標題: 亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!) [打印本頁]

作者: stone86    時間: 2005-8-10 05:13 PM     標題: 亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!)

【東方日報專訊】著名足球評述員林尚義「阿叔」,自愛妻劉蕙芳在年初因急性肝硬化病逝後,突然失去老伴的他,像是失去生存意義,意興闌珊,傷心得就連最愛的足球也不想再接觸。據知即將在○六年舉行的「世界杯」,無本屬意由阿叔繼續擔任主持,但他也提不起興趣,遲遲未肯動筆簽約。

自愛妻離世後,阿叔的生活十分寂寞,大部分時間也孤獨一人,甚少與朋友聯絡前日下午一時許,記者便目睹他獨自拿一袋衣服到寓所附近的洗衣店,期間有途人大聲叫他的名字,他也竟然聽不到沒有理睬,之後他又折返寓所附近的士多舖,呆坐在門口,跟老闆閒
聊了半句鐘後,他又徒步到隔鄰的茶餐廳吃午飯。

計畫移民新加坡
昨天下午一時許,阿叔又獨自離開寓所,記者問他是否決定不再講波時,他表示有這個想法,神情哀傷的他說:「有乜辦法,老婆都死冲,早排不斷落大雨,幾日前先幫佢造好個墓碑。依家一個人効屋企,唔係對住電視機,就係對間空屋,真係好孤單,我想離開呢度去新加坡……總之就係要離開呢度。有時搵朋友食飯,但係朋友都陪唔到我咁多,始終都係得自己一個人。」據知,阿叔跟無的合約在八月尾約滿,他說會考慮一星期,才決定是否續約。

夫妻恩愛常作伴

在一班同事眼中,阿叔跟太太的感情十分要好,阿叔先後到過美國及法國做「世界杯」直播賽事,太太劉蕙芳也請假相陪,待阿叔工作完畢後,二人又會留在當地遊覽一番。而在報館工作的劉蕙芳,每晚都會相約阿叔吃消夜撐腳,知道丈夫好杯中物,又會每晚陪阿叔飲幾杯,阿叔曾因此向朋友表示:「佢細我二十年,如果飲酒出事,都係我走先,唔會係我睇住佢死。」但愛妻突然先離他而去,從沒有心理準備的阿叔,實在未能面對。

阿叔的好友更擔心他未能適應新生活:「佢本來養冲一隻狗,但因年老關係,幾年前要人道毀滅,依家太太又走埋,阿叔真係好寂寞,佢話要移居去新加坡,我都好擔心佢能唔能夠適應。」另據知除無外,擁有一班後生fans的阿叔,也被電台密斟過檔講世界杯,但亦遭他拒絕。
作者: stone86    時間: 2005-8-10 05:15 PM

Originally posted by stone86 at 2005-8-10 05:13 PM:
【東方日報專訊】著名足球評述員林尚...
希望亞叔平復心情後,有機會再聽佢講波啦!
作者: astepor    時間: 2005-8-10 05:23 PM

最重要係亞叔開心返,
做乜要亞叔做d佢唔想去做既野ja

to 亞叔: 雖然我無同你一樣既經歷,但希望你5好5開心la,你還有好多朋友關心你.
作者: kewelliverpool    時間: 2005-8-10 05:46 PM

阿叔太太真係好善解人意喎

阿叔好慘ar
唔知佢有無仔女呢??
作者: abcde1918    時間: 2005-8-10 06:16 PM

Originally posted by kewelliverpool at 2005-8-10 05:46 PM:
阿叔太太真係好善解人意喎

阿叔好慘ar
唔知佢有無仔女呢??
唔知
作者: abc123aa    時間: 2005-8-10 06:46 PM

阿叔應該冇仔女~
作者: abcde1918    時間: 2005-8-10 06:48 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-8-10 06:46 PM:
阿叔應該冇仔女~
哦....原來阿叔冇仔女的
作者: SEEK    時間: 2005-8-10 07:46 PM

06世界杯唔係有線獨家直播咩?
作者: 喂喂喂    時間: 2005-8-10 08:22 PM     標題: 亞叔可能唔講06世界杯了! (可惜!)

但問題係就算阿叔肯講,觀乎佢近排既表現,的確已經大不如前喇~~

無論係反應同埋準確度都真係低左好多,真係歲月催人~
作者: arsenalhrs    時間: 2005-8-10 09:03 PM

Originally posted by SEEK at 2005-8-10 07:46 PM:
06世界杯唔係有線獨家直播咩?
無線應該有得播決賽同4強
作者: 秋葉林    時間: 2005-8-10 09:51 PM

亞叔唔講叫伍晃榮講囉
作者: mazingerz    時間: 2005-8-10 10:01 PM

唉,有線斑契弟講波一D都唔吸引。
而家連阿叔都唔講世界盃,到時唔通日日走去睇球彩台?
作者: MaxFigo    時間: 2005-8-10 10:28 PM

無記都係讓比atv播算la.....
橫掂佢搶返黎都唔方高收視
作者: night    時間: 2005-8-10 10:35 PM

作者: 飛兒    時間: 2005-8-10 10:36 PM

世界杯點會冇人睇呀
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 01:30 AM

Originally posted by mazingerz at 2005-8-10 10:01 PM:
吸引過你講
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 01:31 AM

