標題: [討論]大家各自既世界波係點?? [打印本頁]

作者: lookityourself    時間: 2005-11-7 06:21 PM     標題: [討論]大家各自既世界波係點??

即係話你地踢波以黎入得最靚既波

我果球已經係我4年前既事,果時我同我表弟去踢波,同成班街場既踢
我射罰球,都唔知點解果日射得好靚,一腳彎起射入,係眉底入

大家既又點既呢....快d 黎分享下la

Great topic!
+6

[ Last edited by brightlee on 2005-11-8 at 05:56 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-11-7 06:57 PM

以前中學踢校隊入得兩球(仲要一場入晒=.=”)...練習入過一記罰球....
都冇話咩世界波既......
作者: supportMU    時間: 2005-11-7 06:58 PM

踢班製,落後緊一粒, 攻極都唔入架時候, 0係禁區, 俾3個後衛mark住, 先用身體用身位壓過一個, 再用腳背向右輕輕一推過埋沖緊埋黎架第2個, 再0係第3過口岩口岩到, 掂到我果波之前(佢係右邊沖埋黎), 用右腳一級, 輕輕級高左個波係左腳位, 用左腳第一時間窩理, 個波勁射擦柱入, 所有野都係不足一秒裹發生, 仲要係臨完場之前射入, 果一下咩都冇諗, 只知要射入, 同有人埋黎就過, 有位就射, 就係咁俾我追平, 要射12碼, 但我竟然好7咁射唔入=    =v  雖然對方都有一個射唔入, 但最後我地都輸左....  呢球之後, 本來得右腳架我就決心苦練埋隻左腳, 不過可能天份架問題, 隻左腳時得時唔得, 通常都係緊張關頭先會靈....

WARNING FOR YOUR WORDS@!!!!!

NO BAD WORDS IN HERE!!!

PENALTY NEXT TIME!!!!!!

[ Last edited by brightlee on 2005-11-7 at 09:52 PM ]
作者: skjeiw    時間: 2005-11-7 06:59 PM

超窄位笠死龍門
作者: funnygay    時間: 2005-11-7 06:59 PM

我經常性都係係眉底入,不過我練左好耐lu
以前得閒時就去球場練射罰球,一練就練左成個朝早(其實只係入過兩,三球,而我係唔多起腳既人)

我就未射過世界波,不過我記得我斬過波俾人射球世界波,
個波係係左後場腳內檔彎個波上右前場,個弧度超靚,我個fd跳高心口一控,
之後球不著地左腳band遠柱,超靚,
到而家仲記得
作者: sfxc0000    時間: 2005-11-7 07:26 PM

我o個d好普通咋
有次同班fd踢, 5打5, 要入禁區先可以射~
咁我o個邊個龍門接住個波, 跟手傳俾我, 我係自己後場攞到個波開始扭... =.="
先推過左兩個, 跟住面對一個後衛, 先用背脊"duck"住佢, 然後向加邊打左一下後抽, 再o係左邊做速度爆甩佢... =.="
然後又fake多一個, 最後去到禁區附近用身位同速度壓住最後一個番黎包抄o既後衛...
然後o係佢力壓之下腳面"彈"入個龍度... =.="

雖然唔係話好靚, 但靚就靚在我唔係成日出擊, 點知一擊就即中... =.="
射入o個球之後超辛苦, 因為自己一條友跑左大半場... =.="
雖然係 -6 d, 但個感覺都好正^^v
作者: kerr    時間: 2005-11-7 08:58 PM

龍門出禁區解圍,省正我隻腳,個波反彈笠死
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-7 09:05 PM

勁 ban 中柱,然後 dull 口 dull 面彈中個龍塊面,爆肛,入。
作者: 亨利仔仔    時間: 2005-11-7 09:10 PM

鵝尾月"窩利".....
中眉後彈上四層樓高...
毛奈 = ="
作者: supportMU    時間: 2005-11-7 09:34 PM

Originally posted by supportMU at 2005-11-7 06:58 PM:
踢班製,落後緊一粒, 攻極都唔入架時候...
請問我用左d咩 BAD WORDS =   =??
作者: abc123aa    時間: 2005-11-7 09:44 PM

Originally posted by supportMU at 2005-11-7 09:34 PM:

