標題: 唔係盲既就入黎啦 [打印本頁]

作者: 鬼魂    時間: 2005-7-5 08:58 PM     標題: 唔係盲既就入黎啦

你肯定你唔係盲既
咁就問你  A格同B格係咪一樣顏色呀?

圖片附件: 1.jpg (2005-7-5 08:58 PM, 16.5 KB) / 下載次數 415
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=421017&k=e702c9fc535178c515aa6095f55e7426&t=1728915248&sid=oSSsTb

作者: 月月鳥    時間: 2005-7-5 09:00 PM

posted before

but 邊個講得出個原因加分
作者: 鬼魂    時間: 2005-7-5 09:00 PM

answer----->http://tinypic.com/5v7ndz
作者: 月月鳥    時間: 2005-7-5 09:05 PM

Originally posted by 鬼魂 at 2005-7-5 09:00 PM:
answer----->http://tinypic.com/5v7ndz
sor,您答唔到
作者: 鬼魂    時間: 2005-7-5 09:06 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-7-5 09:00 PM:
posted before

but 邊個講得出個原因加分
我諗係d陰影同埋燈光影響
作者: wailam0032    時間: 2005-7-5 09:09 PM

我諗係顏色對比下形成的視覺誤差
因為4周o既深灰色or白色格子與A,B各自形成兩種相對的對比
令到一個格仔比正常的看起來深色,而相反另一個則淺色

只係覺得係咁,冇咩特別理論,請大家多多指教@.@
作者: 周衡    時間: 2005-7-5 09:27 PM

Originally posted by wailam0032 at 2005-7-5 09:09 PM:
因...
AGREE
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-5 09:35 PM

wailam0032大大講得好有道理,但我認為除周圍格仔顏色對比之外仲同個格入面字顏色有關,因為個"B"字深色所以覺得個格淺色,而因為個"A"字淺色所以覺得個格深色

[ Last edited by hayatokasami on 2005-7-5 at 09:43 PM ]
作者: gaye    時間: 2005-7-5 09:42 PM

Originally posted by wailam0032 at 2005-7-5 09:09 PM:
因...
Agree x 2 , 我都覺得係視覺誤差 , 同以前數學堂玩既直線變曲線 , 分段唔同長度(其實一樣) , 原理應該差不多吧 , 個時 Miss 仲叫我地唔好信對眼 , 要信把間尺 , 唔係好易比呢d graph 呃
而呢度我相信都差唔多吧 , 唔好信眼, 要信 colour 既 RGB / HSI value

[ Last edited by gaye on 2005-7-5 at 09:43 PM ]
作者: michael~~    時間: 2005-7-5 09:48 PM

Originally posted by 鬼魂 at 2005-7-5 08:58 PM:
你肯定你唔係盲既
咁就問你  A格同B格係咪一樣顏色呀?
你問的問題A格同B格係咪一樣顏色呀?
答案:唔係一樣顏色.
作者: gundamman678    時間: 2005-7-5 11:28 PM

只可以話係人既眼睛唔係完美囉,有視覺上既極限。
作者: wailam0032    時間: 2005-7-6 12:17 AM

多謝各位大大o既認同
其實睇埋hayatokasami大大所講有關於文字顏色,我都覺得e個應該係其中一個因素,我諗原因是差不多吧?

另外,睇到鬼魂所貼出黎o既gif,其實將A同B格仔周圍o既格走刷走,大家都以同一個背景顏色(gif圖中所示的是白色)就可以令我地比較到兩格係同一隻色喇,所以我諗e個亦都係其中一個證據證明係4圍o既格仔引致我地視覺上o既誤差

我想,其實這些都不是我們眼睛o既問題,我們o既眼睛好好,望得亦好清楚,問題可能只係在於我地個腦點樣去分析眼睛所接收到o既訊息.所以人係靠腦搵食真係一d都冇錯,haha
作者: kiov    時間: 2005-8-9 03:48 AM

我觉得是我们的眼睛出错了。 在A 格中的A 是白色使我们看到A格的颜色比较深,B 格其实是跟A格差不多颜色因为它藏在阴影中,而且B 是黑色更显得白色比较明显。
当擦去四周灰色的景物,纯白色在让我们的眼睛受骗,是本来颜色接近的B格和A格看上去基本上是相同。
原理就是我们的眼睛在看对比的物体时候,对比颜色让我们感觉颜色加深或减弱。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0