標題: sound卡問題(超難) [打印本頁]

作者: 周衡    時間: 2005-7-21 01:44 AM     標題: sound卡問題(超難)

小弟format完部機後發現部機冇聲出,咁我就懷疑係張sound卡(內置卡底板)唔suport啦,咁我又冇左個driver,又唔知咩型號,咁冇辦法之下唯有買過張sound卡裝啦,買左番黎,插左張卡落去之後部機竟然偵測唔到張卡‧咁我而加就想問

1)我部機係咪唔"夾"張卡?(如果唔夾既話咁我點樣可以知邊款夾)
2)我現在用win xp(professional) ,佢唔suport我原本果張sound卡,咁我可唔可以用其他win,其性會比較廣泛,即係有可能會相容我完本果張sound卡?(如果可以,又係win乜野呢)
3)內置既sound卡係咪即係冇得睇番佢咩型號?(如果唔係,咁點睇?)

thx咁多位,請好心幫下我,真係為呢個問題煩左好耐,衷心的唔該

[ Last edited by 周衡 on 2005-7-21 at 01:59 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-7-21 02:09 AM

插左張卡落去之後部機竟然偵測唔到張卡‧
enable the build in sound card in Bios
or disable the build in sound card in Bios if you want use the new card
1)我部機係咪唔"夾"張卡
no
2)我現在用win xp(professional) ,佢唔suport我原本果張sound卡,
xp should be best support
3)內置既sound卡係咪即係冇得睇番佢咩型號?(如果唔係,咁點睇?)
check manual ,  should name.
作者: MarkLam    時間: 2005-7-21 02:35 AM

試試這個軟件 http://www.ttdown.com/SoftView/SoftView_20452.html

可以顯示你的硬件規格和廠商資料
作者: gergermen    時間: 2005-7-21 10:03 AM

你攞返張底板說明書睇,咪知囉。或者去底板生產商嘅主頁查下。
買過張sound卡裝啦,買左番黎,插左張卡落去之後部機竟然偵測唔到張卡
換條槽試下。
作者: 周衡    時間: 2005-7-21 01:53 PM

真係多謝咁多位
thx

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0