標題: 韋拉: 球場渣滓就有佢份 [打印本頁]

作者: AC_Milan@ray    時間: 2005-11-7 09:39 PM     標題: 韋拉: 球場渣滓就有佢份

摩連奴罵旺熱,堅尼罵隊友……似乎是嫌英超的口水還不夠多,6日的《泰晤士報》和《世界新聞報》又摘編了韋拉的新自傳,其介壹仙奴前隊長把矛頭針對雲尼斯特羅,並痛罵荷蘭前鋒是“騙子、懦夫和雜種”。

記者克韓報道 這本名為《韋拉:我的自傳》的新書將於本月晚些時候出版。媒體迫不及待地披露書中內容,是因為韋拉這樣寫道:“雲尼斯特羅是一個騙子,一個懦夫,他在對別人犯規時總是偷偷摸摸的。所有人都認為他是一個好人,但實際上他卻是一個雜種(盡管Son of Bitch在口頭語中常用,但形諸文字還是很少見的)。他只會騙人。”據報道,荷蘭射手很可能像旺熱對摩連奴一樣,保留通過法律手段起訴韋拉誹謗罪的可能。

在韋拉看來,雲尼斯特羅是他最恨的一個曼聯球員:“只要看到他就讓我無法忍受。他是一個偉大的球員,他也一次又一次證明了這一點,但有關他的一切都讓不爽:他總是在那里抱怨和哀鳴。有一些球員,盡管他們也經常下腳,但並會不偷偷摸摸地做動作。比如史高爾,他被人鏟也鏟人,但從不抱怨,從不呻吟,從不在地上打滾。雲尼斯特羅是另外一個極端,他被犯規時會騙人,自己下腳又很骯臟。”

讓韋拉最為憤怒的一件事是“2003年9月,我在老特拉福德吃到第二張黃牌下場。我遭到了不公正的對待,僅僅想起這個事情就會讓我怒火沸騰。他試圖踩我,然後又在拼搶時過度粗野。我不是在責怪裁判,因為他也是被騙的。我根本無意去踢到雲尼斯特羅,不應該得紅牌,他把這件事情搞大的方式讓我更加憤怒。”應該都係因為e件事...

賽後,韋拉和一個朋友站在過道里,而雲尼斯特羅恰好走過:“我們互相看了下。他試圖找我說話,我告訴他一切都已經結束了,我不想說更多。他堅持要找我說話,所以我就問他:我究竟是否碰到你了?他只是回答:‘你真是沒品。’這是最後把我激怒的一句話,他試圖說服自己他沒有在欺騙,這說明了他是多麼沒有良心。我告訴他:‘小心點,有朝一日我會報仇的。’”

當時韋拉和雲尼斯特羅險些打起來,幸虧他的國家隊隊友施維斯達、巴夫斯和皮利斯及時趕到勸架。但韋拉說:“這次口角證明了我的想法:雲尼斯特羅不僅是一個騙子,他也缺乏勇氣。那場比賽,他錯失了一個點球。”

韋拉還說,不僅他恨雲尼斯特羅,荷蘭人也是海布里的公敵:“他有一堆歷史恩怨,所有這些可惜都沒有得到人們足夠注意。他曾經拳擊龍格堡,還曾肘擊過羅倫。在阿仙奴,我們都恨他,而且也確實有理由這麼做。”韋拉表示:“賽後帕洛爾、羅倫和基昂都跳到雲尼斯特羅身上。阿仙奴因為這個被批評,確實場面也不好看。但根源是:我們在和曼聯交手時太多次感受到不公平了。”

在告別阿仙奴之前,韋拉還和曼聯打過兩場:“這兩場比賽也給我留下了惡劣的記憶。2004年11月那場比賽最臭名昭著,我們當時49場不敗,而50場的紀錄完全是被剝奪的。我至今難以相信這一切:如果我們像曼聯那樣行事的話,我們早就被罰下到只有8個人了。雷耶斯再一次成為他們恐嚇的對象,里奧費迪南對龍格堡的犯規應該被立即罰下,但卻連黃牌都沒有吃到。朗尼假摔,明目張膽地騙得了一個點球。”

