標題: 如果命運一定要你盲或聾或啞, 你會點揀?[樂:講埋原因] [打印本頁]

作者: karate_pau    時間: 2005-6-9 02:09 AM     標題: 如果命運一定要你盲或聾或啞, 你會點揀?[樂:講埋原因]

如果命運要你盲或聾或啞
/ w+ @9 @& R6 e* F! h& G! ^一定要選擇一樣,你會點揀??' x5 S. p) P% i( d- M8 J
) X6 U" N+ b; y  C
. z( e& l6 i; C& Y* G
我揀啞!1 F5 K: V2 E: P4 {4 e

* t$ ^. M3 E  }  ~$ G8 N4 Q; L9 n[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-9 at 09:51 AM ]
作者: karate_pau    時間: 2005-6-9 10:24 AM

聾左會啞埋,唔底
- U1 A! H+ ?5 }" \/ X( a
+ A' g' A% J5 B3 N揀盲以後冇得睇女仔,冇得上enfun,icq,msn,最慘係盲$ u) V. }* N* d- l: I8 r$ x

/ A  y( M/ k- z$ A  V# ]% n5 }揀啞最多講唔同野,聽到人講都好過冇,人地講你都知呀嘛
作者: 良友    時間: 2005-6-9 10:27 AM

好似[初哥哥]咁,
; |6 S( g% B& i. b8 B% g啞左都溝都女
作者: adamas    時間: 2005-6-9 10:28 AM

啞啦都係
0 _7 k& v$ D9 j9 F4 S盲真係最慘; T) k  t- J3 m+ _+ u/ {
聾都唔好得去邊
3 `* x6 X! [# Y# \6 T8 @7 W, P會看會聽起碼都算接收能力齊全: [% u9 N! k; @2 J7 G7 v+ U
同埋覺得啞好似帶點型格
作者: don    時間: 2005-6-9 10:39 AM

啞!!+ L0 v% `3 F' X0 h  Y
起碼唔使學凹凸字先啦
0 x* C( l# q5 [; t7 x( W( T1 P同埋又可以睇野wor(女,路,3仔,書,玩電腦,玩視像電話.....)' E5 e  Z# J0 g! u/ N: t. i
一樣啦
& |; O' f; K; D& X9 C! R/ \聾左會啞埋!有咩分別
  i' X8 Y/ k; e$ l9 y有人叫會都唔知!!過馬路都危險d啦!!
9 k. J1 t1 g5 X; R走鬼又唔知!!總之好慘啦
3 x2 M8 ?& [. I4 R  g  S/ E  j/ H0 v# f# K+ w) j
同埋啞比起呢2樣最好ge就係0 a9 G' ^7 [( |7 }$ n% M
你唔出聲邊到有人知你係啞呢^^
作者: 阿細    時間: 2005-6-9 02:32 PM

盲...要人照顧...到到去唔到...+ A3 a4 L- r2 a' {" M% ]
啞好d...
作者: ming8964    時間: 2005-6-9 02:53 PM     標題: 寧啞也不要聾和盲!!!

本人最大的嗜好是看電影,看書,玩電腦, 在IT界工作, 如盲和聾等於廢了武功, 反而啞了最多轉做後勤, 反而免卻禍從口出的危險.: ~% w0 J6 f4 t: w* x
啞了不能說話對日常生活影響最小, 但失明失聰是最恐怖, 生活在冇聲黑暗世界是悲慘,了無生趣, 到時我一定會自行了斷的.
作者: 奇    時間: 2005-6-9 03:35 PM

聾/盲2 r( k8 I4 d2 s0 }% H
因為聾/盲左一隻,仲有另一隻:cool:XDDDDDDD
& c- N' g. s# N* m# M4 e' `而且現在又有助聽器,啞好似無得醫....
作者: william303    時間: 2005-6-9 03:47 PM

Originally posted by karate_pau at 2005-6-9 02:09 AM:
; A8 \, ?8 E, `+ C; ^: r9 }, P* x# g: p如果命運要你盲或聾或啞
% v& \3 N( n& w3 y  j一定要選擇一樣,你會點揀??
( \, ]1 m; w: M% C5 ^* I5 W. x. i8 ~/ e, J8 d9 t8 u& C

% O( G9 M" l# N我揀啞!
( D! ]3 U9 k! h; `4 ]$ \8 u3 g' p1 Y
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-9 at 09:51 AM ]
& s! Y' U% _2 U好老實,應該得盲或者係啞喎,因為聾係一定會連啞,咁我當然會選擇淨啞!
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-9 04:15 PM

我揀啞,7 i" x+ a# Y: q" H2 h
因為可以體驗下有理說不清ga感覺,正呀
作者: joebar    時間: 2005-6-10 01:54 AM

我揀盲,8 J' c3 I3 t, p* e6 N
因為我感依個世界大多假象,盲左反而"睇"得到更多真實。
作者: singgeihot    時間: 2005-6-10 02:23 AM

原本想連中三元, 盲, 聾, 啞都要齊, 對呢個殘酷嘅世界不聞不問, 然後等死
4 w; {; [  ^! j9 @( P1 R' a" ?但係要我坐以待斃, 我又唔憤氣, 所以我揀盲同啞 (盲精啞毒) 嚟對付 d 對我唔住嘅人
作者: markmk    時間: 2005-6-10 02:51 AM

我揀盲.因為唔會再以貌取人.
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 11:30 PM

一定唔可以盲,其他兩樣無所謂2 @' q- \$ }4 o; Z9 M/ j5 T
因為盲左就睇唔到26fun吹水區d topic,跟住又投唔到票,跟住又唔以回覆
作者: adamas    時間: 2005-6-14 06:24 AM

Originally posted by singgeihot at 2005-6-10 02:23 AM:/ ~& O9 K& m* W$ |
原本想連中三元, 盲, 聾, 啞都要齊, ...
- i& T7 [, g6 z# |: ?
9 p5 P; h2 a5 J令我唸起沙加既天舞寶輪
作者: honeyharajuku    時間: 2005-6-14 08:14 AM

或者我會選擇 盲 2 e1 Z% z! V* \- g/ l1 R1 d

0 }' v8 `/ l1 t人好多時都會被表面的.虛假的所欺騙1 I/ R" L  ~7 P! G% W; t7 V% d
只有用心眼去看 才能看透最赤裸的真相.
) r* ], p0 @- V就算是最好最好的兄弟. 最值得信任的手足.
: j0 I& N) V: Q% G7 Z: t9 o都可以背叛你.什至出賣你.4 b$ d5 u' g: V
在你面前扮作關心你.支持你.: m' j0 q0 n% F- a- @3 Z! }" V
在你背後時.偷偷插你幾刀 你也不知...
8 d1 a/ U7 v1 v0 D+ E- G3 S
5 M' f3 [8 M. q9 v2 t. q我寧願用心去看.也不願再用眼看./ Z1 z4 D; y! F, x& a% ?- ]9 S. U! g
我寧願用心去想.再不願用腦所想.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0