標題: [12/7吹水加分題]討論你地會不會忍讓一個曾經得罪自己的人 [打印本頁]

作者: 清揚    時間: 2005-7-11 09:21 AM     標題: [12/7吹水加分題]討論你地會不會忍讓一個曾經得罪自己的人

我一定唔會退讓既,甚麼退一步海闊天空簡直是懦夫的行為,你系咁諗人地唔一定系咁諗,佢系識咁諗就唔會得罪你在先,窮追猛打你在後la,所以一定要搏命,你搏命而輸都叫有性格丫,你搏都唔搏就拂袖離開幾樣衰ar!!!: u0 v' o0 S! z' R

" s; r3 |* ~+ i: ~; ]% `2 G[ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-11 at 02:50 PM ]
作者: adamas    時間: 2005-7-11 09:28 AM

有時我寧願當儒夫: a/ K- Q$ Z. G  a* Z$ k1 l
因為我奶過野- N9 }: N$ z* a8 b8 |# G
就算我無做錯, 受傷果個都係我, 一時忍唔住氣要承擔既後果可以好大% T7 i# ?6 `; V, n
呢個陰影都夠我品味半生3 |. e* J3 x8 O& ]
就好似遇過火災既人怕火咁4 ^3 q# A( G$ E9 ?" u7 K. c
你可以話我無膽
, r2 ^/ x) ?2 C1 ^  o我認
作者: 清揚    時間: 2005-7-11 09:39 AM

Originally posted by adamas at 2005-7-11 09:28:1 U" I" f* W6 w$ U# O; S
有時我寧願當儒夫; z/ b& d9 z; D; ?
因為我奶過野
4 a' L- `( }' K# ~' L7 o就...
% m! f" ^3 _  t* Z/ A  A" Z我話人ar,唔系火ar.
作者: adamas    時間: 2005-7-11 09:43 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-11 09:39 AM:* b+ |; @" J- R8 z  R
( V/ u; d( z; k
我話人ar,唔系火ar.
& d8 P' o' M  M7 `  J) T+ j3 W& l* @' U& s0 L2 @* a
我都係打個比喻姐
2 F% p: Q7 N1 P' _見過鬼怕黑' ]. P' f3 H0 p6 b9 U
忍得過我都會忍
; _+ i7 G) I% x  R. u儘量避免撐到行
作者: 清揚    時間: 2005-7-11 09:47 AM

Originally posted by adamas at 2005-7-11 09:43:, K! z$ S- s- U7 Y

3 E- o5 X7 \, @* j- p* _8 r/ `
; w" y7 c7 q* T$ j! r# u我都係打個比喻姐
# {! j/ _' T% N: v, h5 x2 p; c* R見過鬼怕黑% U$ G# p2 M! ^
忍得過我都會忍$ x( O- _2 y) N+ n$ F7 K/ j
儘量避免撐到行
/ X' e) w  ?" F5 c# F- r: x....................
作者: 奇    時間: 2005-7-11 01:15 PM

睇心情....
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-11 01:52 PM

又將戰場搬黎吹水版
作者: 清揚    時間: 2005-7-11 03:03 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-11 13:52:: p# L" x9 D, e5 E" o% t/ E& S5 h
又將戰場搬黎吹水版
/ E# f; I. P" _咩戰場???呢D系意見調查,唔識答就Save,唔好攪攪震!!!
作者: simen022787    時間: 2005-7-11 03:16 PM

形勢人地強過你咪忍lor........
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-11 03:16 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-11 03:03 PM:+ V: b3 T3 W( [9 F

, ^" Y1 }3 j; i6 q. Q* u! {咩戰場???呢D系意見調查,唔識答就Save,唔好攪攪震!!!
0 D5 ~8 k- {8 a- O4 @

$ F9 t4 |) n+ e% h, U- M
# u' \* M6 E1 V5 K  b
作者: hoho886    時間: 2005-7-11 05:05 PM

我多數一定唔會忍讓一個曾經得罪自己
7 E+ W8 \- w& y既人,因為佢得罪過你,仲要忍讓佢,( C, W! t0 E. _4 |* K
呢d野我就唔係好做到,不過始終都要睇
' W6 A: g2 N! i9 G下樣野係點既,如果對佢係有影響好大,
' @' N9 w! F$ F& t: K; p; l就會考慮下既,不過自己都要,咁就死都
* a* f- V( a; H' {" K2 E8 Q' X唔忍讓啦
作者: kaigi    時間: 2005-7-11 05:31 PM

我唔會再忍,一定同佢死過
作者: gundamman678    時間: 2005-7-11 06:00 PM

有時無發生係自己身上就可以講得好輕鬆,但實際上又係咪次次都可以咁做呢?
$ u) ~1 }6 C! m5 p6 Z
( Q& Y" f- H; L6 G如果得罪你既係你老細,而你份工又好緊要,咁你仲會唔會企到咁硬同佢撐呢?6 \- C; M* S2 n# K  n* f( b5 L* y

- I! b: l! v+ n" ~4 s* o0 r3 e% A好多時做人都係要睇風頭火勢,可以撐既,好多人都會撐;但撐唔過既就唔好唔顧後果咁去做,第時後悔既一定係自己。
# t! e2 I3 e' O, v+ h9 [, s
* S7 ^( G5 P; M7 R- z. C下下都撐到盡,無彎轉,呢d唔係叫做勇、叫做man,而係叫做蠢!9 n7 V! E8 c+ }+ L# t3 @
( ]& p+ l+ L, \% n+ g% R  f7 L
聰明人係會睇時勢去做事既。+ {/ b' ]  s2 k( \/ \
% U9 |/ J! d1 b( U# ^: |
[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-11 at 06:03 PM ]
作者: wanmankit    時間: 2005-7-11 06:30 PM

