標題: [8/26吹水加分題]講下一時口快既經歷 [打印本頁]

作者: astepor    時間: 2005-8-26 01:31 PM     標題: [8/26吹水加分題]講下一時口快既經歷

話說前2日搭地鐵,人太多,我被身邊既哥哥撞一撞,因為骨牌效應,然後我好自然咁向另一邊又撞到個女人,點知個女人立即罵我:撞'買'離咁樣你想'駁'乜.當時我睇到佢滿面暗倉,口大,鼻大,100%pork樣,就口快快講:'但係你個樣......',個女人就一到站就落左車,我自己都知道講錯左野,因為架車d人開始議論紛紛,# ^/ R  q* f+ Q9 r
'駛5駛咁直接'
8 m6 W3 ?! U6 ^! |. p8 }'個女人一定係哭緊'5 x- y5 S# t- v2 @. @5 L
'整到人重咁無禮貌'
6 M3 {. d3 T* A; m) H/ p同一味笑,好彩架車去到尖沙咀,我立即落車.. ?9 [8 Y: A7 I& a* v8 e$ O5 q* Y
各位巴打有無同樣口快快講錯野既經驗呢?分享下.0 q2 F" i* p: `
6 ^1 _/ |/ w8 F/ t: u
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-8-26 at 08:03 PM ]
作者: hkon7boy    時間: 2005-8-26 01:36 PM

Originally posted by astepor at 2005-8-26 01:31 PM:# Y  H3 d3 E( {; E9 r3 d9 Q5 l
話說前2日搭地鐵,人太多,我被身邊既哥...
! }# S& j3 [7 a- }2 U: y0 i就口快快講:'但係你個樣......'
( Q: x0 J5 Q- l: d. \- U
1 z) B- Z  l1 R) l講得好!!! That's a nasty bitch!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-26 02:18 PM

Originally posted by astepor at 2005-8-26 13:31:
  f$ L5 `; ]% T. r話說前2日搭地鐵,人太多,我被身邊既哥...
# {# s7 V- ?* s$ ]鴉烏扮上菜, 算啦........
作者: rest365days    時間: 2005-8-26 02:29 PM

衝口而出嘅說話, 往往係心裏面最無掩飾, 最真實嘅.
$ i: J" q7 i, j) J( s0 _其實對方嗰句 "搏mud", 都算係衝口而出嘅.
3 U1 G. s$ L( S, x; p+ Q% ^& x+ T我覺得件事都過咗, 如果想講番, 重點唔係說話技巧, 唔係點樣冷靜應變.. 而係自己個心平時點樣睇人囉.
作者: 史艷文2    時間: 2005-8-26 03:41 PM

女仔始終係有矜持既,
' E/ j1 }2 L# b: X+ ?  _無論佢樣衰定靚女.
作者: 誠    時間: 2005-8-26 09:53 PM

對女人真係唔可以一時口快ga, 否則後果難料.
, o, [  v3 V. ~( S% H1 X5 O你嘅後果都只係俾旁人話吓咋, 我就試過係一間幾靜吓嘅餐廳內, 因為4個女人旁若無人地大聲說話, 一時口快說了一句"好嘈呀", 就成為她們攻擊對象, 不停地閙. 最後只有把叫了的食物打包, 馬上離開.
作者: 0125summer    時間: 2005-8-27 04:09 PM

人在激動或生氣中常常會直接將心中想說的話說出來,但是在當下可能已經傷害到人而不自知,. ~) Q' J* f* `$ a' u
在經過一段時間後回想起來會覺得如果我是被傷害的人心中一定會很難過,所以要學會控制情緒,
- b+ g; v. U  |& A+ e+ r4 r因為誰都不想當被罵的人
作者: hayatokasami    時間: 2005-8-27 11:35 PM

我間唔中都會出現lee d情況,學術上lee d叫做"腦部神經與口部神經間歇性不協調症"(小弟正是呢門野專家)其實我都試過一時口快,仲係經常性添.不過我覺得上面幾位大大一時口快後果都係不快ge,一係比人閙,一係hurt到人.但係我有d一時口快經歷係開心ge.有時一時口快爆句野出來,可能會引來哄堂大笑,當然有時係會令人唔開心,但其實一時口快爆出來未必係衰野.如果次次講句野都要諗過計過先講話咁做人就會好痛苦.
作者: hotimmy007    時間: 2005-8-27 11:37 PM

有次: t5 ]# _  a/ c( o
我個班有個死豬扒同老師投訴
) z5 z5 H0 _! T: h8 T我地班有d人出cat,上堂又唔專心,又話有人成日串佢
* g: B9 Z4 d3 I! A, D聽到我都忍唔住la~
+ o& s* D1 ]0 A; I; |. W; }一句.死豬扒,收聲la,也你咁x煩ga.
% ]! K. U# D9 @! |2 F# G之後...就成班大笑拍手...but比老師罰左幾日抄書
作者: Heymen    時間: 2005-8-28 01:25 AM

