標題: 今晚遇到的一個個案 [打印本頁]

作者: bengrace50    時間: 2005-7-7 02:05 AM     標題: 今晚遇到的一個個案

我成日叫人唔好亂拜鬼神,就是怕d人出事。  今晚我就遇到一個個案,我打出來同大家分享下。

我早前有位同事轉介,遇到一位女子,她的家姐是苦主。  原來她們的母親是位神婆,靠同人拜鬼神為生的。  而她的家姐就經常跟她們母親學拜神。

早幾個月前,她的家姐晚上突然外出(她估佢是出去同人攪鬼神有關的事),之後返家後經常聽到其他唔知乜人講野,但見唔到人。  沖澡時又見到好多人攪佢個身,所以好驚。  佢於是念佢媽教的什麼《九天玄女經》等但都無效。  上星期苦主的男友由外地返港,佢帶佢去教堂忻懤。  之後佢家姐就好番七八成。

而據我今晚同家姐當面傾,佢話起初仲見到孫悟空、佛祖、大菩薩等,佢地仲教佢念佛經佛咒。  而之後仲見到任何經d字都識得讀。  但當我部大悲咒、楞嚴咒咒心叫佢讀,但我發覺佢似乎是講到錯晒! 由於我有學穢跡金剛法,我就唔多覺有野,但從佢對話中又知覺。  而我朋友又發覺他近那女子的那邊身就覺得好烤凍,但當我持咒時,近我那邊身,又好熱。

呢d好明顯是女仔業障現前,加上佢業障重,就做佢媽的女。  佢媽同佢又邪知邪見,念埋d無用的佛咒,與鬼同遊,令福德日損。  最後攪到依咁d家人不似人!
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-7 02:27 AM

可能係反教,我不辨多談,
Ben兄,如何單案唔係你的,
最好唔好插手,漩渦來的.
作者: bengrace50    時間: 2005-7-7 11:46 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 02:27:
可能係反教,我不辨多談,
Ben兄,如何單案唔係你的,
最好唔好插手,漩渦來的.
隻野好勁!  我都幫佢唔到,佢又唔係想佢命,所以又唔可以用穢跡金剛法打佢。  想佢皈依,佢又唔肯,叫佢學念咒,佢又話自己無事,你話點幫佢呀,無緣!
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-7 11:53 AM

唔好理佢,等佢自己造化到就會遇到有緣人救佢.
如果你用佛法打佢,我保証你一定後悔,三思呀Ben兄.
一係你下次有機會你留意下佢行路,
1.個上半身係咪唔駛點郁.
2.腳踭係咪小小離地.
3.佢再發作,叫佢家人從後抱起佢,一定要雙腳離地,維持1~3分鐘.
作者: bengrace50    時間: 2005-7-7 03:38 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 11:53:
唔好理佢,等佢自己造化到就會遇到有緣...
學你話頭,等有緣先啦,在此情況用穢跡金剛法打死佢會犯殺戒,我當然不會咁做啦。多謝你提醒
作者: olaf    時間: 2005-7-7 11:54 PM

Quote:
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 11:53:
唔好理佢,等佢自己造化到就會遇到有緣...  

小弟愚昧,有一事討論:
我不贊成「等佢自己造化到就會遇到有緣...」這個觀念........

1. 學道、學佛之人,不能見死不救。(個人觀念)
2. 今晚遇到的一個個案......bengrace50兄,何曾想過讓你遇見.........
   此因你與她有緣,又何需再等「有緣人」......
   前世因果今世定,要避也難.........
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-8 12:15 AM

學道、學佛之人,不能見死不救? 咁你個觀念要改下,
佢又唔係就死,救人都要講緣.
唔係見到就叫緣,緣有好多種,吓吓插手管,
呢D叫多管閒事.
作者: 20steven    時間: 2005-7-8 03:07 AM

ben兄 可以的話盡力幫他吧!可憐的小姐
希望魔鬼盡快遠離他
作者: eraser    時間: 2005-7-8 11:13 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-7-7 03:38 PM:

學你話頭,等有緣先啦,在此情況用穢跡金剛法打死佢會犯殺戒,我當然不會咁做啦。多謝你提醒
小弟愚昧,但犯殺戒重要還是救人重要?更何況你還可以與師傅或師兄弟商討。

我覺得有句話吾知對不對: 〔我不入地獄.誰入地獄〕
作者: bobbywu    時間: 2005-7-8 11:27 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-8 12:15 AM:
呢D叫多管閒事.
同意 !
但如有法眼 可看清 前世s 的因果關係 就更好了,
或許 她前世 也曾助你, 你今世不幫便要等下世再還

作者: 史艷文2    時間: 2005-7-8 11:39 AM

Originally posted by eraser at 2005-7-8 11:13 AM:

小弟愚昧,但犯殺戒重要還是救...
如果:
個女人曾經呃過人錢,亂嗡24,又話神,又話鬼,
人地D神,鬼或先人唔中意,整返佢,咁點?

如果:
有一冤魂向冥君伸冤被害死,冥君准牠一次報仇機會,
但被呢個女人多事搞亂,冤魂遷怒於佢,咁點?

如果:
係呢個女人本身孽障,整定要過呢關,咁點?

自己能力所及,都要睇情形,單單鬼上身都一定有原因,鬼唔係一定錯.

自己能力不能所及,都冇計,找人勉強救返佢,遲早佢一定會再有事發生.
而帮過佢既人,唔多唔小都會有D事.

我唔係反對你,但希望其他睇到既網友學會,勿強出頭,勿多事!

