標題: [問題] 重新開機發出長"b"聲響 [打印本頁]

作者: wise888    時間: 2005-8-8 11:28 AM     標題: [問題] 重新開機發出長"b"聲響

試過幾次重新開機都發出長"b"聲響(我記得短"b"先係正常開機),然後成個畫面黑晒,然後再關機再開番進入bios setting,重出番去就冇事,究竟部腦發生咩事? 因為試過好幾次了…
作者: 托迪仔T    時間: 2005-8-8 11:31 AM

你要有你部腦就壞既心理準備...
作者: d228216    時間: 2005-8-8 11:34 AM

底板電池冇電
作者: dorayaki    時間: 2005-8-8 01:10 PM

一下長咇係ram有問題
作者: wise888    時間: 2005-8-8 01:56 PM

底板電池我之前換過,ram用兩條512一新一舊唔同牌子,我而家已經將舊的ram除去!希望會冇事…
作者: gergermen    時間: 2005-8-8 04:46 PM

長"B"係RAM有問題

另:兩條唔同牌子嘅RAM混合嚟用要注意兼容性,最好將快嗰條放喺BANK 0槽上,慢嗰條放喺BANK 1上。
作者: wise888    時間: 2005-8-8 05:02 PM

Originally posted by gergermen at 2005-8-8 04:46 PM:
長"B"係RAM有問題

另:兩條唔同牌子嘅RAM混合嚟用要注意兼容性,最好將快嗰條放喺BANK 0槽上,慢嗰條放喺BANK 1上。
我唔識分RAM快或慢,仲有唔知點分BANK 0槽和BANK 1,煩請教
作者: gergermen    時間: 2005-8-8 05:33 PM

你買RAM嗰時,啲RAM咪有”-3.6ns、-4ns“,呢啲就係睇RAM嘅快慢,或者RAM上面塊芯片上面嘅編號(序號)有寫出,POST上嚟睇下。

更正:應將快嗰條放喺BANK 1(即第一條槽),慢嗰條放喺BANK 0(即第一條槽),具體喺主板說明書上有講。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0