標題: [求教]format一問,唔該各位 [打印本頁]

作者: 周衡    時間: 2005-6-24 05:21 PM     標題: [求教]format一問,唔該各位

各位兄台,請指點

小弟對電腦認識不多,想問下: 我而加用緊win98 ,我部機就係搵人砌的,而加我想format部機,剷哂所有野,之後裝win xp,但我唔見哂所有既 軟件、驅動程式 。咁我而加就想問下我可唔可以唔駛d軟件,用xp  format後部機可以照run。另外,仲有冇d方法可以保證format後會冇問題?

唔該哂各位

p.s 小弟用緊 AMD Athlon 1800
作者: coolyiceman    時間: 2005-6-24 05:25 PM

不用了
WIN XP 有大部軟件支援~~€
如果無都可以上網DOWNLOAD回來
作者: goldstar    時間: 2005-6-24 06:12 PM

Originally posted by coolyiceman at 2005-6-24 05:25 PM:
不用了
WIN XP 有大部軟件支援~~€
如果無都可以上網DOWNLOAD回來
我想補充一下 :
XP 並沒有包含絕大部份第三者軟件(如 Real Player, WinMX, Office, Acrobat Reader, Anti Virus...etc 都要重裝),但對大部份硬件有驅動程式支援.

>仲有冇d方法可以保證format後會冇問題?
唔知你係咪指 "中毒", 係就要裝番D防毒軟件。
作者: singleung    時間: 2005-6-24 09:14 PM

你不需format部機,只要將winXP copy落部腦,再在win98視窗行winXP 的setup---,選升級便可,
作者: 周衡    時間: 2005-6-24 09:59 PM

THX以上咁多位
我部機勁亂勁慢,我諗住剷哂所有野,所以想format^^
thx^^

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0