請問我用左d咩 BAD WORDS =   =??
應該係呢句~>但我竟然好7咁射唔入
作者: night    時間: 2005-11-7 09:44 PM

Originally posted by lookityourself at 2005-11-7 06:21 PM:

...
街場有罰球既?!?!
作者: supportMU    時間: 2005-11-7 09:46 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-11-7 09:44 PM:

應該係呢句~>但我竟然好7咁射唔入
咁都算??
作者: abc123aa    時間: 2005-11-7 09:53 PM

Originally posted by supportMU at 2005-11-7 09:46 PM:

咁都算??
老豆既界線算啩
每個版主都有唔同既界線既
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-11-7 09:58 PM

我自己射的...
係學校踢的,放學同番班F.5 FD鬥波(我都係F.5)
你見我頭像都知...我鍾意邊個咖啦
我都係打佢個位,不過左腳"

個時俾人攻緊
係禁區入面大腳諗住清波,點知清可能太高加真係用力ban
笠死左對面個龍...真人真事...

無吹水...."
你地都可能試過

[ Last edited by 心冷之戀*行 on 2005-11-7 at 10:00 PM ]
作者: 瑞比    時間: 2005-11-7 10:03 PM

Originally posted by night at 2005-11-7 09:44 PM:

街場有罰球既?!?!
個陣係小學生,好認真架ma...

記得小學踢波有人逼我做球證-.-"""
作者: 馬蘭奴    時間: 2005-11-7 10:03 PM

我入世界波都唔少,球球都咁靚。
果次一個紐過7個人再射入比較特別。因為球王肥馬對英國果場都不過係一個紐6個。
作者: night    時間: 2005-11-7 10:11 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-11-7 10:03 PM:

個陣係小學生,好認真架ma...

記得小學踢波有人逼我做球證-.-"""
咁你有無做???
作者: supportMU    時間: 2005-11-7 10:13 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-11-7 09:53 PM:

老豆既界線算啩
每個版主都有唔同既界線既
咁如果我話不服lei??
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-7 10:49 PM

林返起,好似真係無乜點用腳入個波,用頭仲多過用腳,同埋入親既波都係禁區裡面。。我都講過其實我踢波好屎,射波仲要好差。。
作者: night    時間: 2005-11-7 10:50 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-7 10:49 PM:
林返起,好似真係無乜點用腳入個波,用頭仲多過用腳,同埋入親既波都係禁區裡面。。我都講過其實我踢波好屎,射波仲要好差。。
正常............xdd
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-7 10:50 PM

Originally posted by supportMU at 2005-11-7 22:13:

咁如果我話不服lei??
依家又未扣你分,警告你咋喎。。。
作者: supportMU    時間: 2005-11-7 11:09 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-7 10:50 PM:

依家又未扣你分,警告你咋喎。。。
唔係扣唔扣分架問題, 如果我真係錯架話俾佢扣哂都冇所謂
不過你咁講就算囉
ok~沒下次~
(希望呢度唔會玩針對啦~ 希望唔好因為我係mu架fans就俾d對頭fans借機warning我)

[ Last edited by supportMU on 2005-11-7 at 11:13 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-11-7 11:10 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-7 10:49 PM:
你咁高.....梗係用頭入啦
作者: night    時間: 2005-11-7 11:15 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-11-7 11:10 PM:

你咁高.....梗係用頭入啦
高一定用頭入嫁拿???

:cool::cool:
作者: abc123aa    時間: 2005-11-7 11:40 PM

Originally posted by night at 2005-11-7 11:15 PM:

高一定用頭入嫁拿???

:cool::cool:
用頭易入d呀嘛,kobe佢話自己踢波屎呀嘛
作者: 張仔    時間: 2005-11-8 01:15 AM

我唔係吹水...我踢幾年波...最叻就係玩遠射ban波...就算中埸一開波我都射過...(維記咁大到喇)
所以好多令波......不過最記得既都係3年之前踢m記比賽....有一埸個教練要我打後備..點知first half未完就要我出去...個時仲係1-1.....之後我second half....射左4個遠射...大約廿幾碼喇...4個波入晒....呢個係自己就難忘既事.....
p.s.  不過勸下各位brother...唔好太專注去練遠射...我而家就係因為咁...大脾條根好易傷...休息完踢幾次波...又傷...一傷就要休息起碼2個月....對於我好鍾意踢波既人黎講...好唔開心架...我今年先得個20....幾時踢到老呀...
作者: georgenapoleon    時間: 2005-11-8 01:19 AM