Originally posted by hotimmy007 at 2005-8-27 11:37 PM:
' k0 r4 w9 j1 H4 o有次6 c5 H; b* a* L: \' D( s
我個班有個死豬扒同老師投訴
) D$ K6 N# n  f3 b, L5 o0 k...
3 _# P2 g5 x* c- w8 [' M* s/ }
. ^! W: C& M9 K. ]8 chaha我都差唔多, 我地上phy 堂玩野 ...:人浪...係佢面前食野...等等.. 跟住佢話緊我地個陣 有條友話: 死龜仙人咪咁多野講啦, 教你既書啦 ... 全班一齊抄書..
作者: 遊戲    時間: 2005-8-28 11:55 AM

我記得我有一次係學校禮堂
3 w. ]1 t7 f8 S% n有好多老師係度,因為禮堂有活動搞完
% y( E; u* X5 z1 M! g' X我問我個fd<唱>錢搭車,跟住佢明明有散銀8 R6 g2 o' O# O+ @& }- Z% G
都唔肯同我<唱>,跟住我唔覺意一時口快
1 O) A# \( T6 D. N講左個字,跟住比幾個老師聽到,記左我缺點
6 n0 w! T8 h6 x" P3 k; _我最記得佢話咁多老師係度,你都講粗口$ k3 m8 R# R6 Y. [) d
可想而知你平時係成日講既....
' ?: h- Z; D9 W: S7 i6 `
* ]% ~& \. w  A7 C: Y( f# e所以我覺得你衝口而出講既野,通常係你平常講得多既野
作者: Karny    時間: 2005-8-28 01:38 PM

我試過話一個同學食盒野係大陸. H2 Q  @) w2 ?/ D# L9 M# k

2 _4 h/ x+ X5 r. I4 f同佢一樣
0 y' |* l1 w* [- Z% y  i! |+ }% u( c" U
到宜家都好後侮
作者: red16    時間: 2005-8-29 07:23 AM

最经常发生的事情就是一时口快,得罪了人根本不知道
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-29 08:31 AM

之前幾年 (都好多年前), 因為意氣同自尊抄老闆魷魚,  所以失業在家. 冇野做有要用錢, 而且又少出街少見人(唔想用太多錢). 個人都變得有啲燥. 9 ^) g0 {7 r/ q3 `/ a; X
當時我有一個幾好嘅朋友 (可以傾心事嗰種), 有時都會打電話大家傾下計. 大家訴下平時苦水. 有一次大家傾下傾, 主要都是她關心我想我快啲"的"起心肝去搵工. 因為當時搵工已經令我好煩 (因為唔知前路係點). 所以唔覺意沖口而出講咗句"妳自己顧掂自己先".... 不出幾秒 (dead air...)另一邊已經傳來喊聲... (後來知道其實佢都有啲野好唔開心...): B" P5 J  U2 @5 G  i' k* g4 }
馬上我已經覺得好後悔. 人地如果唔關心自己都唔會緊張出聲. 後來馬上飛的士去佢屋企say sorry. 雖然都冇事, 但諗返都覺得自己好有問題. 一時口快令到關心自己的人唔開心.+ U$ I' l: q% g. _0 ~: S* \
現在自己講野都會引以為戒.
作者: bigfish    時間: 2005-8-30 01:31 AM

我o既經歷比較簡單, 不過都幾 hurt 人
2 o9 x9 Z/ K5 Q; C" P話說我做野o個度有個三十歲度o既女人做 receptionist, 不過我有一日同個朋友講電話, 突然爆左句, "你等陣, 我同阿嬸登記左先", o個時其他同事即刻陰陰咀笑, 我咪即刻補飛, 話同姐姐登記左先囉, 個姐姐即刻好黑面咁對住我, 仲幾日都唔同我打招呼添
作者: 446622    時間: 2005-8-30 02:01 AM

係幾年前,喺我家姐出嫁當日,我當然係姊妹一份子啦,而其他姊妹比較沉靜,我就多野講,愛攪氣氛!5 x# l' i; i4 @) n
當男家到來,我地當然企梗開門利是不能小啦,你一句我一句,男家亦要求我地比個折頭.7 |2 N' Q) l( S7 l2 N
我一聽到要折頭,諗都唔諗就講:比個五漆折啦.當時所有人都靜哂,繼而被男家噓爆,shit........出哂洋相,失禮街坊.............
作者: Dr.anger    時間: 2005-8-31 02:02 AM

Originally posted by astepor at 2005-8-26 01:31 PM:: u: a% }2 K8 O) x1 W% I
話說前2日搭地鐵,人太多,我被身邊既哥...
, x9 p8 d+ Q% O- I
打醒佢係啱嫁!!
作者: joseph1234    時間: 2005-8-31 07:24 AM