曾經得罪自己既人都好多嫁~
9 |9 R2 `! o) T2 X" _6 [唔通個個都同佢撐都行晒咩~
  {9 k/ m! l' E# A( u! e人地唔好受,自己次次都係咁火自己都唔會點開心掛...# ^& F1 U. V" u" E8 w( a
所以應該睇下果個係邊個,係好朋友或者親人就唔好咁啦...
. @  o6 }* d5 f& j9 ~& {5 y成日見~唔通日日都係面阻阻咩3 K6 ?3 R: w1 O4 t( ~, \/ ^
其他人都唔好係咁,因為可能係你遲d阿頭...
作者: tvben    時間: 2005-7-11 06:38 PM

青年時學校年代的我絶對不會容忍任何得罪過我的人....4 h6 ?* ]6 H, Q) i. s
我甚至會想盡辦法以牙還牙....! K, n/ t3 `- ~$ ^) |
但當由學校出到社會工作數年後就改變了這個想法...4 d; l) M8 d. c. Z, ]0 K6 e
- a7 d: N& B5 c( R0 M7 y% v
其實什麼為之得罪呢??? 有時候好難界定8 Y: }) w. j! R
比如你學校考試出猫...俾人告發...算唔算得罪你呢???9 ~7 K& z5 W. Q  T0 v
好似早排睇學警雄心咁...吳卓羲的角色 做證人 令吳浩康的角色坐監又是否得罪呢???5 ~" f- }8 V4 v% k  X0 l6 ]
好多時候人只會看到別人的過失...已看不到自已的過失....6 s* t2 j3 _1 [6 g6 }1 u9 R% M) {

( R( |$ N: w! a) b1 W" U另外就算當真係有人得罪過你...咁你唔忍讓他...甚至乎得罪返佢...咁又如何...有什麼結果呢?? 換過角度...你也在得罪佢呢....
# e8 J5 W+ h/ m  H( |
4 o3 @8 v3 T2 x1 v其實無話會唔會忍讓一個得罪過你的人....
; s6 P2 Q/ F2 u4 D  }1 ?' G應該每次都要對事不對人....並非要為忍讓而忍讓.....' J6 u  E: ?7 Q* j$ O$ N/ L
只要你覺得是對的事....跟本無需忍該任何人.....可以講道理是嗎???
0 I  j2 B6 C/ j# n# e. E4 _& i8 {5 C0 B/ S, \5 Z
另外...當然亦要看情況喇..........
* P; T7 W* M! u/ \上面有位人兄講....形勢比人強既時候咁就算是對都要忍讓喇...
/ o0 M) h6 [. @5 K1 l0 W$ n我覺得好有道理.........8 ?# x$ N6 |* g; s" @
* p7 E- e* Z  i& d! @. G! f. G. l
比如人地幾十人.....你一個人....你又可以唔忍讓嗎???0 h: n2 e( C2 r# ]
你老闆得罪你...你又可以點樣還手呢???8 m% v2 ^* H1 Y

" \/ V& \/ Q) M# X, {) Y其實呢個問題真係幾有趣.....8 i  g# t3 A! i2 }8 O& P4 ^7 N5 X
你依家有冇睇創世紀呢....你認為古天樂的角色做得對嗎???/ |% @$ x8 p! {# I8 a, ]
他完全唔忍讓得罪佢的人...倒頭來他開心嗎???
3 A3 w: m" {0 h+ K2 T- k其實做人都係平常心會比較開心....5 c  R; I9 a! p# w4 [! D5 a5 i

5 H$ m4 i6 q" c' u發下脾氣當然無問題.....
' q0 O: L4 m9 y3 V但經常記住邊個得罪過你....日子好難過呢...
+ O. y" P; a8 D8 `& n5 x3 X同埋我唔覺得退一步海闊天空是懦夫既行為喎....
% y8 s2 K0 @; |; d+ k- Q反而我覺得是一個好高的境界....自已都仍然未能做到....^_^' a& l1 V( C% ?& F( \/ J3 v  l! I

/ \8 i2 L4 L! H$ p' i/ m" q& \% l/ B2 ?& t8 {  j3 u
[ Last edited by tvben on 2005-7-11 at 06:42 PM ]
作者: wjc5461    時間: 2005-7-11 07:07 PM

年輕時候脾氣較燥,在外受氣拿家人出氣/ f' b8 |$ m, ^( U$ o- F
成家以後受氣也不易生氣
  u5 P  L; u) `5 i人生苦短----氣壞何苦
作者: 旺角fit人    時間: 2005-7-11 07:33 PM

唔會,掂同細的交代。
3 ~' y0 L1 B0 o( Z+ |; r江湖事,江湖了斷。
作者: csstudent2003    時間: 2005-7-11 07:40 PM

其實要看看要忍讓甚麼事情 , 若只是小事情如讓座就應該讓他 , 若涉及大事如被屈須理論時就不要忍 , 而且還要看看那個人得罪得你幾深 , 太深就一定不忍 , 若只是得罪你少少就忍忍佢
作者: 趙子龍    時間: 2005-7-11 08:34 PM

呢d好睇(林)場表現架波 可以係好小事但係佢係咁係到串你又話你淆底咁你會唔會忍呀?
! I" g2 B( P: l  d- g4 ~- _所以話無論小事大事都可能忍唔到架波
8 F4 r9 g2 o' |" G% A
" ?7 E& f1 J% j9 M! h( k1 e[ Last edited by 趙子龍 on 2005-7-11 at 08:35 PM ]
作者: 清揚    時間: 2005-7-11 08:45 PM

Originally posted by 旺角fit人 at 2005-7-11 19:33:. s. j; w) }0 e$ D
唔會,掂同細的交代。
0 K2 ]6 [  i" V5 \2 x江湖事,江湖了斷。
* a/ w4 V" h5 d$ x8 O5 a
我鐘意呢句
作者: saki    時間: 2005-7-11 09:39 PM

我呢??$ B+ U5 J' M" H7 S3 S& j2 z
就要睇下當時心情 ~' P# M  Z+ I+ a. {/ v
心 情 好 ----- 咪 忍 下 佢 ...* E6 N' V1 X( a& o0 l" B
心 情 唔 好 ---- 佢 就 死 梗 ....
作者: redhat    時間: 2005-7-11 09:48 PM

