標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨[+] [打印本頁]

作者: qweqweqwe    時間: 2005-6-16 09:58 AM     標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨[+]

朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕,原文如下:
' A0 U4 K: N4 Q- g9 B# o+ P: f. I; h
可以話我蠢啦!但好采今天損失的不是什麼大~~5 K0 z+ V; s" Z4 d
2 }4 O: y* V6 o5 `# Y, d7 i
今日下午4:00左右在四坡坊附近經過,
' X9 {- W6 p! ~6 Q8 F被一名男人問有沒有兩元散子(換兩個一元)?
$ D* M  D$ H! O0 ^我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子,
# b9 V' ~+ |+ [% o9 z4 x2 e我就給了兩元給他,但他又問我有沒有多兩元?
! L, _; a; j8 T( L4 s, V* J& F我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒?
' Q- S5 C) \* m/ ~! I& |1 O- \我心想有點唔對路, 4蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦 ......9 g& v0 c4 u3 M" a. X3 [4 D& q# X
但後尾發現我側咩後袋個拉鍊開了一半,6 G* N; N0 p1 D! P
心想一定是剛才那男人肯定有同檔,唸住引開我注意,9 _5 v5 S6 s3 Q
偷我銀包 好采我銀包放左好低,同我走得快,
' x1 @0 Z* Q$ `2 l1 W! |" A4 c* I唔係損失就一定唔止4蚊!打篇野可能會給大家說我蠢咖啦!
, K- z; p& P. S. S9 h! n, y; l但我唔想再有人會被同樣給人行騙,所以打篇野出黎希望大家小心d
" P6 G6 {/ J# y& h" |+ z& H同話比你身邊住係荃灣既人知道啦!
& w+ R. K: j/ [+ i; \* Q% u+ S0 Q7 G
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-16 at 12:50 PM ]
作者: 阿細    時間: 2005-6-16 10:05 AM

咁驚...我只係係街比人問過拎幾蚊...佢地一個鐘問咁多個...一小時可以搵好多=.=!!!
作者: 800    時間: 2005-6-16 11:02 AM

Originally posted by qweqweqwe at 2005-6-16 09:58 AM:
, P2 e# b$ K; |. c朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕...
/ Z+ z! J. D7 M* u' p9 L7 T$ m好人難做,好心都唔好做,下次小心D
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-16 12:24 PM

Originally posted by qweqweqwe at 2005-6-16 09:58 AM:1 D) j/ N2 X$ U" A  S& E8 o
朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕...
7 y& T+ Z  ]# ~4 @1 D( O6 t
捉到呢o的人...要打獲金。
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-16 12:46 PM

希望各位bro.多多留意^^"
作者: pkdonald    時間: 2005-6-16 01:39 PM     標題: re

四坡坊是一處鬼地方
作者: yiphbmail    時間: 2005-6-16 02:58 PM

絶對同意樓上所說

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0