標題: 人類四大錯失 [打印本頁]

作者: vally    時間: 2005-6-30 12:23 AM     標題: 人類四大錯失

第一:發明錢同紙(錢令人分化仲有紙令人發明書呢樣野之後就破壞自然同令我地多左好多野做,好似係讀死書做功課呢d咁)
0 e5 z! U) L% X  c. k' w+ G. S第二:發現各種天然資源同發明冷氣(令人做成依賴同破壞自然) . D, J' {  D  x9 _  ?
第三:組織共產黨同發明交通燈(共產黨既出現就=世界步向暴政=好似中國呢d垃圾國家咁一咪識揾錢,不必要既交通燈令人增添ma煩,增加電力=令人增添ma煩=令人哂錢=破壞自然) $ R4 c; j$ T) ~2 [4 L7 @  Y9 u2 m
第四:發起工業革命(令人發明好多無q用同多餘既野) * o. ~4 w! V* Q/ T# D6 l

& s7 c, _  s9 q第5:發明考試制度(令人既思想係有錢有書讀同讀得書多就以為好勁仲有
8 v3 W9 ?7 E& {7 J# O$ o5 @令人分化為讀得書多就係好)
: Q! Y) E- y$ d1 L2 A1 g第6:發明文字(令到讀書d人好唔知點好,為左分同為讀書而學文字 % _- {5 i: _$ m& w
此外,文字都為知識戴黎左一d不良意識)
. j" i+ K# g2 v8 N9 [第7:人類過份依賴科技(令人只係掛住好既野現代化既野
! x- i1 [9 Q3 I' }, k" N" X從而忘記我地既天性而且都只係識破壞自然,忘記我地既天性=挑戰自然=自取滅亡)
9 P/ d+ {1 i4 X% v( I第8:發現各種元素及加以發展元素(好似核子同原子咁,最終令到呢d元素變成kill人既工具) ) s2 a$ ^& w% x& K: V
第9:過份使用自然資源而並無讓自然補充所消耗既資源(呢d係人都知咩事啦,人類係咁用石油,煤等天然資源,右唔俾自然補充,最終導致資源枯竭,簡直人神共憤) 7 P; @0 N2 Y" K
第10:無視自然(即係話自然天災發生都要話番大自然,但係有D天災係人類自己做成既)
作者: chrisnono    時間: 2005-6-30 12:31 AM     標題: ..

咁話自己祖國...你低能嫁唔同你冇用冷氣..現代有現代好..令我地改善生活質數
作者: charlie007    時間: 2005-6-30 12:55 AM

Originally posted by chrisnono at 2005-6-30 12:31 AM:9 ^( j1 j% Z9 N( F: f  }: r1 H: e! q
咁話自己祖國...你低能嫁唔同你冇用冷氣..現代有現代好..令我地改善生活質數
% O* l0 i3 j' m: H/ }
算啦,呢個白痴應該唔係我地高等嘅中國人呢架
作者: charlie007    時間: 2005-6-30 01:01 AM

Originally posted by vally at 2005-6-30 12:23 AM:
7 \7 w/ W/ X/ u第一:發明錢同紙(錢令人分化仲有紙令...
! @. l5 q1 h$ B5 d+ l6 M
狗屁不通, 9 唔搭 8 ,冇人發明文字你用mud野呢表達自己呀,你編垃圾都係用緊文字架,天才
作者: adamas    時間: 2005-6-30 07:18 AM

關於紙我係一百萬個不同意
2 x2 B! d: n6 j$ U( W5 i以前D人未發明紙, 都會睇書( A4 V2 N" P- s
不過D字就刻係竹簡呀石頭上呀咁, 又辛苦又唔大眾化
( {9 y/ n; r2 K6 |: `/ x3 F5 g, E有紙後睇書唔再係難比登天既事
9 H8 D; B- e6 X0 b. M8 `得閒睇多D書, 你會覺得好開心同充實
. s: y( r9 \- ^5 \* }$ M7 L; H2 k) `  r0 W  ?& K. }
不過關於濫用資源我都有所同意
& Q& a+ A* i, \: @2 f3 {# @你好有中國人與自然融和既美德: `6 X: M# @2 \! N