會忍,但係5會讓。
  Q$ j5 j5 U( o' M: |  R" Y慢慢等機會,一次個十倍百倍咁還番比佢!
. p' r* U/ r$ g0 X) F+ ]8 v+ [- N9 @7 r$ p
爸爸話過:出得來行,預左要還的。
作者: 魔術師    時間: 2005-7-11 09:53 PM

忍一定要忍 係我閣下既意見...
8 k- |. K2 p; A. j( P0 `5 T. T6 [世事成日會好巧合 你既對頭係你工作上會幫你好多 就算點都要忍. h! X% @) e* u3 U  K! v
有時D野真係話唔埋 有時你忍左佢 佢知錯 可能當你神咁拜9 A: e7 N8 f; y& c! z0 G
其實我都忍過好多人  日日係咁俾人串都忍 我係男仔 係好多女仔眼中可能我好無用7 k/ H/ D4 M2 K2 T
但係其實串我班男仔 日日返到屋企部機神左 打機 都係要我幫手  
. a4 Y" M( z& E+ n$ E6 h" x佢地有黨分派永遠針對既唔會係我 點解?因為我忍 同埋幫得罪過自己既人. ]% h3 Y% _: ]9 _
你係以德黎令人服你 當有一日你真真正正咁過佢 佢無得返身 一世係你之下 咁樣就可以唔洗忍佢' E, f& d! K, ]$ F. i
以上係一種心理戰術黎 忍一時可以換取咁多好處 點解唔忍?你讀緊書唔忍佢 同佢鬥 出黎做野你會有好處咩?你做緊野 你同佢鬥兩敗俱傷 老闆炒哂2個有好處咩?  有冇得罪過自己都好都要忍9 g8 z& U! O% ^0 a
忍到俾人睇唔起都忍 因為有一日全世界人都知道你唔係佢地之下 只不過係忍佢地咁樣先令人服你
作者: Little Boy    時間: 2005-7-12 12:19 AM

退唔退讓, 其實是很講求環境是怎樣, 也很考驗著一個人的智慧
# N/ J* X) A( K3 w+ ^: W4 i' M( G如果在那刻, 如果你唔讓係會令自己蝕底, 咁就梗係要讓喇* A" i$ R5 X1 C5 Z! M$ e
如果唔係, 讓唔讓就要考考智慧8 B5 z% X7 \7 y! m0 f
有時, 讓人地會令人覺得好似是懦夫行為
% h% z$ L$ I1 M但很多歷史故事都告訴過我們, 忍讓, 其實是一種手段, 一種權宜之計
7 Q$ Q4 q) |1 F6 n+ Q' O: D有些人會為成大業而作出片刻之忍讓, 有些會藉著忍讓一個得罪過自己的人來顯示自己的心胸有多闊等# m9 M2 L" ?$ o1 K
& t, _. C( q* \) o( ~0 y5 v
至於自己會否作出忍讓... 我想, 我會首先看看環境喇% Q( p; I+ g% f$ _1 N# Q  K9 k
如果是可讓可不讓, 那就要看看這人在自己心中的位置了# i  v1 n  ~; B5 g, O
有些, 可能是微不足道到不想花氣力來"不忍讓"
作者: 秦二世    時間: 2005-7-12 12:20 AM

其实争吵不是一件好事来的。。
; B7 B7 i( e7 U8 \有些时候可以容忍的话。。6 i! F' T/ D5 d( ^
就容忍咯。。
' z( M4 E  x) b/ }: A9 ^2 l2 O不过也是有限度咯。。
作者: city1220    時間: 2005-7-12 12:31 AM

忍唔忍,其實真係要睇情況~咁又唔一定係懦夫既~+ i1 S! f# x8 ]: p0 ?) Z
咁唔通明知人地形勢強都仲要衝埋過去呀~咁最後蝕底既只會係自己~
& |, d, E* E% ~* W# p# H; m2 H# P係咁既情況下~忍下係對自己最有利~咁點解唔做呢~人係要學識變通既~
4 S$ I( U3 X2 j9 O1 A忍一時之氣~可能事後想返根本自己無需動氣~
, u4 H5 S3 L0 P) t% ]凡事都唔忍,咁只會成日壞事~人地都唔會睇好你啦~* i/ X' x% F6 M; K
正所謂百忍成金~哈哈~
" s) {) W' [: b+ P3 p1 U' _不過人既忍耐始終有限~所以做人唔好太得寸進尺~要學好見好即收~哈哈
( H4 a4 W. Z8 r! q
1 Q; A! h- N' F" t8 r6 y[ Last edited by city1220 on 2005-7-12 at 12:32 AM ]
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-12 01:30 AM

咁就要睇下佢因咩原因得罪我啦~,如果係大家意見唔同而發生爭執咁我都可以忍,因為每個人有不同意見係好正常事,冇理由要個個都聽哂你話ga ma.但如果佢係無的放矢,冇野搵野嘈咁就一於同死過.不過有時都要顧下團體利益~,如果成組人度討論緊d重要野而你又同人度嘈,咁就等如漠視團體利益,咁情況我會忍,冇理由因為私人恩怨而影響到其他人ga ma.不過有時忍得就盡量忍,咁先顯得你大量,唔會同其他人一般見識.而且君子報仇,十年未晚,大庭廣眾同人嘈始終都唔係咁好睇.好似越王勾踐都忍咁耐啦.更何況如果得罪你人係好鍾意周圍點起d火頭你就更加要忍,因為你唔同佢嘈都有大把人同佢嘈.不過我覺得自己應該先反省下,睇下自己有冇錯地方,如果真係冇先好考慮同人嘈,咁話你贏面都大d啦
作者: xman2    時間: 2005-7-12 04:47 AM

