標題: [手電討論] 各位對手機既要求 [Asu+] [打印本頁]

作者: hoho886    時間: 2005-8-4 06:25 PM     標題: [手電討論] 各位對手機既要求 [Asu+]

各位對手機既要求係咩

你係會以咩要求黎買部手機
你係睇過牌子 款式 功能 價錢 黎買

[ Last edited by Asurada129 on 2005-8-4 at 11:36 PM ]
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-4 07:14 PM

我係Sony Ericsson 的愛好者,唔知點解買親手機都係Sony Ericsson…可能比較鍾意佢既款式,尤其鍾意佢既joystick設計,功能上又容易使用等等。

其實買手機冇咩要求,價錢方面會揀3千以下,求其打得出打得入,收到短訊就ok,電話當然係用黎打架,有好多功能都係晒料!最緊要係款式要型,有線條美,合眼緣等等。顏色方面我多數會揀銀色,夠晒cool!

[ Last edited by 笨小孩 on 2005-8-4 at 07:17 PM ]
作者: stone86    時間: 2005-8-4 07:41 PM

我係Sony Ericsson 的愛好者,但佢個軟件有時會好慢.
如果改良就好了.
作者: aiqidejiao    時間: 2005-8-4 08:55 PM

Originally posted by stone86 at 2005-8-4 07:41 PM:
我係Sony Ericsson 的愛好者,但佢個軟件有時會好慢.
如果改良就好了.
軟件慢唔一定係關佢本身個軟件事
可能係果一批既貨本身造得唔好
作者: DrChik    時間: 2005-8-4 09:02 PM

我真係冇乜要求
打得入打得出就得
而家部700i須然功能多多
但都只係打出打入
作者: red16    時間: 2005-8-6 12:53 PM

Originally posted by stone86 at 2005-8-4 07:41 PM:
如果改良就好了.
我也喜欢SE的,不过MOTO V3都好OK...
我的要求不高,只需要可打出打入,毕竟是拿来用的,可以发短讯就OK
其他方面,mp3,相机对我来说都不重要,红外、蓝牙更是根本用不到
不过我就希望带有PPC系统,可以顺便开始学习一下了
支持SD和CF存储卡就OK
电源希望有AC适配器,电池太不够消耗了....
价格当然越少越好,当然是在必须有售后服务的情况下,但是现在根本无厂商的产品符合我的要求,如果单独买个PPC,这价格太...
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-6 01:24 PM

Originally posted by hoho886 at 2005-8-4 06:25 PM:
各位對手機既要求係咩

你係會以咩要求黎買部手機
你係睇過牌子 款式 功能 價錢 黎買
最初mono display年代, 就會追 牌子. 當時 nokia 真喺好掂. (siemens薯, ERI土, Moto舊)
但追咗幾個 model 後 (直到color display), 發覺品質同設計都開始走下坡, 一代差過一代 (最重要是易壞, 唔耐跌). 於是就開始試其他牌子. 最初特別注重功能 (例如dc resolution, mp3 player...) 價錢反而少考慮.  
後來買了當時算幾好的 sharp GX32 (頭幾部有 100萬像素 dc).
但用落發覺, 好多功能平時冇用. 貴得嚟用唔到所有功能就變成浪費.

如果再買機, 最後結論要求 (重要性按次序):
1. display 夠大 (現在最欣賞 sharp 的一個 feature)
2. 用電量要少, 即長些備用和使用時間 (sharp 好差, 覺得 simens幾好)
3. 耐久耐跌 (暫時 SE 最好)
4. optional support mp3 ring tone
5. 平 (2000 左右 就ok, 因為大部份時間打出打入)
6. design (老土唔緊要, 除了最初幾次, 好少攞出嚟比人睇)

(4-5-6 其實差不多重要情程度)

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-8-6 at 01:25 PM ]
作者: twh1110    時間: 2005-8-6 01:36 PM

如果改良就好了.
聽聞Sony Ericsson 好易hang機.............=.="
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-6 01:44 PM

Originally posted by twh1110 at 2005-8-6 01:36 PM:

聽聞Sony Ericsson 好易hang機.............=.="
我用過T610, 當時試過用到 hang 機. 可以攞返 service centre 要他們 update software就冇事.
我相信 hang 機是早期 software 開發唔成熟所引起. 應該會愈來愈少問題. hardware我會比較放心 (或多或少我知他們點做 new product development).
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-6 06:04 PM

Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-6 01:24 PM:

最初mono display年代, 就會追 牌...

