標題: [愛情診療室] 母親唔同意我拍拖可以點~?? [打印本頁]

作者: KKBoy    時間: 2005-11-4 10:08 PM     標題: 母親唔同意我拍拖可以點~??

我同我女朋友過埋今個月26號就一年了~
我屋企人就連一面都未見過佢~
我都唔知可以點~
成日好似做小偷咁~
/.\
有冇人可以幫下我~??

*boydwan兄,唔該你幫幫我~
    打一打比我la~我搵唔到你~

[ Last edited by Rika on 2005-11-5 at 05:48 PM ]
作者: 藍    時間: 2005-11-4 11:09 PM

你地幾多歲先?and 你知吾知你屋企係因咩反對你先
老實講,醜婦終須見家翁,只要你同佢係埋一齊,無得避既,早d同你屋企人攤牌好過
作者: sas    時間: 2005-11-4 11:19 PM

照你咁講
你到左適婚年齡?
如果唔係點解要見家長?
你屋企人好唔鐘意你拍拖?
作者: KKBoy    時間: 2005-11-4 11:32 PM

我18~
作者: 機密    時間: 2005-11-5 03:33 AM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-4 23:32:
我18~
你是否仍然在學?
因為你給予的資料太少了。

我首先就暫時假設你仍然在學,而你讀書成績一般。 同時你家人管你不是太嚴但卻表示不喜歡你拍拖(但又知道你拍拖)。  就如此,如果不是的話告知我啦。

所謂知自知彼,百戰百勝。

家長老師一般都不想子女在學時拍拖,原因如下:

1.  因為青年人都是缺乏處理情感經驗,但拍拖就難以避免會有機會失戀、鬧交等。如果有此情況就會影響情緒,結果不能避免會影響讀書。  因為年青人在學期間的主要職業就是讀書,所以家長老師一般都不想子女在學時拍拖;

2. 因為年青人一般都是定力不足,所以即是沒有失戀、鬧交等,都可能會留戀在拍拖而疏於溫習。結果影響讀書。

3.  這是家長老師最怕的一樣。  年青人血氣方剛,又缺乏定力,更加上家長老師不知道子女學生對性方面的知識是否正確。拍拖的年青人難免會有單獨相處的情況,作為家長老師最怕就是你們一時定力不足就行錯路。  最壞的情況就導致女方是懷孕而自斷讀書的路而影響一生。

4.  怕個女孩不是好女孩。

作為別人家長的我,針對以上原因我可以給你以下意見:

第一點,缺乏經驗就無得攪。  你可以做的只有針對第二同第三。  年青人往往只會怪別人對自己沒信心。 但就沒有想想自己如何給予別人信心。  因為你根本不可能迫到別人對你有信心的嘛,對嘛? 正如你對別人的信心一樣。  

同時,人往往又只會針對自己要求別人批準去做的事去下功夫。 其實要別人增加對自己信心、好感的事,往往要對自己的一切事、行為去下功夫才有用。

所以你要將自己的一切行為從今日起表現似個成年人!不是叫你扮老積、吸煙飲酒講粗口那種。  是要思想上成熟那種,即是自己對自己、家人負責任。  如何呢? 要知道什麼是自己的責任,例如學業上你要給他們知道你是處理得頭頭是道,最好是成績有進步; 另外家中你自己有關的事亦如是。  這樣對於以上的第2個原因對你來說便不成理由了。

至於第3, 因為你表現得拍拖後更成熟。  你表明了給家人知道這女子對你來說不單是沒有壞處,反而是好處。  而且功課進步了。  你便可以說明對第3個理由也能正確處理,所以也不成理由了。 亦因為以上第2第3的進步,第4個理由也解決了。

以上的事當然不能一下子立即解決,因為給別人的信心要慢慢建立的。  不用心急,你又不是立即要同那女子結婚,對嗎?
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-5 12:40 PM