韋拉也談到了和堅尼的那次著名的通道沖突,但他言辭之間對愛爾蘭人尊敬得多:“每次我們和曼聯遭遇,加里﹒內維爾都很粗野,他對雷耶斯的行為是無法接受的。所以那個晚上,我對他說:‘每次你都對我們的孩子犯規,我會盯著你的。如果你再這麼做,我就會和你把帳算清。’是的,這算是恐嚇,但我不是一開始就想這麼做的。然後堅尼參與了進來,他是隊長,他的工作就是保護他的球員。他告訴我:放過內維爾,如果我有問題,就應該找他說。”

雖然同堅尼斗過不少嘴,但韋拉表示:“我和他沒有問題,堅尼是我在英格蘭曾經交戰過的最難對付的中場。如果你把他的勇氣和行為與雲尼斯特羅、內維爾的進行比較,那就像黑夜和白天。他在場上行為很凶,但依然是我尊敬的人。他有領袖魅力,並且為他所深信的東西奮斗。”

韋拉還透露了一個和曼聯的小祕密:“我被告知曼聯收購我,但我從來沒和費格遜會面過。事情亂七八糟的,大部分是我的錯。當時有太多經紀人卷了進來,我根本沒法弄清曼聯是否真的有興趣。”
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-11-7 09:42 PM

o no...."
作者: 瑞比    時間: 2005-11-7 09:51 PM

大家咁話......
作者: 馬蘭奴    時間: 2005-11-7 10:00 PM

呢條韋拉,分明撩交嗌!
作者: sing888    時間: 2005-11-7 10:24 PM

點解唔描述下自己點插水,分享演技
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-7 10:45 PM

Originally posted by sing888 at 2005-11-7 22:24:
點解唔描述下自己點插水,分享演技
哈哈。講得好。真係正一有口話人無口話自己。佢依家咪又係係度扮緊無辜。
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-11-7 10:53 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-7 10:45 PM:

哈哈。講得好。真係正一有口話人無口話自己。佢依家咪又係係度扮緊無辜。
阻佢做影帝喎~梗唔妥佢啦
作者: au212001    時間: 2005-11-7 11:08 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-11-7 09:51 PM:
大家咁話......
咪就係..佢自己係英超都有吾少火頭啦..而家走佐就咁多口水...
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-7 11:10 PM

不過雲佬既茅,真係揚名國際
曼聯訪中國已經比人鬧唔少
有睇英超都知佢係點啦
作者: abc123aa    時間: 2005-11-7 11:11 PM

Originally posted by pc20001103b at 2005-11-7 11:10 PM:
有睇英超都知佢係點啦
佢除左茅之外有時仲好冇品

[ Last edited by abc123aa on 2005-11-7 at 11:37 PM ]
作者: fake2005    時間: 2005-11-7 11:25 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-11-7 11:11 PM:

佢除非茅之外有時仲好冇品
無錯!
堅尼, 韋拉有時係茅,
但果d係真小人,
明係咁既格,
唔似雲生咁成日做d無品陰濕野仲扮哂無辜咁.
作者: MaxFigo    時間: 2005-11-8 12:11 AM

Originally posted by fake2005 at 2005-11-7 11:25 PM:

無錯!
堅尼, 韋拉有時係茅,
但果d係真小人,
明係咁既格,
唔似雲生咁成日做d無品陰濕野仲扮哂無辜咁.
你睇韋拉對堅尼同雲佬唔同ge睇法就知
打法粗野唔緊要,最緊要光明正大!
作者: fffffa    時間: 2005-11-8 12:19 AM

Originally posted by pc20001103b at 2005-11-7 11:10 PM:
有睇英超都知佢係點啦
出碎石腳踢北京o個隊唔知咩
作者: german    時間: 2005-11-8 04:15 AM

雖然我不是阿仙奴及曼聯的球迷
站在中立的立場
雲佬是我最討厭的球員
作者: erik    時間: 2005-11-8 02:19 PM

total agreed

[[[[無錯!
堅尼, 韋拉有時係茅,
但果d係真小人,
明係咁既格,
唔似雲生咁成日做d無品陰濕野仲扮哂無辜咁. ]]]]
作者: coke123    時間: 2005-11-8 05:13 PM

Originally posted by AC_Milan@ray at 2005-11-7 03:39 AM:
:“每次我們和曼聯遭遇,加里﹒內維爾都很粗野,他對雷耶斯的行為是無法接受的。所以那個晚上,我對他說:‘每次你都對我們的孩子犯規,我會盯著你的。如果你再這麼做,我就會和你把帳算清。’是的,這算是恐嚇,但我不是一開始就想這麼做的。然後堅尼參與了進來,他是隊長,他的工作就是保護他的球員。他告訴我:放過內維爾,如果我有問題,就應該找他說。”
其實佢又唔搵 C7 ar rooney 犯規, 一於大家咁話, 佢點對你咪點對佢law!
作者: adamjacky123    時間: 2005-11-8 09:14 PM

