標題: 基督教必入!!(對聖經的質疑) [打印本頁]

作者: jadison    時間: 2005-6-21 11:05 AM     標題: 基督教必入!!(對聖經的質疑)

唔好怪我多事,我想舉個例子,耶穌係公元00年出世,歐洲同中東某些國家的人話係耶穌出世之前,佢地係信創世主的(耶穌老豆)因為有好多人話見過神蹟,他們說天主是無分國界地吸(納)信徒的,遠左中國春秋時代(大概公元前一百年左右)為何聖經沒有記載天主左中原顯靈?難道真主只會說古時既(歐洲同中東語言)要是真會在亞洲顯個神蹟為何當時沒有一個亞洲國家有記載過?一個國家沒記載都係好少可能性,成個亞洲都無記載(真的幾難令人相信真主係亞洲(請)救過亞洲人,那麼公元前的人類就只有歐洲同中東人給神(請)救過?要是這樣真主可來對亞洲人公平,他們沒有機會去信所謂的真主,聖經裹面記載真主是無所不在,無分國籍的(請)救人類,跟本就係講唔通,到耶穌死左好耐先張基督教傳入亞洲,為何只有耶路撒冷的人有此機會上天堂?由佢一出世到死都係身處耶路撒冷,要令人相信佢係黎(請)救世人都幾難令人相信,如果他真的有去過中國,我真係唔信完全無有一人記載,聖經裹面所說的偶像,遠在公元前都已經偏布世界各地(聖經所說,除左耶穌天主聖母之外,任何一個教派都是偶像,為何要在耶穌死去非常非常之久之後基督教先傳入亞洲,只會說人家是偶像,已明知各地偏布偶像已不去傳所謂的真主真理,任由其他國家的人去拜偶像真的是很不合情理,不是跟耶路撒冷的人說我是真主就會令人相信的,最起碼都要每個洲份都要有人傳真理,聖經記載耶穌加埋佢既十二信徒都係得十三個人,仲要係只會係耶路撒冷傳所謂的幅音,真係自欺欺人,我真係(鄧)係基督教未傳出耶路撒冷的人唔抵,他們沒有機會去相信真主,我覺得呢個世界係......一直都沒有神的。  

作為一個宗教領袖,係咪應該要選擇人種去傳教丫?明知個時既中國只有偶像都唔去做佢所謂既請教世人,會唔會同聖經一直所說既背道而馳丫?
就舉個過例子,如果你早出世二千年,出生在現在的澳洲,相信唔需要我講,大家都知個時澳洲係個(方)島,當時既耶誕係五歲,身在耶路撒冷,你在澳洲,聖經記載過那阿方舟,耶穌出世前已經有人發明了船,諷刺的是首先是中國人鄭和發現中東同歐洲美洲有人,為何要到近代先張基督教傳入亞洲同先開始有其他語言版本既聖經,已不是自稱早過中國人發明船的聖經傳入亞洲先,我依家開始解答為何要舉例你生在澳洲,第一:你不要跟我說,你一出世就自己知道有神同他的兒子傳在,還要俾你知道佢叫耶穌,仲估到佢新在耶路撒冷,你不要跟我說未開化既人或住荒島既你會發明船,知道(行)道,知道耶路撒冷在地球那一個位置,仲要你會識中東文字同語言,還會放棄家鄉,對一個陌生的宗教深信不疑。你會唔會諗到自己會有機會去接觸到耶穌同基督教,聖經所說,凡是不信基督教的人會落地獄,試問你由出世至你死既時候,你連基督教係乜都唔知既時候,因為咁而落地獄,你可會覺得公平?聖經所說人死後會有審判,如果你成世人連耶穌都未見過,你會唔會係審判既時候見過一個自稱信我可以上天堂既的陌生人的說話?如果係審判既時候有一大班人(當佢十個)同一時間說自己才是真主,你上天堂既機會係得十份之一,我知你地會咁解釋,天主是無所不能,審判既時候係唔會有偶像在場,(因為天主身懷超能力)只要一施法術就會令其他偶像消失,當真係得番天主問你,信我可以上天堂,你上天堂既機會係百分之五十,我知基督徒會這樣答我,神係你面前出現(你會深信他才是真主)但對於唔係基督教的信徒的人係咪都有機會選擇唔信,公平何在?難道天主同耶穌獨愛古時中東同歐洲人,只有他們才有機會去接觸基督教?點講都係唔通,聖經一直話無分國界膚色去收信徒,那在基督教未傳出耶路撒冷的人咪非常之唔公平?

