 PM

如果你可以搵到第二種有關越位o既球例,
我都想知.
作者: abc123aa    時間: 2005-6-6 01:55 PM

Originally posted by 事但 at 2005-6-6 01:53 PM:
如果你可以搵到第二種有關越位o既球例,
我都想知.
我所知的也是你知的,我想越位球例應該不會太複雜
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-7 03:25 AM

我說的這個情況,我都係踢左好耐波之後才發生了一次。對方就在這種情況下向前交波,而我方就算有後衛護空門,但球框咁大,結果都係射入,我方也以為入了波,誰知球証判越位。賽後對方球員圍球証後,球証再解釋後,我才再進一步了解這條例。〔因為兩個守方球員形成的越位區域,無話到最後一個人必定要係守門員。現在這例子,最後一人卻是守衛,而不是守門員〕

至於單刀時,只要前面再無兩個防守球員,就點交都可以。應該吾駛再講很多人都知!

至於話改例,最後一人一定要包括守門員,那段新聞,我找吾到了。總之係幾個用內既新聞。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-7 at 03:28 AM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-6-7 03:45 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-7 03:25 AM:
但如果單刀球員給守門員阻慢了,而...
咁都計越位........唔係啩= ="
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-7 03:51 AM

事實就係!
我以前都以為單刀後,就叫突破左越位,之後點交都得,原來吾係咁既!
守方可以重新以兩個最後守方球員,重組越位陷阱。
作者: abc123aa    時間: 2005-6-7 03:58 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-7 03:51 AM:
事實就係!
我以前都以為單刀後,就叫突破左越位,之後點交都得,原來吾係咁既!
守方可以重新以兩個最後守方球員,重組越位陷阱。
不過追到上去人地都入左啦,就算追到上去都會剷波啦,我諗冇咩人知道原來呢隻例係咁= ="
作者: 事但    時間: 2005-6-7 08:54 AM

金兄,
如果比我唸,你就應該係比個球証昆左啦.
我問過一個考緊球証牌o既朋友,
亦再查過足協o既球例,
越位唔係你講到咁複雜喎.
作者: pyliu    時間: 2005-6-7 10:00 AM

Originally posted by 事但 at 2005-6-7 12:54 AM:
金兄,
如果比我唸,你就應該係比個球証昆左啦.
我問過一個考緊球証牌o既朋友,
亦再查過足協o既球例,
越位唔係你講到咁複雜喎.
算啦!
問上問,倒不如自己查!
作者: pyliu    時間: 2005-6-7 10:18 AM     標題: Law 11 – Offside

我本著求真的精神,翻查過FIFA的條例,於第11條,我找到關於越位(Offside)的條例!

Law 11 – Offside

Offside Position

It is not an offence in itself to be in an offside position. A player is in an offside position if:
1) he is nearer to his opponents’ goal line than both the ball and the second last opponent.

A player is not in an offside position if he is in his own half of the field of play; or
1) he is level with the second last opponent; or
2) he is level with the last two opponents.

Offence

A player in an offside position is only penalised if, at the moment the ball touches or is played by one of his team, he is, in the opinion of The Referee, involved in active play by:
1) interfering with play; or
2) interfering with an opponent; or
3) gaining an advantage by being in that position.

這只是最基本的認識而已,其後還有15頁,對於不同情況的解釋,而且圖文並茂。

圖片附件: untitled.JPG (2005-6-7 10:18 AM, 42 KB) / 下載次數 9
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=357348&k=d2d8059fc84a20a9e05b9623338f2c3c&t=1719500122&sid=3T7zcz

作者: 金魚佬    時間: 2005-6-8 12:36 AM

這越位條例英立版本,就係完全無寫到,最後那一個防守方的人員,必定要係守門員,再前面加多守衛組成囉。
反而我去其它一些網站睇,佢地真係演釋成,由守門員加最後一個守衛形成的,但這些絕非我所認知的!

to 事但:
我講既例子就只係守門員同後衛互換了位置,都係防守的最後兩個人組成的越位陷阱。並無複雜之處!