有冇人睇過"阿仙奴扮野大賽"呀?
作者: 路路    時間: 2005-11-10 04:23 PM

:韋拉唔講激d,邊個會買佢本自傳呀???
作者: 路路    時間: 2005-11-10 04:26 PM

件事過左幾耐仲係度提,呢d不但只係小人,仲係小心眼的人~~
作者: iknow    時間: 2005-11-11 07:38 PM

雲佬點都唔及你la~~
作者: GENOCIDE    時間: 2005-11-11 11:05 PM

Originally posted by MaxFigo at 2005-11-8 12:11 AM:

你睇韋拉對堅尼同雲佬唔同ge睇法就知
打法粗野唔緊要,最緊要光明正大!
AGREE!!!
SUPPORT VIERA!!
作者: 路路    時間: 2005-11-12 12:10 AM

Originally posted by iknow at 05 11 09 07:38 PM:
雲佬點都唔及你la~~
咪係,係英超果陣韋拉羅紅牌好似食菜咁,罰停賽仲多過落場.好意思係背後話人是非,都唔知係咪男人黎~~~
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-13 04:36 PM

Originally posted by 路路 at 2005-11-12 00:10:

咪係,係英超果陣韋拉羅紅牌好似食菜咁,罰停賽仲多過落場.好意思係背後話人是非,都唔知係咪男人黎~~~
你知唔知韋拉鬧雲佬d咩呀~
雲佬犯規都係d靜雞雞鬆人掙,踢人...
冇人話過韋拉踢得斯文
同雲佬比,就算犯規次數多佢成條街都好,
韋拉都仲係男人呀!
作者: 我‧愛‧你    時間: 2005-11-13 05:03 PM

在自傳說別人的事@@"
佢識唔識寫自傳架=.=
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-13 05:16 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2005-11-13 17:03:
在自傳說別人的事@@"
佢識唔識寫自傳架=.=
咪講緊佢同雲佬d恩怨囉
咁唔係唔關佢事掛?
作者: 我‧愛‧你    時間: 2005-11-13 05:27 PM

Originally posted by pc20001103b at 2005-11-13 05:16 PM:

咪講緊佢同雲佬d恩怨囉
咁唔係唔關佢事掛?
原來是這樣:cool:

我說錯了,請見諒
作者: 路路    時間: 2005-11-13 08:26 PM

Originally posted by pc20001103b at 05 11 09 04:36 PM:

你知唔知韋拉鬧雲佬d咩呀~
雲佬犯規都係d靜雞雞鬆人掙,踢人...
冇人話過韋拉踢得斯文
同雲佬比,就算犯規次數多佢成條街都好,
韋拉都仲係男人呀!
靜雞雞鬆人掙,踢人.呢d都係韋拉講姐,你見到呀????球証都冇見到,而家英超有秋後算賬ge,如果雲尼有做都比人算左啦~~點解冇人算啊???話雲佬有做冇証劇,但韋拉d野全世界係人都見,而家走去咁遠都仲背後講是非,男人~~~八x就真~~~
作者: MaxFigo    時間: 2005-11-13 09:25 PM

Originally posted by 路路 at 2005-11-13 08:26 PM:

靜雞雞鬆人掙,踢人.呢d都係韋拉講姐...
你一係就好憎韋拉
一係就係尹佬fan屎,仲要係盲目果隻
作者: 清揚    時間: 2005-11-13 10:47 PM

雲佬食屎la,一味識行行企企執死雞,出到禁區唔識射波真系只此一家,12碼一年又唔知炒幾球~
作者: 路路    時間: 2005-11-14 12:15 PM

Originally posted by MaxFigo at 05 11 09 09:25 PM:

你一係就好憎韋拉
一係就係尹佬fan屎,仲要係盲目果隻
我曾經唔憎韋拉,如果佢仲係英超又唔係出自傳而講呢翻說話,我依然唔憎佢,但而加佢為左sell自己本書,係for money而講,我會睇佢唔起,絕對唔係真君子所為,係小人之行為~~~
作者: iMacc    時間: 2005-11-14 03:48 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-11-13 10:47 PM:
雲佬食屎la,一味識行行企企執死雞,出到禁區唔識射波真系只此一家,12碼一年又唔知炒幾球~
你呢句嘢今年就啱...前兩年就....

