標題: 燒衣紙給過世的人 可收到嗎[+左] [打印本頁]

作者: bobbywu    時間: 2005-7-6 12:07 PM     標題: 燒衣紙給過世的人 可收到嗎[+左]

例如: 電腦(CPU?) , 手机(lSP ?) , 汽車 飛机 等等

[ Last edited by 左輪仔 on 2005-7-24 at 05:04 PM ]
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-6 12:24 PM

有宗教話唔得,有宗教話得,
以我咁多年經驗所見,所聽,所知,佢地一定有用.
但收唔收到就睇情形啦!

以上你所講既科技嘢,我唔知有冇用,
但傳統既嘢一定有用.
作者: bengrace50    時間: 2005-7-6 12:42 PM

Originally posted by bobbywu at 2005-7-6 12:07:
例如: 電腦(CPU?) , 手机(lSP ?) , 汽車 飛机 等等
中國人用紙錢焚燒的習俗,是自漢朝以後開始,比如唐朝的太常博士王嶼說:「漢以來,喪葬瘞錢,後世以紙寓錢為鬼事。」這是說從漢朝開始,人死之後,喪葬之時,要用錢幣與死人同葬。因為中國自古以來,都以為人死之後便是鬼,所以說文解字也說「人所歸為鬼」,人死既為鬼,擬想鬼的世界也同人間一樣,只是陰陽兩界不同而已,故以為鬼也需要生活,也需要用錢,所以就用錢幣殉葬。後來有人覺得用真的錢幣太可惜了,便用紙來剪成錢的形狀,以火燒了給鬼用。到近代,由於紙幣的流通,「冥國銀行」的冥幣,也大量發行了!

這種低級的迷信,幾乎是各原始民族宗教的共同信仰,以物器、錢財、珠寶、布帛,乃至還有用人及畜生來殉葬的。

至於用火焚燒,可能與拜火教有關,相信火神能將所燒的東西傳達給鬼神。印度教梨俱吠陀中的阿耆尼(火神),就有如此的功能。

中國民間,用紙錢、用錫箔,當做錢幣、當做金銀,又有用紙糊篾紮的家俱雜物房屋乃至現代的汽車飛機輪船等等,以為焚燒之後,就被鬼去受用了。

事實上,佛教不以為人死之後即是鬼,做鬼僅有六分之一的可能。佛教更不相信經過焚燒之後的紙庫錫箔能夠供鬼受用。佛教只相信死人的親屬可以用佈施、供佛、齋僧的功德,回向亡靈、超度亡靈。其他的一切,都是毫無用途的迷信。佛教不唯不主張以物品殉葬,佛教更主張人死之後,不可用貴重的棺木、不可穿高價的衣服、不可動用過多的人力與物力;應該換上日常所穿的乾淨舊衣服,將好的新的衣物全部佈施給貧苦人家,如果有錢,應該多做佈施貧窮及供奉三寶的功德。唯有如此,亡靈才能得到真正的益處。否則把好好的東西埋了燒了,那是最愚癡的行為,更不是一個正信佛教徒的作為。

可惜的是,許多人並不懂得這一層道理,甚至從大陸到了臺灣的佛教徒,還發明了另一種叫做往生錢的紙錢,在一小張的黃紙上,用紅浮水印上梵文字母的往生咒,就當做鬼用的錢了。其實誦咒的功效,與燒紙的作用,根本是兩回事。如果根據佛經來說,印好的經是燒不得的,燒了是有罪的。

再有,現時的人為人家誦經、拜懺、放口乃至打水陸,都要寫文疏,宣讀之後,即予焚化,這是學了符錄派的道教向其所崇奉的神只們奏疏及化符驅鬼等的迷信,於佛教教理毫無根據。佛教一切都主張虔誠心的感應,如果心力到了,不用焚疏,必然有用,否則的話,縱然焚化了千百張的字紙,又有什麼用處?
作者: bobbywu    時間: 2005-7-6 12:48 PM

有同感
作者: esterqwerty    時間: 2005-7-6 01:44 PM     標題: 從另一角度看看

其實除了宗教角度看
嘗試用經濟角度去看看
如果「下面」真的要用錢
那麼我們常常燒幾十億幾百億銀紙下去
下面的貨幣必然大幅貶值, 或者通貨膨脹嚴重
拎住幾百億才等於我們的一二元
所以用經濟學來說, 燒東西變得有點不太理性...

我並不是搞笑或不尊重
我是真心的用其他角度去分析事情
希望大家明白, 亦歡迎任何意見的~^^
最重要大家心平氣和討論~
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-6 02:20 PM

你有冇見或聽過,
有先人或有鬼搞人,
目的係攞陰司紙或衣紙.
有先好答,冇既唔好段古
陰間計錢方法你識唔識先,同俄羅斯計法差唔多咋!
我唔導人迷信,但燒衣紙一定有用.
都係嗰句,我以眼見耳聞事實為依,不作文字覆制.

