標題: ~小弟有事請教各位~ [打印本頁]

作者: 我是人    時間: 2005-8-7 04:11 AM     標題: ~小弟有事請教各位~

想問下~去bbq要買d乜野去(食物)~同埋應該bring d乜野去呢
$ j3 F) `5 u' s/ ~, J8 L3 K" C' l$ T5 O- v4 m; o9 w
小弟第一次負責搞,廢事搞得唔好比d fd話
1 K$ U9 q+ }* b% {  w6 L& @想請教下各位兄弟~
作者: newman2005    時間: 2005-8-7 02:19 PM

基本上想食乜就帶乜囉, 你可以問問你D朋友先. 通常都係食D丸類例如牛丸, 墨丸, "獅子狗", 腸類例如腸仔, 紅腸, 芝士腸, 另外重有雞翼, 扒類例如雞扒, 牛扒, 豬扒(近期都係少食為妙), 還有麵包, 棉花糖, 粟米, 蕃薯囉 ...3 a2 ~( G5 D9 c+ b, R
' h5 W+ }" b! _' Q$ v! y3 |
另類D既可以自己用錫紙包定一包包的蔬菜例如金菇, 娃娃菜, 青椒, 茄子 (要用牛油和蒜蓉醬撈一撈先), 又或者係錫紙包海鮮例如蝦, 扇貝都幾好食架! (記住夏日炎炎海鮮要小心處理啊)' M! s: v# B: G3 ^3 j% s
3 o8 @: W% ?/ ~! I3 a: v
帶D乜去呢 .... 炭(冇理由冇啦), 火機, 炭精, 燒烤叉, 網, 蜜糖, 食物(都係冇理由冇啦), 錫紙(如果你有粟米和蕃薯或者其他要煨的食物), 飲品(可以一人一支, 咁唔駛買紙杯), 紙碟, 膠叉和刀, 乾和濕紙巾, 膠枱布 ..... 大致上係咁啦.
作者: 史艷文2    時間: 2005-8-8 12:42 AM

帶手提電話,唔好帶咭同唔好帶咁多現金.
9 g! a3 ~0 G" X% _$ H4 D講比家人知你既目的地,而家山頭野領多內地客,小心為上.
作者: red16    時間: 2005-8-8 07:59 AM

应该先问问去BBQ的各位,都喜欢吃什么....
2 {. Z' A0 t6 J7 h6 k' p. Y& k但我就不懂为何要小心内地旅客而不带现金等?难道害怕....但是三楼害怕的这种人,估计还没经济实力去HK旅行...
作者: 史艷文2    時間: 2005-8-8 11:54 AM

Originally posted by red16 at 2005-8-8 07:59 AM:
, e  M+ Y& ?! Q# H$ Q9 I+ L应该先问问去BBQ的各位,都喜欢吃什么...
& _' }! k* L9 B( S% N
/ e" c7 {  g) c7 d2 W) L" K# d+ h* J
% x; r1 L7 v, j: y: w0 k我駛乜去HK旅行,我係HK人.
. C, [! B; Z$ R* s& S乜你唔知而家HK人行山,登足,晨運都被內地人打劫,仲將人札在樹上.
( R7 x& Z6 m5 [4 ~. C如果冇乜人行山,他們便將(羅漢松)大量偷走,西貢便是這樣致山泥傾瀉.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0