標題: 入黎講下你地睇波既第一次(例如第一次睇既球賽) [打印本頁]

作者: 清揚    時間: 2005-7-1 09:31 PM     標題: 入黎講下你地睇波既第一次(例如第一次睇既球賽)

我13歲讀梗中二果時開始睇,第一次睇既系九七-九八年度英超,第一場國際賽系九八世杯揭幕戰,蘇格蘭對巴西,第一個迷上既球星系栢金
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-1 09:34 PM

我應該係中一中二開始有
P.S. 我今年中三
不過睇都係D好矚目同電視有直播既
例如世界盃
或者咩大隊來港作邀請賽
所以我都好才睇樣
作者: kakeidevil    時間: 2005-7-1 09:58 PM

第一次係九八世界杯揭幕戰...
蘇格蘭對巴西...
第一個入球係巴西唔記得邊個開角球時頂入既...(你可唔可以話我知??????)
球星係李安納度...
佢果時仲o係巴西架...而家唔知去左邊=.=???
作者: liverster    時間: 2005-7-1 10:56 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-7-1 09:58 PM:
第一次係九八世界杯揭幕戰...
蘇格蘭...
係森派奧---------1個踢J-League的巴西國腳
作者: amigofans    時間: 2005-7-1 11:48 PM

香港篇~~~

第一次見有飲雙氧水仲可以踢波~~信奉飲雙氧水既鍚安教既譚兆偉
第一次見有球員比球証打~~李健和比澳門球証揮拳襲擊!!
第一次見職業球員12分鐘跑吾到3000m~~90年代香港一眾球星...
第一次見成場無入過禁區3分鐘~~96年奧運香港隊
作者: amigofans    時間: 2005-7-2 12:09 AM

外國篇~~

第一次見正播一路無波開,最後見到警車救護車,第2日先知...~~80年代利物浦球迷踩死人慘劇

第一次見有龍門用後腳挑起個波係度玩(個空龍係佢後面)~~80年代西德鋼門舒密加

第一次見大左肚仲可以守龍~~90年代末臨退休前既愛華頓龍門修荷路

第一次見吾識踢國家隊既球員~~80年代利物浦名將班尼斯,之後仲見到魯爾,亨利

第一次見有人射12碼會仆到直~~04歐國杯外圍賽碧咸仔肉酸12碼!

第一次見英格蘭12碼出局~~96歐洲國家杯.....果時估吾到之後仲會有3次!

第一次見有女球迷當眾矢之的電視直播中除晒d衫~~90世杯某場巴西比賽

第一次見有鍾意棄關出迎既龍門~~90世杯白痴哥倫比亞門將希基達

第一次見有人單刀只見到棚牙~~90世杯客麥隆前鋒米拿偷下出左禁區外既哥倫比亞門將希基達,單刀衝向龍門時,由龍門後攝影機所見只一個黑色人係度哈哈笑既一棚白牙!

第一次見有見到波入左網先會吹番轉頭既球証~~02世杯西班牙對南韓被南韓搶劫一幕!

第一次見一隊打6個前鋒~~02世杯南韓洛後意大利一球之後既場面
作者: amigofans    時間: 2005-7-2 12:22 AM

漫畫篇~~

第一次見有人射爛幅牆~~足球小將中學篇小志強

第一次見有人可以係月台兩邊交黎交去~~足球小將小學篇花輪兄弟

第一次見成班人有波吾踢,只用身體擋波~~足球小將中學篇富良野隊一眾白痴

第一次見有龍門明明可以飛左面吾飛,反而撲去右面再反彈去左~~足球小將東邦門將健威

第一次見人踩人上面再跳上空中~~足球小將中學篇花輪兄弟(我林練波果時踩錯隔離好多次)

第一次見比正常球場大10倍既場~~足球小將所有比賽

第一次見比正常球賽時間長幾10倍既比賽~~同上
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-2 01:50 AM

第一次入大球場睇波....2000銀牌final 東聯2合 1:0 快譯通

第一次睇波睇到訓鬼著左.....EURO2000 法國對西班牙

第一次睇波嚇到嘩嘩聲....某年歐聯拉科大炒AC米蘭 (利物浦果場係第二次= =)

第一次見到後備上陣ge龍門仲打得好過正選果個......02歐聯final 皇馬對利華古遜中ge卡斯拿斯

第一次見到有球員因為龍門被趕出場而笠件keeper衫去打住先.....係愉園係杯賽final大炒東聯二合7:1中ge李偉文

第一次見到有煙花掉落球場仲掉中球員ge賽事.....05歐聯 AC Vs 國米中迪達中招

第一次見到有球迷用孖葉將自己鎖係龍門柱上....係某年西甲ge皇馬對巴塞

暫時係諗到咁多 @@
作者: terry369    時間: 2005-7-2 02:20 AM

原來我已經好老資格了, 我七歲睇曼聯在85年足總盃決賽以寡敵眾勝愛華頓, 從此愛上曼聯及足球
作者: amigofans    時間: 2005-7-2 02:23 AM

Originally posted by terry369 at 2005-7-2 02:20 AM:
原來我已經好老資格了, 我七歲睇曼聯在85年足總盃決賽以寡敵眾勝愛華頓, 從此愛上曼聯及足球
果時有咩人架? 史塔寶頓去左未?
笠臣入12碼果年?
作者: terry369    時間: 2005-7-2 02:25 AM

Originally posted by ---fans at 2005-7-2 02:23 AM:

果時有咩人架? 史塔寶頓去左未?
笠臣入12碼果年?
no
韋西迪加時一箭定江山個年
有笠臣, 笠臣亦係我第一個足球偶像

之後第二年, 即86年我已經學人睇世界盃了
作者: amigofans    時間: 2005-7-2 02:35 AM

Originally posted by terry369 at 2005-7-2 02:25 AM:

no
韋西迪加時一箭定江山個年
有笠臣, 笠臣亦係我第一個足球偶像

之後第二年, 即86年我已經學人睇世界盃了
me2,細個果時最鐘意笠臣,班尼斯同連尼加!
作者: abc123aa    時間: 2005-7-2 05:24 AM

第一次睇世界盃:98年巴西對蘇格蘭
第一次正式睇英超,意甲:99年
第一次睇到波係圓既同三冠王:曼聯對拜仁
第一次睇波睇到除衫:05年歐聯利記對A米
第一次睇波睇到好傷心:04歐國盃英倫同葡萄牙,英格蘭加時既入球被吹犯規,明明冇犯規的....(個球我仲有跳左起身,之後佢話唔入我d內臟有d痛,痛左幾日= =")

差唔多嚕
作者: brightlee    時間: 2005-7-2 06:51 AM

Originally posted by terry369 at 2005-7-2 04:20:
remmeber me?
I was watching the same match as u!!! (the first match in my memory)
Kevin Moran was sent off!!
作者: brightlee    時間: 2005-7-2 06:52 AM

Originally posted by ---fans at 2005-7-2 04:35:

me2,細個果時最鐘意笠臣,班尼斯同連尼加!
well,, that's Ray Hougton, Neil Webb, Nigel Clough,Dennis Wise, Alab Hansen.........Chris Waddle.. etc.......
作者: lookityourself    時間: 2005-7-2 09:14 AM

我第一次係唔知邊年既利物浦,當時係我阿哥睇緊,果時我淨係知有利物浦呢支球隊
作者: 清揚    時間: 2005-7-2 10:32 AM

第一次意外驚喜-98世杯法國3-0巴西
第一次奇遇-2000歐國杯西班牙臨完場連入兩粒以4-3反勝南斯拉夫
第一次憤怒-02世杯球證被南韓佬收買而玩殘西班牙的兩球"詐糊"
第一次興奮至歡呼-04歐國杯法國2-1反勝england
第一次傷心-04歐國杯意大利被踼出局
第一次睇波睇到發脾四-條死雲佬詐死令到韋拉被趕出場
第一次睇波睇到爆粗-希獵贏歐國杯冠軍
第一次有女陪住睇波-04歐國杯捷克對荷蘭
作者: lookityourself    時間: 2005-7-2 11:34 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-2 10:32 AM:
第一次意外驚喜-98世杯法國3-0巴西
...
捷克好野la.....搞到你有女陪
作者: 清揚    時間: 2005-7-2 11:46 AM

Originally posted by lookityourself at 2005-7-2 11:34:

捷克好野la.....搞到你有女陪
條女系自己架,我捧贊古路夫斯基、尼維特,佢捧洛賓、奧華馬斯,咁咪一齊去了酒吧睇波low
作者: terry369    時間: 2005-7-2 12:13 PM

Originally posted by brightlee at 2005-7-2 06:51 AM:

remmeber me?
I was watching the same match as u!!! (the first match in my memory)
Kevin Moran was sent off!!
當然記得你, 好難得找到一個同一場波開始喜歡足球的人啊
作者: brightlee    時間: 2005-7-2 12:20 PM

Originally posted by terry369 at 2005-7-2 14:13:

當然記得你, 好難得找到一個同一場波開始喜歡足球的人啊
hahha. i was 1 year old then u
I was 8 years old when I watched that match.
作者: terry369    時間: 2005-7-2 01:15 PM

Originally posted by brightlee at 2005-7-2 12:20 PM:

hahha. i was 1 year old then u
I was 8 years old when I watched that match.
咁我想問番你, 你86世界盃時捧邊隊? 我當然係英格蘭啦, 好憎馬勒當拿添
作者: lookityourself    時間: 2005-7-2 01:19 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-2 11:46 AM:

條女系自己架,我捧贊古路夫斯基、尼維特,佢捧洛賓、奧華馬斯,咁咪一齊去了酒吧睇波low
咁你條女有冇發瀾ar??
作者: 清揚    時間: 2005-7-2 01:26 PM

Originally posted by lookityourself at 2005-7-2 13:19:

咁你條女有冇發瀾ar??
冇,佢是個有教養的人,發瀾咋小之又小
作者: lookityourself    時間: 2005-7-2 01:27 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-2 01:26 PM:

冇,佢是個有教養的人,發瀾咋小之又小
唔係ar.........姐係超唔順咁law
作者: amigofans    時間: 2005-7-2 03:24 PM

Originally posted by brightlee at 2005-7-2 06:52 AM:

well,, that's Ray Hougton, Neil Webb, Nigel Clough,Dennis Wise, Alab Hansen.........Chris Waddle.. etc.......
吾好吾記得,仲有"斬柴佬"鐘斯......
作者: 奇    時間: 2005-7-2 03:28 PM

93年....好似係愉園對溫布頓,之後開始留意英超,鍾意埋曼聯
作者: abcde1918    時間: 2005-7-2 03:42 PM

我第一次睇既球賽今年係英超首戰車仔vs曼聯
結果車仔贏1:0
自此 鍾意咗車仔

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0