標題: Man U 秘密武器-羅斯 [打印本頁]

作者: adamjacky123    時間: 2005-6-22 01:24 PM     標題: Man U 秘密武器-羅斯

Giuseppe Rossi 羅斯
球會︰ 曼聯 (Manchester United)
球衣號碼︰ 42
位置︰ 前鋒
國籍︰ 意大利

2004 - 2005 球季出場紀錄︰

日期   比賽 ST GL YC RC Min.
2004-11-10 聯賽杯 曼聯 2 - 0 水晶宮 N 0 0 0 4
Total︰ 1 0 0 0 4

註解︰
ST - Y-正選 / N-後備
GL - 入球
YC - 黃牌
RC - 紅牌
Min. - 上陣時間 (分鐘)

撰文:Rebecca Tow

羅斯將會即費爵爺未來重點培育的球員之一  
羅斯(Giusppe Rossi)在美國長大,擁有一個典型的意大利人名字。他簽約加盟曼聯後,成為曼聯青年足球學校另一顆明日之星。「我在 12 歲前一直在美國生活。」精通意大利文及英文的羅斯說:「之後,我移居意大利,並效力了帕爾馬 5 年。我和幾位來自新澤西的球員,一起參加帕爾馬的足球課程,帕爾馬看中了我,並邀請我加盟。」

「這個決定意義重大,當時我還很年青,但要實現成為職業足球員的夢想,便不能錯過這機會。」羅斯談到自小喜歡意甲的原因時說:「這不單和父親喜歡意甲有關,每逢周日早上,我都會坐在電視機前看意甲賽事,特別是 AC 米蘭的比賽。」羅斯的父母不單在精神上支持兒子,並且身體力行,跟隨羅斯一起來到帕爾馬照顧他。羅斯不單協助帕爾馬青年軍奪取意大利青年盃,更入選意大利青年軍。他說:「我本來可以代表美國,但能夠代表意大利上陣,令我更加覺得驕傲。」

羅斯也是《曼聯》雜誌的忠實讀者

羅斯代表意大利青年軍上陣19次,射入11球,他的精彩表現吸引了曼聯球探的注意。當獲得曼聯邀請後,羅斯立刻答應加盟,他說:「能夠得到曼聯垂青,實在難得。我並不需要得到父母同意,因為他們讓我選擇自己的前途,所以我立即接受邀請。」

羅斯補充說:「我是一位全場走動的前鋒,喜歡引球推進,帶領隊友策動攻擊。」加盟曼聯後,羅斯很快就發現自己需要改善的地方,他說:「最大分別是比賽的節奏,在英格蘭踢波,你必須在搶得皮球前想好下一個動作;在意大利,你可以慢慢控定球才轉身。要在英格蘭球壇立足,你必須有靈活頭腦,因為比賽節奏相當急速。」現時羅斯正在卡靈頓訓練中心接受進一步磨練,他下個目標,就是要在奧脫福比賽,他說:「我希望有朝一日,能夠在奧脫福球場的 6 萬多名觀眾面前獻技,和曼聯一隊的球星並 肩作戰。」

( 內容摘自ManchesterUnited Magazine 2004 年 9 月刊 )

睇過佢段片,覺得man u有救= =
我覺得Ferguson應該多d比佢上場la
大家點睇?

圖片附件: features_0409_small_b5.jpg (2005-6-22 01:24 PM, 7.2 KB) / 下載次數 7
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=385891&k=cbcb13a214f5c6e3d265c0255cb99c95&t=1727457904&sid=i04f7Z

作者: brian213213    時間: 2005-6-22 01:29 PM

有speed..有射術
作者: 清揚    時間: 2005-6-22 01:32 PM

佢是勁的,但意大利有一個不文明傳統,就是出國搵食球員不能成為國腳,留係ManchesterUnited會影響佢系國際舞台既前途.
作者: sing888    時間: 2005-6-22 01:57 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-6-22 01:32 PM:
佢是勁的,但意大利有一個不文明傳統,就是出國搵食球員不能成為國腳,留係ManchesterUnited會影響佢系國際舞台既前途.
點解既@@?
作者: 清揚    時間: 2005-6-22 02:00 PM

Originally posted by sing888 at 2005-6-22 13:57:

點解既@@?
你問我咁我問誰,韋利咪又係返意大利先有得打國家隊,Zola唔返留系車仔咪冇law.
作者: abcde1918    時間: 2005-6-22 02:09 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-6-22 01:32 PM:
我都係咁想
作者: Pharaoh    時間: 2005-6-22 04:54 PM

Rossi & Lupoli 兩個都係 Parma 出o既明日之星...
一個去o左 ManUtd... 一個去o左Arsenal...
作者: wanmankit    時間: 2005-6-22 06:05 PM

呢個傳統我諗係導致意大利既成績冇進步原因之一,曼聯前面有時都唔夠人,佢真係做左救星
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-22 06:26 PM

弊就弊左唔知費sir可以做到幾時~如果岩岩上到位費sir就比人炒,到時位又未上晒~美國佬又唔要佢,要踢中型班就可惜lu
作者: wanmankit    時間: 2005-6-22 06:38 PM

可能到時係佢捨棄曼聯,唔係曼聯捨棄佢。到時美國佬可能將曼聯成功改裝成弱旅,到時佢唔走先奇
作者: 短毛    時間: 2005-6-22 07:04 PM

佢係美國人wo...應該踢美國國家隊~

同Freddy Addu一齊, 殺晒~:cool:
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-22 07:22 PM

Originally posted by wanmankit at 2005-6-22 06:38 PM:
可能到時係佢捨棄曼聯,唔係曼聯捨棄佢。到時美國佬可能將曼聯成功改裝成弱旅,到時佢唔走先奇
美國佬應該做建築~幫手拆野,佢絕對係人材
作者: adamjacky123    時間: 2005-6-22 10:04 PM

人地chelsea有油王,man u得個虧王.....
作者: lookityourself    時間: 2005-6-22 10:05 PM

Originally posted by wanmankit at 2005-6-22 06:38 PM:
到時可能到曼聯賣球場,賣股份,賣球員,做第二隊費倫天拿
作者: Ahchi    時間: 2005-6-23 12:58 AM

希望下季有機會出場

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0