標題: 英格蘭對北愛爾蘭 [打印本頁]

作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 03:40 AM     標題: 英格蘭對北愛爾蘭

有冇人睇緊呢場波???
朗尼好燥....再係咁遲早紅牌(已經鬧球証攞左個黃牌= =",碧咸射罰球中柱角....奧雲倒掛比龍門接到@@",希望下半場再打得好d啦,
今場又係用4-5-1,朗尼打左邊,SWP打右翼,今次中場冇咁亂,但係SWP傳失過幾球波~
作者: ciger    時間: 2005-9-8 03:49 AM

佢今場個4-5-1好過上場好多,起碼有一個正前鋒奧雲係前面等機會,而且朗尼可支援奧雲,幫手制造空位,不過佢地狀態好似唔多夠
作者: chicken    時間: 2005-9-8 03:50 AM

451 should only be used when facing stongest team like Brazil not N.Ireland.
If he doesn't change tactics to 433 or 442, England may not be able to score one goal.
Erikson is a stupid manager.

[ Last edited by chicken on 2005-9-8 at 03:51 AM ]
作者: ciger    時間: 2005-9-8 03:59 AM

Originally posted by chicken at 2005-9-8 03:50:
451 should only be used when facing...
陣式係死嘅,人就生嘅,領隊排4-5-1,唔代表朗尼唔可以入楔,球員應自己臨場執生,不過謝拉特,林柏特都好少起腳同入楔,造成前面唔夠人
作者: ciger    時間: 2005-9-8 04:09 AM

換多個前鋒入黎啦,奧雲係前面孤掌難鳴
作者: ciger    時間: 2005-9-8 04:41 AM

艾歷臣會唔會考慮辭職呢?
作者: 細驚    時間: 2005-9-8 04:42 AM

英格蘭既451證明唔work咁
都係442啦
搵返個中鋒返唻頂波set波
中場又少起腳=.=
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-9-8 04:42 AM

唉,如果踢翻四四二,可能會仲好d
作者: 細驚    時間: 2005-9-8 04:44 AM

中間人馬閘閘
唔左右吊波真係好難造入去
但吊波或者角球今場完全冇用
作者: ciger    時間: 2005-9-8 04:45 AM

最慘d中場冇射門,林柏特,謝拉特平時踢英超d遠射都唔知去哂邊
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 04:54 AM

下半場踢得好差,4-5-1根本唔岩英格蘭打,死都要用4-5-1,攞黎賤
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 04:55 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 04:45 AM:
最慘d中場冇射門,林柏特,謝拉特平時踢英超d遠射都唔知去哂邊
林柏特都有射過一腳,謝拉特就..........
作者: chicken    時間: 2005-9-8 04:55 AM

Erikson's faults:
1. use 451 at starting tactics
2. doesn't use power forward like Bent or Crough (or at least Rooney) for 451A
   (owen is best used for 451D and counter attack, and he has not played any formal match yet!)
3. many players are not in their best position: J.Cole, Rooney, Beckham
4. does not change the tactics to 433/442 at second half
5. use Defoe and still doesn't use power forward again when losing
...

Support sack him immediately and use McClaren to manage the remaining matches.
作者: cream    時間: 2005-9-8 04:57 AM

of coz la..because they almost play long ball
no teamwork ..of coz no shoot
作者: ciger    時間: 2005-9-8 05:02 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-8 04:54:
下半場踢得好差,4-5-1根本唔岩英格蘭打,死都要用4-5-1,攞黎賤
其實佢個4-5-1根本名存實亡,由迪科爾入替後就已經唔係4-5-1,但林柏特,謝拉特太少起腳喇,佢地唔遠射唔通貪佢好扭咩,變成大部份時間都係中場駁腳,比波入去又只係得奧雲一個,好易比人mark死,高波又冇優勢,仲要比人偷雞,輸埋!!
作者: 881903    時間: 2005-9-8 05:03 AM

一路都用4-4-2唔輸, 但排出上場至開始用的4-5-1, 重要上次個1去了左邊!林柏特同謝拉特同類, 分工不明顯, 令1+1=0.5.
作者: Kev    時間: 2005-9-8 05:07 AM