KKboy,聽吓d前輩意提議先囉,我都想睇睇其他人嘅意見;適當嘅時侯我會出現比主意你咖啦,放心~
作者: 機密    時間: 2005-11-5 01:07 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-5 12:40:
KKboy,聽吓d前輩意提議先囉,我都想睇睇其他人嘅意見;適當嘅時侯我會出現比主意你咖啦,放心~
Boy兄,小弟獻醜囉!
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-5 01:14 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-5 01:07 PM:

Boy兄,小弟獻醜囉!
機密兄言重咯~  兄上之言論實在到位,亦分析得十分正確噃~

[ Last edited by BOYDWAN on 2005-11-5 at 01:18 PM ]
作者: 機密    時間: 2005-11-5 08:15 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-5 13:14:

機密兄言重咯~  兄上之言論實在到位,亦分析得十分正確噃~

[ Last edited by BOYDWAN on 2005-11-5 at 01:18 PM ]
獻醜
作者: KKBoy    時間: 2005-11-6 12:02 AM

我已出黎返工~
我做緊廣告sales~
作者: 機密    時間: 2005-11-6 12:55 AM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-6 00:02:
我已出黎返工~
我做緊廣告sales~
sorry,估錯了。

不過就簡單得多了,你應該已成年啦,對嗎?
其實道理同讀書的學生哥一樣,只不過職業不同。  但做任何事都只是貴乎『誠』。 若你已做事,你工作認真,懂去進修,為人做事品德不斷改進,對父母考順。 你家人都會感受到的。 當然,你女友亦然才行。  但記住,與你女友相處的是你,不是你母親!  尊重你母親之餘要知道事實。  

另外,情況許可的話,不妨問明你母親對你女友的睇法。  知道多點資料,我們可以想到更多的對策。  記住,你已成年!  將來更多麻煩事! 這只是小兒科! 當是修煉吧!
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-6 05:24 AM

Originally posted by 機密 at 2005-11-6 12:55 AM:

sorry,估錯了。

不過就簡單得...
提示:機密兄,此子情況用一般方法未必奏效...............可有另類方法提供?
(小弟絕非故弄玄虛,只想參考其他朋友論點而已 )
作者: KKBoy    時間: 2005-11-6 12:20 PM

我知我mama對我女朋友有咩睇法~
佢一直唔滿意我女朋友大過我~
成日話我未見過女人~
又話我做人起頭就以女人為目標,沒出息~
但其實我女朋友係一個好識幫我諗ge人~
亦層唔想搞到我同屋企嘈而多次提出分開~
但boydwan教過我同佢講之後就沒有了~
我女朋友係一個好有愛心,考順,識打理家頭細務的人~
我岩岩同佢一齊o個陣我仲要考多一次會考,我mama反對我明白~
會考之後我冇野做,遊手好閒,佢反對我都明白~
而加我有工返,我再諗唔到點解了/.\

*boydwan你係唔係香港~?
                   好耐冇同你傾過計了~
作者: KKBoy    時間: 2005-11-6 12:29 PM

boydwan兄~
我而加o係瑞瑪集團做緊廣告sales~
行街黎~
得$1000車錢~
係要我sales餐牌,易拉架,banner........
我返左2個半月~
而加奧海城雪園飯店,Neway都係我ge客~
公司開左香港區比我行~
都好照顧我~
唔知你對我呢份工有咩睇法呢~
作者: abcc    時間: 2005-11-6 01:45 PM

你有冇問過你母親點解唔同意你拍拖未先
最好兩母子心平氣和傾傾la
作者: 機密    時間: 2005-11-6 05:12 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-6 12:29:
boydwan兄~
我而加o係瑞瑪集...
原來如此,記得我講過:『所以你要將自己的一切行為從今日起表現似個成年人!不是叫你扮老積、吸煙飲酒講粗口那種。  是要思想上成熟那種,即是自己對自己、家人負責任。  如何呢? 要知道什麼是自己的責任,例如事業前程上你要給他們知道你是處理得頭頭是道; 另外家中你自己有關的事亦如是。  這樣對於以上的第2個原因對你來說便不成理由了。