不過ben兄你話你有陰陽眼,點解你會未見過D陰靈搶衣紙????
有時搶到隻數多嗰陣,仲會起風添.

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-7-6 at 02:22 PM ]
作者: rest365days    時間: 2005-7-6 02:26 PM

再從另一角度看看
有一部分人做呢D野, 都係求自己心安理得. 其實對一個人好, 係唔係應該喺對方在世嘅時候做好D呢?
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-6 02:34 PM

Originally posted by rest365days at 2005-7-6 02:26 PM:
再從另一角度看看
有一部分人做呢D野, 都係求自己心安理得. 其實對一個人好, 係唔係應該喺對方在世嘅時候做好D呢?
咁你認為燒衣紙D人係不考???
問題係問燒衣紙(有)(冇)用.
作者: bengrace50    時間: 2005-7-6 02:56 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 14:20:
不過ben兄你話你有陰陽眼,點解你會未見過D陰靈搶衣紙????
...
有, 不過現放工, 今晚(廣)
作者: rest365days    時間: 2005-7-6 03:23 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 02:34 PM:

咁你認為燒衣紙D人係不考???
問題係問燒衣紙(有)(冇)用.
一部分人啦, 佢地根本唔在乎有無用, 成件事嘅出發點都係為自己.. 我諗, 我係離咗題
作者: leeyanta    時間: 2005-7-6 04:56 PM

咁陰間依家
係"古代化"亦或定係"現代化"既管理模式??
作者: bengrace50    時間: 2005-7-6 05:20 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 14:20:
史兄,其實以上的文章是引自聖嚴法師的[正信的佛教]。  其實他的大意是希望世人知道真正幫到陰靈的是誦經、施食。  聖嚴法師其實不是說燒衣後鬼收不到。  他們的確是收到,但其實他們不是真的用到。 聖嚴法師說:"佛教更不相信經過焚燒之後的紙庫錫箔能夠供鬼受用。佛教只相信死人的親屬可以用佈施、供佛、齋僧的功德,回向亡靈、超度亡靈。其他的一切,都是毫無用途的迷信。佛教不唯不主張以物品殉葬,佛教更主張人死之後,不可用貴重的棺木、不可穿高價的衣服、不可動用過多的人力與物力;應該換上日常所穿的乾淨舊衣服,將好的新的衣物全部佈施給貧苦人家,如果有錢,應該多做佈施貧窮及供奉三寶的功德。唯有如此,亡靈才能得到真正的益處。否則把好好的東西埋了燒了,那是最愚癡的行為,更不是一個正信佛教徒的作為。"  所以他是指鬼神是收到,但就算收到也沒用的。  
因為那是鬼與人的執著而化現的。

我師父也是這樣說的。

有位法有陰陽眼的法師見到的鬼的,當法師食飯,祂又變飯出來食。  但到晚上,祂又餓得很!  可見其實那是鬼自己的執著而化現的。

至於我的陰陽眼是只只可見到黑影,但有時又會見得很清楚的那程度。 這已是學佛前的事,受了戒後已很少見到。

不過也可講一個經歷分享下。  在94年農曆7月14份那晚,我與太太在凹頭住的。  我住在一個4/F的單位,個而信箱是在G/F。  我們大約晚上10時回到上址,但當我們到達樓下信箱時,見到地下的衣紙灰在轉得很利害,當前中有成十多個半透明的那些在搶。  我叫太太不要check信箱立即同我返家,但我發覺原來祂們跟著我們。  但當我們一開門後祂們又散開了,不過我的頭就痛了成晚。  我估是我媽給我的心經畫像幫了我。
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-6 06:14 PM

Ben兄,我都極同意用佈施、供佛、齋僧的功德,回向亡靈、超度亡靈!
因佛法力量的附薦是不思意的,我阿爺89年去世,已生天道,我03,04年的附薦牠全收到.
牠還很開心的說出來.有金銀珠寶,衣服鞋物,應有盡有.
但衣紙對某些(為數不小)的亡靈來說,還是很有用的.

rest365days兄!燒街衣係利益眾生,給一些十方無主孤魂的,不是為自己的.

leeyanta兄,仲係古代化,但有小小現代化.