最靚我記得係七年前有一場比賽起中場開始一個過三個去到窄位勁射掛網
作者: tomken    時間: 2005-11-8 03:33 AM

N前年我個fd踢青訓..一開波一個扭六個(踢7個..因為佢係中圈帶到去禁區)..一射..ko~
作者: bigfish    時間: 2005-11-8 08:14 AM

街場, 後場偷到個波, 同隊友做一次撞牆後再推過一名對方球員然後於大圈前少少位置起右腳勁射中內柱入, 龍門撲唔切個波撞左埋條柱度
作者: edifier    時間: 2005-11-8 03:40 PM

我記得有一次隊友在左中圈位將球踢上,我在禁區頂(未入禁區)偏左的位置球不著地窩利抽射,個波呈拋物線直飛向龍門的左上角入網,個keeper得個睇字!

不過老實講,果腳波只係神來之筆,因為我只係一個在禁區內搵食的前鋒(類似恩沙基),要我射靚絕的世界波可遇不可求!
作者: abc123aa    時間: 2005-11-8 03:53 PM

講返我果兩球負錄波先,第一球係隊友比個直線我,我攞住個波向前推進(前面冇人@@",眼見龍門怒氣沖沖咁衝出黎,心知不妙....佢直頭唔係要波,係想撞落我到,佢用個頭撞我下面@@"非常痛,好彩都比我射入左XD
第二球......隊友左邊斬埋黎(禁區內都好似係冇咩人@@"龍門以為出界,點知笠過左龍門,而我咁啱走到上去龍門前反應之下一腳篤入左@@"(死好命XDDD)
至於果球練習時入既罰球,因為當時既我腳法及射術還是差了點......所以決定硬射埋去,射埋去人群中彈地入網,龍門一d反應都冇:cool:

[ Last edited by abc123aa on 2005-11-8 at 04:00 PM ]
作者: pyliu    時間: 2005-11-8 03:56 PM

Originally posted by lookityourself at 2005-11-7 10:21 AM:
...
中學果陣試過禁區外窩里抽入!
老實講,叫我做多次都唔得!哈哈!完全好彩!
作者: tkk2p    時間: 2005-11-8 04:17 PM

估唔到呢度臥虎藏龍~
作者: brightlee    時間: 2005-11-8 04:21 PM

I should tell my experience!!!
I scored 2 World Class goals in one game, which I would never forget it in my life.....
第一球是一個罸球,位置在禁區邊左邊,六碼點對上的禁區線, 有兩個人人牆....
正常是會傳中入禁區制造混亂,這個角度無可能射門
但係右腳正射笠死龍門

第二球是左邊禁區頂 (25碼)一個地波傳中,我正在從後跑上,有一個後防在禁區內走出想追住我,那時我有兩個選擇 1)用假動作扣回波,然後才射門 2)不理會後防,正追那個波用右腳撞射

我選擇了 2)

一腳直射,足球直接像火箭直飛守龍門右上角入網,龍門有反應去飛身,但任何龍門都無可能救那球

那日亦是我一生中惟一場入4球的日子
作者: brightlee    時間: 2005-11-8 04:22 PM

Originally posted by tkk2p at 2005-11-8 18:17:
估唔到呢度臥虎藏龍~
YES!!!!!
作者: 瑞比    時間: 2005-11-8 04:25 PM

Originally posted by night at 2005-11-7 10:11 PM:

咁你有無做???
no,阿sir話幫我做^^
叫我落場踢
作者: abc123aa    時間: 2005-11-8 04:30 PM

Originally posted by brightlee at 2005-11-8 04:21 PM:
I should tell my experience!!!
I s...
哇,第二球好變態@@"
作者: brightlee    時間: 2005-11-8 04:57 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-11-8 18:30:

哇,第二球好變態@@"
我射門後也!!!
作者: abc123aa    時間: 2005-11-8 04:57 PM

Originally posted by brightlee at 2005-11-8 04:57 PM:

我射門後也!!!
真係O曬咀
作者: brightlee    時間: 2005-11-8 05:03 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-11-8 18:57:

真係O曬咀
尤其是我無遠射本錢!!!
作者: abc123aa    時間: 2005-11-8 05:09 PM

Originally posted by brightlee at 2005-11-8 05:03 PM:

尤其是我無遠射本錢!!!
呢d遠射真係可遇不可求
作者: brightlee    時間: 2005-11-8 05:12 PM

hai ah hai ah!!!