Originally posted by chicken at 2005-9-8 04:55 AM:
Erikson's faults:
1. use 451 at st...
totally agree with you,
some more is that,
1 i hate hargraves, he never did any contribution to the england team,
2 erikson should take off gerard instead of wright philips at the beginning, and therefore the team could have both left and right wing to attack and beckham's long pass to the two sides.
3 the substitions are really suck, they play simliar footballs with similar skills
4 too much defending midfielders, gerard+lampard+beckham, he should make 1 of them to defence and 2 to attack but not playing the game like a mess.actually the problem is gerard should be the one to do defence as he has low morale to do the attacking.
5 the players are not experienced enough, that is no one's fault. Only Beckham played well in the whole match, good passing and freekicks, joining the attacking and to help the defence well.

[ Last edited by Kev on 2005-9-8 at 05:10 AM ]
作者: ciger    時間: 2005-9-8 05:13 AM

對住北愛爾蘭呢類傳統英式踢法球隊,梗係出多幾個有速度好扭嘅球員啦,所以胡禮菲臘斯就出得啱,但祖高爾都要出啦,林柏特同謝拉特可以二選一,防中唔太重要,因為北愛都係大腳暫上去,都唔經中場,但一定要以快打慢,搏佢出錯,英格蘭今場進攻集亂無章,輸都抵
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 05:21 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 05:13 AM:
對住北愛爾蘭呢類傳統英式踢法球隊,梗...
冇啦啦換走SWP....祖高爾下半場出黎係右邊做唔到d咩,只係係咁係到插花....傳波質素又唔好.......= ="
作者: bigfish    時間: 2005-9-8 07:16 AM

希望英格蘭入到世界盃啦
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 07:30 AM

Originally posted by bigfish at 2005-9-8 07:16 AM:
希望英格蘭入到世界盃啦
上屆好似都係要打附加賽入世界盃.....如果今屆入唔到艾歷臣一定比人鬧到人唔似人,鬼唔似鬼= ="
作者: funnygay    時間: 2005-9-8 07:57 AM

打得咁差,入唔到都抵佢地死
作者: sonyguy    時間: 2005-9-8 10:31 AM

因為我主要睇法國果邊...所以唔係成場睇晒英格蘭...
加加埋埋睇左三十分鐘左右...
覺得佢地輸既原因係太少死球...
佢地無死球...真係唔識入波...
作者: au212001    時間: 2005-9-8 11:04 AM

好似上年的曼聯..咁打法真係入吾到波wo....

上屆英格蘭反勝德國,由後趕上,首名出線.....
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 12:02 PM

Originally posted by au212001 at 2005-9-8 11:04 AM:

哦,原來上屆係首名出線
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 12:02 PM

Originally posted by sonyguy at 2005-9-8 10:31 AM:
因為我主要睇法國果邊...所以唔係成場睇晒英格蘭...
加加埋埋睇左三十分鐘左右...
覺得佢地輸既原因係太少死球...
佢地無死球...真係唔識入波...
打法問題,之前用4-4-2就算有冇死球都入到波啦....= ="
作者: Lap Hui    時間: 2005-9-8 12:27 PM

尋晚捱眼訓, 睇完覺得英格蘭有一些問題:
1) 艾力臣出 451 怪陣, 但打落變左 4141 , 對住弱隊可必咁打呢
2) 林伯特, 謝拉特打中間, 朗尼自由人, 碧咸打防中, 菲臘斯打右中, 左中變左冇人打
3) 謝拉特特然趺Walt, 夢遊球場
4) 奧雲狀態未起, 下下爭D
5) 輕敵, 所以大部份球員都水準以下演出
作者: babo    時間: 2005-9-8 12:30 PM

Originally posted by au212001 at 2005-9-8 11:04 AM:

4-5-1...費sir玩左個陣年幾時間...先發覺唔掂都識轉啦--
往艾歷臣仲會用呢個陣..04歐盃時用442好好地..轉451...唉.
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 12:50 PM

Originally posted by Lap Hui at 2005-9-8 12:27 PM:
尋晚捱眼訓, 睇完覺得英格蘭有一些問...
仲有,明顯係叫碧咸係中圈果度斬波比右路果位球員再傳波
作者: shaqkobe    時間: 2005-9-8 12:55 PM

唉!撤底失望。
作者: au212001    時間: 2005-9-8 01:45 PM

Originally posted by babo at 2005-9-8 12:30 PM:

4-5-1...費sir玩左個陣年幾時間...先發覺唔掂都識轉啦--
往艾歷臣仲會用呢個陣..04歐盃時用442好好地..轉451...唉.
上年曼聯都已經實驗過,這個陣的攻力真係吾足夠..
就算擁有雲佬,schooles, gigiss的曼聯都發揮吾到,,,入球量大大下降..
所以希望英格蘭領隊吸取曼聯的教訓...想一個再好的陣容...
442吾係吾好,但中場2個謝拉特,同林伯特真係冇態...
04歐洲國家杯,都係指意e2個中場攻上保後...所以冇態的情況下..
轉番442都吾係好好的出路...所以英格蘭而家都幾頭痕....
而家睇領隊功夫啦...+油呀~~~~
作者: 雷公    時間: 2005-9-8 01:54 PM

英格蘭個個都係世界頂級球員呢種想法係因為吹捧過度
英格蘭球員質素係幾好, 不過大部份同世界頂級差d距離
始終英格蘭都係破壞有餘創造不足, 睇佢遇強越強, 遇弱越弱就知
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 01:55 PM

Originally posted by au212001 at 2005-9-8 01:45 PM:

上年曼聯都已經實驗過,這個陣...
其實中場線都冇咩人可以代替謝仔同林柏特....
如果用菲臘仔,夏格維斯,碧咸打4-3-3的話防守同進攻會有好大問題,始終呢兩位人兄都唔係好掂........如果要碧咸一個獨力支撐中場線的確非常吃力.......
依家如果轉打4-4-2的話,是旦唔用一個"特"的話,就只好用祖高爾+一個特+碧咸+胡禮菲臘斯,
其實謝仔同林柏特打得唔好可能個陣都有關係.......不過佢兩個既狀態的確不足.........
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 01:57 PM

Originally posted by 雷公 at 2005-9-8 01:54 PM:
英格蘭個個都係世界頂級球員呢種想法...
唔係個個都係...只係有小部份係啫,我諗冇人會話加利仔係世界級啩
作者: fffffa    時間: 2005-9-8 02:16 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-8 01:57 PM:

唔係個個都係...只係有小部份係啫,我諗冇人會話加利仔係世界級啩
我只會話佢有3樣野唔好,第1冇速度,第2跑得慢,第3唔夠快呀!
作者: scorerhk    時間: 2005-9-8 02:57 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 05:13 AM:
對住北愛爾蘭呢類傳統英式踢法球隊,梗...
踢4-5-1,就出SWP,但是奧雲出翻黎應該踢4-4-2,中場祖高爾,林柏特,謝拉特,碧咸,我覺得無需要變,格硬塞個SWP去踢4-5-1,如果真係出SWP就應該忍痛犠牲碧咸,林柏特,或謝拉特,
艾生,你醒未呀!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: ciger    時間: 2005-9-8 03:05 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-8 13:55:

其實中場線都冇咩人可以代替謝仔同...
對住巴西阿根廷就要出謝拉特同林柏特,同人爭中場,但對北愛爾蘭就要祖高爾,胡禮菲臘斯拉開兩邊防線,4-5-1唔一定要對強隊先用,巴塞都係4-5-1,不過細哨,古利後上入楔力強,而且佢地可以引球出擊,引對方後衛出迎,走甩伊圖,但昨晚英格蘭謝拉特同林柏特係中場都唔知想點,攻又參與唔多,守又北愛冇乜攻勢,主要都係碧咸斬波比胡禮菲臘斯落底,咁簡單係人都防守到啦
作者: scorerhk    時間: 2005-9-8 03:08 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-8 12:02 PM:

哦,原來上屆係首名出線
係亞板主,未就係靠碧生係補時個腳遲來的罰球,先首名出線囉,阿碧生成場係咁射罰球,都射左5-6次,有球仲要係格硬自己博翻黎,好似睇罰球show,個場波睇到我個心都唔知停過幾多次
作者: ciger    時間: 2005-9-8 03:09 PM

Originally posted by scorerhk at 2005-9-8 14:57:

踢4-5-1,就出SWP,但是奧雲出翻黎...
但昨晚胡禮菲臘斯表現好過謝拉特同林柏特,對住北愛爾蘭,就算出二線球員但係fit嘅都ok啦,因為北愛d球員去到英超2線都冇,係得個基利士比好d
作者: scorerhk    時間: 2005-9-8 03:15 PM

