標題: 波歷克 去好 還是 留好 ? [打印本頁]

作者: bbsex    時間: 2005-7-5 11:56 AM     標題: 波歷克 去好 還是 留好 ?

風聞拜仁及德國國家隊中心球員 波歷克 可能會於與拜仁的合約完結前離隊。

小弟覺得他現正處於高峰期,亦是拜仁的必然正選,若離隊投往其他強隊,從技術層面及經驗而言當然對他有好處,但未必可以獲得「必然正選」的待遇,這樣可能會影響他狀態的維持!

各位兄長覺得他留在德甲好,還是出外發展?
作者: abc123aa    時間: 2005-7-5 11:59 AM

我記得佢話過06年之前係唔係出國的= ="
作者: abcde1918    時間: 2005-7-5 12:01 PM

波歷克應該留在德甲好
作者: wer    時間: 2005-7-5 12:03 PM

留.增加踢世杯機會
作者: bbsex    時間: 2005-7-5 12:10 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-5 11:59 AM:
我記得佢話過06年之前係唔係出國的= ="
因為有報道提及如果拜仁現在不處理波歷克的去留,待他下年約滿又想離隊的話,球隊會一分錢也賺不到! 現在他「有市有價」,可能便把握這個時機!
作者: abc123aa    時間: 2005-7-5 12:11 PM

Originally posted by bbsex at 2005-7-5 12:10 PM:

因為有報道提及如果拜仁現在不處...
話就係咁話啫,可能波歷克會同佢續約呢,之後等拜仁搵返筆
作者: bbsex    時間: 2005-7-5 12:15 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-5 12:11 PM:

話就係咁話啫,可能波歷克會同佢續約呢,之後等拜仁搵返筆
其實小弟也希望他能留隊! 但恐怕他06年續約後才想離隊,到時未必「有市」!
作者: 雷公    時間: 2005-7-5 12:17 PM

離隊去阿仙奴啦
増加頭鎚攻門

作者: twh1110    時間: 2005-7-5 12:18 PM

作為一個球員,有機會外闖,應該去試下既
作者: 藍    時間: 2005-7-5 12:19 PM

Originally posted by bbsex at 2005-7-5 11:56 AM:
風聞拜仁及德國國家隊中心球員 波歷克...
emem...以波歷克今時今日既能力同名聲,就算去皇馬ac呢d班霸,都肯定係踢正選拉,吾比佢踢正選又要拿甘大舊錢買佢,無可能....
作者: abc123aa    時間: 2005-7-5 12:19 PM

Originally posted by bbsex at 2005-7-5 12:15 PM:

其實小弟也希望他能留隊! 但恐怕他06年續約後才想離隊,到時未必「有市」!
咁又係......但係佢自己唔想都冇辦法= ="
作者: bbsex    時間: 2005-7-5 12:25 PM

不過話說回頭,拜仁失去波歷克 與 利記失去謝拉特 都可以對球隊有「災難性」的影響 ... ... 甚至對國家隊也有影響
作者: abc123aa    時間: 2005-7-5 12:26 PM

Originally posted by bbsex at 2005-7-5 12:25 PM:
不過話說回頭,拜仁失去波歷克 與 利記失去謝拉特 都可以對球隊有「災難性」的影響 ... ... 甚至對國家隊也有影響
對,如果波歷克真係出國的話對德國隊一定有影響,因為出到去未必有一定既正選打,狀態又未必可以維持到~
作者: abcde1918    時間: 2005-7-5 12:33 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-5 12:26 PM:

對,如果波歷克真係出國的話對德國隊一定有影響,因為出到去未必有一定既正選打,狀態又未必可以維持到~
我都係咁唸
作者: bbsex    時間: 2005-7-5 12:35 PM

若果德國想在06世界盃有作為的話,那便要向拜仁及波歷克「落下嘴頭」!

眼見洲際國家盃整支國家隊要靠他支撐 ... ... 重要性不容置疑!
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-5 01:39 PM

要佢屈就係水平較低ge德甲
只會影響佢ge進步 @@

支持佢加盟祖雲達斯 ^^

佢ge踢法好適合去意甲同英超
作者: bbsex    時間: 2005-7-5 04:01 PM

Originally posted by MaxFigo at 2005-7-5 01:39 PM:
要佢屈就係水平較低ge德甲
只會影響佢ge進步 @@

支持佢加盟祖雲達斯 ^^

佢ge踢法好適合去意甲同英超
如果波歷克真的要離隊,小弟覺得他去意甲比較合適!