我想講句真心說話,三十幾年前我係一個基督徒,到我八歲既時我張春秋同古代荒島野人的問題問過大約十個神父
(木)師,其中一個係依家分區主教陳日君,竟然沒有一個人可以解釋到我呢個問題,(因為我細過個陣好鐘意睇春秋既小說,所以無聊得濟先會諗到呢個問題)仲要其中一個(木)師,竟然趕我出禮堂兼且同我講以後唔可以再係咁多人面前提呢個問題,如果你再講,我會好似依家咁樣罰你出去企,當時既我開始對基督教係一個慌言,我既言論可感會過激,如果對基督教有咩得罪既,我係度講聲對唔住先,(其實講句真心話)如果有人可以解釋到俾我聽,我會考慮再信番基督教,!!!   
        其實基督教早在唐太宗時已經有景教(由教士阿羅本傳入), 不過係唐武宗禁佛教時連景教都殺左, 後黎元朝再次出現羅馬的教會方濟角會, 就係叫也里可溫教
所以基督傳入中國都有一段history
至於唔知神存在係咪代表唔信神? 答案係'不是'
係聖經故事中, prophet Jonah想神向Assyria的人懲罰, 因為佢地做左好多evil action 同 behaviour, 但係佢地後黎知到神好嬲時就反醒, 仲保證以後信神.
Jonah就覺得好嬲, 因為佢知道Assyria遲早打到去Israel, 但係神就同佢講, 佢會對任何人都一樣, 所以叫 Isreal唔好以為自己先係上帝的子民, 其實God對D heathen people(異教徒)都一樣咁好

〔覆POST前〕唔該睇晒全文先,因為都好多人未睇晒全文就提出一D我已作出解釋既問題,最後多謝你曾經花時間看完全文,同埋覆POST
作者: Arki    時間: 2005-6-21 12:25 PM

由於唔同既文化背景衍生出黎神既概念有唔同
咁有咩問題?
基督教的上帝不可以等如真神阿拉嗎?
只不過是文化不同,詮釋不同,出來的效果才咁大分別
有何不可?

對於宗教的概念,對我來說
只是人心不足,而人的能力有限
對面前不能擁有,掌握的,唯有寄望在宗教之上
作者: astepor    時間: 2005-6-21 12:28 PM

Originally posted by Arki at 2005-6-21 12:25 PM:
由於唔同既文化背景衍生出黎神既概念...
Agree
作者: chicken    時間: 2005-6-21 01:23 PM

基督教的上帝 === 真神阿拉
Their difference is Christ vs Mohammand
作者: justin_lun    時間: 2005-6-21 01:33 PM

E個問題我真係唔敢輕易答你﹐只係講下我既睇法。關於冇人係耶穌出世前向外傳教﹐人為既原因好簡單﹐就係猶太人既選民心態。猶太人認為佢地係神所揀選﹐跟本唔鼓勵向外族人傳教。聖經上亦講過大使徒彼得見到神既異像後先開始向非猶太人傳教﹐當時亦引起左教會中間好大既爭論。可以知道耶穌復活前根本係唔鼓勵向外傳教﹐而聖經知識當時係由祭師同文士掌管﹐普通人就算想向外傳教亦冇能力。至於點解神唔自己向其他洲既人顯現﹐我要查過資料先敢講。但係神話過佢係公義同慈愛的話﹐咁佢自然會安排好冇機會聽過福音既人﹐因為就算現今社會仍然有冇辦法聽福音既人﹐好似出世就死左既BB﹑第三世界國家既人﹑禁止基督教既國家等等﹐神會有佢既安排。
作者: justin_lun    時間: 2005-6-21 01:53 PM

另外﹐基督教不同意亞拉就是神﹐因為神是三為一體(Trinity)﹐即聖父(創造世界的那位耶和華)﹑聖子(道成肉身﹑為所有人贖罪而被釘死在十字架上﹑並在三天後復活的耶穌基督)﹑及聖靈(耶穌昇天後居住於每個信徒心中的神的靈)。
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-21 04:39 PM

Originally posted by justin_lun at 2005-6-21 01:33 PM:
E個問題我真係唔敢輕易答你﹐只係講下...
似乎係你地D基督徒幫你地個神安排返個答案!
有乜解釋唔到就話神安排,神比你考驗!
唔好用凡人思想去估神,
其實乜都係你地幫神安排返!!

樓上仲有人話回教,伊斯蘭教既真神阿拉係你地個神既化身??
真係乜都講晒啦!

我10幾年前响地鐵站等人,當時我睇緊馬報,
有一女子走黎問我.

