標題: 一代馬王翠河辭世 [打印本頁]

作者: 亨九利    時間: 2005-6-22 06:19 PM     標題: 一代馬王翠河辭世

一代馬王翠河日前於澳洲辭世, 享年18歲; 翠河在港共贏出17場, 獎金超過$1900萬......

作者: stone86    時間: 2005-6-22 08:02 PM

好懷念佢呀
一代馬王
作者: nobody226    時間: 2005-6-22 08:34 PM

嗚~~~我都好懷念翠河~~
作者: 279x    時間: 2005-6-22 09:29 PM

佢第一場出賽我已經買佢。I miss him.
作者: 樂壇渣Fit人    時間: 2005-6-23 02:26 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-6-22 18:19:
一代馬王翠河日前於澳洲辭世, 享年18歲; 翠河在港共贏出17場, 獎金超過$1900萬......
馬既年齡通常有幾多架
佢算唔算達天年呀
作者: 亨九利    時間: 2005-6-23 02:31 AM

Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-6-23 02:26:

馬既年齡通常有幾多架
佢算唔算達天年呀
馬匹18歲死算係"笑喪"啦!!!
作者: 25131988k    時間: 2005-6-23 03:45 AM

有d馬成3x年齡先死
作者: 秋葉林    時間: 2005-6-23 09:11 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-6-23 02:31:

馬匹18歲死算係"笑喪"啦!!!
馬嘅 1 年大概等於人嘅 4 年左右啦,18 歲其實都即係差唔多人嘅 70 歲度,我諗都算係 "笑喪" 呱。
作者: bettman    時間: 2005-6-23 01:35 PM

好似通常可活到過廿歲
作者: abcde1918    時間: 2005-6-23 02:03 PM

好懷念佢呀
一代馬王!!!!!
作者: hcee    時間: 2005-6-23 02:06 PM

估唔到佢宜家先死.......

我仲以為佢一早死左tim...........
作者: penp319    時間: 2005-6-23 08:35 PM

個人覺得翠河比起精英大師, 更有馬王風範, 最少身價上有上很大分別, 翠河草根好多!! Miss you!!
作者: stone86    時間: 2005-6-23 09:10 PM

Originally posted by penp319 at 2005-6-23 08:35 PM:
個人覺得翠河比起精英大師, 更有馬王風範, 最少身價上有上很大分別, 翠河草根好多!! Miss you!!
佢的血統真係好平民,從來無人會睇起的.
作者: 香港凸手    時間: 2005-6-23 10:59 PM

圖片附件: post-5-1115631260.gif (2005-6-23 10:59 PM, 8.6 KB) / 下載次數 4
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=389270&k=f19c7ae26a0c33a5ac3ff205e9fea469&t=1727387710&sid=xbo7CJ

作者: shaqkobe    時間: 2005-6-23 11:56 PM

Originally posted by 25131988k at 2005-6-23 03:45:
有d馬成3x年齡先死
三十幾歲,好少數黎喎!何況係比賽用馬。
作者: hcee    時間: 2005-6-23 11:57 PM

Originally posted by penp319 at 2005-6-23 08:35 PM:
非常同意!
作者: 亨九利    時間: 2005-6-24 12:02 AM

凸手, 你都來了? Welcome!!!

作者: 亨九利    時間: 2005-6-24 01:07 AM

一代馬王翠河逝世(2005-6-22)

賽馬事務執行總監應家柏昨日證實,前馬王「翠河」於上周末在澳洲墨爾本的Carbine Thoroughbred Stud Farm逝世,應家柏指其死因尚未清楚,但他指「翠河」已年屆十八歲,可能是與年紀大有關,而此駒馬主夏佳理對愛駒逝世亦感到甚傷心。

「翠河」在港服役期間共贏得十六場頭馬,包括九一年勝出打0比大賽及香港邀請盃,九二年勝出女皇盃﹔而於gocarsite.com|年度馬季,此駒更先後勝出董事盃、香港金盃及遮打盃,成為本港至今唯一匹三冠長途馬王,其輝煌成就至今仍為馬迷所津津樂道,而「翠河」退役後便運往澳洲頤養天年。

作者: 25131988k    時間: 2005-6-24 01:30 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-6-23 11:56 PM:

三十幾歲,好少數黎喎!何況係比賽用馬。
YES係好小 Northern Taste比賽用馬 享年33歲
作者: 香港凸手    時間: 2005-6-24 01:31 AM

Originally posted by hcee at 2005-6-23 23:57:

非常同意!
新仔報到!!
作者: 香港凸手    時間: 2005-6-24 01:32 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-6-24 00:02:
凸手, 你都來了? Welcome!!!
sorry唔識用新仔報到!!
作者: michael86    時間: 2005-6-24 01:34 AM

Originally posted by 香港凸手 at 2005-6-24 01:32 AM:

sorry唔識用新仔報到!!
歡迎歡迎!!多d上黎玩呀!!
作者: 香港凸手    時間: 2005-6-24 01:36 AM

Originally posted by michael86 at 2005-6-24 01:34:

歡迎歡迎!!多d上黎玩呀!!
好好好
作者: constant_siu    時間: 2005-6-24 01:28 PM

香港馬王中既馬王
精英大師,原居民,靚蝦王都唔夠班
翠河暫時係冇馬能夠破佢三冠紀錄
作者: stone86    時間: 2005-6-24 02:17 PM

Originally posted by constant_siu at 2005-6-24 01:28 PM:
香港馬王中既馬王
精英大師,原居民,靚蝦王都唔夠班
翠河暫時係冇馬能夠破佢三冠紀錄
我唔同意你咁講
每個時代都會有馬王,不能夠比較。
咁好似唔係幾公平喎
照你的理論,
精英大師暫時係冇馬能夠破佢17WIN紀錄
靚蝦王暫時係冇馬能夠破佢WIN日本安田的紀錄
一樣
作者: penp319    時間: 2005-6-26 04:57 PM

懷念翠河

91年香港打比大賽
http://www.hkjc.com/chinese/special/05/chi_derby_1991_500.asx

三冠創舉

董事盃 - 1600m
mms://wm.hkjc.pbase.net/extra/sp ... on_stewards_500.asf

香港金盃 - 2000m
mms://wm.hkjc.pbase.net/extra/sp ... verdon_gold_500.asf

香港冠軍暨遮打盃 - 當時遮打盃係跑2200m
mms://wm.hkjc.pbase.net/extra/sp ... erdon_aetna_500.asf
作者: garycheung    時間: 2005-6-27 03:34 AM

賽事重溫,㊣㊣㊣
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-27 04:19 AM

18歲就死,就一定短命,不過競賽馬匹,年青時給練馬師催谷,又給人類餵飼動物蛋白質食物,希望特們快高長大,肌肉強壯,但身為草性動物,牠們肝臟卻不曉得分解,變成身體上毒素。肝腎機能比一般馬衰竭來得快。所以亦死得快。做馬就是這樣不幸了。

上二千年裡,無論交通運輸,耕種,戰爭。馬無不為人類供獻了生命及勞力。第一次世界大戰,單俄國都有過百萬匹戰馬,加上運輪及其它用途的,就過千萬匹馬為人類捐驅。但現代科技發達後,馬匹用途大減。現在馬匹只要體架生得不好,就給殺了當狗糧。西方人甚至認為狗才是人類最好朋友,卻將二千年來為人類最大供獻的馬匹功勞不理,隨便將牠們當作狗糧,我最看不過。馬匹經過2千年來人類飼養,經淘汰留下來的馬種,純良聽話到不得了,奴性又重。我對馬感情,比狗來得深。為此,我從不反對別人食狗。

[ Last edited by 金魚佬 on 2005-6-27 at 04:34 AM ]
作者: men    時間: 2005-8-13 04:35 PM

Originally posted by 金魚佬 at 27/6/05 04:19 AM:
18歲就死,就一定短命,不過競賽馬匹...
啊啊,好像好有理啊,狗無故咬人比馬踢人多呢~
作者: luisy    時間: 2005-8-15 01:57 PM

i really miss it. i love it v much
作者: 丹山    時間: 2005-8-16 12:08 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-6-22 06:19 PM:
佢有冇配種架"d 子嗣有冇咩成績?
18年係馬入面都算係幾好啦 好多都唔係老死係病死
希望佢走得開心啦

此馬雙目有神
我一睇都覺得佢係強者

[ Last edited by 丹山 on 2005-8-16 at 12:16 AM ]

圖片附件: riv01aa.jpg (2005-8-16 12:08 AM, 17.7 KB) / 下載次數 13
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=517021&k=8415cb839501de5c1372768dfd03524e&t=1727387710&sid=xbo7CJ

圖片附件: riv02aa.jpg (2005-8-16 12:08 AM, 7.8 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=517022&k=09680374a23667bad6550e1ad83a6b1b&t=1727387710&sid=xbo7CJ

圖片附件: untitled.jpg (2005-8-16 12:08 AM, 11 KB) / 下載次數 3
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=517023&k=2f0b87c8af9a20bcccf0188be500d9cb&t=1727387710&sid=xbo7CJ

作者: sonyguy    時間: 2005-8-16 09:35 AM

我開始賭馬既年代就係佢做馬王既年代...=)
作者: homesweet    時間: 2005-8-17 02:27 PM

既生瑜何生亮
生圖Vs翠河

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 1&checkid=f2853

[ Last edited by homesweet on 2005-8-17 at 02:28 PM ]
作者: ciger    時間: 2005-8-17 07:46 PM

Originally posted by 丹山 at 2005-8-16 00:08:

佢有冇配種架"d 子嗣有冇咩成...
佢冇得配種,因為閹左,馬有幾多年命就真係唔知,但一代馬王NiJinsky(尼真斯基)1967年出生,佢最後1個仔臨泰來(Lammtarra)就1992年先出世,即係一般種馬配種都配到廿四五歲,咁我諗18歲都係中年

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0