標題: 大家覺得比利係球王定係馬勒當拿先係? [打印本頁]

作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:51 PM     標題: 大家覺得比利係球王定係馬勒當拿先係?

人人都知比利係世界球王,但係本人認為馬勒當拿先係球王
我認同比利係好波,但係佢係前鋒,入球數驚人,個個都覺得佢入球能力強
但係換句話講,馬勒當拿打中場,主要係分波,所以入球能力低d,但係經常都有靚波睇,如半場一個單人匹馬過幾個,射入波....呢球係世界十天金球...相反比利無靚波可以放入世界大大金球
另外馬勒當拿罰球了得,比利就差少少...馬勒當拿腳法好,基本功好,技術好,閱讀球賽能力好!
打個比方,我覺得朗拿度似比利....朗拿甸奴就似馬勒當拿,大家認同麻?比d意見
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:55 PM

各版主,可以對此post比d意見...
另因本人對足球知識了解,亦為一名足球員,經常在本版發言,樂於回覆各會員之貼,積極參與各項遊戲,分數亦有增無減希望加入名人堂之行列,加入非為分數,而是為了得到肯定...希望各版主加以考慮!
同時入26fun初時亦得到brightlee版主之幫助,肯定
期後又得版主abc123aa之認同.....

希望各版主加以考慮!
作者: brightlee    時間: 2005-6-30 01:01 PM

hahahha...

but the topic...
errr. this one, it has a similar topic before... I think it's around 3 wks ago, right?!
作者: Raul    時間: 2005-6-30 01:10 PM

Of course is Pele. Maradona just famous.

Compared to total goal scored, no one can beat Pele's record until today even Eric Cantona
作者: chicken    時間: 2005-6-30 01:35 PM

Pele is the King. He has only one weakness - sometimes cannot stand the violence of defenders and get injured.
作者: wanmankit    時間: 2005-6-30 01:54 PM

我覺得比利係球王,除左因為佢入球量多之外,佢都係巴西幾屆世界杯的功臣(我記得佢好似有屆未夠20歲去到決賽入兩粒幫巴西拎冠軍)。有d人話馬勒當拿成日射靚波,但係入波唔駛講靚唔靚,只要係入波就夠,同埋佢有個人主義,死都要扭,搞到佢自己一個踢咁。反而比利就唔係咁,咁隊波都可以有更多攻擊瓣數,win既機會都高d。

另一個原因係馬勒當拿隻上帝之手,明明佢都知道係手球,都唔同球證講(不過入左都唔講啦)所以我覺得佢個品格都有問題-.-
作者: shaqkobe    時間: 2005-6-30 01:59 PM

馬勒當拿  比 比利  更全面。
作者: terry369    時間: 2005-6-30 02:03 PM

球王一定要包球品囉, 場內外的行為等等

比利當之無愧, 馬勒當拿又隊草又搵氣鎗射記者, 人品如何?

樓主所講朗拿度似比利, 細哨似馬勒當拿, 我覺得只係位置及作用似
講球品, 講對足球的熱愛, 細哨點都會似球王多一D, 起碼佢依家都未變壞啦, 你睇大哨唔係場場波搏命, 懶懶閒咁...
作者: wanmankit    時間: 2005-6-30 02:05 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-6-30 01:59 PM:
全面得黎又冇球品,寧願唔要
作者: abcde1918    時間: 2005-6-30 02:26 PM

球王應該係馬勒當拿
作者: wer    時間: 2005-6-30 02:53 PM

馬勒當拿以前always吸毒
作者: shaqkobe    時間: 2005-6-30 02:55 PM

但係比利超級貪錢。
作者: abcde1918    時間: 2005-6-30 02:59 PM

Originally posted by wer at 2005-6-30 02:53 PM:
馬勒當拿以前always吸毒
我當然知道  但係唔可以因為咁様而話馬勒當拿唔咪球王
作者: wer    時間: 2005-6-30 03:03 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-6-30 14:55:
但係比利超級貪錢。
但我think吸毒衰過貪錢
作者: abcde1918    時間: 2005-6-30 03:05 PM

Originally posted by wer at 2005-6-30 03:03 PM:

但我think吸毒衰過貪錢
但係馬勒當拿技術好過比利呀
作者: wer    時間: 2005-6-30 03:10 PM

Originally posted by abcde1918 at 2005-6-30 15:05:

只技術代表球王------膚淺
一個真正球王是不可能用一個因素來分辦
作者: abcde1918    時間: 2005-6-30 03:17 PM

Originally posted by wer at 2005-6-30 03:10 PM:

