標題: 整公仔麵/出前一丁,你會加咩餸~~ [打印本頁]

作者: Lap Hui    時間: 2005-6-11 11:17 PM     標題: 整公仔麵/出前一丁,你會加咩餸~~

每星期梗有一兩餐食即食面,都會加下餸瓜, 大家會加咩餸呢??6 ~. M9 z4 e! @/ M/ E  v( W, L+ G
咩餸是加在即食面會真的好食呢?
作者: karenmoe    時間: 2005-6-11 11:33 PM

有咩隔夜餸咪加乜囉
作者: szeto    時間: 2005-6-12 12:06 AM

唔加,食齋面
作者: sailungw    時間: 2005-6-12 12:07 AM

我會加牛"圓"個d ga!
作者: abc123aa    時間: 2005-6-12 12:09 AM

蛋 ,漢堡扒,五香肉丁,腸仔,午餐肉呢d都係我經常加既
作者: leeyanta    時間: 2005-6-12 01:32 AM

雪櫃有剩咩餸咪加咩囉
作者: Project.D    時間: 2005-6-12 01:38 AM

加 芝士
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-12 01:43 AM

菜=.="
作者: garycheung    時間: 2005-6-12 01:45 AM

以前一個人係香港住ga時候都會經常食公仔麵,最鍾意加五香肉丁,. b: K: Q9 o6 R3 f, A: o
再加d生菜係底,有時重加隻蛋係面(要半生熟ga)以經好正,太多餸會
& X2 ]2 h' M2 t: a% ^$ r. j好亂,唔知食乜先.但可惜美國冇五香肉丁買,唔明???
作者: 傻仔Him    時間: 2005-6-12 01:50 AM

唔加,食齋面: |; w* q9 Y0 ~
飲味精湯......算
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-12 01:54 AM

枕頭蛋 好好味
作者: kwokyin1009    時間: 2005-6-12 02:32 AM

咩叫枕頭旦
作者: 費事高    時間: 2005-6-12 04:15 AM

乜都可以唔使加
5 Q( d  m+ u% H& e# `但係一定要有〝桂林辣招油〞
作者: singgeihot    時間: 2005-6-12 06:49 AM

加韓国紫菜.... 有時再加隻煎疍
作者: slwong3    時間: 2005-6-12 08:57 AM

add PS2 winning eleven/ G- {" C5 _* }* L

! Y+ @7 y- N  I. b1 L& B$ F; Peat and play at the same time
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-12 12:30 PM

加蛋, 因為屋企得蛋可用黎做餸
作者: 阿骨打    時間: 2005-6-12 02:29 PM

加蛋ang腸仔...得e兩樣...
作者: 小虫    時間: 2005-6-12 06:44 PM

蛋同腸仔(最常食法)3 q) ?1 j5 Z' K' T. ]* c' V, m* ^9 D! x
有時加五香內丁,都好好味
作者: 奇    時間: 2005-6-12 07:05 PM

電視
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-12 07:08 PM

Originally posted by at 2005-6-12 07:05 PM:
/ ^$ K+ E6 X  m. L9 d5 H* O* S電視
! |. ^# l1 b9 v* Zwoo
作者: martinize    時間: 2005-6-12 07:46 PM

雪櫃既餸,當益自己又好,幫屋企人清少 d 餸都好
作者: joebar    時間: 2005-6-12 10:07 PM

蛋~~~一定要加......如果唔加無咁好食!) P( x; ~# Z7 T, |4 }
打隻蛋晌碗底,同d調味、辣醬撈埋一齊,再放麵,撈一撈佢最後先加湯~~~正到暈呀~~~!!
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-12 10:48 PM

大家可以加燒肉
作者: 446622    時間: 2005-6-13 01:44 AM

我覺得加豬潤,最好食,又特別,我係旺角近金聲戲院七仔隔離,有間小店食粥油炸鬼,仲有賣煲仔出前一丁,好正架,係用煲仔飯個亞煲黎煲,上枱時熱辣辣,好特別,價錢又唔貴,唔知而家仲有無得食呢!!!
作者: luilung    時間: 2005-6-13 04:58 AM