先生:你信唔信神架?
我話:做咩?
女子答:馬經都係人寫既.咁如果你唔信神而信份馬經會唔會好奇怪呢?
我:你本聖經咪又係人寫,唔通天跌落黎架?
女子:但係本聖經係神既說話.唔可以唔信!
我:你見過你個神未呀?
女子:未,但我知佢存在.
我:你未見過你又話信,又知佢存在,乜Q都信晒本書,盡信書不如無書呀,唔得閒呀
女子:如果你唔信份馬經,點解你要睇佢呢?你睇,即係你信.
我:我唔睇點知有咩馬出賽呀.我又唔係信佢D貼士.
女子:份馬經有可能呃你喎.佢寫D假馬名,其實冇嗰隻馬出賽你咪輸囉!...........(((咁講都得,比佢吹爆)))
我:輸你老母!!你頭先話睇,即係信,如果我比本咸書你睇,你信唔信裡面D嘢!
女子:你自己慢慢諗下啦(((一幅巳看破世情的語氣及表情)))
跟住走咗,咁啱我2個朋友到步見到,問我:溝女呀
我回答:溝咩女吖!條女比人洗咗腦,邪教呀!

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-6-21 at 04:44 PM ]
作者: sneakerfreaker    時間: 2005-6-21 05:36 PM

的確, 基督徒都比較偏激, 你地自己信就算啦, 唔好逼人
作者: johnwu    時間: 2005-6-21 05:41 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-21 04:39 PM:

似乎係你地D基督徒幫你地個神安...
呢個故事勁好笑!!!

作者: 左輪仔    時間: 2005-6-21 05:48 PM

大家小心言論
作者: bengrace50    時間: 2005-6-21 06:37 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-21 16:39:

係呀史兄,佢一片好心,不過弘法技巧差勁。 罪不及宗教本身嗎。
作者: Gretzky    時間: 2005-6-21 06:50 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-21 05:48 PM:
大家小心言論
Totally agree....religious beliefs and political preferences would always result in bloodshed here at EF.  Let's remember the one who posts the topics are merely exercising their rights as a member. In other words, whether one's being pushy of his/her ideas should not determine the mood of the thread. I would detest those who 'hard-sell' their beliefs with terrorizing remarks. The same should be said for those who stir up personal attacks by "finding the right number and fit right in".

Let's keep this a pleasant place to chat, relax and loiter...but not a replica of the harsh world we live in.

Think twice before pressing the send button is a wise thing to do.
作者: slwong3    時間: 2005-6-21 08:42 PM

神會有佢既安排

this sentence is so good...
this can explain everything that can not be explainned....
作者: brightlee    時間: 2005-6-21 08:59 PM

Originally posted by slwong3 at 2005-6-21 22:42:
神會有佢既安排

this sentence is so good...
this can explain everything that can not be explainned....
When they finally know GOD and believe in GOD one day.
they may be feeling shame for what they are doing today..
so...... .. be positive.....
作者: cymok3782    時間: 2005-6-21 09:08 PM

endless topic.... second time in this fourm....
point is,
when you have fate in ur religious, you won't care wht other people said and you will find a way to cover the topic...
when you are lack of fate, you will find lots of questions to question it...
作者: slwong3    時間: 2005-6-21 09:19 PM

Originally posted by brightlee at 2005-6-21 08:59 PM:

When they finally know GOD and believe in GOD one day.
they may be feeling shame for what they are doing today..
so...... .. be positive.....
the point is...
the people who say "they know GOD" can not explain the questions about GOD...

all they say is "God would make the decision"....
作者: brightlee    時間: 2005-6-21 09:22 PM

Originally posted by slwong3 at 2005-6-21 23:19:

the point is...
the people who say "they know GOD" can not explain the questions about GOD...

all they say is "God would make the decision"....
Oh, what I am trying to say... "they" are the non-believer now.......

anyway.. it's totally out of topics nowadays....

and I agree that this could be an endless story...
so normally I won't say much in here.........
作者: slwong3    時間: 2005-6-21 09:27 PM

Originally posted by brightlee at 2005-6-21 09:22 PM:

Oh, what I am trying to say... ...
yea I know what you mean by "they"
I'm not trying to argue
but the people who know GOD really can't explain anything to motivate me to believe in GOD

thank you for your replies anyway
作者: Arki    時間: 2005-6-21 10:14 PM

始終宗教歷史源遠流長
你可以證明係詮釋,傳道期間冇人為因素影響嗎?