只技術代表球王------膚淺
一個真正球王是不可能用一個因素來分辦
我都知道......但係wer兄咁你又認為比利點解係球王
作者: wer    時間: 2005-6-30 03:23 PM

Originally posted by abcde1918 at 2005-6-30 15:17:

我都知道......但係wer兄咁你又認為比利點解係球王
我曾看過一些錄像帶is about 比利,他在每一場的表現發揮百分百
作者: abcde1918    時間: 2005-6-30 03:28 PM

Originally posted by wer at 2005-6-30 03:23 PM:

我曾看過一些錄像帶is about 比利,他在每一場的表現發揮百分百
你看過   但係我未看過  我又點知佢表現得點樣呀
作者: jublio    時間: 2005-6-30 04:09 PM

比利說過:在我退休之後便是馬勒當拿, 馬勒當拿之後就後繼無人了
作者: F.king    時間: 2005-6-30 04:39 PM

Pele,
for me, Maradona was the best soccer star (Maybe Beckham is the most famous soccer player, but he is not the star only for soccer; therefore, if I just talk about the best superstar in soccer field, I would like to say Maradona)
but you talk about "球王", that must include skill, achievement, zealous of soccer, behavior in soccer field....
even thought Maradona's skill was better than Pele, I am sure Pele's achievement, zealous of soccer, and behavior in soccer field were better than Maradona
therefore, I would like to choose Pele but not Maradona

[ Last edited by F.king on 2005-6-30 at 04:40 PM ]
作者: MaxFigo    時間: 2005-6-30 04:46 PM

我覺得比利la!

1.球品好!當年有場world cup比人踢到跛咁滯,都無做d咩報復,專心踢波!
     相反馬生....惡行人所共知!
2.對世界球壇有貢獻!Pele係退休後都仲有話幫下手搞下d球壇盛事咁。相反馬生就....
3.梗係要有錦標la!Pele所攞ge世界杯應該比馬勒當拿多...
4.係球壇ge影響力!Pele係任何世界大賽前講ge野都極受重視(特別係佢貼邊隊win果陣)
   而且新比利e個名,亦比經常被濫用ge新馬勒當拿矜貴...

以上純屬個人意見 ^^v

[ Last edited by MaxFigo on 2005-6-30 at 04:48 PM ]
作者: wanmankit    時間: 2005-6-30 04:52 PM

Originally posted by MaxFigo at 2005-6-30 04:46 PM:
我覺得比利la!

1.球品好!當年有...
比利仲有一個好處...就係
佢估邊隊win,我地估對頭,咁就可以win,幫我地搵錢-.-
作者: pc20001103b    時間: 2005-6-30 05:30 PM

Originally posted by jublio at 2005-6-30 16:09:
比利說過:在我退休之後便是馬勒當拿, 馬勒當拿之後就後繼無人了
但係佢地仲會為爭做球王而嘈囉~
我覺得愈近現代...要憑個人能力贏波愈難...
so我要馬勒當拿
唔係話隊友唔重要...而係外界永遠會將佢地個人既能力黎比較
而且比教既時候...通常都唔係用場外東西黎比較
作者: ciger    時間: 2005-6-30 07:54 PM

Originally posted by joycejo at 2005-6-30 12:51:
人人都知比利係世界球王,但係本人認為...
比利有冇靚波入十大我唔咁講,因為非常主觀,但佢入左1281球,當中就肯定有一個扭幾個,不過唔係WORLD CUP入,仲有MARADONA一個打哂係勁,但踢過波的都知啦,一個打哂係迫於無奈,如果隊友OK,邊個想咁辛苦,MARADONA唔係獨食,係隊友唔掂,相反比利無需一個打哂,因為佢當年D隊友個個都獨當一面,等於今日巴西你死扭不如打組織,既舒服效果又好,但比利左右腳加頭搥都得,比較全面,所以我揀比利
作者: abc123aa    時間: 2005-7-1 12:31 AM

我冇睇過佢兩個踢波,所以唔知= =",但最好就兩個都係球王,唔洗煩
作者: alsw    時間: 2005-7-1 01:13 AM

馬勒當拿帶唔起隊波比利可以
馬勒當拿得左腳
比利左右腳
作者: lookityourself    時間: 2005-7-1 05:15 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-1 12:31 AM:
我冇睇過佢兩個踢波,所以唔知= =",但最好就兩個都係球王,唔洗煩
係既,雖然我都未睇過,但大家心目中永遠既都係比利,馬勒當拿好似爭ddddd

不過,球王呢個名字,講真果句,都係大家比面叫聲,係因為佢地既球技,唔可以講到係出神入化,而係做到平時人地未必做到又或是無咁簡單做到既事.

