標題: 【求助】window ME 磁碟重組 [打印本頁]

作者: pkwong522    時間: 2005-6-20 10:31 PM     標題: 【求助】window ME 磁碟重組

唔知點解重組完之後正常關機
但係重新開機時只能去到WINDOW LOGO畫面停左O係度

作者: william303    時間: 2005-6-20 10:56 PM

Originally posted by pkwong522 at 2005-6-20 10:31 PM:
你post錯版啦,你應該去電腦討論區求助嘛!
作者: 短毛    時間: 2005-6-20 10:56 PM

等多一陣??
作者: william303    時間: 2005-6-20 10:56 PM

Originally posted by pkwong522 at 2005-6-20 10:31 PM:
果度大把高手幫到你!
作者: vivienna    時間: 2005-6-20 11:08 PM

唔係好明﹐你想點重組﹖買個IDE-USB ADAPTOR﹐駁去另一部PC﹐去CONTROL PANEL﹐Performance and Maintenance﹐Administrative Tools﹐Disk Management﹐跟主就可以DEFRAGMENT架喇。如果唔得既﹐你最好就BACK UP距先啦﹐然後再裝WINDOWS。

如果你去電腦區﹐有大把工程師幫你。可能可以用DOS搞掂添。。。。
作者: william303    時間: 2005-6-20 11:09 PM

Originally posted by vivienna at 2005-6-20 11:08 PM:

你想點重組呀﹖買個IDE-USB ADAPTOR...
講錯左!呢度已經有個高手啦!
作者: vivienna    時間: 2005-6-20 11:12 PM

Originally posted by william303 at 2005-6-20 11:09 PM:

講錯左!呢度已經有個高手啦!
唔好甘講﹐我都係估下估下架咋﹐我都唔清楚重組係咪等於DEFRAGMENT。

樓主﹐如果仲有隻OS碟﹐你BOOT下距﹐睇下有無得REINSTALL WINDOWS。
作者: d228216    時間: 2005-6-20 11:16 PM

DOS 你都識, 勁喎!

>>但係重新開機時只能去到WINDOW LOGO畫面停左O係度

你部咩機呀, cpu 幾快呢, 由於你 defrag 過隻碟, windows d swp file 可能要 重整過...都成幾百mb 至 成G 嫁, 同時所有 driver, dll 呀可能會重新 detect 過......試吓等 10分鐘先.....未以有事!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0