標題: 有冇試過裸睡?[積極回應+] [打印本頁]

作者: hkcitywong    時間: 2005-6-6 12:28 PM     標題: 有冇試過裸睡?[積極回應+]

..??5 I# B$ I  X- e7 t$ E2 v
0 B7 p2 F" ~2 x
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-6-6 at 03:00 PM ]
作者: neoplan03132003    時間: 2005-6-6 01:24 PM

我想呀2 o  P, U2 I) ~6 N. n# H  L
但我同我家姐一間room1 n% F6 `  c. n# R$ s& l
驚佢發現
作者: 奇    時間: 2005-6-6 01:42 PM

試過?比阿媽話變態
作者: 良友    時間: 2005-6-6 01:43 PM

我都想試,/ E0 ^$ Y, S+ A2 c4 q: Y( n6 h
但過唔到自己果關
作者: hohohohahaha    時間: 2005-6-6 01:47 PM

試過但係凍醒左! 最後都係著番衫~~~~
: ?" |: x" w4 {4 g4 Dhahahahahha
作者: william303    時間: 2005-6-6 02:13 PM

依~~我係一個裸睡主義者,可能我只係我同女友住,不過裸睡係好鬼死舒服,有次係日本住酒店,幾鬼死唔好意思,因為我習慣裸睡,當日訓訓下突然警鐘響,扑街啦,果時又唔知發生咩事喎,擒擒青著住件日本袍走出門口,出到去成條巷都係人,好彩點知係誤嗚,跟住D人唔知發生咩事對眼望黎我呢邊,小,原來我唔記得將件袍包好,等我成支野係度fing下fing下,頂!
作者: sun041623    時間: 2005-6-6 02:28 PM

好舒服架~
2 g( c: Z6 t7 z( F" ^0 {大家試下喇~
作者: szetoafk    時間: 2005-6-6 03:21 PM

攪完野, 之後就會裸睡
作者: leolyk    時間: 2005-6-6 03:24 PM

我未呀6 I0 O4 U* y4 O1 j9 N) y2 @
我覺得好woo糟! Y. E6 W5 y, `$ E+ ]$ J% s9 L' P
所以冇try 過
: d; a, ^0 K) u; w; H- r但係d人話好正下
9 h$ X# }; u; v9 k好想試...
作者: hkcitywong    時間: 2005-6-6 03:26 PM

i also tried it, but be careful, it will be easy to get fever or cold. make sure you wear enough clothing. one more problem, when u go to toilet, you need to make sure you clean your brother, otherwise, it is very dirty and poute to your bed !!!
作者: haman_tt    時間: 2005-6-6 03:28 PM

我自己一個人住...一定裸睡) ]( W- C7 V! d6 Z" Y
一黎舒服,而且我將被好滑,感覺好正) }8 }7 W3 F1 n0 M$ i
而且係春夏秋三天都係唔駛開風線1 J& ?! Y4 M# Q+ v* B" X/ g
電都慳唔少
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-6 04:09 PM

我史艷文都係一個裸睡主義者,有成10年了!
作者: 托迪仔T    時間: 2005-6-6 04:13 PM

試過一次咁大把.... = =
作者: 星天    時間: 2005-6-6 04:51 PM

Originally posted by 星天 at 2005-6-6 16:51:% e0 s: `1 s7 e
neoplan03132003 XXXX
0 C! k- H4 |0 t警告/ n4 ~$ b# b" Q  x% U
/ c$ Z5 L7 n9 N) ~; ^# L7 z
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-6 at 06:17 PM ]
作者: waithung    時間: 2005-6-6 06:04 PM

我冇試過~因為平時開冷氣,第二日朝早我未訓醒,冷氣又熄左,我阿媽就會入我房幫我開風扇,又拎開張被,驚死我會熱死咁...........所以我唔敢..............
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-6 06:26 PM

裸睡的好處多
% L8 i9 w- |) ]* |$ W: `根據醫學報導,60%的婦女疾病如腰痛、經痛,都是因睡覺時穿著過緊的內褲引
% n' M, X2 f0 f, _0 b' W起,裸睡可以促進全身肌肉伸展,輕鬆無壓力,身體更健康。今天要來介紹由讀 5 @- D; H3 f# f# ]0 B& N
者所提供〝裸睡的好處〞的相關資訊,作者蔡政楒為台北市立療養院醫檢師、美 2 i: g% T& i! a9 r2 ?- o1 Q; _
國睡眠技師學會會員。走,到處亂走! 4 s* b6 P( h$ ^6 \( V) V- f