睇情形啦4 _  o$ n5 m2 s
忍同讓係唔同層次6 A$ p. D5 ]/ S1 W4 K2 Z
有時啞忍只會換來更多委屈+ O6 j6 _2 ]3 p; [2 H
但基本上忍係會冇咁蝕,因為忍可以得到事件平息,減低雙方磨擦,往往會比好勇鬥狠gea搶唻得好7 I' j4 D) {- z7 k/ l
4 @. _, @5 j  F! ^: \* G$ y+ V% a
讓就更難.........1 h5 W4 s1 G# N$ F
因為係忍完仲要主動奉獻: ~7 f! s& G& H% c; m
eq 一定要高先得. ^3 v. X% W. i) w
5 l0 t' T1 I- m0 ^5 U
無論點,對人凡事我都忍得就忍# e3 k/ _7 U/ u$ Y
有時會轉移發洩,eg 打diary 打哂d 唔開心
: R: n5 z0 Z6 Q+ C. Y6 r# ~之後又乜事都冇
" P& |: R" T  K5 ~% A7 F8 c
9 l# g9 @5 s. V& l; Q多一事不如少一事- K0 n+ B" Y+ v. A3 {
大家和氣一團始終係最好
作者: red16    時間: 2005-7-12 07:29 AM

忍让的话,如果不是什么太大的问题,忍就忍了吧...
8 V  O# A2 Z- O  E真是,多一事不如少一事啦。. K4 f8 \3 N/ r/ W) \. @$ ~
一团和气多好啊...1 f1 f. n* m# k1 C( w; D
举例来说,就好像在网上,是最简单的一种了,虽然你明知自己没有做错。但是大家都知道在网上和网友发生争吵的事件真是非常的平常了。
% k! F: {4 V& L' u% U6 S' K虽然你是没有做错,但是,当对方缠住你,非要和你理论,分个高下的时候。这种时候,除了火气越来越大之外,试问,你手上没有其他事情可做?不用开工或者做其他事情?
+ N+ u/ Z* B8 L成日把时间耗费在此类完全可以说无意义的争吵上?一日才宝贵的24小时
作者: stone86    時間: 2005-7-12 11:27 AM

如果同佢嘈,自己立場無錯的話.1 I- M' G/ z( L1 [
就一定唔會讓,一定要撐,得罪都冇咩問題架.5 P, w: A2 m: h. o2 P5 I
唔好比佢意氣風發呀.$ }! f+ o* n, q' q6 e
中國人比較仁義,所以有時自己無做錯都話要讓,所以成日比人蝦囉.
9 t9 p1 y. G# z& q  _% T
: ]9 O# T0 ]7 j, O" g[ Last edited by stone86 on 2005-7-12 at 11:31 AM ]
作者: ronychan    時間: 2005-7-12 01:05 PM

呢個話題下 太多唔同情形發生 所以一個答案一定答唔晒
( _; P$ U* a2 R& F) ?5 ?
' I1 D0 N% w. |. A得罪我個人要睇下係咩人, 1, 親人, 2 陌生人 3 朋友 4 同事 ....5 Z% k# ?  T( f  f

2 D7 r, T& }" f+ ?; @/ u& k得罪我 0個件事 又可以粗略分為 1 大事  2 小事 ....2 \3 m" L! j0 q( U

8 C% p2 S2 ~; u7 v7 _6 K1 J  E3 n) f我0既環境:  我比佢強 定佢比我強 3 l, a4 e7 Z+ m2 Z) H

3 g" w' u: @5 i7 E, t$ X忍讓後果又會係點 唔忍又會係點, [1 n- f' w6 p. g
4 o+ B3 [* s( d( `  ~0 c! |
呢個話題太多變數 ( ~) d/ @, G- K5 X

5 m* V+ I; L. ^; J只可講下 大部份時間我做法會點
8 x$ K( o- K4 r/ q; g. K" A7 d/ o, \" h$ y1 t  l
主要睇佢係對人 定對事囉 佢對人人都係咁 我唔會忍讓 佢靜係對我係咁 我會先檢討自己
作者: LMQ    時間: 2005-7-12 02:44 PM

忍得到我諗我都會盡量忍; b, D" O; S; S1 q
講道理既講得通我會退讓0 n- }! A0 s# P6 |% c& G
如果下下爆粗果d就多數唔理佢地' l& b) b/ E& t8 e) X
除非真係有d人下下都趕盡殺(世界上真係有呢d人=.=). g0 ^/ P+ c9 z
如果唔係都多一事不如小一事
) D, y& C( f" Y8 U反正吃虧既唔係自己0 T2 C9 t6 z( u  p- X0 Y
無謂為左少少面子搞到自己面紅耳熱
作者: mj007    時間: 2005-7-12 09:00 PM

能忍则忍
4 c, ~0 g% L: j退一布海阔天空
作者: LouisYu02331    時間: 2005-7-12 10:55 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-11 09:21 AM:0 ]( y, ^7 g3 T! m
我一定唔會退讓既,甚麼退一步海闊天空...
( U6 G2 @" u" y9 v0 D. |我100%會
% ^# g6 A% \, }6 L! u' M因為我讀基督教學院
4 I; e4 x. @( s2 X' ^# j7 m耶穌教導我們,,要寬恕別人& i7 Z% q; R) m  k( |' w* {
依家我都有好多仇家,,佢地有打有鬧$ V" j; E: Z& f: D" u; N* M
不過我都冇mind過
作者: 清揚    時間: 2005-7-13 03:37 PM

我最憎果D有口話人冇口話自己果D人,好似系Sport板咁,佢地叫我忍叫我和解我原本系想既,但諗深一層你地叫我忍我就忍ar,所以我一而再再而三咁出言踩碧咸當一次測試,若然我以不實的事情踩碧咸你地都忍到咁我咪和解low,可惜你地卻一次又一次令我失望,有D版友仲話我痴又話我傻......................算了,以後唔去Sport板lu無謂再提,唔去就乜事都冇,當我讓步low
作者: mwj2003    時間: 2005-7-13 04:01 PM