現今的道
有一個概念,五個教派的源
都是一樣
就是上帝,"老母"

而為什麼天主教的上帝叫人pray
回教就要拜東面
佛教的叩頭
都是文化的差異

而trinity呢個概念
都係詮釋既差異而已
作者: bengrace50    時間: 2005-6-21 10:32 PM

Originally posted by Arki at 2005-6-21 22:14:
始終宗教歷史源遠流長
你可以證明係...
一貫道邪說~!  附佛外道~!

請看下文

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=52691&fpage=11
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-21 10:51 PM

Originally posted by Arki at 2005-6-21 10:14 PM:
始終宗教歷史源遠流長
你可以證明係...
兄弟,你知唔知你拜緊個係邪教,
我老豆老母都接觸過,
我亦曾和ben兄言談中提及(點傳師),ben兄即知是邪教.
所以我肯定ben兄是正教弟子,

一貫道,天道道堂,法輪功都係邪教!
一貫道前為無極教,拜無生老母,
教徒每月要供奉初生嬰兒獻祭,
在清朝已例入邪教,
連周星馳的電影(武狀元蘇乞衣)也有提及
早日醒覺呀兄弟.

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-6-21 at 11:03 PM ]
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-21 10:53 PM

以上兄弟唔好意思,我唔識英文的.
作者: tomy lee    時間: 2005-6-21 11:37 PM

信基督教只是解決大煩惱,但果D小煩惱就無法解決
例如你個女死左就話神安排,神比你考驗!
看來好似解決曬所有煩惱,但為何神比你考驗,
為了比你考驗,神就殺左一個人,這樣根本
就無正面去面對煩惱同問題,只不過是"張"煩惱
同問題放去其他地方
作者: bengrace50    時間: 2005-6-22 01:01 AM

Originally posted by tomy lee at 2005-6-21 23:37:
信基督教只是解決大煩惱,但果D小煩惱...
agree
作者: stomata    時間: 2005-6-22 01:48 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-21 12:39 AM:

人地傳教,你唔信... 都唔洗話人地邪教架
佢以自己既理念導人向善者,煩到你對唔住,但係佢冇錯。
係街邊見到一個就唻餓死既人,有能力有d 良心都會俾d 野佢食啦~ 唔通見死不救?
係基督徒心目中都係一樣的。
再強調我都係無神論者......... 不過請評論不要過偏激。
太過偏激只會令自己既論點主觀化,失去說服力。
作者: stomata    時間: 2005-6-22 01:50 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-21 06:51 AM:

兄弟,你知唔知你拜緊個係邪教,
...
兄弟,你信彿話基督教係邪教
同基督徒話彿係撒旦扮有何不同?
已過份主觀啦你。
作者: bengrace50    時間: 2005-6-22 01:57 AM

Originally posted by stomata at 2005-6-22 01:50:

兄弟,你信彿話基督教係邪教
同基督徒話彿係撒旦扮有何不同?
已過份主觀啦你。
史兄不是說基督教係邪教!  而係話一貫道,即是天道教或白蓮教是邪教。  你睇清楚d先啦  你罵錯人啦
作者: stomata    時間: 2005-6-22 01:59 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-21 09:57 AM:

史兄不是說基督教係邪教!  而係話一貫道,即是天道教或白蓮教是邪教。  你睇清楚d先啦  你罵錯人啦
朋友,我係指呢個post 啦~
我10幾年前响地鐵站等人,當時我睇緊馬報,
有一女子走黎問我.

先生:你信唔信神架?
我話:做咩?
女子答:馬經都係人寫既.咁如果你唔信神而信份馬經會唔會好奇怪呢?
我:你本聖經咪又係人寫,唔通天跌落黎架?
女子:但係本聖經係神既說話.唔可以唔信!
我:你見過你個神未呀?
女子:未,但我知佢存在.
我:你未見過你又話信,又知佢存在,乜Q都信晒本書,盡信書不如無書呀,唔得閒呀
女子:如果你唔信份馬經,點解你要睇佢呢?你睇,即係你信.
我:我唔睇點知有咩馬出賽呀.我又唔係信佢D貼士.
女子:份馬經有可能呃你喎.佢寫D假馬名,其實冇嗰隻馬出賽你咪輸囉!...........(((咁講都得,比佢吹爆)))
我:輸你老母!!你頭先話睇,即係信,如果我比本咸書你睇,你信唔信裡面D嘢!
女子:你自己慢慢諗下啦(((一幅巳看破世情的語氣及表情)))
跟住走咗,咁啱我2個朋友到步見到,問我:溝女呀
我回答:溝咩女吖!條女比人洗咗腦,邪教呀!
可能之前quote 錯~ 見佢第二次話人係邪教所以冇細心睇晒~ sorry~

