標題: [轉貼]笑談廣東話 [打印本頁]

作者: chickenboy    時間: 2005-6-5 10:20 AM     標題: [轉貼]笑談廣東話

第一次貼,睇過嘅話請多多包涵

電訊: 1083,有乜o野可以幫到你? 問 : 喎想查甜夢K劉更次電話。 電訊: 甜夢K係咪屯門區呀? 問 : 械囉...喎要劉更次o既電話。 電訊: 劉更次係咪醫生呀? 問 : 唔械呀...佐野果o的呀。 電訊: 佐野? 做o野呀? (有o的唔耐煩) 問 : 咪械囉! (佢都有o的唔耐煩) 電訊: 咁係咪公司名呀? 問 : 唔械呀!!! 佐野呀.... 電訊: 劉係咪劉德華個劉呀? 問 : 劉呀! 唔係劉德華個劉呀! 電訊: 咁更係咪更改個更呀? (已經好唔耐煩) 問 : 唔械呀! 劉更次呀! 你係咪鄉趕人o黎o架?! 電訊: 係咪政府部門呀?!? (語氣好差) 問 : 械呀! 搵o野佐果o的呀~ 電訊: 你等等啦... (到底呢條粉腸要搵o既係乜?)

答案係:

勞工處

[ Last edited by sfxc0000 on 2005-6-5 at 06:31 PM ]
作者: 托迪仔T    時間: 2005-6-5 11:14 AM

哈哈.....好搞野....我都估到係勞工處架喇
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-5 06:31 PM

之前睇過^^"
請繼續努力, 仲有請注明轉貼定原創^^"
作者: chickenboy    時間: 2005-6-5 09:17 PM

唔好意思..........唔記得左注明轉貼.......

[轉貼]笑談廣東話 (2)

一段骨塲的對話

骨女 : 老細飲吾飲野?
客人 : 好呀,有咩野飲?
骨女 : 有奶茶,咖啡,可樂,”新彊可樂”......
客人 : 新彊可樂? 要吾要錢先?
骨女 : 吾駛錢嫁
*******( 片刻 )******
客人 : 呢杯吾系可樂煲薑咩?
骨女 : 系呀,咪新彊可樂囉~~ (生薑可樂)
******( 片刻 )*******
骨女 : 老細你”硬”幾耐?
客人 : 呀?... 有時都幾耐嫁......
骨女 : 甘”硬”三個鐘好吾好?
客人 : 我怕我硬吾到甘耐....
骨女 : 哎呀! 我問你”硬” (按)幾耐呀~~~
客人 : 哦.......
******( 又片刻 )********
骨女 : 老細你好尻呀!( 尻=高 )
客人 : ......???
骨女 : 你甘尻,鐘吾鐘意打波?
客人 : 打波?
骨女 : 打籃球呀?
*******( 再片刻 )*******
骨女 : 老細你鐘吾鐘意玩”攤直射”?
客人 : ???
骨女 : “攤直射”好好玩架~~
客人 : 咩野”攤直射”呀? 點玩架?
骨女 : 我教你玩丫~~

*********你估o下點玩**********
*********下面有教你************

(你呤部Nokia手機出o黎),入面有嫁”攤直射”呀!
(攤直射=貪食蛇) 哈哈哈!!!...............

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0