我会暂时忍让,看他是不是还会继续挑衅,如果他能自我反省,就不计较;如果变本加厉,就会在一个合适的机会下给他惨痛的教训。
作者: 月月鳥    時間: 2005-7-13 05:43 PM

唔該,討論還討論,有d咩自己私低下先傾
作者: hideaki    時間: 2005-7-13 06:07 PM

忍不忍,看個人修為吧~~
" b  H) i3 d5 j$ W0 i當然還要看是什麼事情9 W, _- ]1 x7 D$ D( r) ]
所謂"忍一時風平浪靜,退一步海闊天空"
0 ]  w' H! h" [你不的不承認,嘴巴是長在別人嘴上的!
: m4 H* ]/ _5 t: ~2 ?) q7 C3 ?: g別人怎麼說是他家的事,你又何必跟他爭執不休呢?' D- p4 c. g6 a' m) _
只要做的事沒妨礙/傷害到其他人,你管他說什麼?' Q% v) O0 G" p8 v

4 q+ I4 |( b+ W- B  p9 R難道忍耐一下都不行吗?是少了一塊肉還是少了一塊皮??, m$ e3 J9 z, G# G
(有....那麼嚴重嗎?) & k3 p& k, ^  l5 n6 C

) s9 J) @/ c3 k4 t; s5 V. P5 h要只到世上有很多病人他們所受的痛苦比你們苦不知多少倍!!
, _+ J8 f. ?1 ?* ~* ~他們痛苦一小時,一天...都不是!!!4 a& {) H; s$ l, y; K* [  v
是漫長的痛苦,他們都忍下來了....
, q8 x" B3 g" d再看看自己,是不是比他們幸運呢??
5 C- y$ O6 V) W; b: ^  I6 r& _
9 ?. {6 r$ o* O" v再說不能忍耐他人,你就會生氣...
1 O9 D+ m2 D, ]; C6 U值得嗎??就為了可能是一件小事!!!% v. L$ w0 L. ^# @
人生苦斷,何必讓自己那麼不開心??4 o3 f& `  l+ N. s. W, Q- a. U
學習怎樣寬容他人吧,這樣你會過得比任何人都開心
0 D4 \4 v% F" k0 ~: o. t; r" n) `/ V5 c) G
若還是無法忍耐的話; N2 O9 X8 y3 f
給你一句話; D" n! K: S& C- A, M' v
原諒他人,是最大的報復~~
, @3 E8 E4 Q/ r9 v' [( K% K8 J5 m0 [9 H5 p. ^
性情比較好一點吧? 0(."_".)0
3 x. w2 c$ \( Q' x% c% W: l/ f4 z- n; o) ]
這是小弟小小意見3 o0 u" f& ~1 v! M! ~3 p
5 p, [2 V. F( ?

3 I! ?" R. n. |[ Last edited by hideaki on 2005-7-13 at 06:26 PM ]
作者: singdotcom    時間: 2005-7-13 08:02 PM

我相信
6 j, ]! X% h) f$ B+ Q"世界上沒有永遠的朋友, 沒有永遠的敵人, 只有永遠的利益" 和; I  Y4 T( o- U, |
"今日留一線, 他日好相見"& K8 t" \5 N$ H8 g* v2 _
6 o7 d4 R$ E% {4 S% D
如果用正當手段反擊都還可以, 如果用不法手段, 只會摧毀自己.
作者: dx8a    時間: 2005-7-14 12:15 AM

我覺得好難一慨而論
$ [( V# W) e; R1 X我會以結果為目標
/ z: _' c7 [* |  w+ f7 K如果而家死沖都報唔到仇ga話不如忍下
5 O! E+ l# I, d" N5 I, [等有機會先反擊仲好
$ e5 w$ c6 G/ w* s9 |: [當我報到仇之後懦唔懦夫已經唔再重要啦~
作者: Heymen    時間: 2005-7-14 01:47 AM

我睇心情既...心情好咪忍下佢lor, 心情唔會咪打鑊佢, 我做人就係咁簡單
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-14 05:12 AM

咁要睇下個嚴重性la..., O2 r; d/ e" F; z! p/ U
如果佢殺我全家咁梗係無得忍la...
; i4 ^3 W! D. t9 S! G3 m, T
" K! G* s- p, |; x. D% T$ Z! V但如果只係因為討論其間意見不合ge....2 ?7 i* Y, e+ U8 a! d
就一定無隔夜仇lo# M0 Q' B5 P1 b. Y

: T6 l1 F: V/ j1 Y# q有時唔係話忍唔忍讓ge...) r- `5 M6 X4 l1 g& d: @
應該係話體唔體諒je
# S3 S7 M- X7 ^1 {6 F; t7 ^
* T% _8 g9 n% v( L6 Q要體諒人ma...
6 E# G( Z& l$ S0 M樓主話...我係咁諗...人地未必咁諗) {' Y7 l- e. l9 o/ K5 @! ?3 u9 x3 b7 o0 @
計我話....要人咁諗....自己就先要咁諗
* }0 n+ {7 u: ^& R1 H( t0 `9 ]9 T
# z  Q6 n5 P( n3 |下下起哂鋼咁...人地自然會跟住起鋼....搞搞下咪變左得罪lo
3 a6 P1 }0 t8 F$ A( R( }2 k7 W0 O4 Z) ~0 e2 r4 V* w2 Q
你要體諒人地有人地想法ma!人地唔體諒你,係人地問題,擺明係佢錯
: V2 L4 ~* V; X; M9 F) o' n既然公道自在人心,你又駛乜咁在意 ??9 z6 W- B. e: ?' S: l0 p- ?
- e- z0 v4 N! ~
最後我想講....退一步海闊天空...非儒夫行為: q. [, }# X0 j8 d# S
而係智者ge行為....同有教養ge表現
作者: 清揚    時間: 2005-7-14 09:57 AM