[ Last edited by stomata on 2005-6-21 at 10:04 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-6-22 02:07 AM

Originally posted by stomata at 2005-6-22 01:59:

可能之前quote 錯~ 見佢第二次話人係邪教所以冇細心睇晒~ sorry~

[ Last edited by stomata on 2005-6-21 at 10:04 AM ]
原諒佢啦  佢都知基督教不是邪教,佢俾人哦到發脾氣亂說jar~!
作者: stomata    時間: 2005-6-22 02:15 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-21 10:07 AM:

原諒佢啦  佢都知基督教不是邪教,佢俾人哦到發脾氣亂說jar~!
查實我都成日俾d 基督徒「哦」.... 畢竟我身邊一半frd 都係基督徒.......=.=
但係諗返佢地都係出自善心... 我又唔會點覺得佢地煩既~
作者: bengrace50    時間: 2005-6-22 02:18 AM

Originally posted by stomata at 2005-6-22 02:15:

查實我都成日俾d 基督徒「哦」.... 畢竟我身邊一半frd 都係基督徒.......=.=
但係諗返佢地都係出自善心... 我又唔會點覺得佢地煩既~
咁你會唔會信佛教多d呀,我家陣向你sell呀,我昨天post佛教青年協會的皈依法會資料出來呀,你有無睇呀?
作者: stomata    時間: 2005-6-22 02:58 AM

我唔會信宗教啦~
只係會聽下道理~
生活處事上既析理,我覺得乜宗教都冇乜所謂。
作者: bengrace50    時間: 2005-6-22 09:42 AM

Originally posted by stomata at 2005-6-22 02:58:
我唔會信宗教啦~
只係會聽下道理~
生活處事上既析理,我覺得乜宗教都冇乜所謂。
肯聽都好過連聽都唔肯聽
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-22 06:55 PM

stomata先生!
當年我中意賭馬,比個女子怨住已好煩!
仲要未開跑就輸輸聲,我梗發皮氣啦!
佢仲話份報紙寫假馬整古我咁歪理,我覺得一個人,
用D不正當手法,不正當假道理去推介自己個教,
我就視之為邪教!冇乜唔妥!!
你話我偏激?你憑邊點覺得我係?
仲要揾個就唻餓死既人作比較?????
咁摩門教手法同佢一模一樣,比佢更有禮,是否邪教?
你無神論得黎又幾看透世情喎^o^

仲有你話我主觀,應該係你主觀.
未睇清楚就亂鬧人.
作者: mememe    時間: 2005-6-22 11:17 PM

jadison 兄:

若然你有質疑﹐你可以考慮將你既問題逐一簡單地帖出: 當你對第一個問題既答案滿意後才問下一個

若你同時問出多個深奧既問題﹐旁人也許只會含糊其詞和答非所問﹐到頭來你也許無法得到一個你滿意既答案。

少少建議﹐逆耳莫衲。
作者: slwong3    時間: 2005-6-23 02:08 AM

Originally posted by Arki at 2005-6-21 10:14 PM:
始終宗教歷史源遠流長
你可以證明係...
then why are 基督 people keep on forcing other people to believe in them since you're saying the god is the same?
作者: bengrace50    時間: 2005-6-23 03:52 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-22 18:55:
stomata先生!
當年我中意賭馬,比個女...
史兄,兩位一人少句便沒事啦。  你有無興趣觀音誕去皈依呀?
作者: stomata    時間: 2005-6-23 05:37 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-22 02:55 AM:
stomata先生!
當年我中意賭馬,比個女...
=.=
bengrace50 兄... 你覺唔覺得史兄好似過份惡左d......
平心討論者.... 你點話人唔岩... 反轉諗下人地咁話你可唔可以用同樣論點就一清二楚....
我冇話你偏激,我只係話你某d 觀點過份偏激。人地傳教講d 野唔岩聽你就話人邪教。呢d 論點咪偏激咯。
佢煩住你係佢唔岩,但係人地都只係一片好心想以佢既理念「救」你。何必要出言不順....
雖然我唔係彿教徒,但我諗以慈悲之心去原諒人都應該係彿門既教導之一。
希望我冇誤解咯... 我亦都唔想嗌交... 我用既比喻,如果你覺得唔岩的話,我都冇辨法,只有認同係我既演說手法失敗吧~
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-23 02:52 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-23 03:52 AM:

史兄,兩位一人少句便沒事啦。  你有無興趣觀音誕去皈依呀?
冇呀,暫時未戒到肉,我很喜歡牛肉
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-23 03:01 PM

Originally posted by stomata at 2005-6-23 05:37 AM:

=.=
bengrace50 兄... 你覺唔覺...
乜你覺得我過份惡咩!
你無神論,又成日卦佛教係口邊單打,
個女仔語氣表情你又唔知?
未睇晒所有留言就急不及代開貼話我?
仲有你邊隻眼見到我話我係佛教徒?
大條歪理話人,諗下你自己有冇問題啦!
我當日係發悔氣先鬧個女仔邪教,你再掙大隻眼睇清楚,
我有冇提及過基督教3個字!!
我唔想鬧交,唔回你嘞!
作者: bengrace50    時間: 2005-6-23 03:47 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-23 14:52:

冇呀,暫時未戒到肉,我很喜歡牛肉
believe Buddhism is not related to 戒肉 & 牛肉
作者: stomata    時間: 2005-6-24 12:25 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-22 11:01 PM:
乜你覺得我過份惡咩!
你無神論,又成日卦佛教係口邊單打,
個女仔語氣表情你又唔知?
未睇晒所有留言就急不及代開貼話我?
仲有你邊隻眼見到我話我係佛教徒?
大條歪理話人,諗下你自己有冇問題啦!
我當日係發悔氣先鬧個女仔邪教,你再掙大隻眼睇清楚,
我有冇提及過基督教3個字!!
我唔想鬧交,唔回你嘞!
即然你唔會回我,咁我唔客氣。係你整火我既
「你無神論,又成日卦佛教係口邊單打」用左一次=成日? 你d logic 唔錯喎
「個女仔語氣表情你又唔知?」唔知,同埋如果你自以為你既文筆好到可以俾人睇到佢口面點的話,咁我話你知你失敗左,唔好自視過高。
「大條歪理話人,諗下你自己有冇問題啦!」由始到於我都只係想叫你咪因為人地傳教而叫人地做邪教。咁係歪理? 唔岩聽就話歪理,咁你同基督徒話彿教係邪教有乜唔同?
「我當日係發悔氣先鬧個女仔邪教,你再掙大隻眼睇清楚,我有冇提及過基督教3個字!!」我都只不過係話你當日唔岩。你果篇打頭一句係「似乎係你地D基督徒幫你地個神安排返個答案!」(p.s. 我好同意你呢句... 我成日都覺得唔係神創造人,係人創造神)知唔知乜叫「先入為主」? 呢篇主題係乜?? 你唔怪得人以為你講緊基督徒。
我有冇話你而家做錯呀? 下下下? 我話你惡者~ 惡=/=唔岩呀~ 補下中文唔該。人地講緊基督徒你中間插一個post 而家問我邊隻眼講緊基督徒? 聖經又真係冇講過有恐龍喎,所以唔代表呢個世界冇恐龍(你講晒)
「我唔想鬧交,唔回你嘞!」你話架,唔好回喎記住!
bengrace50 兄 都有話你「罪不及宗教本身嗎。」,又唔見你拎人出唻鬧? 見我新仔所以hub 我下? 咁我都冇計,如果呢個forum d 人係一兩句唔同意見既野都唔能夠接受的話咁我都冇乜意思再post 任何野。

[ Last edited by stomata on 2005-6-23 at 08:28 AM ]
作者: stomata    時間: 2005-6-24 12:27 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-22 11:47 PM:

believe Buddhism is not related to 戒肉 & 牛肉
bengrace50兄呀~ 我想請教一下,我唔信彿教,但係可唔可以用彿教既道理同人理論架?
你知啦~ 我廢事俾人拎呢d 野唻插。(<=呢d 先叫單打唔該! )
作者: bengrace50    時間: 2005-6-24 01:36 AM

Originally posted by stomata at 2005-6-24 00:27:

bengrace50兄呀~ 我想請教一下,我唔信彿教,但係可唔可以用彿教既道理同人理論架?
你知啦~ 我廢事俾人拎呢d 野唻插。(<=呢d 先叫單打唔該! )
你地一人少句啦 討論無謂鬧交

佛字打錯啦
作者: karenmoe    時間: 2005-6-24 01:56 AM

大家好似離哂題喎
不如回到主題討論基督教吧

小弟之前買左本惡魔事典,
當中提及天主教其實係由猶大教演變出來,基督教就係天主教演變,
而伊斯蘭教,回教都係由猶大教演變出來,
最重要,其實猶大教都係由古時埃及既多神宗教演變出黎(唔係記得好清楚,有錯請插)
所以聖經裏面會出現好多地方神靈的名字(如大地母神之類),
然後不斷被天主打壓虐待........
有時我真係想問下d教徒,特別係天主教基督教,
你地對自己所信既宗教既歷史有多少認識?
成日講你地既神自古就存在,但你地既教都係後期先出現,點樣講自古存在?
抑或係你地既神創造完世界後走左去蛇王,然後三四千年後突然走出黎話〔信我者永生〕?
咁又同你地本聖經不符喎.

