標題: 急症室要等4~8個鐘你話離唔離譜 [打印本頁]

作者: justtocc    時間: 2005-6-26 02:47 AM     標題: 急症室要等4~8個鐘你話離唔離譜

有無人去過~我去過幾次...
1 Z/ Q+ L2 t% o2 w$ M9 V香港醫管食屎? or 應該歸咎曾任權
作者: kylefan    時間: 2005-6-26 02:51 AM

我去過啦..等左我成5個幾鐘
& t* S$ I7 y/ g7 ]果次仲咁岩唔知邊度撞船..有大獲野..即時停止服務@@”
3 g) s1 n3 ]* d好彩咁岩到我入去睇~先唔洗繼續等..如果唔係真係10個鐘都有份-.-”
作者: 【車仁】    時間: 2005-6-26 03:20 AM

係因為d人為左慳果幾十蚊至幾百蚊去醫院睇,6 a$ Q% [' n6 R0 b
搞到D真係急用既人要等咁耐..
作者: 死仔飽    時間: 2005-6-26 03:21 AM

要睇下咩野事要去急症室.......
( D. w5 W$ y. q+ r7 Y3 s3 x* B3 \
$ Z2 |, s9 q6 i; s, m如果係岩岩撞車流血不止都要等4~8個鐘....我會覺得好有問題....
# |3 ?) a. s8 h: S; B# W
( @$ [. d, n$ K3 H3 O如果係普通傷風感冒去急症室...我覺得等4~8個鐘係好正常既事.....
/ ^% A, E. C+ o) d3 L. `6 [( G/ C* U) J- d' p2 L# F
因為去錯左地方......等.....係應該的....
作者: rongol    時間: 2005-6-26 03:46 AM

有人牙痛, 老人腳痛, 作嘔, 老人無大小便, 經痛都去
作者: justtocc    時間: 2005-6-26 04:23 AM

佢出面有好多座位就預左比人等候~但佢唔同普通門診..不停咁睇~佢係睇一個..隔成個字至3個字先睇第2個..最常發生就係d人 去哂救另一d緊急人..) Z9 |! G  P/ _2 k0 _5 A6 b$ k
人手上好需要增多d..\_/
作者: 短毛    時間: 2005-6-26 07:40 AM

無辨法, 要快d就睇私家醫生~6 k. k0 w. [  n" l! b- a3 y2 W
1 H0 ~9 i7 u; l1 u: \
你等十分鐘就可以睇到醫生, 私家醫生都唔駛搵食.
作者: bodycharge    時間: 2005-6-26 12:07 PM

真係要睇下你係有乜事喎.
( S1 I7 D+ |3 `- g2 l
# M' p  x% W" e/ f[撞到個頭]  我試過等粒半鐘, 個護士睇完我, 再等3個鐘.
: G. U& b# `4 a/ e[炒完車, 無外傷]  但係有一次, 我登記完唔洗半分鐘, 有人推埋輪椅等我.
- \5 ^  E' R0 K) z5 j, {
5 Y. U, t* |- M- n2 L7 s; A政府其實可以搵返一兩個醫生仔專做通宵普通料來分流, 俾埋地方, 同佢地分賬, 我唸大把醫生仔肯做, 成本效益好, 又唔洗攪到急症室咁樣.
作者: 張仔    時間: 2005-6-26 12:22 PM

其實又唔洗咁忟既, 等咁耐真係好正常....; T$ t4 R% m$ i) K( G
佢個到會睇返你既情況, 去睇下你幾時有得睇...
0 G: }# J- |2 I緊係比左D緊急既人先喇....
6 V; q9 w% Z/ G" n8 w# ^: B8 L3 l; v7 S* B: B" \7 A( t9 T
我老豆係急症室返工既, 佢話過有時見到有人係到嘈等左好耐....
. d; S9 _$ r6 U& \但係衰D講句, 咁有精神係到大聲嘈, 即係個人都唔係真係好唔舒服....1 p. U+ `* _; Y8 ~
% Q6 M* ]7 V! ^( V
真係冇咩野既, 私家睇算喇, "急症室"個名點黎, 大家都知掛??
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-26 01:02 PM

一來人手嚴重不足啦。
5 M: _' t! l+ [二來,真係好多人濫用急症室。有次我係醫院,見到有個呀叔癡左線咁抱住佢個女係度大叫,原來佢個女只不個係流鼻血。但個呀叔仲拉住o的護士叫o的醫生睇左佢個女先。之後又周圍走黎走去係度阻住人地o的醫生做野。最後攪到係醫院o的差人出黎叫唔好嘈。6 |8 P" |, F# f  C' `
香港應該加強下o的公民教育,等o的人唔好郁o的就叫車。咁急症室既輪候時間應該會短好多。
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-26 01:22 PM

無計...佢地唔夠人呀
% ^  o  |4 w; R0 O* j6 U/ i- ?7 N又要救d枱入o黎個d先..
2 H4 [) M+ L2 k! l我上次夜晚4點幾去都要等2,3個鐘la...: h4 |8 f4 a. n- H8 t( T
仲要收一舊....=.=* |1 ]$ w. @* b; I$ A
係....佢地成日話冇資源...
6 L$ b2 r& K+ I  g2 ?% p) |冇事緊係睇私家la
& X1 ~- x) _5 N9 a) M0 z不過入得o黎o既...都係有需要㗎啦
3 v$ _4 c% l8 M* Y唔駛趕客咁o既...唔理人咁lor..咁耐喎!0 h) c1 s% j2 }) g2 F
我話佢地o既服務簡直唔合格la.係醫局失誤!!
作者: singleung    時間: 2005-6-26 01:25 PM