請問邊度有得賣五香肉丁?
作者: 小虫    時間: 2005-6-13 09:14 AM

Originally posted by joebar at 2005-6-12 10:07 PM:' l/ x* M5 t" S" G7 ]
蛋~~~一定要加......如果唔加無咁好食!2 ]' L( B0 l' V5 M* I
打隻蛋晌碗底,同d調味、辣醬撈埋一齊,再放麵,撈一撈佢最後先加湯~~~正到暈呀~~~!!
' C5 C* e7 l4 X5 X( H
隻蛋係原隻放落個碗度定係打暈佢先!!!
作者: joebar    時間: 2005-6-14 04:38 AM

Originally posted by 小虫 at 2005-6-12 01:14 PM:/ ~! j! r& C( d3 c6 d( T

; I: o- a0 @: n, R隻蛋係原隻放落個碗度定係打暈佢先!!!
+ O2 `, O' `3 C/ i; R# }& j; |1 m, B
- C6 Y- ^( Q/ @3 u! ^) n  ?! m
你鐘意啦~~~打"暈"佢就會變左旦湯,原隻落就有隻半生熟旦晌底,不過我個人比較鐘意打"暈"佢,因為d味精旦湯好正,不過一定唔可以加太多水,o岩o岩浸過面頂就ok啦~~!!
作者: abc123aa    時間: 2005-6-14 05:42 AM

Originally posted by luilung at 2005-6-13 04:58 AM:
/ L$ V& g, U6 \0 Q' J2 N$ |: q請問邊度有得賣五香肉丁?
7 K( e, m6 y  |8 k+ c* \/ g) Y超市........= ="
作者: abc123aa    時間: 2005-6-14 05:42 AM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2005-6-12 10:48 PM:
; b+ ~. r; p7 h大家可以加燒肉
& t3 ]7 D* ^+ q$ O
都好貴喎,我都好鍾意食^^"
作者: abc123aa    時間: 2005-6-14 05:43 AM

Originally posted by garycheung at 2005-6-12 01:45 AM:
' @& \0 O" S6 y/ c) ?以前一個人係香港住ga時候都會經常食...
# K. C+ x0 }8 D& Q
唐人街冇咩= ="???
作者: garycheung    時間: 2005-6-14 12:21 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-6-14 05:43 AM:  e- _; _3 ]4 d4 e% g3 F  C
. I7 {" u; B( L% R% v
唐人街冇咩= ="???
1 j2 B. F# w1 j4 Z$ {
已找過,一樣冇
作者: 良友    時間: 2005-6-14 12:29 PM

我一直都好想試下+金華火腿
作者: mablesoscar    時間: 2005-6-14 02:24 PM

緊係有咩加咩la
作者: i4826c    時間: 2005-6-14 07:58 PM

其實雪櫃有乜野就會加,
1 u7 Y# S; F; M3 ]: U. B只要唔係自己討厭既話。+ W. G' z( d* {( ?2 p# B. a
不過我就至愛加芝士腸同火腿。。。。
作者: simc23    時間: 2005-6-14 09:43 PM

打隻生蛋再加蔥花冬菜己經好正~
作者: justtocc    時間: 2005-6-14 10:22 PM

好憎d"面"o既廣告要整到同包裝上o既樣一模一樣...為左吸引人注意...而家先醒起!!7 Q  x' l. G5 \, N. ?% [& W
如果上年會考中文作文"廣告誇張"有寫呢點就好了..; Z2 v3 v$ T/ T, c
買果陣又唔係有埋d送..生意手段
作者: justtocc    時間: 2005-6-14 10:23 PM

講 網吧 邊個係網吧食過 有送o既面?
' [) W7 C& D* b' F+ v) x2 X' A係咪正過茶餐廳..
2 H' w8 h3 d; G我食過...18蚊 回x肉面...正..沙田富豪果間..
作者: secretfj    時間: 2005-6-14 11:38 PM

頹面, 正!
6 Q, _) s( g. N7 m9 n食完再落冷飯食湯飯~~
作者: secretfj    時間: 2005-6-14 11:40 PM

一本便利(定係飲食男女?)教過整可樂面, 就係煮完個面唔用味精湯, 用凍可樂做湯, 唔知有無人試過?
作者: 奇    時間: 2005-6-15 12:55 AM

