標題: [愛情診療室] 冇話題真係一個大問題! [打印本頁]

作者: kaixinren    時間: 2005-7-2 12:38 PM     標題: 冇話題真係一個大問題!

我們成日講電話,一天大概1小時,現在開始冇乜話題同佢傾,
而佢呢,又開始冇乜話題好同我講!不過就算唔講嘢,隻要知道對方在電話另一邊,就好安心。不過我覺得這樣下去唔系辦法。
唉!點算好?
如果我講野叻D就好啦,但我同朋友又可以講好多!

大家有冇這樣的經歷?大概幾時開始有這樣的情況出現?

[ Last edited by kaixinren on 2005-7-2 at 02:41 PM ]
作者: gundamman678    時間: 2005-7-2 12:55 PM

唉,我同你面對緊同一個問題....我同佢係未開始既。之前講過,最初係我主動識佢同追佢,慢慢發覺同佢好似冇乜感覺,所以上星期佢同我講話想同我一齊時,我竟然無回應佢.....因為我真係猶猭緊,我同佢係咪夾得來呢? 我同佢都係無乜話題,無論去街時定係傾電話時,成日都deadair,咁點算喎,都未拍拖己經咁樣,第時一齊耐左既話咪仲差?

我覺得係我同佢唔夾囉,我同其他人好多野講,傾得好投契。只因我同佢好少共同話題,同佢傾偈時佢俾既feedback又好少,好多時都係"係咩"同"唔",咁點傾得來喎.....我諗我唔應該勉強同佢一齊啦,因為大家都唔係好夾得來......
作者: a362951847    時間: 2005-7-2 12:57 PM

我都係面對緊咁o既問題
不過都.......好快唔使去諗
話題o既o野始終係要自己去發掘
留意下生活o既細節
睇下雜誌
如果唔係就好快無野講
作者: Rika    時間: 2005-7-2 06:00 PM

講到無野講係咪應該收線呢?
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-2 11:51 PM

都會有這情況出現, 但是不會在某一天後就每天都是這樣. 一般會在生活較為穩定時出現 (即喺身邊沒有特別事發生時). 都幾大影響, 後來都是用幾過方法避免:
1. 如果冇必要, 在某些時間減少通話時間
2. 找些有趣的二人topics開發
3. 互相體諒 .....
作者: 井.lok    時間: 2005-7-3 01:56 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-2 12:55 PM:
唉,我同你面對緊同一個問題....我同...
我同你一樣.....同佢冇咩話題好傾...呢排對佢冇咩感覺...
又同佢喊交....唔知點算....差唔多有個幾禮拜冇同佢講野+icq...
電話都係tim啊
作者: joycejo    時間: 2005-7-3 10:00 PM

其實呢d野好講你說話既skills....你掂既,就幾時都有話題.....
不過如果你真係諗唔到method...你可以試下講電影同劇集囉,sure係佢有睇過啦
咁就可以慢慢從movie入面帶返佢出黎囉,即係講下自己d野,問下佢既興趣呀,諸如此類
作者: yeahchan    時間: 2005-7-4 12:13 AM

奉勸大家一句, 如果真係冇話題, 千祈唔好打比人~
我就係因為咁樣比個女仔話~好慘~
she rejected me twice la...............
作者: miffionaa    時間: 2005-7-4 12:34 AM

但問題係:.. 佢成日打比你. 根住佢唔出聲... 要你講..咁先死咩@@
作者: Christy~呀華    時間: 2005-7-4 02:33 AM

以前試過咁!
作者: Rika    時間: 2005-7-4 02:38 AM

Originally posted by miffionaa at 2005-7-4 12:34 AM:
但問題係:.. 佢成日打比你. 根住佢唔出聲... 要你講..咁先死咩@@
自己執生囉,無數咁多個中文字,一定諗到D野講架喎,我從來唔無試過無話題
好難幫到你喎
作者: Rika    時間: 2005-7-4 02:40 AM

Originally posted by Christy~呀華 at 2005-7-4 02:33 AM:
以前試過咁!
情侶的話,唔講野,對住都舒服架,唔洗成日講野架我覺得,由其係一齊住
無可能話講足全日架化
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-4 03:30 AM

Originally posted by Rika at 2005-7-4 02:40 AM:

情侶的話,唔講野,對住都舒服架,唔洗成日講野架我覺得,由其係一齊住
無可能話講足全日架化
同意當面對面時 "唔講野, 對住都舒服架, 唔洗成日講嘢"
但是如果在電話中, 或icq/msn 中, 冇嘢講會幾頭痛.
我覺得最重要培養共同話題.
作者: 12d3    時間: 2005-7-5 11:54 AM

Originally posted by miffionaa at 2005-7-4 12:34 AM:
中哂!我就咁死左!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0