標題: [原創]常常將對事不對人掛在口邊的, 正是只會人身攻擊的人 [打印本頁]

作者: research2005010    時間: 2005-8-21 03:21 PM     標題: [原創]常常將對事不對人掛在口邊的, 正是只會人身攻擊的人

「我沒有做賊, 我沒有做賊。」正常人不會每天早上對著鏡子這樣說,只有無膽的賊人,他一方面不能夠接受自己做賊,一方面又忍不住要做賊,因為他確實沒有其他的求生技能。他要催眠自己,他要催眠他身旁的人,他要讓別人以為他不是一個賊人。

同樣地,在我們的身邊,有些人常常將對事不對人掛在口邊,擺出一副學識淵博的樣子,他還會偷偷的告訴你,他出版過一本書。可是他不敢說自己是一個作家,他只是一個小小的寫書人,他要催眠自己、也要催眠你,他是公義謙虛仁愛的化身,他是自由民主平等的使者,他不愛虛名,所以他不會稱自己做作家,他亦不會告訴你他寫的那本書的書名,以免旁人說他「賣廣告、做宣傳」。他的思想獨立、有理性,不如身旁的人盡為別人的宣傳機器所迷惑,他是一個低調的智者。

他「橫眉冷對千夫指」,可惜「博學」的他不知道說這句話的先生已經給人「秋後算帳」:這個先生面對大是大非的時候只不過躲在一旁,他的橫眉只是冷對指責他見死不救的人,不是用來對抗權貴。「獨立理性」的他也不知道,他的觀點跟某份報章的社論完全一樣,可是他一生也未嘗寫過一篇文章在報章發表。「公義謙虛仁愛」的他,追求「自由民主平等」的他參與了網上討論的活動,在資訊發達的地球村,他深信互聯網可以改變世界。可惜他不知道別人不是二十四小時侍候在電腦旁等他回覆。某一天,一個持不同政見的惡魔於二十六小時後才回覆他的論點,他按奈不住了,他要為人類的公義謙虛仁愛自由民主平等獨立理性思考戰鬥,大聲高呼:「我在此詛咒一些一直做縮頭龜,然後找機會撿便宜的人,希望上天嚴懲這種人,讓他的老婆及女兒有日被日本仔輪姦。」

江湖規矩,禍不及妻兒,「博學」的他,不會不知道。可是他既然是為人類的公義謙虛仁愛自由民主平等獨立理性思考戰鬥,江湖規矩也不理會得這麼多,況且打擊惡魔不能手軟,「對敵人仁慈即是對自己殘忍」,這句話是他一生最鄙視的人說,可是他決不會因人廢言,不要忘記他是一個對事不對人的大智者。

他每天要告訴你一百次,他打擊的是惡魔,非常時期用非常手段,無論他幹了甚麼,他都是善良的。他為人類的公義謙虛仁愛自由民主平等獨立理性思考戰鬥,反對他的就顯然就是公義謙虛仁愛自由民主平等獨立理性思考的敵人。今天早上醒來,他又對著鏡子念十次「我從來對事不對人、我從來對事不對人」,然後繼續幹他的「善事」,繼續他拯救人類的「使命」,繼續為人類「戰鬥」。

[ Last edited by research2005010 on 2005-8-21 at 03:30 PM ]
作者: 亨九利    時間: 2005-8-21 03:52 PM

支持原創

"正義的超人"這回遇到了惡魔老祖宗了......

"正義的超人"超過40小時也不敢回應......
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=74129&fpage=1

"正義的超人"投降了, 請求"惡魔老祖宗"與他和解......
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ;page=1&fpage=1

請留意#35, "正義的超人"又開始人身攻擊了
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=74334&fpage=1
作者: abcde1918    時間: 2005-8-21 05:07 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-21 03:52 PM:
支持原創[/col...
亨兄,一有原創作品,你就去覆,你真係好支持原創喎!
作者: research2005010    時間: 2005-8-21 07:16 PM