Originally posted by Lap Hui at 2005-9-8 12:27 PM:
尋晚捱眼訓, 睇完覺得英格蘭有一些問..................大部份球員都水準以下演出
因為要踢超聯嘛
作者: scorerhk    時間: 2005-9-8 03:22 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 03:09 PM:

但昨晚胡禮菲臘斯表現好過謝拉特同林柏特,對住北愛爾蘭,就算出二線球員但係fit嘅都ok啦,因為北愛d球員去到英超2線都冇,係得個基利士比好d
唔好意思我無睇live,所以唔係好知佢地既表現同狀態......thx
作者: wer    時間: 2005-9-8 03:30 PM

艾歷臣只顧大牌
抵輸
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 03:31 PM

Originally posted by scorerhk at 2005-9-8 02:57 PM:

踢4-5-1,就出SWP,但是奧雲出翻黎...
同意
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 03:32 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 03:05 PM:

對住巴西阿根廷就要出謝拉特同林柏...
咪係,仲要換祖高爾出黎都係咁打先死= =".....
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 03:32 PM

Originally posted by scorerhk at 2005-9-8 03:08 PM:

係亞板主,未就係靠碧生係補時個腳...
哦,醒目呀,係咁搏罰球^^
我懷疑我失億= ="....02年d野忘記晒........叫我ab仔啦
作者: au212001    時間: 2005-9-8 04:12 PM

其實而家最大的問題係搵吾到入波的辦法..冇頭冇尾...
如果打番442,希望可以打多d2隻翼..同埋可以俾次機會查爾頓前鋒""達倫賓特""..
因為佢的態應該係咁多個前鋒最好的一個...雖然冇經驗...但當年的owen都係咁打起嫁o者
而且前線死氣沉沉..俾機會佢等於俾機會英格蘭衝擊下前線上的生氣....
仲有最大的問題....次次落後的情況,艾歷臣都吾肯放多1至2個的正前鋒落場..
往往中場換中場,,前鋒換前鋒...在落後的情況下,打少個後衛都要嫁啦...
但係對巴西8強,葡萄牙4強..都沒有e個換人的方針....我對e點都幾失望.....
作者: 艾榮    時間: 2005-9-8 04:13 PM

Originally posted by 雷公 at 2005-9-8 01:54 PM:
英格蘭個個都係世界頂級球員呢種想法...
同意...睇下第二條trend, 投票邊對可以同巴西鍊過, 居然有10+人投英格蘭, 僅次於阿根廷同荷蘭. 無疑英格蘭係強隊之一, 球員質素會比捷克同葡萄牙好(始終覺得呢兩隊來來去去都係幾個高質素球員, 冇英格蘭咁個個位都有有質素ge球員踢, 更加不及荷蘭同意大利), 但係有質素 =/= 頂級
作者: chicken    時間: 2005-9-8 07:37 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 03:05 PM:

對住巴西阿根廷就要出謝拉特同林柏...
Etoo VS Owen, you say which is better in Headling, Ball Holding & Strength?
Barcelona and Chelsea use 451/433 because they have a power striker.

Owen is not power striker, he is a fast forward, best used for counter attack and
break offside trap.

But N.Ireland will not let Owen have any space to run. So I doubt Erikson knows what are the advantages and disadvantages of his players.
作者: Charcoal_henry    時間: 2005-9-8 08:31 PM

其實我認為同世界頂級勁旅比..... eg. 巴西, 阿根廷, 意大利.....

英格蘭始終都係未到佢地既level, 頂多係歐洲一線尾既球隊.....

大家諗下 羅賓奴+阿祖安奴 vs 朗尼+迪科爾, 邊個combination勁d?
其實england 同 brazil 呢d 屈機球隊逐個秤都被比下去啦.....