果時聽人講話咩,比利黎到香港踢表演賽,個波都未落過地,就入左龍門,馬勒當拿既靈活走動過關斬將能力ar咁......又或是係係winning 見到佢地既數值全部唔係黃就紅咁,你都會不自覺地覺得"話,呢d 咪球王law "咁....但事實上,球王要俱備既野係咪就係咁呢???

係我心目中,球王除左要係球技了得之外,最重要既一樣野就係球品,小小事就係球場上面發瀾,惹事生非既人,即使你點勁,令過幾多牌都好,你都冇資格做一個受人尊敬既人,你似係一個瀾仔多....能夠係球場上面,做好自己本份,唔做傻事,有咩事都好,盡量大事化小,小事化無,踢出令人睇得開心,快樂而又緊張刺激既足球,咁樣就有資格被人尊稱為球王,因為足球本身做出黎都係要為左令大家踢得開心,也係地球既一種語言.見到d 球員成日抽水,打架既行為,簡直唔要得,能顧及他人既人,就係球王

而球王也都可以係代表果度地方既一個精神領袖,就好似佢就係果間球會,果間球會就係果個球員,任何人也都冇法取代,就好似修咸頓既拿鐵斯咁,呢個也都係球王既其中一個條件
作者: 艾奧羅斯    時間: 2005-7-1 08:44 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-6-30 02:55 PM:
但係比利超級貪錢。
之前有報導佢唔肯認佢的私生子:cool:
作者: tvben    時間: 2005-7-1 11:19 PM     標題: !!!!!!!

我其實都只是從電視的舊片段中看過二人的小量片段
不過我記得曾經從一些片段中聽過一些小小分析....唔知啱唔啱...
大家分享下....我記得大約的內容係....

<<< 比利及馬勒當拿都同樣被譽為球王級的球星
但比利在拿取世界杯時候的巴西隊
球星如雲...弟弟...蘇古迪斯(我唔係好記得其他既)等等.....
被譽為當時期世界最強的球隊之一....
亦有多球評家亦認為當時就算沒有比利...巴西亦可稱霸當時球壇

而馬勒當拿時代之阿根廷隊處於青黃不接期....
馬勒當拿加入之前之成績只屬一般....
當時經常是憑馬勒當拿一己之力令球隊獲得勝利....

如論腳法及入球能力....兩人不相百仲....
球品及人品比利比較優勝
但若論對球隊的重要性.....似乎馬勒當拿比較優勝

因比利於其中一屆有參與的世界杯賽事中....
於分組賽事中因被粗野犯規而斷腳..除下賽事不能參與....
但當時的巴西隊仍能奪取當屆世界杯>>>

以上係我大約記得看過的內容.....
不過其實真係好難分邊個係真正球王......^_^

以個人喜好黎講....我比較喜歡馬勒當拿....他實在令人又愛又狠
因我曾從電視片段看過他於對英格蘭賽事中一個扭六個(無記錯既話)
所以印象深刻.....
當然上帝之手我都記得 (實在係一大污點)

[ Last edited by tvben on 2005-7-1 at 11:21 PM ]
作者: stereo    時間: 2005-7-1 11:32 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-6-30 01:59 PM:
比利曾經踢過多個位置,甚至守門員也擔任過。

講全面應該是比利吧。
作者: 藍    時間: 2005-7-2 01:41 AM

sigh,睇左甘多人都無人講告魯夫既....係我心目中,告魯夫絕對係球王.球技好不在話下,佢有一樣野係比利同馬勒當拿無既,就係製造出球隊既向心力,如果計佢既leadership,佢真係比比利同馬勒當拿做得好....可惜....佢未拿過世界杯
甘多個球王都各有各好,不過個人喜好,我真係鍾意告魯夫多d
作者: ciger    時間: 2005-7-2 03:12 AM

其實真係好難分兩人誰好波d,但我覺得比利厲害之處在於,佢好像無敵一樣,3次WORLD CUP冠軍,9次聯賽冠軍,2次WORLD CLUB(62,63)冠軍,入1281球,而所謂球王,唔係只是講本身技術有幾好,而是技術比同期對手高幾多,因為人類不斷在進步中,其實朗拿度可能在速度,反應,射波力度和技巧上都比比利優勝,只是現今球員個個都進步了許多,所以佢在球場上冇比利同馬勒當拿咁得心應手,舉例現今球員100M速度10秒幾非常普遍,但在60年代100M世界記錄都係10秒正,所以我認為比利更厲害是在於佢係佢踢波年代,比同期對手超出更多於馬勒當拿,能人所不能先至係球王(馬勒當拿都係,不過比利更勝一籌)
作者: lookityourself    時間: 2005-7-2 09:39 AM