至於第3, 因為你表現得拍拖後更成熟。  你表明了給家人知道這女子對你來說不單是沒有壞處,反而是好處。  而且懂得安排自己前路了。  你便可以說明對第3個理由也能正確處理,所以也不成理由了。 亦因為以上第2第3的進步,第4個理由也解決了。

以上的事當然不能一下子立即解決,因為給別人的信心要慢慢建立的。  不用心急,你又不是立即要同那女子結婚,對嗎?』

可以咁改

給別人的信心要慢慢建立的,現在明顯因為前事令你母覺得此女誤你前程,加上好多時疼子之母不能一時間接受兒子被人分去,情況便更壞! 但其實不能把問題放著不管的,提議你做以下事情:

1.  雖然職業無貴賤,但仍要懂向上。小弟工作近17年矣,至今已進修15年。  進修可增加學問及分柝力之餘同時可令自己市場競爭力提高。  天下父母最擔心的就是子女將來前程,其實簡單說就是溫飽。 所以懂得去進修就是『做好』給父母看、給別人的信心;

2.  之後就是溝通,共分兩步:

2a:  首先你要懂得去保護女友形象。 首要就是克制自己不要與家人爭吵,這只會增加家人對她的不滿,認為是她教壞你。   同時你要讓家人知道女友的優點,例如你說是女友教你要去進修的並經濟上支持你。 若你有任何壞習慣改掉你又可歸功於她。

2b: 另外你應做的是要多讓家人知道你的心有多堅定,無論他們做些什麽你們也不會分開。 更要給他們知道你的未來計劃。  同時,你不給她們見面不是辦法,情況會更壞! 你要坦白解釋給女友知你的心有多堅定,要她諒解。  然後從家人中找個支持者,在支持也在時帶女友回家,讓大家多了解對方。  起初一定氣氛不佳,但要忍耐!  明天會更好

Boy兄,此乃小弟之拙計,指教。
作者: mcsimon0574    時間: 2005-11-7 03:55 PM

其實你屋企人都經過你依個階段....佢會明白你...
仲有...佢都想你有一個好既伴侶....而且你又做緊野....慢慢來吧..唔洗心急//
如果你地係有信心一世的話....幾時見屋企人有咩關係呢???
對嗎.? 
hope i can help u .
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-7 06:44 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-6 12:20 PM:
我知我mama對我女朋友有咩睇法~
...
KKboy,相信到呢一刻你嘅困惑同焦慮已經達到一個頂點,而你嘅壓力亦相當之大;無錯,壓力雖然大但我恭喜你,因為你已經成熟咗一大步!你細心諗一下,你依家除咗母親不滿之外、仲有d乜問題喺你同你另一半身上面?你父親仲有無鬧你唔成熟?你仲有無當初嗰種傍偟?係無咖~係辛苦d,不過問題其實已經遂步解決緊,你乜都唔駛諗、亦唔駛理,繼續做你應該要做嘅事、繼續堅持你嘅原則,我知道你係一個唔鐘意比壓力人嘅人、因為你係一個唔受得壓嘅人;喺行為心理學層面上面,一個善於比壓力人嘅人、佢相對亦較受得壓,所以你母親比壓力你嘅同時、佢亦都相對咁接受緊你嘅轉變;一時三刻梗係唔得,但你要相信,佢一定會軟化嘅,所以你一定要堅持!但切忌同家人硬拼,繼續忍啦~你已做得好好,但我希望你做得更好!要記住:天下無不是之父母,愛之深、恨之切係你母親依家嘅心理狀況,你要繼續忍讓.........至於你女友,大個仔識handle,唔教啦~

P.S.  如果你覺得辛苦,要發洩就唔好抒壓住自己;我相信你會有好想喊嘅時侯,即管喊出嚟咯,好正常亦無問題咖~邊個話男人唔可以喊咖..........不過咪好似細路仔咁喺街喊就得,明白未?