我試過同我好尊敬既長輩食飯,係有個重要問題請教佢,我問:「你後生o個陣…」當時我身邊另一個女仔已經向我打晒眼色,不過我唔醒水,驚佢聽唔到,再問:「你後生o個陣有冇試過…」之後個長輩就問:「我而家好老咩﹖」跟住我汗都標埋,即刻改口用「以前」唔用「後生o個陣」,不過都已經好憎自己唔諗清楚先講。$ [  U' [# |. ]5 C7 V

5 l  m/ [, R% P; f/ u  `/ K我到而家都唔清楚個長輩係唔係真係介意,佢可能唔記得左,但我而家個心都仲有d唔舒服,覺得自己講野唔經大腦。
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 01:20 AM

試過一次音樂阿sir說往事時說到「如果我當時...,可能就...」時,插口「可能在天橋底」,結果罵了一鑊金
作者: sakura310    時間: 2006-8-3 07:08 PM

試過細個哥時亞生叫全班一齊讀書
! x0 b3 M$ `+ v" R+ G3 C我唔知咩野事竟然「下~~?」左一聲4 O2 f$ C% n& d' C& }% R7 ?
跟住就俾佢寫左手冊=.=
5 i6 O, S8 b3 l$ O; x
0 }. {- ~" [* ~; c& W# E近日同老友msn7 R& h6 A! F( l5 X* _6 J' Y3 _
講開大家都換電腦,我話好過分(講笑哥種)$ R4 L) u. h, o8 e4 H
佢講左句,咁我咪好過分?話哂無錢又換左部成萬蚊ge腦5 {9 D7 E4 X" @8 _
我當然真係衝口(手?)而出,打左句,你不嬲(都係)7 x+ O/ k' I2 l+ I
係按左enter之後先發覺有問題,講得直接得濟4 l2 `6 r3 B+ O! A" a- x: {
結果搞到勁尷尬& v% |$ s- j& f. d% p
唯有連忙打返句"haha"當係講笑
作者: LMQ    時間: 2006-8-4 02:32 PM

1.小學至中學成日1時口快叫左miss做媽咪@@,結果俾人笑左極耐~其就其在竟然除左我之外都有人試過XDD
! S1 d% j5 P7 l9 S5 m
5 g- T: T9 E/ Z% C) p& O, W2.又係要講番小學時,返到屋企因為太熱,唔覺意講左句粗口@@俾阿媽聽到,結果又鬧左大餐XDDD
$ w1 [0 z- x/ z! d( f- ]  f
4 ?4 V' B" X  p# x! W3.有次試過o係鍾意既女仔後面口快快講左"我鍾意佢"@@只係佢聽唔到....不過而家都佢好似有有bf了.../.\
作者: teramishu    時間: 2006-8-4 04:33 PM

Originally posted by LMQ at 2006-8-4 02:32 PM:
7 j% V9 j' s' i  m5 \% k1.小學至中學成日1時口快叫左miss做媽咪...
7 e# Q8 U$ i' N& |" D

1 E# \4 R4 A3 _( I8 }- @3 H/ U; ]呢句真係笑死我啦!
  z: n* O! @" w5 F, U$ l9 Q
, i/ m1 w+ I' H. l我试过一时口快係家姐面前暴粗,好彩啊妈知道后没闹我!( w0 |) h+ J$ a5 h% s: d/ B
有一样野好多人都会一时口快而又后悔死ge...
6 d  p5 c+ A! d% o一时口快讲错话,搞到女朋友'发烂za'或唔开心,最后扮傻老逗番佢开心,唔好运重要出钱出力出时间!7 o" j7 s; z2 Y+ k
所以话一时口快真係还害死唔少人!
  c4 Z$ \! C8 X/ L  }$ u4 F
; @5 C- W( h' f( n( a4 |' m+ _7 Y[ Last edited by teramishu on 2006-8-4 at 04:34 PM ]
作者: LMQ    時間: 2006-8-4 05:06 PM

Originally posted by teramishu at 2006-8-4 04:33 PM:6 F! |" \' d& z) w) Z) A6 ]

$ x4 W. Y8 [8 @4 q" ~! [+ C0 B6 ^
- a0 u2 `1 |8 ]$ H# e呢句真係笑死我啦!
$ n  H4 U# p& M' }  v
% J: j! l+ s7 K6 K/ z我...
  q* D/ q9 v5 e' Q所以而家講野前都諗清楚後果先" q0 n) ~8 `3 D. \  ]& m
如果唔係死錯人就唔好喇~~
作者: 76    時間: 2006-8-5 01:14 AM

試過上上下lecture...miss 行過lei.....我話miss...你好靚女 = =

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0