Originally posted by MaxFigo at 2005-7-14 05:12:
, h6 x/ \8 h5 h; P3 `( K6 |咁要睇下個嚴重性la...* B& D: [% h% [/ J! I: O' [
如果佢殺我全...
  O, Q% _% |, D; C: y; R8 ?2 I# Y+ d5 M
意見不合系平常事,我相信冇人會放在心裏,但因你的意見獨特而被人取笑就一定冇理由去原諒......那些人取笑你根本系侮辱梗你
作者: 清揚    時間: 2005-7-14 10:00 AM

[quote]Originally posted by 清揚 at 2005-7-14 09:57:  s# D4 T4 C  F7 \& a
$ u) |: G" {! V! R5 T: X' T
意見不合系平常事,我相信冇人會放在心裏,但因你的意見獨特而被人取笑就一定冇理由去原諒......那些人取笑你根本系侮辱梗你,好似我話我斷左隻腳咁,條michael86咁都笑一餐既,又話乜野費事比人話我蛤傻仔咁 ,根本就系侮辱,我冇必要退讓!!!
作者: 銘少    時間: 2005-7-14 10:09 AM

唔會,我點都會做佢一獲既,不過…又係唔可以俾條女知: Z& m4 g' q8 Q7 J1 Q: C
如果唔係又發顛…除飛佢係我同條女一齊既時候小我啦,. |* W, T" o$ F' u) n# i8 d  h
咁我係歌時先會唔還拖
作者: 清揚    時間: 2005-7-14 10:10 AM

Originally posted by MaxFigo at 2005-7-14 05:12:
- F& \) X3 H! p- L2 s$ T  Y" ?  T要體諒人ma...
3 C$ [; J& `6 U6 B& Q/ t* h樓主話...我係咁諗...人地未必咁諗0 J4 S3 a8 ]  L8 j0 M1 d" Y
計我話....要人咁諗....自己就先要咁諗8 d; F  i7 r* y2 R4 Z6 O* `& }7 F
2 G" e. P; l1 t& ?7 v
你都識講要人咁諗....自己就先要咁諗la,人人識諗就會收口la,洗鬼搞到而家咁咩(sport板D罵戰).
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-14 11:19 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-13 03:37 PM:
8 O+ W  h0 ^4 \- s4 ~; s' Y我最憎果D有口話人冇口話自己果D人,好...
5 V. i3 j5 Z/ ~/ g* K
9 Z  ^& s: g* K" k
# P: k" X# D# o2 I3 d; E
你都真係好搞笑,你呢d叫和解? 和解之前要踩下人地,你冇野下話? 如果國家與國家之間用你個邏輯去和解就真係死實,等如阿美國話射支導彈去上海,睇下中國有冇反應,冇反應咪和解羅,有反應就中國冇誠意?/ S; W8 e8 @- _/ o/ d- {

' P" l* M' S/ w+ A如果真係咁既話,我相信你去到邊度都俾人針對!!
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-14 12:04 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-14 10:00 AM:1 ]3 \0 F6 v& Z! x) b/ A; n
[quote]Originally posted by 清揚...
! Z5 q$ u* m+ \0 E! ~& v
) j! s$ p" \& G9 k; n; s  @- R
3 ^- q& g5 }7 r+ V$ r8 W2 O你自己都識講...係你亂咁踩碧咸去試人ge容忍度...2 C8 n  t3 H' b4 L. C- @
咁唔知你咁算唔算得罪人呢..??
# P& H) E7 a- `* R% c2 [! s. C* R+ O; I- G/ U
如果係你得罪人先ge...又有咩資格去話人地得罪你..??
作者: annie628    時間: 2005-7-14 12:44 PM

正所謂世事無絕對, 凡事留一線, 日後好相見.( R# n% ~& x0 }" \, n. `  j% S

' I; S  \3 O, t( h: C我係一個唔記仇同無咩機心既人, 唔開心既野,好快唔記得既啦!
4 b: j1 ~& V/ U$ n4 \
6 v, i, N7 A7 a2 f) Z其實做人既野, 一定要互相遷就, 互相體諒, 唔係你讓人,就係人讓你既啦,; }/ U& V( w: q8 p  I& `, v
無須斤斤計較邊個讓邊個,正所謂退一步海闊天空, 無謂成日記住邊個得罪你,5 K4 i* X9 d6 g( Z% X4 h
搞到自己成日唔開心, 得不償失呀!  % Z" z. ?( w9 Z
5 |# K" j$ i- q, ~: W$ r
所以我會睇果件事係咩事先, "忍讓"個範圍好大既噃,
4 l' h* V4 Z& u4 t1 g8 |0 r( {' V而我絕對唔會因為大家以前既過節,而針對佢或特登為難佢囉
作者: 清揚    時間: 2005-7-14 01:18 PM

Originally posted by MaxFigo at 2005-7-14 12:04:6 {6 q9 X' o4 q0 s' j

. k# @1 S4 c: g2 C2 b! d$ j" O( `7 ^! v  S3 [3 Q0 H( d3 L: ~

; {/ Y3 ?- y/ D+ v2 ^) c0 t+ v你自己都識講...係你亂咁踩碧咸去試人ge容忍度...
$ g' e; K/ F2 G; @" r咁唔知你咁算唔算得罪人呢..??
- U1 Q1 r! A9 W3 @, ^& x# r0 c) ^9 N  Q  N) }+ `- ^  c
如果係你得罪人先ge...又有咩資格去話人地得罪你..??
3 K6 Z* y/ L( [' g: p! y
  如果你地一早收口我一定唔會再出招架喎,同埋我已經收斂左一排la,系條米尼在我收手後仍然出言挑戰,一味叫我忍但一路放縱自己人攻擊我,佛都有火la,唔怪得我......+ e" y' L- x# ~( i0 p
  系我得罪你地先,我有錯,但我收手後仍有人咬住我唔放就一定系你地錯!!!(呢個系我地決裂既重點,一日唔解決都冇計可傾)
# W1 n- A% S# j, p( ?1 R  系我同米尼講過以後不能共存,但唔代表米尼可以以此為借口出言挑戰我,須知道不能共存可以河水不犯井水架
作者: 清揚    時間: 2005-7-14 01:23 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-14 11:19:
8 @7 W4 l  ~# \3 l: j. Q+ e3 v) b' ^4 K  y* }- Y3 f$ C1 b