我無被人呃,因為知道了這係例原來係我講的那種後。我及其他隊友,也有問過其他球証來證實。因此以後我方守門員見有人有單刀機會,就好快就了出去。而只要其中一個守衛,盡快走去護空門,變成單刀既球員吾可以再向前交波,守方其他人,因為無後顧之憂後,可以全力去追搶單刀球員個波。就算守門員被扭過了,〔只要用兩個後衛,仍然可重組越位陷阱了。〕

越位這條例,雖然寫得簡單,但你看逢這麼多人看球賽,又這麼多年,還是有人不明白其中變化時提出爭執。即是說其實踢波時產生的變化,條例還有未能涵蓋的地方。
作者: 段云    時間: 2005-6-8 01:20 AM

唔係唔相信金魚佬,但我真係仲想緊
既然英文版本無列明到....咁點解有另一個版本寫明?
真係有少少奇怪,其他語言既版本應該係翻譯英文版吧?
既然有金魚佬所提到既情況,咁點解國際足協無修訂條例?
加上一兩個附註係越位果一部份度?

我學pyliu上去睇左條例,pyliu提到的插圖解說我都有睇到
係真係見唔到有金魚佬提到既情況。
作者: abc123aa    時間: 2005-6-8 01:29 AM

Originally posted by 段云 at 2005-6-8 01:20 AM:
...
係囉~唔係唔想信,雖然我冇睇條例,但係未聽人講過= ="
作者: pyliu    時間: 2005-6-8 12:19 PM

Originally posted by 段云 at 2005-6-7 05:20 PM:
...
哈哈!岩啦!大家睇官方正本,就唔駛爭辯啦!
作者: 事但    時間: 2005-6-8 10:44 PM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-8 12:36 AM:
我講既例子就只係守門員同後衛互換了位置,都係防守的最後兩個人組成的越位陷阱。並無複雜之處!

我無被人呃,因為知道了這係例原來係我講的那種後。我及其他隊友,也有問過其他球証來證實。因此以後我方守門員見有人有單刀機會,就好快就了出去。而只要其中一個守衛,盡快走去護空門,變成單刀既球員吾可以再向前交波,守方其他人,因為無後顧之憂後,可以全力去追搶單刀球員個波。就算守門員被扭過了,〔只要用兩個後衛,仍然可重組越位陷阱了。〕

越位這條例,雖然寫得簡單,但你看逢這麼多人看球賽,又這麼多年,還是有人不明白其中變化時提出爭執。即是說其實踢波時產生的變化,條例還有未能涵蓋的地方。
比你搞到我頭都大……..
是否越位,與是否守門員無關.
只要攻方球員接應傅球時,前方有多於一名守方球員(是否守門員也好),就不算越位.

伙以上說的,接球的一員身前只有一名守方球員在龍門前,所以絕對是越位.(除非他是從傳球者身後走上接應.)

[ Last edited by 事但 on 2005-6-8 at 10:49 PM ]
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-9 01:58 AM

越位只是需要兩個守方球員就可形成,條例上當然同守門員無關,個守門員卻最常是最後的一個人吧了。

其實我今天搭車時,也想到其它例子,都是守門員位置都比後衛更前的情況。
就是開角球時,守門員只要走了出去打手槌,〔如果說要由守門員再對前的一人組成〕,這時守門員之後還有一大班人。這些人都變成越位了?〕

但情況上通常都會變成,由兩個後衛守住門柱,這最後兩人通常並且平排。
任何攻方只要這時搶到個波再向前交,這時攻方就算交到門框前,都不會構成越位,這種case反應該常常發生。所以大家應該清楚點甚麼才是越位吧!絕不是一定要由守門員才能組成的。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-9 at 02:02 AM ]
作者: 事但    時間: 2005-6-9 06:12 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 01:58 AM:
就是開角球時,守門員只要走了出去打手槌,〔如果說要由守門員再對前的一人組成〕,這時守門員之後還有一大班人。這些人都變成越位了?〕
但情況上通常都會變成,由兩個後衛守住門柱,這最後兩人通常並且平排。
任何攻方只要這時搶到個波再向前交,這時攻方就算交到門框前,都不會構成越位
你說的對,以上情況是不會構成越位.
而這亦是我一直所說的越位條例.