順便問下大家鍾意咩麵?
* _9 c% L4 V. l# s: R我既首選係福字
作者: secretfj    時間: 2005-6-15 12:57 AM

一丁!
作者: vivienna    時間: 2005-6-15 01:01 AM

Originally posted by at 2005-6-15 12:55 AM:
+ _  r* S5 F. z" Y! U% ^順便問下大家鍾意咩麵?
# c8 O2 J0 F6 O我既首選係福字
, l4 N; {3 d( N8 P( F福字岩乾食﹐我成日都食。$ U: ^6 |: p0 l
熱食真係一丁最好﹐麵質全行最掂。韓國﹐日本﹐泰國﹐臺灣D麵全部都試過﹐始終覺得一丁最好。
2 W8 J. o* ?/ _8 N5 T9 e: u6 N  X
{個人意見}
作者: joebar    時間: 2005-6-15 01:12 AM

Originally posted by at 2005-6-14 04:55 AM:
9 ?1 q( c- ^% Y* Y1 c4 Z9 ^順便問下大家鍾意咩麵?3 y) W4 j1 T  j- L
我既首選係福字
4 L; T7 V$ J/ e# v/ s8 ]
% i0 ^+ c' J) R4 |" G" k: M  E
* ~; r$ o, y9 ~. I1 d5 ]湯o既就一定係一丁, 不過如果你炒即食面o既話,我建議公仔,因為無咁淋~~
作者: d228216    時間: 2005-6-15 01:26 AM

生 鳼 旦 黃
作者: Lap Hui    時間: 2005-6-15 01:45 AM

看來大家喜歡腸蛋面, 我都覺腸蛋同面是絕配, 我整時步驟如下:. O- K6 z/ L# ?  t$ o9 p
1) 煲水(待水滾)
9 c& D) F5 s1 x/ ~2) 落面(攪散即上)
  Z$ A& U5 O% V- I  D  V3) 過冷河2 J) A2 N' G# F2 E: r
4) 煎蛋及腸備用
. n% |2 V+ ^. b! V& ^' q# h5) 面加入滾水再煲, 加入肉粉,麻油, 滾起即上 , N* Z3 K( A) ]3 F& b) J
6) 最後加上備用腸蛋, 再加冰可樂(真是天下一美食)
8 D* z- O* W1 K% n" {. g5 Y, @  O2 Z, t" \" i$ N* n
ps:當然一丁原味最好, 公仔都可以一食, 如果你地有更佳整法, 請赐教:cool::cool:
作者: justtocc    時間: 2005-6-15 01:53 AM

係wo~咩叫過冷河?
作者: justtocc    時間: 2005-6-15 01:55 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-15 01:01 AM:; ]$ d+ k: d1 I, h; O

' b; ?1 Y( M! N) e6 x福字岩乾食﹐我成日都食。
! C, \/ l' G1 e9 p3 Y熱食真係一丁最好﹐麵質全行最掂。韓國﹐日本﹐泰國﹐臺灣D麵全部都試過﹐始終覺得一丁最好。
/ b) N3 [2 W# R( `, u& M
6 |9 ^! T2 T9 q8 `3 R8 }2 O{個人意見}
+ f- V$ ^7 p* P8 ~: [- e
:cool:咁唔到李澤楷咁有米都成日食乾福面
) m- u  F. N6 q3 Ajust kidding~
作者: vivienna    時間: 2005-6-15 02:06 AM

Originally posted by justtocc at 2005-6-15 01:53 AM:
  ~  H$ Q1 _/ v+ H# N' O. N6 w  h係wo~咩叫過冷河?
6 R9 v/ i* m8 j1 f過冷河=將麵‘陸’8成熟﹐然後用另一窩滾水再‘陸’到10成為止。10成既意思唔係10成熟曬﹐而係最理想既生熟度。即係話如果你想碗麵係8成熟既話﹐你‘陸’到6成4既總熟度後﹐就要用第窩滾水再‘陸’多1成6既總熟度喇。
作者: vivienna    時間: 2005-6-15 02:08 AM