*機密兄,多謝你嘅協助,實在分析得好好呀~  KKboy你真係要感激機密兄份心機~
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-7 06:51 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-6 12:29 PM:
boydwan兄~
我而加o係瑞瑪集...
好!非常好!難得公司比機會你,你要比心機用心工作,喺呢一行打出名堂~無論幾困難你都要克服,千祈唔好令人對你失望,你要比公司對自己更有要求;我絕對期待你KKboy個名喺呢行響噹噹~
作者: 機密    時間: 2005-11-8 02:15 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-7 18:44:

KKboy,相信到呢一刻你嘅困惑...
oh~~!過獎囉!  獻醜
作者: KKBoy    時間: 2005-11-8 12:35 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-7 06:51 PM:

好!非常好!難得公司比機...
咁你可唔可以話比我知你e+係邊~
我好耐搵唔到你~><~
作者: KKBoy    時間: 2005-11-8 12:42 PM

我仲知我mama好唔like我成日唔係屋企訓~
我而加呢份工~
頭一兩個月一定唔好過~
我冇咩錢~
so好多時都去我女朋友家~
方便我第日回公司,再出街~
男女朋友有邊個唔想多d見面~??
我有時會偷偷地bring佢回家sleep~
正到好似小偷咁~
作者: 機密    時間: 2005-11-9 01:11 AM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-8 12:42:
我仲知我mama好唔like我成日唔係屋企訓~
我而加呢份工~
頭一兩個月一定唔好過~
我冇咩錢~
so好多時都去我女朋友家~
方便我第日回公司,再出街~
男女朋友有邊個唔想多d見面~??
我有時會偷偷地bring佢回家sleep~
正到好似小偷咁~
其實你們這代同我們那代人的思想同道德觀好不同。  所以我成日叫大家學懂用不同角度去看事,不要只從自己角度看。

從你的角度看,你去女朋家可以多見女友,方便我第日回公司,再出街。 當然有你的道理。 但你有否用你的家人角度去看事情?

但從你家人眼中,你們未結婚,成日一起過夜,不似樣、無規矩。 仲成日想見到見不到你,你放工後就與女朋友一齊,去完街又返別人家。  

你們的行為其實惡化了你女友在你家人眼中的形象。  當然我明白現在很多拖友都如此,但你要知如果你媽是真的對她不滿,又真的如我估計般有潛在覺得被分了兒子的話,你的行為會令家人更不滿。  這會更難改變現況。 他們會更多借口如你的女朋不正經等。

所以解決方法是先減少在外留宿,先改善你的未來婆媳糾紛先。
作者: KKBoy    時間: 2005-11-9 11:09 PM

我都明白佢地點諗~
但有時好難控制/.\
作者: 機密    時間: 2005-11-10 02:00 AM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-9 23:09:
我都明白佢地點諗~
但有時好難控制/.\
知易行難是事實,但要有目標。有目標才有動力。你想改變現況就要去做。

不要給自己借口,你兒時未讀書前,連字都不懂,但你現在不單懂,還懂上網,對嗎?

[ Last edited by 機密 on 2005-11-10 at 02:01 AM ]
作者: greatzelda    時間: 2005-11-10 03:12 PM

我知佢地點諗,你18咋,雖然成年人,但人生經驗不足,講實話,如果我係你家長,我都唔like,因為你經濟基楚都未穩定,拍多好大開支,而且你個年紀根本唔可以叫成熟,你要知道,家長永遠都當你係小朋友,所以即使你結左婚都係會咁,就你情況黎講,人工又唔係多,你自己搵錢都未必養得起自己,仲要拍拖,你媽唔擔心就假啦,唔係話結婚先大開支,拍拖仲中開支呀,而且d港女對物質咁大需求,你供應得到咩? 而且男人應該以事業為重,呢個係傳統觀念,講得難聽d,你現在自己都養唔起自己,仲話拍拖
作者: 機密    時間: 2005-11-11 10:52 AM