<<而a就已經不算,〔通常守門員都是最後的一個人。所以很少有a這種情況〕。這好比有球員單刀後,卻給守門員封住射門角度,又阻慢了他之後,有另外隊友已經走到比他更前的位置,這時單刀球員前傳給再最前的人,都一樣無越位。因為不是〔最後兩個〕防守球員夾著的距離為線。

但如果單刀球員給守門員阻慢了,而守方有一個球員〔不能兩個,否則說不清〕去到龍門口護空門時,這時又已經有兩個防守球夾著的距離為線,如果單刀球員再將球傳向這兩個防守球員之間的隊友,又是越位。>>
上述這一段,與之前一段,你是在說同一件事?
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-9 07:04 AM

a沒有越位的正原因、正正跟單刀時向前交波無越位一樣。
因為就算單刀時,守門員都必定會跟守最後的一個球員,都形成了一個陷阱距離。〔但這夾著的距離已經在跑得最前的攻方球員之後了。〕
只要有球員跑得快過所有後衛,即是我圖中的a球員,把波傳給他也無越位一樣。

再講清楚點。球場之上,在最後一個守方球員,都會有10個球員他之前,即是說無論任何時候,都會有最後兩個球員組成越位的區域,單刀時候有,扭過了守門員後的空門時也會有,但只要超越了最後的一個守方球員,那條越位界就橫不成,即是無越位。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-9 at 07:30 AM ]
作者: 事但    時間: 2005-6-9 07:29 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 07:04 AM:
a沒有越位的正原因、正正跟單刀時向前無越位
幾時又變左單刀向前傳波無越位????
因為就算單刀時,守門員都必定會跟守最後的一個球員,都形成了一個陷阱距離。〔
如果除左守門員,還有另外的守衛,就唔係單刀啦.

大佬,比你搞到我有d暈.

越位與否與什麼距離全無關係,你留意旁証的企位就可以清楚了.
他永遠都是站於守方最後一員(不計守門員)的平排,
他與守門員之間的距離,根本不重要.
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-9 07:55 AM

球場上守方有11個人,即是幾時都可搵到最後兩個人,造成越位線區域。
越位要係最後一個球員,再向之前一個球員那條為越位線。〔如果向後面去,就找不到多一個人,所以造不成那條越位線〕。我圖中的a球員也是這種情況。

再說這種情況通常發生在
單刀或空門時,攻方球員仍可以再向前交波。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-9 at 08:05 AM ]
作者: 事但    時間: 2005-6-9 08:20 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 07:55 AM:
球場上守方有11個人,即是幾時都可搵...
對,只有越位線,所以我不知道你所說的越位區域是什麼意思.

不明白為什麼要把單刀與越位拉在一起說.
是越位就越位,不是就不是,與是否單刀有什麼關係?
單刀或空門時,攻方球員仍可以再向前交波。
關鍵是接應的球員於傅球一刻所處的位置而決定有否越位,
而這與是否單刀亦沒有關係.

似乎,你對越位條例是有點文誤會了.
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-9 08:20 AM

題外話,
越位本來還需要到最接進門框,有機會得好處的攻方球員才算越位。
但如果開短角球時,當攻方球員再傳番俾〔開角球的那個球員〕。雖然他是在超越了越位的線上,但他卻不是最接近門框的攻方球員,〔這時應該仍有多個守方球員更接近門框〕。我以前認為這不算是越位。我也跟球証爭辯著這問題。

所以越位條例,其實蠻複雜!
作者: 事但    時間: 2005-6-9 08:31 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 08:20 AM:
越位本來還需要到最接進門框,有機會得好處的攻方球員才算越位。
邊個話?
學你咁講,企係邊線咪唔會越位?係中場線又唔會越位?
但其實,只要是過了中線,就可以吹越位.
但如果開短角球時,當攻方球員再傳番俾〔開角球的那個球員〕。雖然他是在超越了越位的線上,但他卻不是最接近門框的攻方球員,〔這時應該仍有多個守方球員更接近門框〕。我以前認為這不算是越位。我也跟球証爭辯著這問題。
這是越位.

你覺得複雜,可能是因為你自己為它加了很多不知從何說起的規則.