Originally posted by at 2005-7-2 01:41 AM:
sigh,睇左甘多人都無人講告魯夫既.......
仲有一球佢打阿積士歐聯下半場果球金球
作者: stereo    時間: 2005-7-2 01:44 PM

Originally posted by lookityourself at 2005-7-2 09:39 AM:

仲有一球佢打阿積士歐聯下半場果球金球
告魯夫仲有個球十二碼橫傳入球,就係因為咁國際足協先改例十二碼要一脚過
作者: abcde1918    時間: 2005-7-2 01:54 PM

告魯夫都有D料........話哂係荷蘭球王
作者: 奇    時間: 2005-7-2 03:09 PM

Originally posted by abcde1918 at 2005-6-30 03:05 PM:

你看過   但係我未看過  我又點知佢表現得點樣呀
你未看過又知馬勒當拿技術好過比利??聽聞當事實?
作者: 279x    時間: 2005-7-2 10:03 PM

Originally posted by wanmankit at 2005-6-30 01:54 PM:
我覺得比利係球王,除左因為佢入球量...
對不起,小弟不認同馬勒是踢個人波,86年世盃佢唔只個人表演,亦送左好多靚波比隊友。仲有的人成人話佢球品唔好,其實只可以話佢私生活唔檢點,但佢係球場都冇乜踢過矛波播!至於技術,其實都好難比較,因為唔肯定比利係咪都可以好似佢咁以一人之力改變賽果。但有一樣可以肯定就係,以當年巴西的星級實力,就算冇比利一樣可以捧盃,但係當年阿根廷或者拿玻利冇佢就一定攞唔到世盃同意甲冠軍。就係一為佢有咁0既能力,所以我投佢一票。

[ Last edited by 279x on 2005-7-2 at 10:24 PM ]
作者: 279x    時間: 2005-7-2 10:09 PM

Originally posted by Raul at 2005-6-30 01:10 PM:
Of course is Pele. Maradona just famous.

Compared to total goal scored, no one can beat Pele's record until today even Eric Cantona
Certainly he is a great player, but one of the main reason is that the other good players (in fact there were many many) in the Brasil team had provided uncountable support to Pele.
作者: 279x    時間: 2005-7-2 10:22 PM

Originally posted by terry369 at 2005-6-30 02:03 PM:
球王一定要包球品囉, 場內外的行為等...
如果真係要用咁0既標準選球王,就要搵幾個私家偵探24小時監視的候選球王,睇吓佢地有乜唔泗正,邊個去親浦就扣佢分、對老婆唔好扣分、對人冇禮貌扣分、去完廁所唔沖水又扣分,等觀察一年之後先至決定選邊個。
作者: 279x    時間: 2005-7-2 10:34 PM

Originally posted by tvben at 2005-7-1 11:19 PM:
我其實都只是從電視的舊片段中看過二...
比利出場嗰場巴西輸咗波,最後入唔到八強。
作者: fishman123    時間: 2005-7-2 11:16 PM

馬勒當拿...........
作者: Ahchi    時間: 2005-7-3 12:34 AM

球王是如何界定?
是球品?球技?還是球品+球技+私生活?
若論球品一定比利好過馬勒當拿!論球技,我認為是馬勒當拿!論私生活,表面上馬勒當拿必定輸晒,但呢個世界有很多人表面是正人君子,但實際是陰險小人,所以私生活是很難評論!
比利退役時我還未看足球,但馬勒當拿我當打之年我有看過,我常覺得一個身形矮少及只得左腳的球員,可以在當時的球壇成為最出類拔萃的球員,他的天份絕不簡單!
我曾看見一場世界盃賽事,在開場前進行熱身的時侯,他可以踢高個波而自己不會望著那波而隨意向前跑,每當球下跌時都會落在他的膊頭再彈起,這動作看他做得很輕鬆,但我覺得這世上沒太多人能做到!
當年拿玻里這樣級數的球隊能奪得輝煌的成就,很大原因是馬勒當拿帶起整支球隊,除了球技絕頂外佢既球場上智慧簡直到了完全境界!或者佢既上帝之手成為污點,但其實每一季球賽,都有唔少球員在禁區內博大霧用手頂波,但很多時都係頂唔入或被球証發覺才沒事!
論球王,馬勒當拿未必係,但他絕對是我所看見的最利害球員,這包括球技及球賽智慧!
作者: ciger    時間: 2005-7-3 01:31 AM