作者: sing888    時間: 2005-11-8 05:34 PM

攻極攻唔入,拎左個波係禁區外推順有理冇理ban埋去 ,
點知負負66 右上死角入左-_-  無心插柳柳成蔭-.-
作者: SEEK    時間: 2005-11-8 06:07 PM

右邊K角位右腳射遠柱中內柱彈入.......
作者: cronaldo2152003    時間: 2005-11-8 09:43 PM

學界果陣,,準決輸左,,,季軍戰人地唔夠人(佢地考緊試,d牙爸牙媽唔俾佢地d仔黎),,當我地贏左,,我地就打左場友誼(佢地夠十一個,,唔夠十六個),,,下半場後備換入(我本來正選架!!!),,喺左邊禁區k角位再近底線小小,,有罰球,,,我用右腳cur入左遠柱,,龍門俾我笠死左,,,我入左波慶祝動作扮簡東拿(打橫分開雙手),,我地牙sir仲話我好寸tim,,呢球我覺得好自豪...
作者: night    時間: 2005-11-8 10:30 PM

我入過好多volley.......
haha
作者: 艾力克    時間: 2005-11-8 11:05 PM

我o既世界波係黎自小學時候...

記得o個時上 PE 堂,成日都會o係籃球場度踢西瓜波
o個時我係打前鋒為主o既,但唔知點解,入親d波都係'昂'射,即係射波波之後個人就會訓左o係度

有一次就黎落堂,細路仔心態,梗係想快d嬴左場波可以踢多場啦
唔記得係踢到咁上下,定係岩岩開波,我就o係中圈附近射過去,右腳腳趾尾拉西,咁岩有個人o係我前面一段距離,我o係'昂'射跌緊落地o既時候,就見住個波彎過左對方防守o既人,唔知係咪個keeper視線受阻,個波直飛死角

我最記得依個入球,就係因為我射完個波就慢慢訓落地,o係跌緊o既時候,就見住個波彎過對手入死角
o係唔太肯定係咪真係入左o既時候,班隊友就走黎圍住我慶祝啦
真係最印象深刻

相信就算我第時入倒一個更靚o既波,都永遠唔會唔記得依個入球o既
作者: cwc_tkd    時間: 2005-11-8 11:44 PM

試過踢細場個陣,做keeper,
用手"dum"過對面禁區,
對方keeper一撲,入左!!
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-9 01:22 AM

十幾年前,中二到啦,無心一下左腳十六七碼掃把腳,因為係膠波既關係 (學校唔俾踢皮波),個波落地改變方向,貼柱入!好似少林足球個下咁。不過如果唔係膠波,應該會底線出界~
作者: liverster    時間: 2005-11-9 12:57 PM

so far 有3個半世界波

1. 中3-4時代,有1次睇英甲(當時是亞視賽馬前1小時的節目,由阿叔主持)由盧ton vs queenpark rangers. queenpark's keeper大腳解圍撻Q,地波直碌中場,被盧ton 的forster大腳笠死.之後無幾耐放學踢波,前鋒單刀,被對方keeper解圍,個波直碌中場,我就照辨煮碗,大腳笠死個龍.

2. 隊友左邊中腰波傳中,我禁區頂中路控定,但個波彈高,前面有守衛行住,我就右腳半窩利拉篩,個波就在守衛同龍門間的空隙直飛左角掛網.

3.前場右輔位得球推進,禁區頂右腳"初"在腳推先過1個守衛,再用同1方法過埋第2個守衛,推入禁區後趁keeper出迎時右腳彈地波入網.