入到波就係好前鋒...你唔好理佢點入...

言歸正傳....雲佬小動作的確多...但未至於渣滓咁嚴重...踢波又有邊條友唔間唔中插吓水吖...呢兩年雲佬真係不復當年勇...每逢俾人拍親都跌...好似未食飯咁...唉.....
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-14 08:39 PM

Originally posted by 路路 at 2005-11-13 20:26:

靜雞雞鬆人掙,踢人.呢d都係韋拉講姐...
你見唔到姐....球証見唔到既野太多啦....
唔止韋拉係咁講...雲佬去中國d友賽到俾班中國球員鬧到~
人地果時開左leage啦,仲係咁狼,佢又唔係唔win唔得
就算係想win,都唔駛咁多小動作掛
作者: 路路    時間: 2005-11-15 11:34 PM

Originally posted by pc20001103b at 05 11 09 08:39 PM:

你見唔到姐....球証見唔到既野太多...
我ge point係講韋拉為左sell書講人是非,咁都睇唔明,真係低~~~
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-16 06:47 PM

Originally posted by 路路 at 2005-11-15 23:34:

我ge point係講韋拉為左sell書講人是非,咁都睇唔明,真係低~~~
我淨係見到#27度,係你講ge"point"上面,見到以下既字句
"靜雞雞鬆人掙,踢人.呢d都係韋拉講姐,你見到呀????球証都冇見到,而家英超有秋後算賬ge,如果雲尼有做都比人算左啦~~點解冇人算啊???"
同埋順便應番你講ge秋後算賑,朗尼認埋插水都未有人停佢賽...你估秋後算賑真係咁有效?
仲有,講人是非一回事,雲佬係唔係茅得黎冇品又一回事
作者: 路路    時間: 2005-11-16 07:51 PM

Originally posted by pc20001103b at 05 11 09 06:47 PM:

我淨係見到#27度,係你講ge"poi...
我係#18同19又講咩,係後面d人開始亂咁吠我先反激,睇d唔睇d,配眼鏡啦~~~anyway,係賣書前講呢d事出黎就是偽君子,再好波都假~~
講完云佬又講朗尼,唔係為sell書為咩???借mu球員黎腫自己荷包,正一小人~~~
作者: pc20001103b    時間: 2005-11-16 10:16 PM

我有我o岩,你有你o岩啦...
佢今次又真係做得多左既
各持己見,都無謂逼大家要聽晒對方講
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-16 10:20 PM

各有各啱,冇謂求氣
作者: MaxFigo    時間: 2005-11-17 12:38 AM

大家都唔係韋拉
god knows佢係咪真係搏銷量,定係講心底話

無結論ge野嘈黎做乜?夠薑就自己飛去意大利問韋拉= =""
作者: 路路    時間: 2005-11-17 05:54 PM

Originally posted by MaxFigo at 05 11 09 12:38 AM:
大家都唔係韋拉
god knows佢係咪真係搏銷量,定係講心底話

無結論ge野嘈黎做乜?夠薑就自己飛去意大利問韋拉= =""
發神經~~討論板梗係要討論啦~~心底話~~你夠薑就自己飛去意大利問韋拉係咪過曼聯???
作者: SUPERHERO    時間: 2005-11-17 07:17 PM

雲佬小動作多就係人都知架la~
作者: MaxFigo    時間: 2005-11-17 07:31 PM

Originally posted by 路路 at 2005-11-17 05:54 PM:

發神經~~討論板梗係要討論啦~~心底話~~你夠薑就自己飛去意大利問韋拉係咪過曼聯???
我都係見你地討討下論開始有d過火先出下聲je
作者: 路路    時間: 2005-11-17 08:36 PM

Originally posted by MaxFigo at 05 11 09 07:31 PM:

我都係見你地討討下論開始有d過火先出下聲je
算呢~~呢個topic以後唔回啦~~
作者: fake2005    時間: 2005-11-17 08:47 PM

Originally posted by 路路 at 2005-11-17 08:36 PM:

算呢~~呢個topic以後唔回啦~~
呢位朋友都幾野蠻.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0