2 i8 u- z7 N- ^* N【裸睡的好處】 - k- P$ X  W  q2 B7 V6 h% ~
悶熱的夜晚還滿適合裸睡的調解一下體表溫度,相信對身體
# r5 g" Y5 H8 T是有益的。
3 X/ X/ s3 v2 }# h1 h; x. Z而且我們整天24小時被衣服裹著,實在有愧對自己的皮膚,且皮膚也透氣,需要呼 7 V5 y( E$ p: }
吸,偶爾來個裸睡,應該是滿符合自然健康美。 / M8 i0 _# R8 s8 N2 E0 B5 M

6 M. I  C8 A; ?! @成年人到夏天,整晚睡覺大約會流200cc至300cc的汗,皮膚最易在攝氏37度左右, - E! h: f$ T3 D: T
滋生細菌、黴菌,引起皮膚病等。若是男性穿著緊身的內褲,尤其是三角褲,很容 ( O2 [* n* e. o$ e6 k0 T: R* M
易將自己的小蝌蚪悶死;倘若是女性,更容易為病媒鋪製一個溫床。筆者檢查病友睡眠情況,有的病友有裸睡習慣,但由於整晚錄影,因此不好意思裸睡。 6 p0 K2 p  {4 x
7 o5 ~3 i$ z' c3 M" D8 b6 \$ z2 V
據一項調查,美國「裸睡」人口以男性占多數。約為百分之廿一,年齡層是二十五
+ U' |. m( ]- f: C1 f至五十一歲最流行。 . D6 r% q8 B, O+ T+ \
台灣目前缺乏這方面的研究數據,諒必也佔有相當比率。 0 M+ I+ O- o. ~: Y+ `

; I5 X$ Y6 c% C7 p媒體報導,基隆地區有個教師家庭,一家夫妻兒子三口時常共同洗澡,利用機會就便指導兩性差異。 8 c* B! e% N1 m
5 ^7 a" v. f  g# H' H" M! \, O, |
依「男性睡相大調查」,共有272位,選擇裸睡的男性朋友竟然是最多的,依票數
) u; c/ }6 g8 m/ W! T2 I% a> > 高低排序為:
4 `* \: I( W- Q7 g> > 習慣裸睡:77票 占28.10%
" E& n3 F0 a5 S> > T-shirt+內褲:73票 占25.86%
& E) W+ t; v: I& B> > 只穿內褲睡:66票 24.09% $ X' i7 U. r$ W" ^; M0 Z  a6 K
> > 視情況而定:42票 占15.33%
7 o, }: p0 A5 K7 a2 _> > 標準睡衣或睡袍:16票 占5.84% 5 N  V+ f3 }2 T8 b6 f9 Z# b

5 {2 r  R; e: m6 |0 N/ w& H不知你是否有裸睡的習慣?據醫學報導,60%的婦女疾病,像腰痛、經痛都是因為
1 \/ H- j$ e0 J) K: P& }
: Y; ?# U$ o5 }& g0 e4 y( A睡眠時穿著過緊的內褲所引發而來。所以當你寬衣解帶上床的時候,可以促進全身
- w' U. O, q) h的肌肉伸展,輕鬆無壓力。好的裸睡,效果可以媲美SPA,想試一下嗎? ' R2 g, _8 g: k! q7 K; {1 a1 ^( I; T
日本醫生也曾經指出:日本婦女穿內褲睡覺的比率高達90%,其實所有的婦科疾病
6 k+ j' ?  n1 r* o$ E60%是穿內衣褲造成;不僅收緊腹肌壓縮腹部神經,還會引起便秘、腹瀉、花粉熱 ! F, A0 i+ Y) S! X
和頭痛。所以,不管男女,睡覺時應該取下所有束縛,包括手錶、項鍊、戒指...
9 n; r$ w: F. {: I, E! V9 Q國外的婦產科醫師曾建議:婦女在夏天最好選擇寬鬆透氣純棉內衣褲,預防濕疹。 & G- @4 p! W2 H) |  w( a9 V
男士若穿太緊衣褲,會降低產生精蟲數量和品質,導致女方不孕症。英國有位專門 # H. u7 h1 y9 S
照顧脊髓受傷、下肢麻痺病患的神經科專家,發現長期坐輪椅,陰囊溫度高於正常
& e7 t. T+ w& {2 s6 P人,足以破壞睪丸造精機能。他為病人設計一種「生育褲」,竟然是我們古早孩童
0 C! |4 y0 ~9 j! ~  E時穿的「開襠褲」。可惜大人穿「開襠褲」有礙觀瞻;目前年輕男性、女性穿牛仔 ' B$ v" o% I  x: W) l
褲的比較多所以建議最好少穿牛仔褲似的緊繃褲子。
4 u6 X- Y: B9 Y- J# F. G/ f! I
4 u) I4 _$ f, ~' F% Q- I, [為什麼裸睡有益健康,它有六點好處:
' }% {6 W! D3 q  L% C' j3 a一、使血液循環更有效的通暢。
+ d* n! U( j5 v) H. Y- U* w二、皮膚更能增加吸收氧氣,增強皮脂腺和汗腺的分泌,使新陳代謝速度加速。 & W. V: _2 U: y0 B% I) G8 `, ^" ~
三、避免內衣褲成為黴菌和細菌孳生的溫床。 * @, ~4 I. Z( B9 q
四、有利神經化學傳導的調節,增加適應和免疫能力。 1 X& Z1 q3 s! e7 _5 p
五、消除疲勞,鬆弛肌肉緊繃。
3 u" n# |) ]' t5 l六、身心更加舒暢。 # `* ^( w/ f# D( _5 }; a! P

