標題: [7/23/05] 有冇增肥的好方法? [打印本頁]

作者: a362951847    時間: 2005-7-23 01:37 AM     標題: [7/23/05] 有冇增肥的好方法?

小弟乃瘦柴一碌& W/ n" I' u$ }* [' c& e, I
係真正o既油浸都唔肥4 l) `/ L# O8 N: V+ e
有冇d咩好方法可以増磅呢
/ C# W! k+ b, p+ Z3 a; ]5 ?8 z7 s9 ]4 K
0 y4 H8 v) X7 J
我175cm高
( f, ^" o1 X" E7 N* ]不過得56.5kg= ="
7 C* x% W0 C" V0 M我好想肥d- C+ P  ]' y* |, G- U. ~
各位仁兄有冇d咩增肥o既好方法
2 F* @4 r: ], N' a: Y3 I4 `7 q5 w- T. w+ A- }8 r' c8 I
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-7-26 at 10:42 AM ]
作者: kk4683    時間: 2005-7-23 01:39 AM

我都想知
7 i( [6 ^/ q! q+ `4 }+ [9 G' t6 g又係食極唔肥果隻
作者: andychan4b    時間: 2005-7-23 01:39 AM

食多d肉and蛋....
作者: 周衡    時間: 2005-7-23 01:47 AM

一餐食少三分一左右,一日食多兩、三餐,包你肥過肥仔水~
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 01:51 AM

食飽就訓,訓飽就食
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:01 AM

我都試過食飽就訓,訓飽就食
  y- A# g9 y  l' s不過濟住好辛苦
2 n" I5 j/ h. p' ~  q而且訓太多訓唔著= ="
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:22 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:01 AM:
/ G3 x9 _- \1 l' P% e. a我都試過食飽就訓,訓飽就食
; E' b- k2 X  P1 P0 ~) V# [7 d不過濟住好辛苦; p4 v" C. b' w# ~8 w
而且訓太多訓唔著= ="
! }% C! U# T$ O0 ~你係咪好like打波??1 K5 a* w( ^0 w4 a
通常食完飯好晏訓個啵==?
3 ~* X3 v* [% r) N$ F訓唔著一係食完飯唔好郁咁多,,煲陣com
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:26 AM

我打波....一時時啦
  k; _+ b8 i. @$ q+ {  B* A不過我玩長跑ga
5 M1 ?% @% p( P; G可能係咁至肥唔到& O: P2 }7 {* ~# C6 V2 N
不過而家少左做運動都係咁瘦~"~
) V6 n2 n' O1 p- ]% t& d激死
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:31 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:26 AM:
" ?  w' l' F% |, l5 i# H7 g5 j+ y3 g我打波....一時時啦
3 {1 u. R7 G! b- g4 ?% F不過我玩長跑ga9 L. x1 ?* s( @$ Z9 b, T- Q( T9 w. v
可能係咁至肥唔到
! a7 F+ Q) q3 m8 K5 n. b不過而家少左做運動都係咁瘦~"~
4 ]9 @" O2 e4 |% ^; k激死
& T/ K0 {' M7 b: V. z我仲慘,醫生話我吸收唔到
1 U" K; s" Y* R$ C7 O, U我阿婆仲叫我食雞屎就得on99"
% J8 y$ x0 _- ]我諗我幫你唔到,能醫不自醫==”
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:36 AM

不如試下食花塔餅.....
+ P" {1 p3 b  U. ~' i$ [' \, X之後再食飽就訓,訓飽就食
  c, b5 Y" [2 R4 i; n/ d' @唔知會唔會好d??
' ^0 \5 p- N; M( E不過我冇試呢個方法
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:38 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:36 AM:' C! n& e$ `, U
不如試下食花塔餅.....5 W! g$ ~/ K% x' Z: r
之後再食飽就訓,訓飽就食) x3 D7 X" c5 B  X# b
唔知會唔會好d??
3 M) `7 ?2 `  x" B4 ~1 Z" p9 g. {不過我冇試呢個方法
5 r* t, C. K+ Q* l" [咩泥?
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:41 AM