唔關公民教育問題,係錢的問題,因為政府醫生被那些甚麼關注XX團體及人仕不停的嘈,又話追究責任----等,所以當你進入急証室告訴醫生不舒服的地方越多,所做的測試便越多,基本上有些是不需要的,但怕被人投訴,所以甚麼X光,掃描----,做!做!做!,這便拖慢了看病速度,
作者: singleung    時間: 2005-6-26 01:35 PM

夜晚不夠醫生這點我讚同,這便是資源問題,如政府加放資源於醫局,其它部門又嘈,所有部門都加,政府又冇錢,抽多些稅,政客又多講,所以問題不是單一的,責任亦不是單一部門或人需負的,
作者: kaigi    時間: 2005-6-26 01:58 PM

唔出奇,我亞媽整親個頭都要等9粒鐘
% a) u# I; z. U2 o不過我見佢地班醫生唔係好忙~~~~
( f7 G+ a; p6 r# y: ~4 S如果我有 $$, 一定唔會去公立醫院睇
作者: justtocc    時間: 2005-6-26 04:35 PM

Originally posted by kaigi at 2005-6-26 01:58 PM:
) l: X' \9 W1 \. V& ^, l  ~0 A唔出奇,我亞媽整親個頭都要等9粒鐘$ w! w- Z1 e" u. R# w
不過我見佢地班醫生唔係好忙~~~~& A! Z; i4 @3 R
如果我有 $$, 一定唔會去公立醫院睇
4 P- q8 O4 ?- |% U- z有錢緊係唔去急症室la..等到人都癲..仲慘過釣魚..
( A+ I4 F5 r: N. [1 e我之前有次係隻手打碎玻璃鏡then爆光..見到骨..去到佢比張果d紗布襟住..我襟左成4粒鐘先到我 諗要好激氣! 有血點都嚴重過d坐係度乜事都無呀!? 發炎可大可小!
作者: gundamman678    時間: 2005-6-26 05:23 PM

香港個醫療架講係有問題的。其實問題來源係香港人對急症室服務有濫用情況。而家好大比例既急症室病人既症狀係一d都唔急既! 佢地有能力付費去私家診所看症,但他們貪平(始終現時急症室都仲係平過一般既私家診所),而且開葯數量多,市民計起上來覺得較著數,所以便去急症室。
& l* ?7 ^* w) _3 {* S% g* G7 u1 m) |, [7 X
一個正常而合理的急症服務應該會好快處理危急病症的。香港既急救服務其實做得到呢一點,唔會有生命尤關既病人要等救的情況。但因為急症室太多人濫用,所以非急症既病人就輪候好耐。不過咁樣輪候係合理的! 你有錢既,病症唔危急既話係應該看私家診所。你要慳錢要著數,付出既代價就係時間! 經濟學角度來看,時間不值錢的人才會花時間去輪候。你覺得時間寶貴既話,就要花點錢,不要濫用急症室啦。& f1 {$ g- L* W

0 f& D9 M4 @0 O# l6 n這為何又說醫療制度的問題? 因為醫管局是有責任去完善地設定急症室既服務機制,有效的話是可以將原本是濫用的人分流往其他門診或私家診所。現在急症室被濫用嚴重,局方當然責無旁貸。
" ~. o2 {6 B3 W0 F1 W" L- ?; m+ u+ ~" e" D7 R
說得更遠的,是健康的醫療制度是病人要負擔醫療成本的部份,不是像香港那樣病人是付極少的成本便可以有高質素的服務(相對世界各地來說)。1 |' r/ R3 m8 u1 L: d
7 V' P0 v7 K3 T+ I/ r' n  F
醫療制度方面的改革,香港要走的路還遠。
9 u! N6 i5 V  Q/ B; \4 ~+ k$ s. C. z. r: t& [" q
[ Last edited by gundamman678 on 2005-6-26 at 05:33 PM ]
作者: hoho886    時間: 2005-6-27 12:14 AM

咁其實好多人有好小野都去急症室/ G- o0 }$ i! D$ e' A% k
急症室又唔係唔使錢,如果你係小野,
$ d2 s; v3 F* K& o9 b" x* c分分鐘等幾個鐘,咁樣不如去睇私家仲+ E" A) Q: S; [7 D2 A/ G$ u  G
好啦,又快.不過如果係有d較為大野個- z5 G; E3 g( `
d野,就會好快有得睇,等一兩個字到啦5 H& |4 m: u8 O( ~0 q% k$ C0 _/ N7 q$ i
3 o5 z9 _9 @) C  ]5 J, |) m
最好就應該唔好有咁多人去睇急症啦6 P5 y& ^3 r- r* }/ p$ A6 `
除非真係好大樣野啦,唔係既話,真係
: @$ }* N/ t8 k% Z, E) P...講唔出呀
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-27 12:19 AM

其實急症$100,同私家差唔多
作者: kerberos    時間: 2005-6-28 01:19 AM

一句講哂------濫用!!
! }$ }. ^6 B, X" C* M9 W- e另外,急症室又不能掃把人走...
9 `9 ^3 `# l$ i9 _加費,有人抗議...
% \7 M( g: e) a( Q  F7 h5 e$ |這不是制度可輕易改變的...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0