0 y/ @% U, n! q9 |# v「裸睡」好處多,但似乎有點尷尬;可是有益身心,不說出去總可以吧!至於大部
8 s5 E! D  ?& o9 c9 I1 W) y6 r分東方人比較保守,許多不「裸睡」的人,所穿的睡衣材質最好以能透氣、吸汗的
7 E4 J/ B2 F# Z! ~/ L. K) Z天然纖維為主,使皮膚永遠保持清爽健美。

作者: 老鬼X    時間: 2005-6-6 09:24 PM

我只會係屋企先至會
& G' b! N. d" P  _6 M: O係出面我驚o的床單唔乾淨7 b. J% z! T% u. F" ~- L: y" `7 ?) e
因為我有朋友試過係o的酒店
( V" c4 `5 ?6 K裸睡而(懶)野....性病& D+ `0 t7 @7 n$ J
佢仲講明o個排無去過叫雞' D! K9 N, e4 D1 h" F" j
仲有呀!搥骨都有機會中招: d8 O0 H2 K' E7 }% z
各位小心唯上
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-6 10:56 PM

我不裸睡...會不能入睡。
作者: keikoman    時間: 2005-6-6 11:06 PM

每天都裸睡
作者: pkdonald    時間: 2005-6-7 12:58 AM     標題: re

Originally posted by at 2005-6-6 01:42 PM:0 l/ f+ S- B2 Z2 l
試過?比阿媽話變態
+ C* j8 k) O1 O6 V& l8 \+ D. [! o4 h& C  r
! {. V* ^8 L+ s4 r
佢斬有咁講,不過冇理,照裸可也

圖片附件: 3074233-%A4U%A6%B8%C9A%B3%A3%AD%F8%B5%DB.jpg (2005-6-7 12:58 AM, 14.9 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=357066&k=3bdd8f62322667d0a1645a66acd5a8ae&t=1727037545&sid=472327

圖片附件: 3314751-3274657-0505134284-63485.jpg (2005-6-7 12:58 AM, 39.8 KB) / 下載次數 22
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=357067&k=cecb9ee0c6b6e084c208555fa9ba8402&t=1727037545&sid=472327

作者: 446622    時間: 2005-6-7 03:11 AM

我覺得無咩安全感,不過飲醉酒時,會不自覺地裸睡,好奇怪.!
作者: johnwu    時間: 2005-6-7 03:39 AM

每天都裸睡...
2 p9 k9 |1 b# f% y! K9 cVery comfortable... but don't do it in hotel... the sheet is not clean.
作者: will213    時間: 2005-6-8 05:38 PM

當然like la... 好舒服, 無阻隔... 尤其同女朋友一齊裸睡, 嘩好溫馨
作者: LANCHAKWANG    時間: 2005-6-8 06:18 PM

裸睡~~好正架﹑~我晚晚都系拉﹑
作者: Miz    時間: 2005-6-8 07:04 PM

Originally posted by william303 at 2005-6-6 02:13 PM:" J5 Y! x; N$ t
依~~我係一個裸睡主義者,可能我只係...
/ d* v3 V/ ~+ Y5 C9 ?; @: x) y) E; P1 ]% ^( ?0 U' c
唔係...呀ma~& i; J. S- D/ i( B6 }3 i/ p
咁咪都幾....& ~9 m! N) @$ S: N$ W
我唔like裸睡...就連只著底訓我都唔like~
0 k7 U* F, t+ Q% \* D# q* g唔知點解我覺得就算係剛剛沖完涼都好...我都會認為下面仲好"嗚租"~
$ r' S" U; _& Z6 B* o3 s) y7 Z我諗係心理問題掛...
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-9 12:16 AM