' W( F8 o# J& f$ o( V. x! w6 y5 s$ W) {: I8 _; D
你都真係好搞笑,你呢d叫和解...
7 h! k7 ?9 h: ]" F1 [9 l
你地明知我果D系不實事實仲同我開波,搞笑D喎,一個殺手冇帶槍殺人同警察借而警察又借比殺手一樣咋
- Y, b9 o6 A. K- b+ ?1 G1 v9 K; o; H" O- w9 S% L& S* c/ \
[ Last edited by 清揚 on 2005-7-14 at 01:24 PM ]
作者: leolyk    時間: 2005-7-14 03:11 PM

我會忍
) P1 V8 |  ]* o* |# }* v0 a因為人人都會有犯錯
2 M7 O3 h: l3 `5 }/ A如果個個都唔忍未世界大亂!?
1 a3 y  v3 [; Q4 B) Y) \同埋我相信自己點對人% G$ H+ L6 Z. J/ i2 q7 y
人地就會點對番你 ~
作者: 安心    時間: 2005-7-14 06:29 PM

我咩都忍嫁~. |' ?- m" e% I% u% J
就算踩到上心口~都當無事囉~
4 \. t9 T8 @* S" n% w我好少發火~因為發左火都無野嫁啦~
1 y  t; |) H' E0 {) z; |- \, b一你係死~一係佢亡+ e5 E1 H; j9 L

+ z0 i  V/ S  e) W! H6 {( V9 D$ T不過係我食緊野俾人搞我就即刻黎火
作者: 月月鳥    時間: 2005-7-14 09:03 PM

再嘈禁言
作者: 清揚    時間: 2005-7-14 09:14 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-7-14 21:03:
1 g' t1 A- _! Y6 I7 ^8 c再嘈禁言
! `- N5 `( F7 h0 G% m, \5 t' t5 F% Z
禁low,呢度D人系咁架la,我見怪不怪,剩系識禁自標不治本,要跟進點解D人會嘈才是皇道,可惜冇人明呢個道理,可惜............
作者: brightlee    時間: 2005-7-16 11:10 AM

If people are really againist u... they will fire u up in here....
7 w" r! P" S' {; vthat's my comments..................
作者: calbeetuta    時間: 2005-7-16 11:19 PM

例如我響school5 _- e  O/ J4 e: |
大把老師得罪過我gar la! r9 r) B+ ?$ }+ B4 C3 f
咁又可以點wor.....3 }" e$ U, w& C. S) ]
唯有忍lor
作者: 警員甲    時間: 2005-7-17 05:55 PM

之前有條友由小學欺負到我而家..(真冤家路窄)
0 y9 K3 c; E1 y後尾今年學期尾..知道佢有d fd要轉校) x. x4 J0 U1 ?) n. z! _+ j$ V
我就趁果陣同佢講..7 T* E, M' v$ ^' h6 w7 ~

5 B; l: D5 u1 ?6 V$ c4 Z$ D0 y+ y之前你點對我..下年...10倍還返俾你。0 Q4 N- Z; H/ U" p
5 Z* x: I1 g+ v& l
我一定食住上..等佢試下我當初俾佢欺負的感受..
. L4 w" f" H7 O如果我能力可以的話..我想玩死佢:cool:
作者: 清揚    時間: 2005-7-20 10:12 PM

Originally posted by brightlee at 2005-7-16 11:10:/ k) p! Z) k5 Z+ `
If people are really againist u... they will fire u up in here....  X+ v4 w* c$ w! y$ ?, E
that's my comments..................
. @# V- C# S* g  Y6 h/ G! S  x
我比較記仇,我不能接受一個賤人對我既侮辱,Sorry,若然我得唔到一個人既道歉,休想我再入sport板
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-7-20 10:15 PM

我諗....睇下程度啦....
作者: tenmadio    時間: 2005-7-21 04:43 PM     標題: 討論你地會不會忍讓一個曾經得罪自己的人

唔忍又點,$ n7 E/ U2 U6 {9 }
忍又點,2 j: ]0 i) y) y+ \3 T
那道你在這裏爭論你個人問題,
- x' H3 y7 b5 K0 c3 G問題就會好一些嗎?
0 Z4 o, L, U( T問題就會變好嗎?& w; Q; u8 N; k* Q$ u
* M6 m0 K% K; ~+ ]4 h
NO& u/ L: k0 D- p0 i) a2 W8 s

! H+ ~7 j9 A* E0 S" _這樣只會製造更多問題給自己, 也製造更多更多問題給大家2 [" e4 c5 T5 n. x. K
我們來26fun吹水版是想開開心心吹水的4 Y$ E/ X! U, Y; T
不是來聽人爭論 who is right or wrong ga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!& l& W7 s% c3 y7 i  [/ h- T
你是男人吧?
8 I' z. ]; `  b) A/ ]5 D你不能忍下嗎?
  V% [) u7 s8 H5 [7 T: q那道人地寸你, 你就耍殺人全家嗎?
3 z9 S( [3 ^2 t7 l+ v% h這樣只會製造更多問題給自己
% l1 W. K6 D9 }9 p: {/ }- `  \: ^你自己想想 la
' I( e; i8 ^& o# [2 d* s5 W/ ~你想開開心心地吹水
5 S- p3 k0 t! w令到大家都唔開心3 B8 C, \; D9 E8 X" Y$ `; h) `
你自己想下 la
: f1 H/ o5 k: Y, s! e+ e' |' @+ O4 h# {# \
[5/16吹水加分題]大家點控制自己情緒?  
, O) ~5 |- Z' [; X3 U- A* O* x$ Q, b6 e3 O0 x
[ Last edited by tenmadio on 2005-7-21 at 03:45 AM ]
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 11:19 AM