Originally posted by greatzelda at 2005-11-10 15:12:
我知佢地點諗,你18咋,雖然成年人,但人生經驗不足,講實話,如果我係你家長,我都唔like,因為你經濟基楚都未穩定,拍多好大開支,而且你個年紀根本唔可以叫成熟,你要知道,家長永遠都當你係小朋友,所以即使你結左婚都係會咁,就你情況黎講,人工又唔係多,你自己搵錢都未必養得起自己,仲要拍拖,你媽唔擔心就假啦,唔係話結婚先大開支,拍拖仲中開支呀,而且d港女對物質咁大需求,你供應得到咩? 而且男人應該以事業為重,呢個係傳統觀念,講得難聽d,你現在自己都養唔起自己,仲話拍拖
呢d都不是重點!
作者: KKBoy    時間: 2005-11-12 10:04 PM

我從沒有問佢地拎錢比我女朋友洗~
我女朋友唔係o個d洗錢洗好多的人~
佢人個好節儉的人~
e.g
佢買3比自己唔會買咩咩名牌~
但買比我丫佢細佬丫佢婆婆丫就會~
仲有佢從沒有問過我拎一分一毫~
我到現在為止~
只係想我屋企人同意~
作者: 機密    時間: 2005-11-12 10:51 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-12 22:04:
我從沒有問佢地拎錢比我女朋友洗~
...
所以我說greatzelda所講的不是重點,你只要像我及Boy只所講的做好本份及溝通就早晚水到渠成! Good luck
作者: KKBoy    時間: 2005-11-13 02:34 AM

boy~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
你點解好似失左蹤咁ge~???????????????
我想搵你一直都搵唔到~~~~~~~~~~~~~~~~~

機密兄~
多謝你一直咁樂意解答我ge問題~

boy~
見字請回
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-13 07:45 AM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-13 02:34:
boy~~~~~~~~~~~~~~...
"見字請回",哦.................回咗
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-13 04:58 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-12 22:51:

所以我說greatzelda所講的不是重點,你只要像我及Boy只所講的做好本份及溝通就早晚水到渠成! Good luck
佢講d野屬於表面
有你地係度,上26fun真係識唔少野
作者: KKBoy    時間: 2005-11-13 05:53 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-13 07:45 AM:

"見字請回",哦.................回咗
你蝦我~><~
作者: 機密    時間: 2005-11-13 08:30 PM

Originally posted by pc20001103b at 2005-11-13 16:58:

佢講d野屬於表面
過獎兼客氣,獻醜
作者: 機密    時間: 2005-11-13 08:30 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-13 02:34:
boy~~~~~~~~~~~~~~...
客氣
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-13 08:53 PM

Originally posted by pc20001103b at 2005-11-13 16:58:

佢講d野屬於表面
我都係咁話,學咗唔少嘢~
(機密兄咪鬧我、比我扮吓後生仔啦~ )

[ Last edited by BOYDWAN on 2005-11-13 at 09:09 PM ]
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-13 09:06 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-13 17:53:

你蝦我~><~
哈哈~~~~死未?

其實你要去知嘅、你要去做嘅、你要去諗嘅都已經明白哂,咁就無謂喺呢個問題上兜圈;要記住你係為答案而問問題、而唔係為問題而問問題;你依家向緊人生第一個高峰點邁進,應該將時間好好利用 (令自己工作更多表現、令自己同另一半感情更穩固、令自己同家人關係更融洽) ,至於更深奧同更高層次嘅學問,係要你更成熟先吸收到咖,明白未?
作者: 機密    時間: 2005-11-14 02:33 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-13 20:53:

我都係咁話,學咗唔少嘢~
(機密兄咪鬧我、比我扮吓後生仔啦~ )

[ Last edited by BOYDWAN on 2005-11-13 at 09:09 PM ]
...............
作者: 機密    時間: 2005-11-14 02:34 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-13 21:06:

哈哈~~~~死未?