Originally posted by night at 2005-8-10 10:35 PM:
[img]http://orientaldaily.orisun.co...
心都痛埋
作者: ciger    時間: 2005-8-11 01:56 AM

Originally posted by mazingerz at 2005-8-10 22:01:
有線果班講波真係唔掂,人地無線衰衰地都搵d專業人士黎講吖,當年搵郭家明,起碼你會知到一個教練會點部署,搵陳譚,有球例唔明都有人解釋,真係學唔少野,有線果班係到靠估,唔識波信佢就死
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 02:19 AM

Originally posted by ciger at 2005-8-11 01:56 AM:

有線果班講波真係唔掂,人地無線衰衰...
我又唔覺喎,無線果班成日話專業專業,咪又係講到成pat屎咁.......
其實講波佬好唔好就真係見仁見智.........根本上唔會經常有教練走去客串講波
作者: ciger    時間: 2005-8-11 02:52 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-8-11 02:19:

我又唔覺喎,無線果班成日話專業專業,咪又係講到成pat屎咁.......
其實講波佬好唔好就真係見仁見智.........根本上唔會經常有教練走去客串講波
起碼有d球例你唔明佢地都解釋到比你聽,唔係估估下
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 02:53 AM

Originally posted by ciger at 2005-8-11 02:52 AM:
起碼有d球例你唔明佢地都解釋到比你聽,唔係估估下
有線既都有,唔係一定係教練或者球證先會識球例
作者: ciger    時間: 2005-8-11 02:59 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-8-11 02:53:

有線既都有,唔係一定係教練或者球證先會識球例
佢地解釋果d球例你都覺得專業??有線好多主持連如果你前過龍門攞波,但有後衛係你前面要吹越位都唔知(不過唔係全部,李德能同keyman就幾好)
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 03:39 AM

Originally posted by ciger at 2005-8-11 02:59 AM:

佢地解釋果d球例你都覺得專業??有線好多主持連如果你前過龍門攞波,但有後衛係你前面要吹越位都唔知(不過唔係全部,李德能同keyman就幾好)
唔係專唔專業既問題,係我覺得佢地講波令到我覺得冇問題已經夠啦,你講呢樣野有幾多人知先,冇睇過球例我諗都唔知,你知既野人地未必知,雖然佢地係講波佬,但唔係足球字典
我諗呢條咁既例,無線果班咁專業既講波佬一定知
作者: ciger    時間: 2005-8-11 02:14 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-8-11 03:39:

唔係專唔專業既問題,係我覺得佢地講...
你覺得佢地講波令到你覺得冇問題已經夠,但我覺得有問題嘛,睇波已經變成開party(尤其是大賽),我就鍾意無線以前果種模式,大家喜好唔同,冇得拗
作者: iMacc    時間: 2005-8-11 03:04 PM

Originally posted by mazingerz at 2005-8-10 10:01 PM:
我就幾鍾意睇球彩台~
起碼要搞笑有搞笑...
有時d波悶到爆都有d嘢笑吓~
十足十我同班fd一齊睇咁~
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 04:15 PM

Originally posted by ciger at 2005-8-11 02:14 PM:

你覺得佢地講波令到你覺得冇問題已經夠,但我覺得有問題嘛,睇波已經變成開party(尤其是大賽),我就鍾意無線以前果種模式,大家喜好唔同,冇得拗
睇波開party有咩問題???好過一班人扮晒專業,跟住後面一個大電視,前面一張大桌子,跟住一班人坐晒係度同你講所謂既陣容,打法或者呢場最好睇既一d球員,一d氣氛都冇
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 04:16 PM

Originally posted by iMacc at 2005-8-11 03:04 PM:

我就幾鍾意睇球彩台~
起碼要搞笑有搞笑...
有時d波悶到爆都有d嘢笑吓~
十足十我同班fd一齊睇咁~
搞笑始終好過悶,有線就係呢樣野好,咩都講得,唔學得無線收收埋埋
作者: abcde1918    時間: 2005-8-11 04:28 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-8-11 04:16 PM:

搞笑始終好過悶,有線就係呢樣野好,咩都講得,唔學得無線收收埋埋
可惜我冇有線
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 04:29 PM

Originally posted by abcde1918 at 2005-8-11 04:28 PM:

可惜我冇有線
點解唔申請???
作者: abcde1918    時間: 2005-8-11 04:47 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-8-11 04:29 PM:

點解唔申請???
冇錢
作者: abc123aa    時間: 2005-8-11 04:49 PM

哦,好彩我屋企以前申請左,否則依家都冇錢申請><"
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-8-12 12:33 AM

唉,阿叔,努力生存啦,足球是你唯一而且永遠唔會離開你既老伴呀

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0