3. 耐久耐跌 (暫時 SE 最好)
我想問"耐久耐跌"買機時點樣去測試到?

tt:

sony 機早期係因為software有問題,更新後就冇問題,後期產品都改善了此項缺點,而且sony售後服務一流,有問題可以拎番去維修部(旺角),我試過部機跌落地,成個screen完全睇唔到野,拎去修一修,好似換個screen就ok,no need money。
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-6 09:31 PM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-6 06:04 PM:

我想問"耐久耐跌"買機時點樣去測試到?
老實講小弟純粹憑經驗.

由開始到現在, 我用過下列的機

Nokia 6150
Nokia 6210
Nokia 6610
Ericsson T28       (有bluetooth前一代)
Siemens 3618
Sony Ericsson T610
Sony Ericsson T230   
Motorola V180
Sharp GX32
Samsung X475

我相信自己算大部份牌子都用過加上聽其他朋友講而定下結論.
以上最耐跌應該是 siemens 3618, 因為這手機當時是專門有防振防水設計. 但小弟做事粗心除了 T230/V180/x475 因為少用而未跌過, 其他都跌過 n 次.
而 3618 更跌至 (普通手上跌下地) 外殼有裂痕. nokia 6610 3呎跌下地毯跌到冇聲.
只有 SE T610 跌到殼變形都冇事. (我曾聽他們內部講, 耐跌是他們其中一樣很關心的事, 尤其是對 color 多功能機.)
作者: red16    時間: 2005-8-7 07:31 AM

Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-6 01:24 PM:
最初mono display年代, 就會追 牌...
省电方面,ERI最强啊,HK好好,我都忘了sharp也是有手机的,呵呵,我这边想买到不太可能啊,估计下次,26w的LCD TFT都普及了....
NOKIA的电池,一跌下去就有可能爆炸,在越南死过人的
作者: sohozhk    時間: 2005-8-7 11:52 AM

至IN, 至潮, 至Q, 至型, 至特別, 至貴, 至少人有, 至colorful, 至搶眼.......因為是飾物的一種, 要攞威, Show比人睇.......
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-7 04:26 PM

省电方面,ERI最强啊,HK好好,我都...

我是用 Ericsson T28 的. 當時廣告說是 Ericsson 最新超輕超簿型塑膠電. 但是我發現, 同是mono display機, nokia和 simens都比它強 (即備用和使用時間都長些). 另外, 我們都知道手機電池會老化; 即當電池使用愈久, 會發現同一電池很快要重新充電, 而且充電和充電中間時間會愈來愈短. 沒有科學性證據, 但個人覺得當Eri新電老化得比較快.

另外, 我有些小發現:
1. 在mono display機時, 如果一部nokia和一部siemens同時在追台, 在冇台情況下, siemens會很快冇電 (大約2-3hrs, nokia會相對長些時間才冇電).
2. Ericsson 7xx 系手機 (很老的) 的備用和使用時間相對T28 長些.
3. 沒有 把 T610 和 T28 比較時間, 因為color機和mono機耗電情況不一樣, T610備用和使用時間只算中間 (moto v180 長很多, 和 samsung x475差不多)
4. 愈多功能愈耗電, 在color多功能機特別明顯. 尤其是有dc的機 (如果有閃光燈就更食電, sharp GX32 是好例子)

NOKIA的电池,一跌下去就有可能爆炸,在越南死过人的
- 我都試過跌好多次電 (nokia最多, 因為用得多些) =.=". 好彩沒有事.
- 我覺得問題可能因為不是用原廠電 (我一直用原廠電). 我知國內/外有多次用非原廠電而出意外事故.

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-8-7 at 04:29 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0