Originally posted by tenmadio at 2005-7-21 16:43:# M/ }# u" B. J1 ^7 J' O
唔忍又點,
! v5 G" ~" R+ ^# d+ s' l. u忍又點,- z, \. h* v/ r0 M7 Y4 j
那道你在這裏爭...
6 t5 Q, I& q7 a+ R3 o6 Z
開開心心???,D人人身攻擊仲點開心ar,我跛左隻腳條米尼都笑我幾次,點忍ar,成日話冇笑我,但我聽得出睇得出架,討論不應有針對及人身攻擊架,所以最好是遠離那些賤人,不去sport板
作者: 回帖啦    時間: 2005-7-22 12:15 PM

嘩...好難答=="7 L" a8 X# v$ j) z$ [: f* B
好似冇咩人會得罪我.....我可是幾受歡迎~~
作者: 肉骨茶    時間: 2005-7-22 12:55 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-11 09:21 AM:
* X: L5 w8 x( Z- }我一定唔會退讓既,甚麼退一步海闊天空...
/ [" h2 Y! Z) U9 @0 B" `( N( [: m
) u% O1 ^, F; D要視乎清況而定....得罪都有好多種唔同ge程度嘛...
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-22 12:59 PM

你究竟係嬲人唔俾你批評碧咸定係嬲人笑你?唔好一時一樣
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 02:05 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-22 12:59:& O' G) _7 J% S6 d3 m
你究竟係嬲人唔俾你批評碧咸定係嬲人笑你?唔好一時一樣
: S" k$ c4 y: F9 ~5 U
我最初只係話唔Like碧咸,之後就比人一路插,跟住就笑我侮辱我,我唔順咪加料low,你地就一味叫我忍,我忍左一排架,但你地有收聲咩,借D易就寸我,根本冇得忍,踼我走唔洗搞咁多野既,開句聲就得la,系sport板根本得唔到應有既尊重,板主板規名存實亡,系我離開既主因
作者: Ice125    時間: 2005-7-22 02:16 PM

It really depends on the situation where you are at. Different situation requires a different set of solution. Lets say if some 得罪 in on this forum, it doesnt hurt to go as far as you want to go. No one is gonna know who you are and retaliate. However, in our modern society, this is not always the case. We judge people and people judge us. In a lot of cases ie in a business setting, 風度 is often required. Backing out of a situation or giving up w/o a fight may lead you to a different ending or even more opportunities. It really depends what you want your outcome to turn out. It seems like 清揚 brother comes from the ganster. You will not give up w/o a fight eh ?
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-22 02:20 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-7-22 02:05 PM:* U' K, K& }$ h- @% _

2 ]. t7 n" w4 |2 t, p我最初只係話唔Like碧咸,之後就比人...
: R) k+ C$ {' E# @8 j4 M

6 |& w$ S+ ~  @0 U) M. w8 A2 @) \
我只可以話呢件事冇人係絕對的對錯,每個人都有做錯的對方,所以冇需咁認真
作者: 瑞比    時間: 2005-7-22 02:28 PM

點勸都沒用,佢淨係想米尼同佢SAY SOR==”
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 02:32 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-22 14:20:& r& V, Y! X1 q+ n, A) V

! l$ g0 U9 r! E3 l3 }' }5 f: D# ^/ E- P
2 _- Q/ B1 c- y' x1 B7 v4 q2 o1 [
我只可以話呢件事冇人係絕對的對錯,每個人都有做錯的對方,所以冇需咁認真
1 ]( M( e2 z' Q4 a) p
冇米尼冇今日,冇sorry冇原諒
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 02:34 PM

Originally posted by Ice125 at 2005-7-22 14:16:" z; v1 e2 B* t( K! a) |# p, v
It really depends on the situation ...
3 u' h) y9 s% o8 U3 Q3 U: l
D人冇風度在先,我何須同佢講風度
作者: Ice125    時間: 2005-7-22 03:02 PM

Well ive no clue what went on in the sports page, however, if you think he doesnt have 風度 at the first place, then balance the consequnce with what you wanna do. If you wanna fight back, do whatever it takes. Go as far as you want, HOWEVER you may lose the points and get your account banned (well you can always open another one). It is only a forum, your identity is hidden, do whatever you're damn well pleased. 0 e+ o% f; Q4 }& i. |( Y; e% V

; j' d  A0 U7 w" h) ^This is the "depends on situation" that im talking about. If this argument happened in real life, id recommend you just to back off, show some 風度 and win the public on your side. Leave him yelling like an idiot cause no one will buy into him.
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 03:43 PM

Originally posted by Ice125 at 2005-7-22 15:02:! ?5 ^  B2 ]- i; y; `* z
Well ive no clue what went on in th...
$ f# c5 `/ u# h& X2 T總之一曰冇sorry,一日冇原諒,唔好再講埋D叫我就咁算數既說話出來,要我就咁算數除非我有佛祖既心腸la,可惜我冇ar
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-22 03:48 PM

不如米尼先講sor,然後清生再講sor,無謂小事化大
作者: Ice125    時間: 2005-7-22 03:49 PM

I didnt tell u to 算數. Maybe you misunderstood me. I told u to go as far as you want. Fight back. Personal attack him, swear at him, do whatever it takes to make you feel right.) y, S! e( N+ |3 D* k  D
Just that you have to be responsible and take the consequences if you plan on doing sthg which is prohibited here.
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 03:51 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-22 15:48:0 G8 h- ~4 ~% N; {3 I2 M) \
不如米尼先講sor,然後清生再講sor,無謂小事化大
+ |, J! X7 B( p! ~1 g4 Q9 D
我有乜唔啱不妨直說
作者: 清揚    時間: 2005-7-22 03:52 PM

Originally posted by Ice125 at 2005-7-22 15:49:
6 p; B2 E! ^' @I didnt tell u to 算數. Maybe you m...
  a* O4 Q  g0 @5 e& g4 U佢打我先遇左我還拖架la

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0