因為頭先回貼時26fun突然上唔到.
所以再打過,字打小咗好多,不能詳盡解釋!
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-6 06:22 PM

呀~!Ben兄,唔記得同你講,
上2個月前,我都唔敢肯定我係咪聽到(緊那耶)唱歌!
聲音甜美,柔揚,很自在的.
作者: rest365days    時間: 2005-7-6 06:55 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 06:14 PM:
rest365days兄!燒街衣係利益眾生,給一些十方無主孤魂的,不是為自己的.
都明嘅, 唔單只"無主孤魂".. 因為"祭餘"以前係留俾無飯食嘅窮人, 真正係利益眾生.  可惜, 時至今日, 有幾多人有咁嘅心? 老實講, 我估出街問10個人, 有7個都心裏面只係諗住"唔好搞我"..人情味真係越嚟越少
算啦, 我又越講越遠
作者: bengrace50    時間: 2005-7-6 11:45 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 18:22:
呀~!Ben兄,唔記得同你講,
上2個月前,我都唔敢肯定我係咪聽到(緊那耶)唱歌!
聲音甜美,柔揚,很自在的.
咁攪野?!

我有個同事上年有個經歷仲得人驚!如果唔係佢是我好friend的同事,連我都會唔信佢。

另外,今日我有個亂拜鬼神引致的個案。  等我太太用完電腦一次過打出來分享。
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-7 12:23 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-7-6 11:45 PM:

咁攪野?!

我有個同事...
講埋你個同事單嘢
作者: ronychan    時間: 2005-7-8 11:48 PM

無厘頭到極啦

燒電話 你都要燒埋個 網絡比佢先用得架 --0--

燒左樣野會去到第二個空間的話 咁我平時咪燒左好多煙頭落去 ^o^"

清醒d 好似好d 喎

我本人就覺得 呢d 中國0既習俗 主要一個目的0既姐, 就係比時間你去懷念仙人

好似去拜山咁 其實咪又係 比個借口大家見下親戚 叔伯兄弟咁架姐
作者: bobbywu    時間: 2005-7-12 12:30 PM

問題追加:

1  送野給先人是否一定要 「燒」 , 有否其他方法呢?
2  燒給先人的東西如若舊了, 或用久了不喜歡 而成為垃圾, 如何處理。
    (陽間燒了的東西 會還原為能量, 但陰間卻無端端多了樣東西)
3  若將動物的屍体跟足程序及寫上符咒後火化 給先人, 可以收到嗎?
作者: bengrace50    時間: 2005-7-12 12:38 PM

Originally posted by bobbywu at 2005-7-12 12:30:
問題追加:

1  送野給先人是否一定...
你D問題我就從來無研究過,又無問過師父。  不過我有一樣可以好肯定的話你知就是,你為死者誠心念1000次『南無地藏王菩薩』比燒任何野給他們有用千萬倍。  這是肯定的。
作者: bobbywu    時間: 2005-7-12 12:51 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-7-12 12:38 PM:

你為死者誠心念1000次『南無地藏王菩薩』比燒任何野給他們有用千萬倍。
我也認為念佛較燒東西好, 我的問題只是質疑迷信
作者: 地球人一個    時間: 2005-7-12 03:44 PM

我認為人死後的靈魂不是上天堂,
便是下地獄,不會留在人間,自然都唔能夠收到,
e d野都好信.................?
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-13 03:12 PM

Originally posted by 地球人一個 at 2005-7-12 03:44 PM:
我認為人死後的靈魂不是上天堂,
便是下地獄,不會留在人間,自然都唔能夠收到,
e d野都好信.................?
人間無鬼?
咁天主教,基督教幫人驅魔嗰D係乜?
作者: Avator    時間: 2005-7-17 01:31 AM

- ="....我一直唔BELEIVE燒衣紙給過世的人可收到- =

係燒就燒真ge,燒假銀紙比佢地no use- =

燒車燒樓再kill 2件賓妹燒~- =
作者: bobbywu    時間: 2005-7-20 08:10 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 12:24 PM:
以我咁多年經驗所見,所聽,所知,佢地一定有用.
但收唔收到就睇情形啦!

以上你所講既科技嘢,我唔知有冇用,
但傳統既嘢一定有用.
吾明白點解科技嘢 唔知有冇用?
為何不查個明白 , 現時很多人都 燒呢D野,
若果唔得 就要通知D人咪晒錢啦!
係咪 !

作者: 史艷文2    時間: 2005-7-20 11:27 PM

Originally posted by bobbywu at 2005-7-20 08:10 PM:

吾明白點解科技嘢 唔知有冇用?
為何不查個明白 , 現時很多人都 燒呢D野,
若果唔得 就要通知D人咪晒錢啦!
係咪 !
有人有用,有人燒咗都冇用,科技嘢應該冇用,
何妨燒街衣D遊魂野鬼實有用,由得D人燒.

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-7-20 at 11:28 PM ]
作者: bobbywu    時間: 2005-7-21 12:07 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-20 11:27 PM:

有人有用,有人燒咗都冇用,科技嘢應該冇用,
何妨燒街衣D遊魂野鬼實有用,由得D人燒.