坦白說,波歷克的腳下功夫並不是十分出色,英超的節奏比較急速及緊迫,可能會影響到他的發揮。 如果有多點控球空間,他的長傳及後上攻擊可以發揮得更好,而意甲則提供這種空間!
作者: shaqkobe    時間: 2005-7-5 04:38 PM

出去闖下啦!唔通成世留係德國咩?
作者: bbsex    時間: 2005-7-5 05:11 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-7-5 04:38 PM:
出去闖下啦!唔通成世留係德國咩?
其實 版主shaqkobe兄 的意見,正好指出現今德甲的情況(問題?)!

回顧以往「德國三劍俠」年代,大多數德國主力均在國外「搵食」:馬圖斯、奇連士文、布林美、禾拉、高拿、希士拿、伊拿、慕拿、路達等;及後有森馬、艾芬保、巴布、薜基、禾恩斯、列度、比亞荷夫、夏文、列文等。

但綜觀新一代的「當打」國腳中,大多數是效力本土球會,看看洲際國家盃德國在其中一場分組賽排出的中場線:舒韋恩史迪加、芬寧斯、波歷克及迪斯拿全都是拜仁的球員。 到底是因為他們的水準未及至往海外頂級聯賽及球會效力,令他們只被本地班霸看中? 還是留效本地球會有很多好處? 仰或本地球會可確保他們的出場次數?

正如 版主shaqkobe兄 所言,出外闖闖確實能提升球員的質素,所以小弟十分希望德國的年輕一代有多點出外的機會,如舒韋恩史迪加、侯夫、希斯貝加、梅迪薩卡、拿姆、古蘭爾等。 這樣肯定對德國足球水平有所正面影響:一來因為他們還年輕,有時間讓他們到外地鍛練;二來本地球會重視青訓和重用本土年青球員,希望他日便可成為骨幹球員或以高價出售,以取締用外援填補球隊空缺等效應。

至於正處於「當打」年齡的球員如波歷克,到國外「搵食」的出場機會到底有多少會直接影響球員狀態的保持,尤其06年世界盃便會在自己的家鄉舉行,實在不可以重演小組出局的醜事。

所以作為球迷的小弟(或許球員本身自己也這樣想),情況確實很兩難 … …
作者: shaqkobe    時間: 2005-7-5 05:27 PM

Originally posted by bbsex at 2005-7-5 17:11:

其實 版主shaqkobe兄 的意見,正...
非常出色既發言。+2
作者: Pharaoh    時間: 2005-7-5 05:56 PM

Originally posted by 雷公 at 2005-7-5 12:17 PM:
離隊去阿仙奴啦
増加頭鎚攻門
Yeah~ Even as an Arsenal fan, i believe Arsenal should sell Vieira and sign him!
Their centre midfield is not offensive enough~
I'm not a fan of Germany but I still believe Ballack is the best midfielder in the world!

圖片附件: 299239_BIGPORTRAIT.jpg (2005-7-5 05:56 PM, 88.8 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=420515&k=f6129a4125f36ceb1910d909b4e3df3d&t=1729117613&sid=6099Wp

作者: hang1974    時間: 2005-7-6 01:09 AM

[quote]Originally posted by bbsex at 2005-7-5 11:56 AM:

拜仁在德國基本上已經無大敵,波歷克仲留拜仁技術只會停滯不前,應該出外見識下其他國
家足球,對自己同德國國家隊都有好處,需然出國未必可以場場正選,但已佢的技術,只要肯比
心機一定大把機會
作者: hang1974    時間: 2005-7-6 01:12 AM

[quote]Originally posted by bbsex at 2005-7-5 11:56 AM:

拜仁在德國基本上已經無大敵,波歷克仲留拜仁技術只會停滯不前,應該出外見識下其他國
家足球,對自己同德國國家隊都有好處,需然出國未必可以場場正選,但已佢的技術,只要肯比
心機一定大把機會
作者: bbsex    時間: 2005-7-6 09:34 AM

小弟想大家也認同在技術提升方面而言,出國「搵食」對波歷克而言一定是條好出路!