4. 半個世界波就是中6時中場用左腳大脾"的"波,球不落地地推進至禁區頂左輔位,左腳窩利拉篩射門,好可惜被龍門擋出.
作者: brightlee    時間: 2005-11-9 04:31 PM

Originally posted by supportMU at 2005-11-8 01:09:

唔係扣唔扣分架問題, 如果我真係錯...
I am really mature....... well, do u know I was supporting Man utd before?

I didn't have time to explain and talk to u about that before

That's why you may misunderstand me

by the way, I am so busy in these few days, so I could only add points to everyone yesterday.
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-10 03:30 AM

Originally posted by supportMU at 2005-11-7 23:09:

唔係扣唔扣分架問題, 如果我真係錯...
肯定唔會。請放心,我係一個曼聯迷。呢度D板主好多都各為其主(鐘意唔同球隊)。而且就算唔係鐘意果隊都唔會玩針對架。sport板主好成熟。。。
作者: abc123aa    時間: 2005-11-10 04:02 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-10 03:30 AM:

肯定唔會。請放心,我係一個曼聯迷。呢度D板主好多都各為其主(鐘意唔同球隊)。而且就算唔係鐘意果隊都唔會玩針對架。sport板主好成熟。。。
我地一定唔會玩針對,如果玩針對既話就唔會有咁多fans club既出現
我係皇馬迷
作者: 清揚    時間: 2005-11-10 07:51 AM

七人場禁區內近左邊畸角位怒射,省斷了龍門三隻手指再擦柱而入,此球是我上年十一月中在馬鞍山耀安邨中的球場所創出的創舉~
恐佈麻???
作者: supportMU    時間: 2005-11-10 05:42 PM

Originally posted by brightlee at 2005-11-9 04:31 PM:

I am really mature....... well,...
ha~ It was my fault so forget it   MAN~~
I will observe your criterion from now. Take it easy what i said.
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-10 05:54 PM

放心,呢度冇針對。我夠好憎 kobe 啦~~~
作者: supportMU    時間: 2005-11-10 06:11 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-10 05:54 PM:
放心,呢度冇針對。我夠好憎 kobe 啦~~~
當真!?
你想撩交打呀??(其實我都好憎佢):cool:
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-10 08:44 PM

Originally posted by supportMU at 2005-11-10 18:11:

當真!?
你想撩交打呀??(其實我都好憎佢):cool:
哈哈。其實我依家都唔鐘係好鐘意佢。。。。好想改名叫做shaqwade。果時鐘意penny仔因為shaq,之後鐘意kobe因為shaq,依家鐘意wade,唔知係唔係又係鐘意shaq呢?不過應該唔係啦。
作者: 清揚    時間: 2005-11-10 10:23 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-10 20:44:

哈哈。其實我依家都唔鐘係好鐘意佢...
I very like "King of pass" Jason Williams
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-10 10:52 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-11-10 22:23:

I very like "King of pass" Jason Williams
可惜今年去到熱火,表現都係麻麻地。希望快D融入到。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-11 04:22 PM

似乎 Jason Williams 仍不及 Steve Nash,Jason Kidd 噃~
作者: CoolCoolCool    時間: 2005-11-11 06:15 PM

係中圈,從後衛(自己)大腳接到個波,一件後衛黎mark我,一個朱丹轉身,過咗。又黎一件,閃左推右,又過咗一件。單刀,龍門出迎,大腳笠死佢,仲要係貼柱,靚爆鏡。一比零,一箭定江山。
作者: lookityourself    時間: 2005-11-11 09:51 PM

版主們
我部機down 左咁多日
呢排好番
估唔到個TOPIC搞成咁
作者: iknow    時間: 2005-11-11 10:41 PM

前一個禮拜O係寶湖鬥波,我直接彎入角球~~
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-11 11:02 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-10 03:30 AM:

曼迷又唔見你成日入fans club....
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-11 11:42 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-11 23:02:

曼迷又唔見你成日入fans club....
因為我實在唔夠時間。。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-11 11:43 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-11 16:22:
似乎 Jason Williams 仍不及 Steve Nash,Jason Kidd 噃~
唔好話仍不及。。。如果以依家表現既講,可以講句差好遠。希望遲D有改善啦!
作者: lookityourself    時間: 2005-11-28 06:24 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-11 11:42 PM:

因為我實在唔夠時間。。。。
haha

推番上去先..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0