花塔餅
* l3 q- J: @) x1 H# c0 t幼稚園成日食
2 S& g0 e9 w2 S可以杜迴虫= ="
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:46 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:41 AM:4 \: a) |" ?7 g9 \
花塔餅
% J5 j7 l6 Y2 M1 S幼稚園成日食6 \$ U) e' z$ a: t
可以杜迴虫= ="
4 l  m" \0 X6 q& @6 ^4 a# y
針對d靚仔炸啵
7 l% [0 u) ~/ x: B4 v# R16歲食有無事==”
2 H1 T8 [: T& F! K5 o
& g6 T9 H' c/ n5 T0 Vhttp://ifiles.tvb.com/ifiles/20001106/f_more/images/20000926_1472_04.jpg
7 O7 D! k  z0 X
7 _' R6 T# H% z' V3 z[ Last edited by 瑞比 on 2005-7-23 at 02:48 AM ]
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:48 AM

我而家170我50kg==”9 E# G. i* P% R8 E9 I
正正常?
作者: JCer    時間: 2005-7-23 03:06 AM

I want to know too....~_~
作者: johnwu    時間: 2005-7-23 04:19 AM

eat McDonal everyday for 1 months
作者: slwong3    時間: 2005-7-23 04:47 AM

eat some snacks: u* U& _1 Y: ^9 f, d  d+ Z% x
and drink pops
- Q3 _! G3 H  [8 M) |
# Q5 B( m9 e" N  u, D- p( ^: r4 Z+ {% C7 W- Y  q  n3 I8 S9 L
my situation is like you too
# b9 o5 R! E* {6 kI am around 175 cm and my weight is 125 pounds. e0 J7 G. m+ K! b$ B- u( H% E
I'm quite thin too....
' r% w0 V, K8 ~$ Kbut if you look at all the fat people around you, they usually eat these things a lot' v8 m5 V! ]! r8 q0 Z

V) v' d; M; I, M* Asnacks(like chips and fries)6 [$ h( `+ C* \" W2 ~2 W
drink pop (coke usually)) J4 ?' o  D# G3 M9 C. |$ M3 V
donuts and coffee(people eat a lot of these in Toronto)
作者: gundamman678    時間: 2005-7-23 09:20 AM

我個friend就食緊個d大隻佬食既,一大樽個d(我都唔知個d叫做乜),再配合埋keep住做運動,佢真係大隻左,仲要係肥得黎有結實個種,唔係脂肪肥。! q  \- E4 M$ q# F
, H1 f3 ~+ h6 W) _& y& h- Y5 d
我都想試下,但可惜我無時間keep住做健身,所以唔敢食住。
作者: makin    時間: 2005-7-23 01:21 PM

我都係173左右高..
) Z- p) f. S" _9 f  w2 o得105磅=0=
9 O' y3 r4 @: g8 w我日日都打波..
0 E9 B+ ?1 O: @2 _$ o我食完飯即刻打機..打完機就訓覺
" T/ {! D3 `# Y' a都係唔識肥..0 ^3 `; O& }# u% C1 U
我個人咁輕打波好慘-.-嗚嗚嗚..我係青衣打波架..=0=
作者: a362951847    時間: 2005-7-24 12:18 AM

有冇人知道大隻佬奶粉係咪真係有用' D2 r/ {- t9 M- ~2 v# E5 S9 ]
用埋邊度買好??
作者: easonwing    時間: 2005-7-24 12:49 AM

大隻佬奶粉一定有用,又要成5百幾蚊...仲要最好要做埋gym...
! t, P/ h) W  j- s# f. M6 j如果食晒,可以肥十磅到...
: ?! t8 R2 i7 c; |我見議你就試下早晚飲牛奶,要全脂個d!!好有用
; a/ H. U! `" U3 z! A我之前朋友叫我飲,我飲左兩個幾月,都肥左成10磅
作者: JCer    時間: 2005-7-24 10:40 AM

Originally posted by easonwing at 2005-7-24 12:49 AM:) B  l  e: ^: J; m' l, v
大隻佬奶粉一定有用,又要成5百幾蚊......
/ j$ ^- x% V6 w+ d~_~ 已經成日飲... 一日一杯係咪唔夠??
4 J" `0 I- e1 Y5 K: _$ Q/ ]大隻佬奶粉...對呢D野有D 反感
作者: gundamman678    時間: 2005-7-24 10:51 AM

有d大隻佬食個d係藥丸咁既款,不過聽朋友講,個d都係protein之類既野,唔係藥物,所以唔駛咁驚。食左係增加肌肉量,唔係脂肪,所以係會變得有肉地d~~
作者: ciger    時間: 2005-7-24 07:47 PM