為何燒街衣可收到, 但科技嘢就吾得

是何理論 ? 關乎過程? 定係可以收到但冇用

作者: olaf    時間: 2005-7-21 12:35 AM

個人己見,敬請原諒

從心理學角度而言,燒衣是一種「心理釋放」!
例如:孝心的表現、遺憾的補償...........

假設認同:燒衣紙給過世的人可收到,則「死後世界」等同「現實世界」觀念。
作者: bengrace50    時間: 2005-7-21 02:37 AM

Originally posted by olaf at 2005-7-21 00:35:
個人己見,敬請原諒[/colo...
對,萬法為心。

《華嚴經---  覺林菩薩偈》

譬如工畫師.分布諸色彩.虛妄取異相.大種無差別.

大種中無色.色中無大種.亦不離大種.而有色可得.

心中無彩畫.彩畫中無心.然不離於心.有彩畫可得.

彼心恆不住.無量難思議.示現一切色.各各不相知.

譬如工畫師.不能知自心.而由心故畫.諸法性如是.

心如工畫師.能畫諸世間.五蘊悉從生.無法而不造.

如心佛亦爾.如佛眾生然.應知佛與心.體性皆無盡.

若人知心行.普造諸世間.是人則見佛.了佛真實性.

心不住於身.身亦不住心.而能作佛事.自在未曾有.

若人欲了知.三世一切佛.應觀法界性.一切唯心造.
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-21 12:16 PM

Originally posted by bobbywu at 2005-7-21 12:07 AM:

為何燒街衣可收到, 但科技嘢就吾得

是何理論 ? 關乎過程? 定係可以收到但冇用
鬼係陰間,同陰間,仲係好傳統,
所以仲用傳統嘢,
D新科技係而家D人既生意頭腦,所以咪冇用囉.
作者: olaf    時間: 2005-7-21 10:07 PM

Quote:
Originally posted by bengrace50 at 2005-7-21 02:37 AM
個人己見,敬請原諒[/colo...  
若人欲了知.三世一切佛.應觀法界性.一切唯心造.

bengrace50 兄,有事請教,是否等同以下意思?

「三界無別法,唯是一心作,若人識得心,大地無寸土。」

「我本求心心自持,求心不得待心知,佛性不從心外得,心生便是罪生時。」

作者: 一蛇一    時間: 2005-7-22 12:22 AM

大家好

我係個菜鳥新手....請大家包涵

我認為鬼的能力通常比人強得多
(從問米....之類情況得知)
佢地自己應該能夠用能力
解決呢d日常問題..==
過世的人...上天堂/下地獄/某d原因留在世間
上天堂:好食好住,都應該唔洗我地比佢--
下地獄:還有時間可以自由活動,購物?--
留在世間:某d原因先留係度,而且世間d野佢地應該唔係好岩買-.-
或許是因為傳說中的7749日掛-.-

如果燒d鎗,飛彈,坦克比佢地--
都唔知會點(冥界)
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-22 12:59 AM

都話科技嘢(新嘢)佢地用唔到咯=.=
陰間都有平民區的,有買賣架.
你估隻隻鬼都識變嘢咩!
作者: bengrace50    時間: 2005-7-22 02:35 AM

Originally posted by 一蛇一 at 2005-7-22 00:22:
大家好

我係個菜鳥新手....請大家...
鬼是六道中的惡道,人是善道。  所以其實鬼的地位比人還低。 鬼又分三種,多財、少財及無財(多財是能力大、有很多人供奉的意思)。  多財、少財當然能力大,但無財就一定要人幫。  但三種鬼都只可食人供奉的食物。

其實從很多鬼上身case看到鬼其實能力不比人強,否則何雖上人身、擾亂人的思想去為他們完成目的?  但他們能上人身、擾亂人的思想都是因為人自己的心不定、意志弱。
作者: bengrace50    時間: 2005-7-22 02:37 AM

Originally posted by olaf at 2005-7-21 22:07:
Quote:
Originally posted by bengr...
對,『一即一切、一切即一』
作者: Miz    時間: 2005-7-22 05:09 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-22 12:59 AM:
都話科技嘢(新嘢)佢地用唔到咯=.=
陰間都有平民區的,有買賣架.
你估隻隻鬼都識變嘢咩!
其實d新科技野乜唔係好精細架咩...
d假電話(即用黎燒果d)  得個紙做電話機"喝"
咁就算係燒到過去都係咪只得個機"喝"呢..=0=

其實我向來唔多信呢d野 (即燒野..神..信仰~)
but死後會否化為鬼魂(靈魂)呢樣就信d
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-22 11:52 AM

Originally posted by Miz at 2005-7-22 05:09 AM:

其實d新科技野乜唔係好精細架咩.....
幾好,唔迷信係好事.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0