謝謝, 第一次在這裡寫長文, 多多指教
作者: research2005010    時間: 2005-8-22 06:47 PM

補記:雖然本人乃有感而發,或不滿本人此文之人稱之為「玩野之作」 但有感於現在不少人、團體、甚至國家也採用了上述的做人處事方式,故放之於《每日一篇好文區》, 因本文針對的受眾並不只個別人士。

另外本人亦深信不少朋友會以為此《補記》為「補飛」之作, 與本人原意不符。在此本人覺得極為理解, 因為長期生活在一個「口是心非」的社會, 聲稱捍衛公義自由的人偏偏踐踏公義自由,認為本人「口是心非」實是一種「條件反射」, 而且本人亦難確保自己一生也不會作出「口是心非」之舉, 故你們對我持著防人之心不可無的心態實為明智之舉。

[ Last edited by research2005010 on 2005-8-22 at 06:50 PM ]
作者: bwk0317    時間: 2005-11-29 08:52 PM

I miss you all, can you guys come more often and post more articles?
This forum is so quiet now since a number of active members are banned!
作者: andyho    時間: 2005-11-29 10:22 PM

to:bwk0317

請不要無厘頭推這題目推上頂,
不要令我懷疑你的動機。

[ Last edited by andyho on 2005-11-29 at 10:45 PM ]
作者: andyho    時間: 2005-11-29 10:31 PM

請不要再回

[ Last edited by andyho on 2005-11-29 at 10:36 PM ]
作者: bwk0317    時間: 2005-11-30 12:27 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 10:22 PM:

不要令我懷疑你的動機。

[ Last edited by andyho on 2005-11-29 at 10:45 PM ]
To:andyho

你懷疑我的動機?

-.-" ????????    -.-" ????????    -.-" ????????   

what are you talking abt?
作者: andyho    時間: 2005-11-30 12:37 AM

無事,你當我無講過啦,要解就一匹布o甘長。
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 12:55 AM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-21 07:21 AM:
「我沒有做賊, 我沒有做賊。」正常人...
哈哈!我好少嚟呢度,呢幾日先嚟返,所以唔知你想講邊個!
但係好搞笑,你講果個人好搞笑,我諗睇佢D野仲好睇過李力持本《真係笑話》!
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 12:57 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-21 07:52 AM:
支持原創[/col...
哈哈!邊個係「正義的超人」呀?
係咪《IQ博士》果個傻佬呀?
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 12:58 AM

Originally posted by abcde1918 at 2005-8-21 09:07 AM:
亨兄,一有原創作品,你就去覆,你真係好支持原創喎!
你好!估唔到係呢度都見到車路士支持者喎!
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:00 AM

Originally posted by bwk0317 at 2005-11-29 12:52 PM:
I miss you all, can you guys come more often and post more articles?
This forum is so quiet now since a number of active members are banned!
係?點解ban左佢地呀?
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:04 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 02:22 PM:
不要令我懷疑你的動機。
咦!有動機?有陰謀?
又有故仔聽!我冇追開,唔該出個劇情簡介丫!
做咩野咁驚人地講野喎,本來我都唔知佢有動機,反而你一講就好想知,一定係想講D對你不利既野,如果唔係你都唔會禁止人地講,要人封口啦!
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:04 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 02:31 PM:
請不要再回
[ Last edited by andyho on 2005-11-29 at 10:36 PM ]
又唔解又叫人唔好回!車!
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:06 AM

Originally posted by bwk0317 at 2005-11-29 04:27 PM:
To:andyho
你懷疑我的動機?
-.-" ????????    -.-" ????????    -.-" ????????   
what are you talking abt?
咦!你自己都唔知呀?你係咪知道D乜野呀?
定係你地兩個扯貓尾呀?
作者: andyho    時間: 2005-11-30 01:06 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:04 AM:

又唔解又叫人唔好回!車!
你最近返來,就先check check早排發生過什麼事再講,好嗎?
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:07 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 04:37 PM:
無事,你當我無講過啦,要解就一匹布o甘長。
你講啦!我諗呢度都有朋友唔怕長既!
你匹布又有幾長呀?門封幾多呀?
作者: andyho    時間: 2005-11-30 01:09 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:07 AM:

你講啦!我諗呢度都有朋友唔怕長既!
自己過版務區看看早前發生的事吧。
要解,仲長過金庸小說呀。
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:09 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 05:06 PM:
你最近返來,就先check check早排發生過什麼事再講,好嗎?
都叫左你地俾個劇情簡介嚟啦!
倒帶睇咁麻煩!
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:11 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 05:09 PM:
自己過版務區看看早前發生的事吧。
要解,仲長過金庸小說呀。
邊本金庸小說呀?《鴛鴦刀》定《鹿鼎記》先?好唔同架喎!
不過咁,我就唔說你地留左既言多過金庸既小說啦!咪呃人啦!
作者: andyho    時間: 2005-11-30 01:15 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:11 AM:

邊本金庸小說呀?《鴛鴦刀》定《鹿鼎記》先?好唔同架喎!
不過咁,我就唔說你地留左既言多過金庸既小說啦!咪呃人啦!
金庸套「白馬嘯西風」呀,你知道嗎?
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:19 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 05:15 PM:
金庸套「白馬嘯西風」呀,你知道嗎?
咁好短者!《雪山飛狐》後面果兩篇短篇嚟既,同《鴛鴦刀》一前一後架嘛!
唔係咁好睇!可能始終長篇好睇D,因為好似煲湯咁,未煲出味就完咗啦!
作者: andyho    時間: 2005-11-30 01:21 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:19 AM:

咁好短者!《雪山飛狐》後面果兩篇...
唔同你chit chat啦,你chat得o黎都看得完版務區啦。
自己看啦,大個仔啦,咪依賴人啦,我不是你奶媽呀。
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:27 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 05:21 PM:
唔同你chit chat啦,你chat得o黎都看得完版務區啦。
自己看啦,大個仔啦,咪依賴人啦,我不是你奶媽呀。
車!仲話係度頃乜喎!歸納篇劇情簡介都歸納唔到!唉!算啦!point form都受!考試都唔係個個准你咁寫啦!除非原來咁耐都係冇point既!
你梗係唔係奶媽啦!你都冇奶!哈哈!
咦!唔通你係女人?
不過而家唔興奶媽啦!做菲傭算啦!
作者: andyho    時間: 2005-11-30 01:32 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:27 AM:

車!仲話係度頃乜喎!歸納篇劇情簡...
OK,我簡單講一次,咪再問啦。
唔方便講名,我用代號。
事緣係阿a同阿b及阿c與阿d等人不和,
結果阿d找阿e出頭,阿e搞唔掂,找了夠f及阿g幫忙。
給果abcdefg互片。
阿xyz出來ban了abc,事情就係o甘。
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:36 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 05:32 PM:
OK,我簡單講一次,咪再問啦。
...
嗱!咁咪好囉!咁先乖架嘛!你講清楚人地咪唔問囉!
雖然唔詳細,但係都令我明白既,勉強俾你合格啦!
不過咁,自己講咪講囉,點解要搵人出頭喎!不過人地自願助拳又唔同!
錯過左好戲添!希望有下次啦!
作者: 機密    時間: 2005-11-30 01:44 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:36:

嗱!咁咪好囉!咁先乖架嘛!你講清楚人地咪唔問囉!
雖然唔詳細,但係都令我明白既,勉強俾你合格啦!
不過咁,自己講咪講囉,點解要搵人出頭喎!不過人地自願助拳又唔同!
錯過左好戲添!希望有下次啦!
俾你吹脤
作者: andyho    時間: 2005-11-30 01:46 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:36 AM:

嗱!咁咪好囉!咁先乖架嘛!你講清...
我雖然講得簡單,兄台都能明白,佩服佩服!
你那麼骨格精奇,世間少有,令我產生想和你結拜的念頭。
不如下次擇日結成義兄弟吧!我不介意做你義兄,你意下如何?

我今晚要休息了,下回請早。
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:47 AM

Originally posted by 機密 at 2005-11-29 05:44 PM:
俾你吹脤
哈哈!童言無忌!
作者: 機密    時間: 2005-11-30 01:48 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-30 01:46:

我雖然講得簡單,兄台都能明白,佩服佩服!
你那麼骨格精奇,世間少有,令我產生想和你結拜的念頭。
不如下次擇日結成義兄弟吧!我不介意做你義兄,你意下如何?