其實...
argee
作者: derek23    時間: 2005-11-16 09:55 PM

我先讀中2,有一次阿媽都暗示俾我知可以拍拖WO.........
作者: 機密    時間: 2005-11-17 10:00 AM

Originally posted by derek23 at 2005-11-16 21:55:
我先讀中2,有一次阿媽都暗示俾我知可以拍拖WO.........
所以我說重點是自己如果給人印象同信心。

詳情可以看5#
作者: cwleung1988    時間: 2005-11-17 12:22 PM

都要見左面先有結果嫁...
有女朋友唔一定會影響到學業嫁...
有時仲會鼓勵到自己希望將來可以同佢一齊生活得好d...
仲比心機左讀書...
最緊要...見面個陣..你女朋友做得好d...
似鄰家女孩就最好...
作者: KKBoy    時間: 2005-11-17 09:44 PM

boy打比我plx
help~
作者: 機密    時間: 2005-11-18 05:37 PM

Originally posted by KKBoy at 2005-11-17 21:44:
boy打比我plx
help~
仲唔掂呀?
作者: KKBoy    時間: 2005-11-19 02:50 AM

唔係~
係好耐冇搵過佢je~
作者: Elsie    時間: 2005-11-19 10:17 AM

睇完大家既意見真係 學左唔少野 ^^"
我呀媽都唔鐘意我同依家呢個男仔拍拖...
我都會間唔中去佢屋企訓,都係為左見多既面 jei
但係睇完 d comments 我先發覺我忘記左從呀媽既 respective 黎睇
無錯~~~!! 最緊要係比呀媽知道,你係可以令佢相信的
更要話比佢聽,拍拖後都可以比以為成熟. 有進步
要將男朋友/女朋友 既優點 show 比 parents 睇
比佢地知道 拍拖 都可以有 positive influences

不過亦令我諗起一個問題
我呀媽係比較難 "搞" d 既一個呀媽
所以令到我 既 bf (included some ex bf) 都唔係好鐘意我呀媽
我唔知可以點講~~~ 但係。。。
即係呢~ 我有時夾係中間我都唔知可以點囉...
作者: 機密    時間: 2005-11-19 02:57 PM

Originally posted by Elsie at 2005-11-19 10:17:
睇完大家既意見真係 學左唔少野 ^^&qu...
其實道理都是一樣的,對bf用同一道理的方法,對阿媽又是! 其實各個角色都是做緊同一件事,等於其實你bf都在他parent面前幫你做同一件事,只是你們不覺。 而且是程度上問題,如果比較開通的家庭,你們做得少些,比較傳統的,你做得不夠好,你們的問題自然多。

記住,不要往往一遇到問題便怪這個不開通那個不開通,這人給你問題那人給你問題。 要學懂用另一角度去看事物,在人濟關系上便是從另一人的角度去看。  這其實就是幫自己解決問題的方法。 還有就是問題永遠不會只發生在自己身上,你們的問題,根本就是所有家庭中都發生的問題!  這就解釋了為何小弟懂得指導你們去解決這問題,因為人人都曾經經歷的嘛!
作者: 我是豬豬    時間: 2005-11-19 10:37 PM

地下情=.=
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-19 11:32 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-19 14:57:

其實道理都是一樣的,對bf用同一道...
agee~
作者: KKBoy    時間: 2005-11-19 11:34 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-19 11:32 PM:

agee~
boy~
你仲唔ans我你係where~
有d野想搵你幫手~
作者: Elsie    時間: 2005-11-20 06:03 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-19 14:57:

其實道理都是一樣的,對bf用同一道...
明啦~~~ 係深奧左 d 不過我諗慢文黎應該得

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0