而天主教基督教最令人討厭既野就係佢地好虛偽,
教徒做好事就話係神既力量,宗教係好野,做壞事就係惡魔既誘惑,或者話個個係邪教,
永遠唔見事前有人出黎話個個係邪教喎.
不如倒番轉,做好事就唔關神事,做壞事就關佢事,好無?

其實睇番中世紀歷史政教合一個陣,依兩個教派同黑社會無分別,
隨時仲惡過黑社會,咁樣既教會叫我點信呀大佬?
我阿姨係基督教徒,佢份人好好,所以自小我就跟佢去教會,
不過越聽就越覺得唔妥.
中學個陣接觸到道家,就更加覺得佢地個套根本就係邪教,
所以我會接受宗教自由,但我一定唔信教.
作者: bengrace50    時間: 2005-6-24 02:51 AM

Originally posted by karenmoe at 2005-6-24 01:56:
大家好似離哂題喎
不如回到主題討論...
咁佛教呢?  其實我係佛祖有句說話好(姊當然我就認為佢一切都好),依法不依人。  你地覺得一個宗教的教徒有問題,但是否是因為教義有問題,還是人本身的問題。  如果是原本的教義是好,這個教仍然值得去信。 最多洗禮後自己在家修學不返教會。因為都是人對教的運作造成宗教的敗壞而已:cool:
作者: stomata    時間: 2005-6-24 03:00 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-23 09:36 AM:

你地一人少句啦 討論無謂鬧交

佛字打錯啦
我本身唔想鬧的,但係條友好唔禮貌,好聲好氣佢係要當人係白痴咁鬧!
sorry.......係我打錯......查實我中文都差差地.......
作者: karenmoe    時間: 2005-6-24 03:13 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-24 02:51 AM:

咁佛教呢?  其實我係佛祖有句...
天主教同基督教既教義點會無問題?
一個主張滅絕其他信仰既教派本身就係一個邪教啦,
只不過佢依家唔敢再高唱依支歌啫.
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-24 12:55 PM

我並唔係回某白痴仔,起火.哈~!
去燒嘢食啦!
作者: jadison    時間: 2005-6-24 02:36 PM

個post好多回應啵
作者: slwong3    時間: 2005-6-24 08:26 PM

Originally posted by karenmoe at 2005-6-24 01:56 AM:
大家好似離哂題喎
不如回到主題討論...
所以我會接受宗教自由,但我一定唔信教

nice one
宗教自由 is really important
They shouldn't force other people to believe in 基督教
作者: stomata    時間: 2005-6-25 12:34 AM

Originally posted by slwong3 at 2005-6-24 04:26 AM:

所以我會接受宗教自由,但我一定唔信教

nice one
宗教自由 is really important
They shouldn't force other people to believe in 基督教
逼就點都唔岩,好多細路一出世就俾阿爸阿媽的左去受洗,其實都真係幾無孤......
Originally posted by 史艷文2
我並唔係回某白痴仔,起火.哈~!
去燒嘢食啦!
因為我同白痴仔個名冇乜關,咁講你者係可能係回緊我啦

[ Last edited by stomata on 2005-6-24 at 08:37 AM ]
作者: kenji_ip    時間: 2005-6-25 11:27 AM

你好呀~~~,我唔可以話你講唔信神係錯,因為呢個係你既選擇。你諗既問題係好多初信既都會問「係神愛西人定神爰世人呀!都唔見佢係中國出現過既!」
首先,上帝係中東出現而不是係中國或澳洲,因為以色列係上帝所選擇既,因為她是在列國中最細既,所以上帝就係中東出現啦!但係,去到耶誕出生,之後衪死,宣佈大使命。才有使徒出現,這樣保羅出現,往地中海一帶傳道,所以中國人係好久好久之後先接受到福音,那麼耶穌之前既人味上唔到天國?不是,因為上天國係上帝揀既,耶穌出生後要信,之前係上帝揀既!
作者: bengrace50    時間: 2005-6-25 01:05 PM