我今晚要休息了,下回請早。
俾你吹脤 TOO
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:50 AM

Originally posted by andyho at 2005-11-29 05:46 PM:
我雖然講得簡單,兄台都能明白,...
所以咪只係俾你勉強合格囉!唉!俾你合格你就驕傲啦!唔可以咁架!
你又搞到亂晒,容易聽得明野係天資聰敏,唔係骨格精奇呀!
一個係智力,一個係體力既形用詞,唔好亂咁用先得架!

[ Last edited by pyliu on 2005-11-29 at 05:52 PM ]
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:52 AM

Originally posted by 機密 at 2005-11-29 05:48 PM:
俾你吹脤 TOO
嗱!先旨聲明!唔係有心雞蛋裏挑骨頭!唔好見怪!
你個「脹」字打錯咗兩次!
作者: 機密    時間: 2005-11-30 01:53 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:52:

嗱!先旨聲明!唔係有心雞蛋裏挑骨頭!唔好見怪!
你個「脹」字打錯咗兩次!

俾你吹脹

[ Last edited by 機密 on 2005-11-30 at 01:54 AM ]
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:55 AM

Originally posted by 機密 at 2005-11-29 05:53 PM:

俾你吹脹
[ Last edited by 機密 on 2005-11-30 at 01:54 AM ]
咦!你好似幾豁達喎!心胸夠廣!好!
作者: 機密    時間: 2005-11-30 01:58 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 01:55:

咦!你好似幾豁達喎!心胸夠廣!好!
有乜所謂? 見你地講野几扺死咪8下LAW, 呵
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 02:11 AM

Originally posted by 機密 at 2005-11-29 05:58 PM:
有乜所謂? 見你地講野几扺死咪8下LAW, 呵
係?我都係想輕輕鬆鬆咁講下野!原來有碗話碗,有碟話碟係最舒服既,唔好諗咩野大條道理,又堆砌咁,做一個《國王的新衣》既小童!
作者: 機密    時間: 2005-11-30 02:13 AM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 02:11:

係?我都係想輕輕鬆鬆咁講下野!原來有碗話碗,有碟話碟係最舒服既,唔好諗咩野大條道理,又堆砌咁,做一個《國王的新衣》既小童!
當然所以任何聖人都教人要老實
作者: 打狗棒    時間: 2005-11-30 11:25 AM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-21 15:21:
「我沒有做賊, 我沒有做賊。」正常人...
個故事抵死得黎又咁玄0既? 究竟講邊個?
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 11:41 AM

Originally posted by 機密 at 2005-11-29 06:13 PM:
當然所以任何聖人都教人要老實
等我唱首盧冠廷既《快樂老實人》先!
係喎!佢去咗邊呀?好耐冇見過佢啦!
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 11:42 AM

Originally posted by 打狗棒 at 2005-11-30 03:25 AM:
個故事抵死得黎又咁玄0既? 究竟講邊個?
哈哈!我都問咗好耐先至問到D嘢!
棒兄!你又攪下丫!
作者: 打狗棒    時間: 2005-11-30 01:08 PM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 11:42:

哈哈!我都問咗好耐先至問到D嘢!
棒兄!你又攪下丫!
有人唔鍾意喎? 此地無銀三百兩......
作者: 機密    時間: 2005-11-30 01:11 PM

Originally posted by pyliu at 2005-11-30 11:41:

等我唱首盧冠廷既《快樂老實人》先!
係喎!佢去咗邊呀?好耐冇見過佢啦!
去左種菜
作者: 打狗棒    時間: 2005-11-30 01:16 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-30 13:11:

去左種菜
佢食有機菜食到short左.......
作者: 機密    時間: 2005-11-30 01:22 PM

Originally posted by 打狗棒 at 2005-11-30 13:16:

佢食有機菜食到short左.......

行開下先
作者: pyliu    時間: 2005-11-30 01:58 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-30 05:11 AM:
去左種菜
係喎!好似睇過個新聞節目,佢有間用好多太陽能既屋呀!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0