食多D蛋白質嘅野,因為肌肉係蛋白質組成
作者: 奇    時間: 2005-7-24 08:52 PM

我都係....173cm,50kg7 z+ |4 O6 ]: V' M/ n
食飽就"all"
作者: 細水水    時間: 2005-7-24 10:48 PM

多食少餐
0 w  f& s) R) ^/ L餓d先食
- D+ k, @# o6 t. D6 E% Y食急少少
, R7 L- Z. w1 }, \) j
: i* n& V. f% P& I應該會肥..$ j/ Z, z! I  f9 z" ?
7 ]2 I* {. J. t
唉...又係d點食都唔肥..
5 D2 J4 [& z1 f) a3 c+ ~: ?$ x我唔食都肥..
作者: seegal    時間: 2005-7-24 11:45 PM

Originally posted by makin at 2005-7-23 01:21 PM:
. Y0 N! q5 ~; e我都係173左右高..
- {9 N5 u* L7 J' ?得105磅=0=) K- X- `( o# f. `: J1 G8 c
我日日都打波..
2 y# r5 [/ U* u# T! U我食完飯即刻打機..打完機就訓覺
: x1 i) Z* n; r/ k, M& b# H都係唔識肥../ J- X) M# ]) o, O. s& Y
我個人咁輕打波好慘-.-嗚嗚嗚..我係青衣打波架..=0=
7 ^4 W5 T+ H+ f1 m$ P3 x
, J" G. i, d; m& ?  f! K; o& L
wah!!!7 @4 N4 |/ u# ?/ {- U- y$ [" b! j
真的這麼嚴重?
作者: seegal    時間: 2005-7-24 11:45 PM

Originally posted by makin at 2005-7-23 01:21 PM:
7 Q( F* {* x" ~$ D- C我都係173左右高..  \4 _) I4 G9 l- V* W. ~
得105磅=0=! q: L( L) E3 v/ [* K2 i; u
我日日都打波..* B4 x2 N* H+ M+ V2 {' `; G0 T' q
我食完飯即刻打機..打完機就訓覺
2 ~/ ~1 O  b+ s( T& [5 {" |0 B都係唔識肥..
5 R7 {, Y# S: Y. ?我個人咁輕打波好慘-.-嗚嗚嗚..我係青衣打波架..=0=
0 u- R1 A3 X$ d: s9 Z
0 T! ?$ M* d+ z' i5 T5 v0 i4 fwah!!!1 H9 _* K$ e8 n4 g
真的這麼嚴重?
作者: yanmatthew2006    時間: 2005-7-25 11:42 AM

食多D肉
作者: astepor    時間: 2005-7-25 03:07 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-24 10:51 AM:2 U3 H5 n0 f0 h' z" g* z' N2 K
有d大隻佬食個d係藥丸咁既款,不過聽...
: v6 C+ F1 R8 ], n4 R7 L8 M7 s但係聽講一5食d肉就the過白韻琴$ S' @% Q+ X5 i* h8 o4 p
好似下面張post咁$ e( e3 M8 s8 u0 O
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=68949&fpage=1
作者: ooooooooooo    時間: 2005-7-25 07:14 PM

食飽就訓,訓飽就食
/ Y8 ?  V5 R0 D# c: H" p6 M( H你想5肥難啦,不過d肥集中係個車胎姐
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-26 11:29 AM