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-7-8 at 11:41 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-7-8 01:49 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-8 11:39:
如果:
個女人曾經呃過人錢,亂...
無錯,呢個就是重點。  不可攪亂因果。幫錯壞人天都唔幫你
作者: bengrace50    時間: 2005-7-8 05:23 PM

Originally posted by eraser at 2005-7-8 11:13:

小弟愚昧,但犯殺戒重要還是救人重要?更何況你還可以與師傅或師兄弟商討。

我覺得有句話吾知對不對: 〔我不入地獄.誰入地獄〕
好多時邪靈唔會無端端攪你,可能是被附者前生害得人地好慘,今生連天地都不得干預佢去債的,甚至連佛菩薩也無權干預。  因為隨時被附者先係壞人!  如果我地干預,就即是幫壞人打好人!

當然有時也有好人被壞邪靈害,這種情況,如果對方想人命的話,我地甚至可以『開殺戒』,我地不會犯戒甚至有功。  但如果是債主,我們只可幫他誦經,教他修行。  但最重要是他自己修行,因為褔可用來還債,而且修行代表改過。  可令債主的怨氣減輕。

若不,我也無符。 但前者我已就了。  正如佛也有『三不能』

可者為三?
1.  不能度盡眾生
2.  不能改變業力
3.  不能度無緣者

今次苦主便是第三種。  不受教者便是無緣眾生。
作者: eraser    時間: 2005-7-8 06:30 PM

恕小弟的固執多問:

本人不明白以下之意〔.....道一切苦厄.......色即是空.空即是色....〕

還有,降龍羅漢所施法道之人之如何出身?
還有我吾記得邊祖也在未歸衣前曾犯戒,也是給達摩大師道化。

究竟是因果重要還是逃避犯戒重要還是道世重要?
作者: bengrace50    時間: 2005-7-8 09:07 PM

Originally posted by eraser at 2005-7-8 18:30:
本人不明白以下之意〔.....道一切苦厄.......色即是空.空即是色....〕
還有,降龍羅漢所施法道之人之如何出身?
還有我吾記得邊祖也在未歸衣前曾犯戒,也是給達摩大師道化。
究竟是因果重要還是逃避犯戒重要還是道世重要?
度一切苦厄,是要度眾生,令他們不再愚痴,令他們離苦得樂,但如果善根未發,就只可替他們種下善根種子,當以後有機會成熟,就自然有人有機會度。  佛當年也有未能即時度脫的眾生。  

戒律是指引我們依據法則不會作業有違因果,所以因果、戒律同等重要。  而度世亦是菩薩行人重要課題之一。  但度世也要依據戒律法則,  因為身為菩薩行者,其中一個責任便是以身作則,但自己也不依因果而行,又如何作為眾生之師?  若是講度世,但日日行魔道,便成為魔王,而不是菩薩。

度世有很多方法,例如以身作則、教他念經。  若他不能接受,但期間與他接觸其實已結了緣。  講真,度人都要對方接受才行。  等於我送禮給你,都要你肯收才行。  你看,地藏經中也有說:『佛告文殊師利:吾以佛眼觀故,猶不盡數。此皆是地藏菩薩久遠劫來,已度、當度、未度,已成就、當成就、未成就。』

可見佛教度人不是講一世的,今世度你唔到,下世一定得!:cool:
作者: olaf    時間: 2005-7-9 01:40 AM

學道、學佛之人,不能見死不救? 咁你個觀念要改下,
呢D叫多管閒事.

史艷文2 兄:
我同意你的講法:緣有好多種..........
但我不同意:吓吓插手管,呢D叫多管閒事..........

插手管:有很多種.........
自己不能,可找其他師父協助..............這並非多管閒事..........

既然能與此女士相遇,這就是「緣」.....在於「誰」去協助.........

我不用宗教觀念去說:
如學道、學佛之人,如不能做到見死不救,有何「慈悲」之心?

人本「善」,才有「慈悲」之心.........
或者你我觀點不同,請見諒!
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-9 02:43 PM

Originally posted by olaf at 2005-7-9 01:40 AM:
學道、學佛之人,不能見死不救?...
照你咁講,見到就係有緣?
如果你被人老笠,係咪你同個賊有緣?
有條女被人強姦,個女仔又同個色魔有緣?
作者: bengrace50    時間: 2005-7-9 02:58 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-9 14:43:

係㗎,有惡緣。所以佛可以度同佢結下有善、惡緣的人,但完全無緣就唔
作者: eraser    時間: 2005-7-9 06:29 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-9 02:43 PM:

小弟愚見是史兄所說的是有少許誤差,你所舉例是一種緣,但不要忽略隨了緣外,其中所含的還有因果。

另外,我亦同意ben兄所講,ben兄曾中介此女士自救方式以佛法幫助但遭推卻,這可視為與佛緣不足,甚至是時機未到,是一種造化,但以後的變化及結果只有隨緣,說不定她日後心生一點光要求ben兄指引亦不定,希望這時ben兄可以以佛法道其心。
作者: bengrace50    時間: 2005-7-9 07:44 PM

Originally posted by eraser at 2005-7-9 18:29:

小弟愚見是史兄所說的是有少許...
當然,此乃所有佛弟子之責
作者: k-key    時間: 2005-7-11 11:17 PM

一等於一,求多心魔教驗得多.不求不理相信好快冇事.所指道高一尺魔高一丈,學道之人小心小心.生死一線間。
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-11 11:27 PM

要小心,小心狐狸大仙.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0