所以有咁既result都係預左
作者: ciger    時間: 2005-9-8 09:07 PM

Originally posted by chicken at 2005-9-8 19:37:

Etoo VS Owen, you say which is ...
其實係唔係power striker唔緊要,最緊要係中場有冇支援,北愛爾蘭唔會比空間奧雲,即係奧雲引到北愛防守球員mark佢,咁中場球員就實有空間入楔,但呢場波謝拉特同林柏特有幾多次後上埋門?中場防守由碧咸負責,佢地唔助攻做乜?如果佢地多d入楔英格蘭等於有3個前鋒,唔入楔英格蘭就只係單箭頭,你睇巴西名義上就雙箭頭,但肯起腳射門球員起碼6-7個,你係後衛點mark?英格蘭有能力射門球員有朗尼,奧雲,碧咸,謝拉特同林柏特,但佢地有幾多個有起腳?加歷查都有射門啦,謝拉特呢?唔射又點入波呢
作者: skjeiw    時間: 2005-9-8 09:10 PM

呢家英格蘭對住d魚腩先贏到ga la...睇到都心傷
作者: 誠    時間: 2005-9-8 10:49 PM

英格蘭d前鋒(奧雲,朗尼,廸科爾)個個身材矮小, 但打法好多時由右邊斬中, 似乎唔係好適合. 如果高治或希基斯可以出可能會好d.
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 11:39 PM

Originally posted by au212001 at 2005-9-8 04:12 PM:
其實而家最大的問題係搵吾到入波的辦...
同意><"
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 11:39 PM

Originally posted by at 2005-9-8 10:49 PM:
英格蘭d前鋒(奧雲,朗尼,廸科爾)個個身材矮小, 但打法好多時由右邊斬中, 似乎唔係好適合. 如果高治或希基斯可以出可能會好d.
高治還可以,希斯基就.......
作者: abc123aa    時間: 2005-9-8 11:40 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 09:07 PM:

其實係唔係power striker唔緊要,最...
咪係,林柏特都射過一腳啦,謝拉特就........好似驚入波咁= ="
作者: chicken    時間: 2005-9-9 12:13 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-8 09:07 PM:

其實係唔係power striker唔緊要,最...
No midfields support because owen cannot hold the ball well and waiting others to run. If you lose the ball fast, others have no enough time to support.
作者: scorerhk    時間: 2005-9-9 12:27 AM

其實謝拉特傷瘉,狀態未足,加上與林柏特,碧咸分工不清,先令到中場咁亂
作者: ciger    時間: 2005-9-9 12:28 AM

Originally posted by chicken at 2005-9-9 00:13:

No midfields support because owen cannot hold the ball well and waiting others to run. If you lose the ball fast, others have no enough time to support.
足球上有一樣野叫做走位,如果你有睇巴西對智利阿祖入第一球,朗拿度冇掂波但牽引住智利d後衛,比阿祖起腳,但你睇英格蘭,你有冇見過兩位'阿特'上前幫手?奧雲速度快,如果佢多走位,一定有空間製造出黎比佢地,而且進攻中場唔係只接應前鋒回傳,兩邊出波佢地都要入禁區幫手,你又有冇見佢地有吖?
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 12:35 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 12:28 AM:

足球上有一樣野叫做走位,如果你有睇...
平時佢地兩個係球會都有做,但係係國家隊就.........
作者: ciger    時間: 2005-9-9 12:44 AM

有人話英格蘭班球員狀態唔好,但我覺得佢地唔係生理上狀態唔好,係心理上狀態唔好,即係有氣有力但位置唔慣所以無所適從,所以胡禮菲臘斯,A高爾等冇問題,但林柏特謝拉特就位置重疊,唔知點算好,搞到行行企企,冇乜建樹
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 12:48 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 12:44 AM:
有人話英格蘭班球員狀態唔好,但我覺得...
同意,因為佢地兩個都話左打4-5-1令到佢地唔識打~
作者: DeepThroat    時間: 2005-9-9 01:45 AM

根本呢個4-5-1係一個完全on居、為出而出的陣。為左要出哂d名牌、個個可以落到場踢、

完全不理會球員本身善長的能力、位置,一大堆人一次過搬哂出黎,就咁想憑球員質數去

羸波,完全係一個無能領隊的表現。

好多人覺得球員狀態有問題,可能真係有影響,但如果想用呢樣野用來作為排陣不當的籍口,我真係覺得好難接受。睇過尋晚場波,我想請問咁既排陣有乜可能會發揮到球員的長處,球員原本最好的能力全完抹煞,咁當然打得唔好啦。