Originally posted by kenji_ip at 2005-6-25 11:27:
你好呀~~~,我唔可以話你講唔信神係錯,...
咁如果我日日殺人、強姦、賣白粉、亂倫、吸毒,但信有上帝、耶穌,咁在基督教來說是否又可以上天堂呀?  如果係又有無得解釋呀?
作者: 地球人一個    時間: 2005-6-25 04:13 PM

Originally posted by kenji_ip at 2005-6-25 11:27 AM:
你好呀~~~,我唔可以話你講唔信神係錯,...
你解釋得好arm,弟兄
作者: 地球人一個    時間: 2005-6-25 04:19 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-6-25 01:05 PM:

咁如果我日日殺人、強姦、賣白粉、亂倫、吸毒,但信有上帝、耶穌,咁在基督教來說是否又可以上天堂呀?  如果係又有無得解釋呀?
你這個問題問得好好,我初信主時都問過e條問題,但答案係當然唔可以得到永生(死後在天堂與上帝同在),當你決志信主的一刻,耶穌基督便進入你的心靈,
成為基督徒的一分子,但如果你不斷特登犯罪,犯罪後又沒有向上帝認罪,沒有請上帝為我們卑微的罪人贖罪,你便是讓耶穌基督離開你,所以死後便不能上天堂
作者: karenmoe    時間: 2005-6-25 04:50 PM

我既問題無人答......
作者: eliyuen    時間: 2005-6-26 12:49 AM

Originally posted by stomata at 2005-6-22 01:59 AM:

唔好兜啦,錯就要認.....無知辦先知.....膚淺
作者: stevenltk    時間: 2005-6-26 01:19 AM

條友死前信上帝又上天堂,
咁做咩要人地一早信上帝丫,
死之前信咪得law
平生走去殺人放火強姦la
同埋我好憎d基督人成日又話我有咩罪有咩罪,你上幾代可能係強姦犯添
唔通差人又查族譜搵你去切七咩
基督教完全打橫黎講

[ Last edited by stevenltk on 2005-6-26 at 01:23 AM ]
作者: 左輪仔    時間: 2005-6-26 02:07 AM

27/6靈異版將開一個叫"滿天神論TOPIC,請大家多多支持....
有咩野,留返TOPIC開左先講OK?
作者: stomata    時間: 2005-6-26 04:49 AM

Originally posted by eliyuen at 2005-6-25 08:49 AM:

唔好兜啦,錯就要認.....無知辦先知.....膚淺
=..=
可能之前quote 錯~ 見佢第二次話人係邪教所以冇細心睇晒~ [color]sorry~
朋友.... 我認錯+sorry 埋喎..... 嗯... 唔知仲有乜野可以做唻代表我認錯呢........
p.s. 「扮」啦... 唔係「辦」......
作者: slwong3    時間: 2005-6-26 11:26 AM

Originally posted by stevenltk at 2005-6-26 01:19 AM:
咁做咩要人...
agree with you man...

信上帝 is not everything

when you've done something wrong, you should face your consequences...
not just praying to god....
作者: karenmoe    時間: 2005-6-27 01:55 AM

d教徒最後都無回應到我........
一講教義就成班出哂黎護教,一講教史就個個消失
都係個句,依個世界至少有億年歷史,但天主教基督教存在唔知有無四千年......
請問你地個上帝又存在左幾耐?
作者: research2005010    時間: 2005-6-27 04:02 PM

Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 01:55 AM:
d教徒最後都無回應到我........
一講...
我幫到你,
佢地話一開始就創造天地萬物, 最後先創造人, 所以人的出現的歷史較短, 一開波係阿當同佢d仔女, 跟住慢慢到方舟... ... 跟住阿伯拉罕個班人, 摩西、所羅門王陸續登場... ... 後來先出現耶穌
作者: research2005010    時間: 2005-6-27 04:09 PM

Originally posted by stevenltk at 2005-6-26 01:19 AM:
咁做咩要人...
如果唔係點解基督教同天主教都係讀同一本聖經, 都係水火不容呀. btw, 我記得天主教話信之後係贖左你的原罪only. 你自己的所作所為都係要自己負責

(我個人覺得咁樣會合理d, 起碼唔會話點解一信就上天堂係因為聖靈已經進入你的心靈,你就唔會犯罪, 但係d教徒犯罪時時又話聖靈已經離開左你的心靈, 咁聖靈都好唔穩定... ...)
作者: 左輪仔    時間: 2005-6-27 04:21 PM

to各位會員:

新topic滿天神論巳推出喇,有咩宗教討論,請到該topic啦^^

【滿天神論】

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0