其實要肥唔難, 但喺要肥得嚟健康就好難. 因為一般食多d嘢, 能量消耗唔完, 只會變成脂肪積聚. 聽講因為同樣重量嘅脂肪比同樣重量嘅肌肉儲存更多熱量.
2 v2 H2 X) X- Y0 p以前中三前好瘦, 但中三後開始肥. 一方面喺做少咗運動, 另一方面方面, 因為當時返下午校. 晚上夜"訓", 食完宵夜就"訓",肥得好快, 但好唔健康 (主要在肚 =.=").' o5 A! j* [# H
(一排不停做運動先停咗冇肥, 但當然一定唔可以食宵夜).
: Q3 t5 D- w) G4 z5 d4 U8 |1 V曾經問個一個做開運動的朋友, 點增肥同減肥.  佢話靠食而肥好難後來轉做肌肉, 而且好難瘦返都好難keep (因為肌肉之間已經留有空間比脂肪積聚).  ' B% j" O8 X' ]9 R# q( b
另外, 一般運動員要長大件些, 是需要搵營養師, 按不同體質安排食藥 (應該唔喺食蛋白質, 而喺食 安基酸 藥), 自己唔可以亂食 (衰起上嚟話會敏感), 而且唔同人因為先天不同而食出嚟效果唔一樣, 有d食極都唔會大隻.  0 Q" d7 E# A/ B/ @% a; w
我都有少少信, 因為我識朋友超過十年, 佢中間一直有食 安基酸, 但我都唔覺佢肥過.. a3 ^3 r% ?! f/ a" N! [: g
* ^% M4 h3 B' Y  H. e; e% _
如果真喺想大隻, 可能真喺要搵 營養師 安全些又健康些.
8 x# O7 o  V) l" e8 Y, u) ]  b不過如果喺我, 身體健健康康, 我就唔理肥定瘦, 最緊要自然.
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-26 06:04 PM

要增肥好簡單,只要唔好做運動(eg.打波),加上每晚臨訓前都食消夜(eg.奶油包)咁就包你肥得快.不過增肥切忌增得太快,因為肥得太快會扯爆d皮下脂肪,搞到個身一條條紅色痕.十分難看.d紅色痕要你瘦番先至會退,而且就算退左都仲會有白色痕係度,真係無la la多撻la,欲速則不達,小心小心.
* N8 |1 Y% {( v. g不過如果你係想肥得來又好似d筋肉人咁ge,最正路就係做掌上壓,舉啞鈴,不過呢個方法可能會慢d,如果你想快d成為筋肉人話你可以先食肥自己,然後再做運動,將d肥肉練結實,變成肌肉.呢個方法係我以前睇"新聞透視"聽d女筋肉人講ge,你睇下邊個方法你# A' h2 i% Y/ P( x
不過其實瘦都唔緊要,好睇就得la,好多人想瘦都瘦唔到ga
作者: kaigi    時間: 2005-7-27 04:43 AM

少吃飯 多食餸
6 a4 M% ~1 @( [- X; T3 a( ^平時唔好做運動,見街邊有小食即買來食7 b! G2 i' v6 w5 L# o8 O
床尾要有 snack,睇電視,睇書,打機都吃小食
% s! A& k  c% l" G多食 buffet* F9 d' L* x2 P) r# e
過兩個月應該見效
作者: red16    時間: 2005-7-27 07:57 AM

建议是:
  \4 W% s7 P% S  K2 \4 u% R多吃饭,运动肯定要减少,这样两个月下来,效果都不错" K* }) n' P" Q6 `# j
或者,可以考虑多吃KFC或者麦当当叔叔那样的USA快餐,效果非常明显& z& ~# e7 Z# u" ^
前提是,先确认自己不是那种怎么吃也不肥的人) o5 _8 m: {# x2 S# e( `& z
如果肥了,我看马上要找张玉珊的纤体公司了
作者: RahXephon    時間: 2005-7-27 09:49 PM

早餐-沙爹牛肉餐腸面+凍奶茶3 R) _* q% t# a  l# v3 |' I* j
午餐-油雞鵝飯+汽水
5 @: ^+ Z% ^; m$ X晚餐m記一個餐加大再加多個蘋果批
$ X! Z5 S2 N: J; o保證你一個月之後肥十磅; y) i5 c: X; T" Q6 c3 _' \
* I) q' V% l% o+ B2 V
但記得要做適量的運動,如果唔係會肥晒落個肚腩度
作者: 大優勢    時間: 2005-7-28 01:00 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-7-23 02:48 AM:
5 v0 {4 x9 _( u我而家170我50kg==”
4 `5 W* @" M/ A0 w, [5 |正正常?
% F; f. H7 ]' X- _) _3 b$ R

/ s1 b. S$ [* ~' F/ `. q7 m0 O正常  me 160  50 kg
作者: michael86    時間: 2005-7-30 01:02 AM

不如我將我d肥肉買俾你丫!
作者: Platina    時間: 2005-7-30 11:55 AM

Originally posted by 大優勢 at 2005-7-28 01:00 PM:
2 f1 Y6 N. f: r! X' `
/ R/ A# p( \+ g& y2 `
3 H/ u( C1 Q. ^' h# \正常  me 160  50 kg
7 W7 {5 v% w- O8 F% \) \! M3 o$ {' P