# W5 {: u1 @  N8 B0 y0 Q4 y0 D, ^關於冷氣我更加贊同
- ]7 `2 H3 L2 E! r$ R- H又超耗電又超唔環保5 |+ E7 i: O: d* s9 k/ ?5 L1 p6 k" t
又令人對熱既忍耐減弱. F/ P, D+ ]+ |6 I3 k
唔知係我耐熱定咩
" [" Q! s( v: u) c; G$ p! n7 ?成日見D人旭D就話要開冷氣, 我覺得太倚賴呢樣耗能源既野
# U$ A0 {) T0 k. v! @8 B2 J我自己係屋企從來唔開冷氣, W1 y8 E% `" ?& w% Z9 ]4 b) C5 q

3 `0 \* ~& {1 S0 [" {- N[ Last edited by adamas on 2005-6-30 at 07:30 AM ]
作者: abcc    時間: 2005-6-30 01:07 PM

冇晒le d野 我地根本生存唔到 仲話錯失...
作者: mememe    時間: 2005-6-30 11:45 PM

"一咪識揾錢" - 好似係資本主意噃。6 E, O! @0 @, l  i& `  M6 J" y

5 h6 A6 I. e$ X" u0 J, U"中國呢d垃圾國家咁" - 如果中國因為"一咪識揾錢"所以係"垃圾國家"﹐敢問乜嘢係"強國"呢?
作者: karate_pau    時間: 2005-7-1 12:41 AM

條撚樣講野咁偏激o既
作者: stevenltk    時間: 2005-7-1 10:57 AM

真係比十個on9比你丫
作者: 雪代緣    時間: 2005-7-1 11:06 AM

我相信佢係原始人,不能適應現代文明社會....
作者: adamjacky123    時間: 2005-7-1 11:51 AM

人類四大錯失 » 有十樣野???
作者: 老鬼X    時間: 2005-7-1 09:52 PM

9唔搭8
! e& G( `: F; k" n* I咁你(vally)又用科技????& G" r% a! w+ v, u
你用電腦做乜呀?
+ U$ k% ~- F, v) n
' i. K3 n, N+ x/ U5 j" F[ Last edited by 老鬼X on 2005-7-1 at 09:54 PM ]
作者: hiroraymond    時間: 2005-7-2 01:40 AM

兄弟,攪清楚先啦,
% D1 K4 I2 s% U! V0 R+ F& S人類發明呢0的野既原意係無錯,
& z) \2 u+ |9 |  {只係人錯誤利用者。
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-2 07:07 AM

其實唔喺好明這post 的目的和動機.
. m; @6 f0 o1 G, G
/ k5 g0 G' M. i( A9 s+ r5 M似乎想推翻人類的文明進步, 用一些似是而非的理論完全否定現在的文明.
* W% `7 x% P# p但事實上, 我們(人類)都是這些錯失的利益得到者.6 O# N! i* `0 f5 h9 }- Z
現在去否定, 即否定我地的存在.0 e) {0 i1 V0 t0 y# X+ F0 p. B

( y6 @3 o! u4 v  w- Y# g/ J. y1 e另外, 大錯失變10點, 第5點打後和前點的風格很不同, 其實想講乜...
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-2 12:32 PM

戇少陣好唔好呀
作者: 亨九利    時間: 2005-7-2 01:18 PM

嘩眾取寵!!! 但有個人創意, 總比"人云亦云"的人強多少......
+ \7 _# n. @" f. S9 o3 U3 J:cool:
作者: abcde1918    時間: 2005-7-2 01:20 PM

Originally posted by adamjacky123 at 2005-7-1 11:51 AM:5 h7 N. E8 V8 j" g4 X) D
人類四大錯失 » 有十樣野???
6 D" ?4 w5 Z+ L, ]0 Q
咪係呀

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0