但現在有哪間球會的一場可容納他這類型的中瑒?巴塞(中場多的是)?皇馬(謝拉特是首選)?AC(代替施多夫)?國米(沉船一條 ... ...)?

個人認為祖記會比較適合!
作者: Pharaoh    時間: 2005-7-6 10:12 AM

Originally posted by bbsex at 2005-7-6 09:34 AM:
小弟想大家也認同在技術提升方面而言...
個人覺得 Ballack 咁自由o既打法... 同祖記唔夾...
去 Arsenal 好~ 踢走 Vieira!

圖片附件: 220867_BIGLANDSCAPE.jpg (2005-7-6 10:12 AM, 23.5 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=422662&k=223f1217b7cdb24583da67697e1731e4&t=1729117613&sid=6099Wp

作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:23 AM

Originally posted by Pharaoh at 2005-7-6 10:12 AM:

個人覺得 Ballack 咁自由o既打法... 同祖記唔夾...
去 Arsenal 好~ 踢走 Vieira!
代替皮利斯也可以,話晒韋拉都冇皮利斯咁老
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:27 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-6 10:23:

代替皮利斯也可以,話晒韋拉都冇皮利斯咁老
阿仙奴買波力克至奇,你估波力克後生咩,28喇,一定唔買
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:36 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:27 AM:

28之嘛,踢得好都仲有幾年踢啦~
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:41 AM

阿仙奴是有遠見的球會,不像皇馬專買D 28 29打得兩三年就墮皮既球星
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:42 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:41 AM:
阿仙奴是有遠見的球會,不像皇馬專買D 28 29打得兩三年就墮皮既球星
係係係,清揚兄岩~
作者: bbsex    時間: 2005-7-6 10:44 AM

各位 兄長 都認為他比較適合英超?
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:46 AM

Originally posted by bbsex at 2005-7-6 10:44 AM:
各位 兄長 都認為他比較適合英超?
好難講~或者拜仁留得住佢呢
作者: 一樓一    時間: 2005-7-6 10:49 AM

波歷克留係德國,   咪拎德國聯賽冠軍!  未拎過咩!
早走早著啦!  仲留仲拜神, 歐協都冇機會拎啦!
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:49 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-6 10:42:

係係係,清揚兄岩~
我有講錯嗎???
像費高,朗拿度甚至施丹打了兩三年狀態已大幅下滑中
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:50 AM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 10:49 AM:
就咁睇好似冇咩球隊岩佢,如果皇馬買左謝拉特都唔會買佢啦,阿記學清揚兄話齋唔會買"老野"......
唔通去曼聯???
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:51 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:49 AM:

我有講錯嗎???
像費高,朗拿度甚至施丹打了兩三年狀態已大幅下滑中
施丹費高老啦= ="
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:51 AM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 10:49:
拜仁正在復興中,只要回復99年的水平,相信系冇野做唔到架
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:54 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-6 10:50:

就咁睇好似冇咩球隊岩佢,如果皇馬買左謝拉特都唔會買佢啦,阿記學清揚兄話齋唔會買"老野"......
唔通去曼聯???
曼聯???波歷克去曼聯咪比費sir玩死,去利記la,以佢實而不華既踼法在利記有作為架
作者: 一樓一    時間: 2005-7-6 10:56 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:51 AM:

拜仁正在復興中,只要回復99年的水平,相信系冇野做唔到架
回復99年的水平??  咁都係做老2之o番! (輸左俾曼魚)
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:57 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:54 AM:

曼聯???波歷克去曼聯咪比費sir玩死,去利記la,以佢實而不華既踼法在利記有作為架
賓佬寧要西班牙人都唔要佢啦= ="
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:58 AM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 10:56:

回復99年的水平??  咁都係做老2之o番! (輸左俾曼魚)
邊有咁多"球迷奇遇記"ar
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 10:59 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-6 10:57:

賓佬寧要西班牙人都唔要佢啦= ="
所以留系拜仁是最好的
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 10:59 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:58 AM:

邊有咁多"球迷奇遇記"ar
利記贏AC就是另一奇遇記
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 11:03 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-6 10:59:

利記贏AC就是另一奇遇記
奇遇唔會成日發生的,況且AC是輸自己
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 11:04 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 11:03 AM:

飲香檳XD
作者: 一樓一    時間: 2005-7-6 11:07 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 11:03 AM:

AC係輸自己,  拜神當年何嘗唔係輸自己呢??  (好似 89 分鐘, 仲係領先1:0,  最後輸 1:2)

要贏人,  先要贏到自己!
作者: 清揚    時間: 2005-7-6 11:08 AM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 11:07:

AC係輸自己,  拜神當年何嘗唔係輸自己呢??  (好似 89 分鐘, 仲係領先1:0,  最後輸 1:2)

系古科同謝利米斯的錯
作者: abc123aa    時間: 2005-7-6 11:09 AM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 11:07 AM:

就係補時入兩球~
作者: Pharaoh    時間: 2005-7-6 11:16 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-6 10:27 AM:

冇錯... 簽人番o黎可以用十年八年梗係最好...
不過如果可以立竿見影o既話, 亦係非常成功o既收購呀!

圖片附件: 285406_BIGPORTRAIT.jpg (2005-7-6 11:16 AM, 21.7 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=422740&k=45eda2e6e0d691b63066c6562784861f&t=1729117613&sid=6099Wp

作者: bbsex    時間: 2005-7-6 11:18 AM

拜仁 對 曼聯 那場比賽真的很難忘 ... ... 當時馬圖斯退下戰線,小弟已經有點點擔心,殊不知 .... .... 惡夢連場!

其實拜仁的後防如果艾斯美和盧斯奧配合得宜,拿姆復出後能代替李沙拉素的位置,沙洛可以長期正選,後防線是還可以的。不過現在少了芬寧斯,若果波歷克也離隊的話,迪斯拿或舒韋恩舒迪加暫時真的是沒有能力去演繹波歷克的角色 ... ...
作者: 一樓一    時間: 2005-7-6 11:24 AM

Originally posted by bbsex at 2005-7-6 11:18 AM:
拜仁 對 曼聯 那場比賽真的很難忘 ......
拜仁而家最大o既問題係,  佢地係德甲,  可以稱王稱霸!
出去踢歐冠呢,  就變成二線球隊!
咁加唔加碼好呢??  加.......... 又可能冇用,  唔加踢歐冠,  都係最多 16 強貨仔!
作者: bbsex    時間: 2005-7-6 12:12 PM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 11:24 AM:

拜仁而家最大o既問題係,  佢地係...
拜仁這間球會在財政上一直很保守,很少作出大手交易:當時一氣過從利華古遜購入波歷克及薜羅拔圖,之後又有馬卡爾及芬寧斯,這些已經算是拜仁的「巨額交易」!

與其他列強相比,拜仁算是沒有巨星坐陣的球隊。反觀皇馬、巴塞、車仔等近年來的擴軍行動是何等的誇張,拜仁在這方面可謂相形見拙 ... ... 而實力上的距離也漸漸被拉開!

小弟不是說巨星等同實力,但無可否認的是:有具實力的巨星撐場 總勝過 「限米煮限飯」
作者: 一樓一    時間: 2005-7-6 12:20 PM

Originally posted by bbsex at 2005-7-6 12:12 PM:

拜仁這間球會在財政上一直很保守...
我認為而家拜仁面對o既唔係財政同星級球員O既問題!
而係都唔佑擴唔擴軍好!  擴又唔知擴黎做乜! 唔擴就係咁先!
作者: bbsex    時間: 2005-7-6 02:14 PM

Originally posted by 一樓一 at 2005-7-6 12:20 PM:

我認為而家拜仁面對o既唔係財政同星級球員O既問題!
而係都唔佑擴唔擴軍好!  擴又唔知擴黎做乜! 唔擴就係咁先!
依 一樓一兄 所言,若果拜仁不作出大規模的擴軍,以後只能在德甲稱霸;若然擴軍得不徹底,實力未能挑戰歐聯,故又只能在德軍稱王 ... ...

莫非拜仁要倣效車仔或皇馬?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0