標題: [NEWS][轉貼] 董方卓:只贏兩個太少 曼聯隊友給我強大支持 [打印本頁]

作者: kenneth929    時間: 2005-7-24 10:56 PM     標題: [NEWS][轉貼] 董方卓:只贏兩個太少 曼聯隊友給我強大支持

這是讓應該董方卓感到非常興奮的半場比賽,但是董方卓自己在賽後並沒有過於得意,儘管目前在香港,電視新聞每隔一個小時就播出一次董方卓今天為曼聯進球的鏡頭,幾乎每個球迷都知道了董方卓代表曼聯比賽的事情,但是董方卓仍然感到非常平靜。
「近一段時間的曼聯夏季集訓營訓練的強度非常大,我的體能有一些壓力,」董方卓說,「所以在這種天氣下比賽還是有點不適應。」實際上,今天的空氣濕度超過了85%,非常不利於比賽的發揮。

「今天我們機會其實挺多的,打成2-0有點可惜,光范尼上半時至少就可以進三個球,上半時不是曼聯的真實水平,下半時我們打得不那麼放鬆了,認真了一些,另外香港隊在體能上也接近極限了。」談到這場比賽,董方卓這樣說道。

對於自己的那個進球,董方卓甚至都不願意多說什麼,「隊友給我提供的支持太強大了,傳給我的球都很舒服,而且今天的陣型(4-3-3)也沒有什麼不適應,雖然近來我們練的戰術並不多。打右邊鋒,無論是下底還是中路滲透,我都還比較適應。」

弗格森在發佈會上曾說「董方卓右腳非常出色,左腳需要提高」,董方卓笑著說:「對,我也意識到這個問題了,這是我在接下來的訓練中需要提高的。」(李剛)
作者: bigfish    時間: 2005-7-24 11:12 PM

佢身高同速度比想像中好
佢講得o岩, 上半場雲佬踢得好的話就唔只2:0了
作者: night    時間: 2005-7-24 11:13 PM

加油吧
作者: Ca2+    時間: 2005-7-24 11:16 PM

佢輸身型囉
作者: seegal    時間: 2005-7-24 11:36 PM

Originally posted by Ca2+ at 2005-7-24 11:16 PM:
佢輸身型囉
真的?
普遍認為他身體強壯
作者: au212001    時間: 2005-7-25 12:25 AM

佢好高大嫁...拍得住雲佬...我去睇波都跌眼鏡
作者: 王晶    時間: 2005-7-25 12:26 AM

Originally posted by seegal at 2005-7-24 11:36 PM:

真的?
普遍認為他身體強壯
亞洲人體格來講,佢算大舊。
作者: shaqkobe    時間: 2005-7-25 12:33 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-7-25 00:26:

係呀!佢身形真係唔弱。速度都見到佢有!不過埋門同傳送就弱D。
作者: bigfish    時間: 2005-7-25 12:47 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-7-25 12:26 AM:

足球員黎講都算係la, 大隻過史密夫o個d, 對腳都幾長, 踢法唔多似一個廿歲o既o靚仔
呢d player 應該o岩雲加去培養
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 12:53 AM

Originally posted by bigfish at 2005-7-25 12:47 AM:

足球員黎講都算係la, 大隻過史密夫o個d, 對腳都幾長, 踢法唔多似一個廿歲o既o靚仔
呢d player 應該o岩雲加去培養
雲加老喇,比董生推兩推都散
作者: 王晶    時間: 2005-7-25 01:10 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-25 12:53 AM:

雲加老喇,比董生推兩推都散
推教練果下係有d唔岩,但係我覺得打前鋒,有呢種性格反而係好事,傲慢好聽d講句就係"自信",你睇朗尼、馬勒當拿、羅馬尼奧,全部都勁寸脾氣又衰,但係正正因為呢種性格,每次接到傳波,唔洗諗就沖入禁區射門,因為佢地自己覺得佢係隊波既得分主力,所以"傲慢"對前鋒來講係一種要求。

[ Last edited by 王晶 on 2005-7-25 at 01:11 AM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 01:12 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-7-25 01:10 AM:

推教練果下係有d唔岩,但係我覺得...
但係咁樣有時會整死自己都唔知~,不過呢類性格既通常都係好波之人
作者: 王晶    時間: 2005-7-25 01:21 AM

有時都要睇下個領隊/教練咩料,如果係一個成功既領隊,d 球員又點會唔服你?

