標題: 【飲食天地】海鮮粥 [打印本頁]

作者: tenmadio    時間: 2005-7-12 06:09 AM     標題: 【飲食天地】海鮮粥

白粥給人的印象總是很普通、平凡,但只要加入貴價材料如海鮮,便搖身一變成為“海鮮粥”。其實白粥也可以很高貴的!

材料

1~米2杯
2~蝦4兩(160g)
3~魷魚片4兩(160g)
4~生蠔4兩(160g)
5~魚肉4兩(160g)
6~薑絲適量
7~芹菜碎適量

調味:

1~胡椒粉適量
2~鹽適量
3~酒適量

製法:  

1~洗淨白米倒煲內,加10杯水,先用猛火煮滾後,改用慢火煮約1小時至成粥狀。
2~洗淨各種海鮮,蝦挑去腸;生蠔用鹽抓洗一會,瀝乾水份;於魷魚面上界花。
3~將所有海鮮加入煮好的粥底中,猛火煲3-4分鐘至材料熟透,加入薑絲、酒、鹽等調味,食前可加上胡椒粉及芹菜碎。

難度: 普通

粥是以不同材料配合以成的, 並且各種配合能給不同口味。吃這海鮮粥, 海鮮的味道吸收入粥。喜歡食海鮮的必須嘗試!!!
作者: singgeihot    時間: 2005-7-12 11:34 AM

Originally posted by tenmadio at 2005-7-12 06:09 AM:
白粥給人的印象總是很普通、平凡,但...
十仔煮過未架? 好正喎
作者: tenmadio    時間: 2005-7-12 11:49 AM

Originally posted by singgeihot at 2005-02-01 22:34:

十仔煮過未架? 好正喎
yes   我常常打完bin lo後, 剩番D 海鮮 到時用來烹調粥的
作者: VictorTan    時間: 2005-7-12 04:45 PM

應該好好食!多謝分享!
作者: aswlaw    時間: 2005-7-13 09:26 AM

煲粥好麻煩o架,又要睇火,又要不停攪動。所以我呢類懶人會同真空煲或者電飯煲煲粥。
特別係臨瞓前煲滾放落真空煲,第二朝起身再煮多15分鐘左右就有得食。
作者: tenmadio    時間: 2005-7-13 12:34 PM

Originally posted by aswlaw at 2005-02-01 20:26:
煲粥好麻煩o架,又要睇火,又要不停攪...
ha ha
唔好gum懶 la

gum 有係......  當我番學時, 我也是這樣的
作者: aswlaw    時間: 2005-7-13 12:50 PM

哼!識得話人唔識話自己。你都係同我一樣咁懶啫。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0