Originally posted by justtocc at 2005-6-15 01:55 AM:0 a4 R* D2 s8 X  H1 W; l
  G( d/ L- \( f& ]! ?# C; m
:cool:咁唔到李澤楷咁有米都成日食乾福面2 T0 t! h$ l  e" ?
just kidding~
- n3 }4 H/ Z( {5 X李澤楷隻8號仔害死好多師奶架﹐食福字麵都係想積番D陰德姐。
作者: justtocc    時間: 2005-6-15 03:48 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-15 02:06 AM:
- c" j6 ]2 e0 E! F) ?, ~
5 r, v$ |, T; O+ H$ e過冷河=將麵‘陸’8成熟﹐然後用另一...
- u- |8 P! p7 F$ R我真係睇到一頭煙...= ="% b* O5 o" C0 N. Y
又6成 又8成 又6成4 又1成6......................點衡量@@
作者: abcde1918    時間: 2005-6-15 03:48 PM

我會加蛋
' i6 G4 o, ^6 s0 A& o. d因為我成日都喜歡食麵加蛋
作者: wer    時間: 2005-6-15 05:20 PM     標題: 整公仔麵/出前一丁/你會加咩

" {+ N7 C. R; B0 I, B3 |& M
( H: u9 O  \' E2 p# B% \唔加,食齋面- K$ T; u; ?* [# |: D, |$ E( [
飲味精湯都算好呀
作者: kerberos    時間: 2005-6-15 08:30 PM

一定要有旦,唔駛煎直接打落煲面度!!!
作者: 小虫    時間: 2005-6-15 08:33 PM

一丁麻油麵,餐餐都係佢
- u+ v. h2 e$ W  z煮到七成熟0岩0岩好,公仔麵煮太耐麵身會變到林晒,冇晒口感,超難食
作者: 勝完可以再勝    時間: 2005-6-15 10:15 PM

以前加樂x腸(或x奇腸),之後食食吓覺得有陣異味.就轉左去食廚x腸(或x師腸)
作者: 446622    時間: 2005-6-16 03:00 AM

Originally posted by justtocc at 15/6/05 03:48:( C! a( Q7 L5 ]% l

4 A+ Y. T% M1 E我真係睇到一頭煙...= ="
4 @) N+ f* S" k& [0 b+ t又6成 又8成 又6成4 又1成6......................點衡量@@
3 \! i3 A3 O) {+ d  A* G- z. @6 s
2 c4 q1 t2 j4 ?, Q8 P* I
咁就要睇你個人喜好軟硬度啦,每隻麵都有唔同煮法,出前一丁我就會滾水落麵再滾起,冚蓋,熄火,等幾秒,上碗,啱啱熟,飲淡湯先,好正架!!
作者: 魔鬼幽靈    時間: 2005-6-16 02:31 PM

Originally posted by Lap Hui at 2005-6-15 01:45 AM:, |  c% {: q! G1 x  ~
看來大家喜歡腸蛋面, 我都覺腸蛋同面是絕配, 我整時步驟如下:/ |6 b8 [& m& P9 b; F
1) 煲水(待水滾)
* p$ R* E: f3 \6 }( h0 n7 b2) 落面(攪散即上)* [* e1 o# H6 U3 V  S
3) 過冷河
+ e6 R( Y9 Q3 S6 h$ E+ v9 j8 g3 t0 Z4) 煎蛋及腸備用% F- x6 a4 J) i; ^3 L7 s
5) 面加入滾水再煲, 加入肉粉,麻油, 滾起即上 ! F+ T0 g7 P- S6 t
6) 最後加上備用腸蛋, 再加冰可樂(真是天下一美食)
- I1 T5 K3 y* {2 ?
+ X4 a! C0 |1 e! Y% e; }# y1 d公仔麵==即食麵.又落又上又過冷河又落再煲.麻煩:cool:
& _7 @# V8 m* ?& [2 _  o1)調味落碗
  r# a" |, u2 I' z0 k+ C2)煲水(待水滾)! B; B: s4 d- S0 _" ?/ ]
3)水倒一半落碗.留一半水煮麵.6 n+ C5 ]/ K4 a8 I- T
4)撈起麵擺落碗.菜心落煲灼熟撈起擺面.
7 b8 I. a4 l9 u5)加上几滴油( t- R) h9 C& p# b
" U; o5 v5 \( k- ^

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0