5 p; m' H" D! n7 e; W, Y1 D  ]7 o3 x160cm 同 170cm 差幾遠下, 如果160cm 50kg 都仲可以算正常
1 v. \' r0 W) K2 ~& ^7 _: b  i5 L, Z) u& Z+ W2 i, @
我169cm 都係得50kg, 我自己都覺得自己瘦得有點兒難睇, 曾經俾過個女仔笑我有"女仔羨慕既身型" 你可以想像到我幾skinny.
* E3 k, L8 V& i我諗大部份"食極唔肥" 既都係父母遺傳多, 因為我阿爸都係瘦, 唔係話食咩kfc, mcdonald 就一定肥, 我住美國食左咁耐fastfood都係咁
作者: sohozhk    時間: 2005-7-31 06:10 PM     標題: 有效方法一個

現時我身高 175-178cm (5"10'掛)
/ I7 Z7 m+ H9 D3 d0 b         體重 86-88kg (以前得120磅)
6 a/ {2 s8 s" @# F2 T% K+ _4 q" g         腰圍 36'掛 (以前得24')
! I8 N  w- O1 \3 i我依家已經瘦左,好多見到我ga人,都話我瘦左。我都同意真係 fit 左喎 :cool:3 H8 o; ], j& R- Z' F/ W) _

: R' o$ n1 T* E8 J跟我周圍去搵食,不過你結帳。以美味飲食刺激起你的味蕾,胃口大左,到時你想瘦都好難。你睇電視的美食遊蹤的嘉賓,甚麼食神、主廚,個個都有個大肚腩就知,尤其是法國廚師(其實沒有幾多個靚仔)。
7 ~- v& p. |0 Q3 c; c' y
/ d' Q* b" ^: u4 E( p8 }你的問題,是未遇過真正的美食。食過好嘢,會令你不斷追求更多、更好的的美食,人會無法抗拒。不過,嚐過好嘢之後,唔好ga嘢,你以後都唔會點想再入口。
% ?* R' X, v2 Y6 x9 t/ X! h
4 i, r; B4 R. B; h7 t+ T2 P舉一實例,你可以試一次,當你試過高品質的茶葉,你就會分別到茶的高低之分。講的毋用,要試過你就知。你平時去茶樓飲的茶,想你不會有甚麼特別要求,但如果你有機會去福建安溪,你可以去茶葉市場走一趟,由最低價的茶試上去,你會知道$5一斤的茶葉,同$5一兩的茶葉,可能沒有分別;但當你試到$200一斤的茶葉,你就知道分別了!到你試到$200一兩、$2000一兩的時候,你以後對飲茶就不得了。所以,飲咖啡隨便飲都毋所謂,但『飲茶』不可以亂飲,隨時會叫你破產,對低價位的茶根本不會入口。
! b/ f) o9 B/ E! M5 b6 B
5 h0 `5 h& V% w; T! Q, S再舉一例,潮流係好多人去飲咖啡,聽人講飲 Blue mountain (藍山咖啡),是品質最高,入口純和......之類。但其實藍山咖啡的酸味是較強,我一咁講,就預左好多人會反對!跟住你一言我一語咁反駁,人人都以網上資料、聽聞資料同你咬,真是毋癮。因為人人都不是以口感作準,而且在外面飲的話,咖啡粉的份量會較正常的少,豆的質量也不能保證(無論氣味和濃度都較淡和較稀),而且飲時又會加糖加奶,根本嚐不到藍山咖啡的原味。大家都只是根據餐牌的介紹,報張雜誌的宣傳廣告去接受,沒有真正依據自己的口感,去品嚐一杯原味的藍山咖啡。如果你去找些關於咖啡專門的資料(不是專門咖啡店的),你會發現在各種味道的成份下,藍山咖啡的酸味是較強,這是公論。7 Z) I8 I& }( ?) B

0 s. B# v% b& V" F7 Z( I! s/ P講咁多,是想你將食物入口時,留心下,是甚麼味?有幾種味?是硬是軟?......言歸正傳,搵食大可不必跟我去,但以後你留心多點入口的食物就可以了,做到這點,你會肥起來的,信我。 :cool:

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0