一次過撥哂d人出黎、比人入左波先,咁既排陣要再調動去追番人一球緊係難啦、再加上
超on居換人,唔死就奇。祖高爾換胡禮菲獵斯,完全對成個陣發揮全無作用,換左同冇換全無分別。

哎~~艾生、就呢幾場波,就完全睇哂你仲有幾多料可以教英格蘭~~~~嗚~~"

[ Last edited by DeepThroat on 2005-9-9 at 01:46 AM ]
作者: chicken    時間: 2005-9-9 01:58 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 12:28 AM:

足球上有一樣野叫做走位,如果你有睇...
Owen is now defended by Two defenders, not one. One mark him, one trap him.
He is not strong enough to do second pass.
He also has no enough space to run because N.Ireland is all defending and do not use offside trap.
And all the midfielders are marked by N.Ireland palyers.
If you cannot break the defence by either personal dribbling or heading, it is very difficult to have open shoot.
Owen shot several times in the match and I think he has done his best already.
The main problem is 451 & Erikson!

[ Last edited by chicken on 2005-9-9 at 02:06 PM ]
作者: ciger    時間: 2005-9-9 02:44 PM

Originally posted by chicken at 2005-9-9 13:58:

Owen is now defended by Two def...
大家都係11個打11個,兩個人mark奧雲,其他人仲冇空位,係咪要5個人mark奧雲其他人先有空位?入波唔一定要靠奧雲,林柏特謝拉特就係好有入球能力嘅中場,但4-5-1之敗筆就係擺兩個進攻中場諗住加強攻力,點知反而令到佢地無所適從,連原本嘅作用都冇埋,而且出朗尼同奧雲,唔掂咪轉返4-4-2囉,但朗尼始終墮得太後,兩個進攻中場又唔上,即係得奧雲一個,唔好話奧雲吖,朗拿度都死啦
作者: chicken    時間: 2005-9-9 05:13 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 02:44 PM:

大家都係11個打11個,兩個人mark奧雲...
2 players vs Owen, but only one mark him. The other act as a Sweeper to clear space.
And Owen cannot break defence by dribbling because he is not in good form.
N.Ireland defend well greatly because of this Sweeper.

And you say Ronaldo will not do well too, yes I agree.
But if Owen is replaced by J.Koller, Vieri, Adriano, Morientas, Trezequet, Klose, Crespo....
The result will be totally different.

[ Last edited by chicken on 2005-9-9 at 05:17 PM ]
作者: ciger    時間: 2005-9-9 05:32 PM

Originally posted by chicken at 2005-9-9 17:13:

2 players vs Owen, but only one...
依照你咁講,即係英格蘭太倚重奧雲個位置,但其實英格蘭現今最引以為傲嘅係佢地認為自己有兩個世界一級攻中,所以先打單箭頭,騰出多個位打雙攻中,所以失敗係艾歷臣高估左打兩個攻中嘅威力,98年法國d前鋒又夠廢啦,但佢地中場出色,可補救到前鋒不濟嘅問題,但英格蘭就唔得,即係話問題在於佢中場做唔到艾歷臣想像中嘅野(可能係艾歷臣安排不當或高估左佢地嘅能力)

[ Last edited by ciger on 2005-9-9 at 05:44 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 05:50 PM

我覺得係艾歷臣安排得唔好,同謝拉特同林柏特交代工作既時候交代得唔清楚.....令到佢地唔知係球場做咩好...所以打到咁,但當然啦,所有責任唔係係晒教練度,球員都有責任。
作者: ciger    時間: 2005-9-9 06:07 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 17:50:
我覺得係艾歷臣安排得唔好,同謝拉特同...
另一方面係謝拉特同林柏特冇創造力,往往係禁區頂前鋒得奧雲一個比人mark住冇人交,射又冇位就唔知點算好,咪唯有橫傳囉,施丹細哨值錢之處在於佢地有d意想不到嘅創造力,巴塞對車仔球笠射謝拉特同林柏特我諗佢地諗都冇諗過可以咁處理
總之你冇創造型攻中就唔好打4-5-1啦,出兩個工兵型攻中係冇用嘅,'多'唔等於好
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 06:10 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 06:07 PM:

另一方面係謝拉特同林柏特冇創造力,...
始終都係4-4-2好,佢地係球會又打慣,國家隊本身都係用開呢個陣,無謂走去轉陣啦,一陣搞到個個球員都冇晒態既話死喇........
作者: ciger    時間: 2005-9-9 06:12 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 18:10:

始終都係4-4-2好,佢地係球會又打慣,國家隊本身都係用開呢個陣,無謂走去轉陣啦,一陣搞到個個球員都冇晒態既話死喇........
不過如果搞唔好謝拉特同林柏特嘅分工,打乜都死
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 06:16 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 06:12 PM:

不過如果搞唔好謝拉特同林柏特嘅分工,打乜都死
4-4-2我諗冇問題,教練只係叫佢地打返平時自己打開既野既話我諗咁仲好,放開黎打~
作者: ciger    時間: 2005-9-9 06:23 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 18:16:

4-4-2我諗冇問題,教練只係叫佢地打返平時自己打開既野既話我諗咁仲好,放開黎打~
問題係如果碧咸右邊,咁邊個打防中?碧咸防中,又邊個打左邊?始終要搞清楚,因為英格蘭係打隊形,唔同巴西法國打個人能力
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 06:26 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 06:23 PM:

問題係如果碧咸右邊,咁邊個打防中?碧咸防中,又邊個打左邊?始終要搞清楚,因為英格蘭係打隊形,唔同巴西法國打個人能力
咪打返右邊囉,好似係皇馬咁,助攻助守,左邊可以用SWP或者祖高爾,一樣都得,唔通再用朗尼打左邊咩,朗尼始終鍾意係中路走黎走去........
作者: kakeidevil    時間: 2005-9-9 06:41 PM

北愛爾蘭 vs 英格蘭 (賽後訪問)

http://www.zippyvideos.com/1496670401086086/gunnar_film_24/
作者: ciger    時間: 2005-9-9 08:43 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 18:26:

咪打返右邊囉,好似係皇馬咁,助攻助守,左邊可以用SWP或者祖高爾,一樣都得,唔通再用朗尼打左邊咩,朗尼始終鍾意係中路走黎走去........
基本上左右中場都唔係問題,主要係攻中同防中,謝拉特定林柏特,如果諗住互相補位好容易出現唔上唔落局面,對北愛爾蘭就係咁
作者: 瑞比    時間: 2005-9-9 08:45 PM

作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 08:47 PM

梗係謝拉特打防中啦..佢攔截咁強..留翻俾林柏特一個主攻...最多謝拉特有時咪助下攻lor
作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 08:49 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-9-9 08:45 PM:
嘩!係咪差成咁ar...連謝拉特季初咁有態都搞成咁...領隊問題
作者: ciger    時間: 2005-9-9 08:55 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-9-9 20:45:
夏格維斯都4分,佢落場差d輸多球呀,係咪以為佢踢北愛呀
作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 08:56 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 08:55 PM:

夏格維斯都4分,佢落場差d輸多球呀,係咪以為佢踢北愛呀
其實佢0係拜仁仲有無正選架?
作者: ciger    時間: 2005-9-9 08:59 PM

羅賓遜就冇得講啦,人地球波射得咁靚
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:18 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 08:59 PM:
羅賓遜就冇得講啦,人地球波射得咁靚
咪係,張分單都傻既,碧咸咁都叫冇態......啞曬= ="
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:18 PM

Originally posted by skjeiw at 2005-9-9 08:56 PM:

其實佢0係拜仁仲有無正選架?
好似係冇嫁
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:19 PM

Originally posted by skjeiw at 2005-9-9 08:47 PM:
梗係謝拉特打防中啦..佢攔截咁強..留翻俾林柏特一個主攻...最多謝拉特有時咪助下攻lor
其實兩個真係差唔多= =".林柏特今年係車仔暫時做防守多過進攻,謝拉特進攻多過防守= ="
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:20 PM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 08:43 PM:

基本上左右中場都唔係問題,主要係攻中同防中,謝拉特定林柏特,如果諗住互相補位好容易出現唔上唔落局面,對北愛爾蘭就係咁
咁又係,除非佢地好夾啦~
作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 09:20 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 09:18 PM:

好似係冇嫁
我發覺英格蘭開始有d二線球隊feel lor...d人球會無正選都踢到國家隊
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:22 PM

Originally posted by skjeiw at 2005-9-9 09:20 PM:

我發覺英格蘭開始有d二線球隊feel lor...d人球會無正選都踢到國家隊
其實夏格維斯唔入選都冇關係,大把人揀,唔明艾生點諗,輸左一場波啫,咁快有二線feel?= ="
作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 09:30 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 09:22 PM:

其實夏格維斯唔入選都冇關係,大把人揀,唔明艾生點諗,輸左一場波啫,咁快有二線feel?= ="
始終同意大利、荷蘭、巴西0個d球隊有d唔同...但係成日都講唔出
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:35 PM

我覺得係霸氣問題,人地出到黎都嚇到對手啦,雖然英格蘭呢個名好出名兼好多球星,但始終不夠霸氣,
人地荷蘭比雲巴士頓改造得好好,意大利呢幾年雖然冇冠軍相,不過打親大賽都比英格蘭好,只係04歐國盃差過英格蘭= =",巴西更加唔洗講,一個阿祖搞掂你= ="
作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 09:40 PM

可以咁講...其他0個d班人點換都好有霸氣...
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:42 PM

英格蘭正選果班就好似好勁咁,但後備就.......= ="
作者: skjeiw    時間: 2005-9-9 09:50 PM

人地後備就羅賓奴、迪比亞路、施斯,英格蘭就...哎...都無謂提
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 09:51 PM

我諗後備最有睇頭都係阿倫史密夫= ="雖然呢幾場冇後備,但世界盃應該有
作者: wer    時間: 2005-9-9 10:42 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 21:51:
我諗後備最有睇頭都係阿倫史密夫= ="雖然呢幾場冇後備,但世界盃應該有
其他果d全不能擔飛
作者: abc123aa    時間: 2005-9-9 10:43 PM

Originally posted by wer at 2005-9-9 10:42 PM:

其他果d全不能擔飛
前中後也沒有......唉= ="
作者: wer    時間: 2005-9-9 11:41 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 22:43:

前中後也沒有......唉= ="
defoe、加力查球會表現不錯
但在國家隊就....
作者: scorerhk    時間: 2005-9-9 11:59 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-9-9 09:20 PM:

咁又係,除非佢地好夾啦~
佢地真係唔係好夾,艾生根本決定唔到,佢兩個邊個打攻中或防中,如果史高斯係到,中場分工就好清楚,因為史高斯打開攻中,
但係林柏特同謝拉特,在國家隊一向無定位,而且兩人打法真係好似
佢地在球會既打法都係無定位,林柏特雖然在球會打攻中,但佢同馬基利尼成日調亂黎打,上上落落,助攻助守......係助,主力攻既係杜夫同洛賓
而謝拉特都係打中,但佢都係好似成條中場線打哂咁,打得好自由,
其實真係好難決定誰打攻中同防中,但身為領隊就係要有這種用人的決斷力......好明顯,艾生係無
卑我決定:林柏特打防中,佢夠勤力,肯補位駁腳,體能足以應付佢90分鐘全場上上落落,又有遠距離射門欲
謝拉特打攻中,鍾意上腳,可以入楔傳中,同奧雲夾d,鍾意入禁區挍挍振(博12碼)

另外胡-菲(SWP)可以打左邊
作者: scorerhk    時間: 2005-9-10 12:02 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 06:07 PM:

另一方面係謝拉特同林柏特冇創造力,...
你所講既創造力球員,係有技術型既祖高爾同朗尼
作者: ciger    時間: 2005-9-10 01:06 AM

Originally posted by scorerhk at 2005-9-10 00:02:

你所講既創造力球員,係有技術型既祖高爾同朗尼
朗尼係好有潛質,但現階段如果係祖高爾同朗尼咁嘅級數根本唔足以問鼎世界杯,每屆世界杯冠軍多數都有一d近乎球王級嘅創造力球員,唯獨82年意大利就差d(可能我唔識)
作者: ciger    時間: 2005-9-10 01:21 AM

Originally posted by skjeiw at 2005-9-9 21:30:

始終同意大利、荷蘭、巴西0個d球隊有d唔同...但係成日都講唔出
創造力英格蘭同意大利,荷蘭,巴西嘅分別係冇創造力,每當去到對方心臟地帶就梗係差d野,但一般反擊就唔覺有問題,可能比意大利,巴西更直接,但破密集就只可以用高波,地面就去唔到

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0