其實兩人都一定係球王,只是年代唔同,好難比較誰更厲害,我之前都講過,兩人踢波時都遠勝過同期球員,這就是球王的表現
不過好多人以為比利只是一個多產前鋒,其實比利傳球絕不比馬勒當拿遜色,唔信你可去http://fifaworldcup.yahoo.com/06/en/睇下,70年決賽巴西VS意大利第四球,比利傳比阿爾拔圖那球,傳球位置恰到好處,前D後衛擋到,後D射門距離又遠左,而且仲預計得到隊友可以快過對手,完全係智慧的表現,而當年比利入4球,卻有5個助攻,可見他助攻也有相當能力,不過他的比賽片段實在太難找,所以真的好難下判斷
另外比利出埸輸波那場係對葡萄牙,那場波比利比人踢傷,根本不能繼續比賽,只是66年前賽例係唔準換人,所以勉強繼續比賽,亦因此由70年開始有紅黃牌和準許換人,而這場波亦係比利在世界杯唯一輸波
作者: wanmankit    時間: 2005-7-3 11:28 AM

Originally posted by ciger at 2005-7-3 01:31 AM:
其實兩人都一定係球王,只是年代唔同,...
原來比利對於現今球壇有咁大影響,佩服呀~冇佢出現,冇紅黃牌同換人,傷左都唔知打咩,真係偉大
作者: abcde1918    時間: 2005-7-3 12:15 PM

Originally posted by ciger at 2005-7-3 01:31 AM:
其實兩人都一定係球王,只是年代唔同,...
如果兩人年代唔知那個勁D
作者: gap01hk    時間: 2005-7-3 02:29 PM

馬勒當拿!!
他只是以一人之力令阿根廷拎world cup 冠軍...
相反,比利有多位世界級球員協助
eg.加連查,李維連奴,弟弟,華華,渣仙奴等
個個都係鋪橋搭路ge好手,
令比利減少左ng少ge工作...
所以 i think馬勒當拿先係球王!!
作者: abcde1918    時間: 2005-7-3 02:37 PM

Originally posted by gap01hk at 2005-7-3 02:29 PM:
馬勒當拿!!
他只是以一人之力令阿根...
沒錯,我都認同你的意見,馬勒當拿的技術,盤球,射球,都勁過比利
作者: wanmankit    時間: 2005-7-3 02:43 PM

Originally posted by gap01hk at 2005-7-3 02:29 PM:
馬勒當拿!!
如果換番轉,馬納當拿有好多得力既隊友,比利得自己一個,咁你又會點諗呢?
作者: abcde1918    時間: 2005-7-3 02:46 PM

Originally posted by wanmankit at 2005-7-3 02:43 PM:

如果換番轉,馬納當拿有好多得力既隊友,比利得自己一個,咁你又會點諗呢?
馬納當拿有好多得力既隊友,那個呀?
作者: wanmankit    時間: 2005-7-3 03:11 PM

我係話,如果佢地調番轉,馬當時有幫手,而比利利就冇,咁大家又會點諗呢?
其實兩個都係好出色既球員,可能時代唔同,難以作出比較,但係我覺得呢兩個都係當時的球王來~

[ Last edited by wanmankit on 2005-7-3 at 03:12 PM ]
作者: ciger    時間: 2005-7-3 03:16 PM

Originally posted by gap01hk at 2005-7-3 14:29:
馬勒當拿!!
佢係話(如果換番轉),你用這段說話只證明到馬拉勒當拿可以一人之力贏世界杯(其實佢D隊友都唔係咁差,只是冇巴西咁勁),但證明唔到比利唔得,而且如果馬勒當拿真係純粹憑一人之力就贏世界杯,咁82,90年佢都應該贏到,由其是82年因為佢當時仲FIT過86年(唔係我講,係睇波時蔡育瑜講),咁就代表左仲有其他因素86年阿根廷先攞到世界杯,而且86年好多強隊D主力都過左顛峰期,薜高33,柏天尼31,路明尼嘉都過30,反而馬勒當拿25,正處於高峰期,我諗這都同阿根廷86年能贏冠軍有關係(決賽3:2,僅勝)
作者: Pharaoh    時間: 2005-7-3 11:27 PM

告魯夫先係球王~
作者: iknow    時間: 2005-7-4 04:21 PM

Originally posted by joycejo at 2005-6-30 12:51 PM:
人人都知比利係世界球王,但係本人認為...
馬都係前鋒嚟ga...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0