不過對住費蛇就有d隱憂,一腳申隻鞋落碧咸個頭度都夠膽死.....
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 01:26 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-7-25 01:21 AM:
有時都要睇下個領隊/教練咩料,如果係一個成功既領隊,d 球員又點會唔服你?

不過對住費蛇就有d隱憂,一腳申隻鞋落碧咸個頭度都夠膽死.....
咁又係呀~
比我係碧咸就同佢隻揪~
作者: night    時間: 2005-7-25 01:35 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-25 01:26 AM:

咁又係呀~
比我係碧咸就同佢隻揪~
可惜你就唔係碧咸喇=.=
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 02:03 AM

Originally posted by night at 2005-7-25 01:35 AM:

可惜你就唔係碧咸喇=.=
如果我係我一早揪左佢啦,其實碧咸可以告費sir傷人
作者: night    時間: 2005-7-25 02:25 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-25 02:03 AM:

如果我係我一早揪左佢啦,其實碧咸可以告費sir傷人
果陣仲係曼聯,會唔會告自己領隊啊
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 02:32 AM

Originally posted by night at 2005-7-25 02:25 AM:

果陣仲係曼聯,會唔會告自己領隊啊
其實發生左之後碧咸我諗佢都諗住走嫁啦,佢唔告佢可能係念在舊情同埋費sir係老人家,佢同費sir由細識到大,佢細細個就係費sir身邊睇波,感情好好,你話佢會唔會告佢呢@@"
作者: lettwan    時間: 2005-7-25 02:32 PM

你著43號波衫炸

咪睇到自己咁大,咁鬼牙擦
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-7-25 06:19 PM

著四十三號波衫,雖表示佢未係主力,但佢的起速度、身型同確把握力都唔錯
世青盃放佢多d出黎打,其實有d可惜
不過佢起安特惠普既表現好似又無起曼聯咁出色
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 06:20 PM

Originally posted by 迷途小羔羊 at 2005-7-25 06:19 PM:
著四十三號波衫,雖表示佢未係主力,...
佢係比利時都好似係做後備,係唔係???@@"
作者: 王晶    時間: 2005-7-25 07:22 PM

佢係比利時因為傷,唔係成日打主力,不過咁都好似係成隊波入波最多既球員
作者: abc123aa    時間: 2005-7-25 08:02 PM

Originally posted by 王晶 at 2005-7-25 07:22 PM:
佢係比利時因為傷,唔係成日打主力,不過咁都好似係成隊波入波最多既球員
成日傷都係入波最多= ="?
作者: abcde1918    時間: 2005-7-26 05:59 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-25 08:02 PM:

成日傷都係入波最多= ="?
咁咪勁呀
作者: 王晶    時間: 2005-7-26 06:52 PM

比利時乙組....差一皮,做球隊神射手係好正常。
作者: abc123aa    時間: 2005-7-26 06:56 PM

Originally posted by 王晶 at 2005-7-26 06:52 PM:
比利時乙組....差一皮,做球隊神射手係好正常。
唔怪得啦@@"~
作者: 王晶    時間: 2005-7-26 07:08 PM

依家係安特惠普都仲有4個曼聯球員係度,全部都係攞唔到work permit既非歐盟球員

最令人擔心係曼聯呢幾年借去安特惠普既球員超過廿個,番去曼聯仲打到正選既得奧沙,同查域克(呢個已經走埋),仲有d邊緣球員,好似岩岩來香港既Phil Bardsley(唔記得左係唔係譯做巴士利,咸豬手陳煒果個),仲有禾獲克,Alan Tate 等等.....其餘都唔知之後去左邊,所以Dong呢幾場友誼波唔打好d比老費睇,之後條路激難行~

[ Last edited by 王晶 on 2005-7-26 at 07:17 PM ]
作者: leoglas    時間: 2005-7-26 11:04 PM

唔係好明
係d玩票性質既友誼賽,打幾十分鐘,d媒體就猛話董方卓掂呀!好呀!
實情係咪咁呢?下季佢繼續要係比利時乙組打滾。
即使安德衛普有幸升上甲組,唔代表佢番得到曼聯!(因為冇工作證,連南韓國家隊主力朴智星都要上訴先有,何況董方卓仲係中國隊既必然正選)
贊成上面所講,董方卓好大機會成為另一個近年曼聯青年軍o既翻版。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0