[ Last edited by 事但 on 2005-6-9 at 08:32 AM ]
作者: ilovefuckingyou    時間: 2005-6-9 10:25 AM

重有1個情況,單刀可以向前傳波,只要走上黎既球員係你交時比你後,都唔算offside~
作者: ilovefuckingyou    時間: 2005-6-9 10:26 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-6-9 08:20 AM:
題外話,
越位本來還需要到最接進門...
未必,睇下守方有無人守門柱,如果有就唔算~
作者: pc20001103b    時間: 2005-6-9 09:47 PM

唔知睇錯定係咩...
我見過唔止一次單刀既人橫傳....
而接應既人都係在最後一個防守球員前方(即不是後上)
都冇吹越位....又冇話係誤判...
究竟咁樣有冇越位?
作者: 事但    時間: 2005-6-9 10:10 PM

Originally posted by pc20001103b at 2005-6-9 09:47 PM:
我見過唔止一次單刀既人橫傳....
你都識話橫傅啦.....
越位是要在向前傅球時才會成立的.
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-10 03:34 AM

事但

題外話:短角球問題,英文版真的是寫得很清楚〔goal line〕,
而以前有人說是〔goal frame〕,所以最近球框的才算越位,所以才有會有誤會,也不用再多說了。

但看今時今日,仲有這麼多人對怎樣構成越位,不但不肯認識清楚球例,仲係用成見而不肯相信。

講來講去,包括我講韓國的入球,我聽到新聞報導員就是已經有誤解了。即是香港人其實不太了解越位啦!
作者: abc123aa    時間: 2005-6-10 03:51 AM

你地越講大家就越亂~
金魚佬兄你講果隻兩個防守球員夾住既果個例子其實我就真係唔係好信,
我唔熟條例,不過從未聽過有人咁講~~"
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-10 04:21 AM

我初時用實際情況講,因為我們踢波時,就會係咁樣做,來產生越位陷阱。,這可能令人產生誤會。
但你將佢整個過程簡單化後,仍然是最後的兩個防守球員組成了越位。只不過在單刀時,守門員走了出去,而後衛就立刻走去龍門口。造成又有兩個防守球員在單刀球員之前。結果這時候,只是兩個防守人員互換位置而已。所以你無需理會兩個守方人員身份,好似平時咁睇,你就知道越位線仍然係係尾二那個防守球員。

其實我講角球,守門員走出去打手槌時,就已經由其他後衛去構成越位,即是根本不用理會守門員身份,只需將他看成一個守方球員。

越位,亦就是用最後兩個守方球員組成的就更易明白!。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-10 at 04:26 AM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-6-10 04:25 AM

你越講我個頭越大......哈哈哈,總之好似平時咁睇就ok了^^"
作者: pc20001103b    時間: 2005-6-10 07:22 PM

Originally posted by 事但 at 2005-6-9 22:10:

你都識話橫傅啦.....
越位是要在向前傅球時才會成立的.
明白,thx
作者: tamsum    時間: 2005-6-12 12:35 AM

大家講到好似好複雜了......
其實只要大家用心咁諗一樣野,就會覺得越位一定唔係大家想像中咁難...
相信大家都知道而家成日爭拗既球証執法既問題,就係佢地肉眼睇唔切咁多野,所以球例一定唔可以太複雜,否則一場比賽就會有好多麻煩野發生...
其實大家要只留意三樣野就得:
1)最後一個防守球員既位置,(守門員唔會計所以佢助攻與否根本冇問題)
2)接應傳球既球員.
3)傳球既果一位球員同佢出腳既一刻,(以佢傳球時皮球離開佢腳既一刻計)
而真正越位係:
1) 進攻球員o係接應後方隊友傳球時,唔可以超越敵方最後一個防守球員,即係話佢可以同最後一個防守球員平排!!!呢句就即係大家平時聽到既平排唔係越位啦!!
2)如果進攻球員已經成單獨之勢,(即係前面只得龍門一個人)咁佢唔一定要射或扭過龍門架嘛,咁佢可以橫傳或後傳比其他隊友攻門,而接應傳球既隊友即使o係隊友傳球既一刻係超越最後一位防守球員,亦唔係越位(因為佢隊友係o係佢前面或同佢平排交比佢)
3)如果打半場時,即係一邊場得一個守門員,但係另一邊場有21個人喎,咁樣無論進攻球員企位係點越位都唔會成立越位係用黎保護防守球員o係自己後半場既佈陣,唔會保護自己一窩鋒到半場或龍門上前進攻

咁樣大家會唔會明番d,簡單d呢????
作者: donald15    時間: 2005-6-12 01:11 AM

Originally posted by tamsum at 2005-6-12 12:35 AM:
大家講到好似好複雜了......
其實只...
第3點可以再簡單D
攻方過左半場先計越位

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0