唔知點解...唔除衫褲訓覺得特別熱...會訓唔到
作者: 賤人    時間: 2005-6-9 12:27 AM

我裸睡已十多年喇 , 同女友同居亦係裸睡 , 就算同老豆老母住 , 一入自己房就除晒~~~~~~~
' C' b8 s: h3 D# A& m/ [. C如果住酒店的話 , 就一定著番條孖煙筒!!!!!!!!
作者: yuenlicheng    時間: 2005-6-9 12:53 AM

成日都係...全屋得我一個同3個工人...
作者: joebar    時間: 2005-6-11 12:31 AM

全裸未試過........半裸就成日都係!!!!9 [' s( E& L0 K- |
夏天會淨係著孖煙筒訓囉........將冷氣調到24~25度,再加張冷氣被包住個身,之後一教訓到大天光.......正呀~~~) `" s5 ^# E: a  l
不過冬天就一定孖煙筒+衫,因為驚凍病
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-11 01:30 AM

最正係沖完涼,身都唔抹...就咁上床訓覺
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-11 01:48 AM

Originally posted by leolyk at 2005-6-6 03:24 PM:
! P- ]' P2 R1 `& k我未呀
! x6 T, O* O! J9 Q( v我覺得好woo糟
3 v) w* v& ?  t  C# ~所以冇try 過
# u$ U! i$ a  R$ m. }! D# j) M. j6 |& z: \但係d人話好正下
# L# y+ U5 E5 f( n$ `好想試...
/ V& K) m  J' a! R. U& U
我又係覺得好污糟,- a6 e" J7 B+ ^; p% [3 O
但係我條仔話好正喎!: r: [6 Q$ d4 x+ W
不過都係唔想試!
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-11 01:49 AM

Originally posted by Dr.anger at 2005-6-11 01:30 AM:
& Z. A: d! Q. B  J) |2 j最正係沖完涼,身都唔抹...就咁上床訓覺
# }7 z" Z$ s  [6 A; E
小心風濕呀你!
作者: 奇    時間: 2005-6-11 01:50 AM

Originally posted by Dr.anger at 2005-6-11 01:30 AM:
# K1 X( s6 Q( w# S8 m最正係沖完涼,身都唔抹...就咁上床訓覺
1 D7 i) Q9 Q( n/ ^8 w* a) i會唔會風濕架?我成日都唔抹身
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-11 01:56 AM

Originally posted by at 2005-6-11 01:50 AM:
5 K% {4 q' x6 P0 g6 x  T; L& M) W6 |( g+ o" o2 `: t: [- m
會唔會風濕架?我成日都唔抹身
  C' w% q$ K' [# A6 p會架!!
作者: johnwu    時間: 2005-6-11 05:44 AM

Originally posted by yuenlicheng at 2005-6-9 12:53 AM:
1 V7 Z  L- }' b. o/ \  G+ c成日都係...全屋得我一個同3個工人...
) l* X5 A$ \" R, q
3 F' F  _* I8 N% M
4 b: b' E+ S* Y! u) KAre you Lee Ga Shing???
作者: 膠佬    時間: 2005-6-11 06:23 PM

梗係有啦 ,, K. u: u. |: F& I' w2 h
成日唔著衫訓 ,1 X' C' L0 n6 E
我成日都 [條條fing] ,6 Z- ~  q3 Q& n2 g0 Z
好 high ga ,
, G/ w% V7 L$ a. n& Z% Z不過一夢遺就射到D床單被舖濕唒 .
作者: kaixinren    時間: 2005-6-11 10:11 PM

Originally posted by 膠佬 at 2005-6-11 08:23 PM:3 X; v4 _0 o: p( Z2 D2 g( G+ ^

# [: K% A: N4 [8 J  _; O' T不過一夢遺就射到D床單被舖濕唒 .
" E7 }8 D. A& g* `, J* \/ E0 g+ A) }3 C& m5 K
4 M. Z6 a. L! b, M) ~* R0 W3 e6 n
這個就繫我唔裸睡的最大理由,我總覺得好容易把被整邋遢!
作者: mtvcmh    時間: 2005-6-11 10:35 PM

我都試過下
, c. V" V$ I( ~! [  G因為我當時細個發高燒
2 A% n# o/ X7 R8 _所以便除晒所有既3
" B/ g7 q* j, W% K5 C1 J我重記得好自在既感覺
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-12 01:15 AM

Originally posted by Christy~呀華 at 2005-6-11 01:49 AM:
3 N% P# m6 Q3 H! l; A& @
4 W. `, V. v5 Q% Z1 A- x* w小心風濕呀你!
' b  ?4 I, Y! A3 Y仲試過連頭都唔抹添=.=...不過個feel真係好唔同

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0