標題: [愛情診療室] 請教教我~我實在太愛她了 [打印本頁]

作者: alan0309    時間: 2005-11-11 04:55 AM     標題: 請教教我~我實在太愛她了

請看全文..因為我真係不知如何是好
請指教

我同我女朋友一齊左岩岩好三年
我地曾經都做出左一d對大家唔住既事
例如:我有第二個,同佢分手
   佢有第2個,佢同我分手
之後我地都可以係番埋一齊,我地都好愛大家
係一d我朋友同佢朋友心目中,我對我女朋友好好.好愛護佢.好就佢
雖然我女朋友好惡.好易發脾氣.成日郁手郁腳.又唔收把口
就連佢d朋友都話佢過份,佢出街我冇試過唔比,但係我同朋友出街吹下水,佢都唔比
佢成日為左一d少事同我分手,雖然最後都冇事,有時我都覺得好累
但係我都冇想過放棄佢,因為我太愛佢,同埋我應該照顧佢同令到佢幸福開心
我曾經對我地既未來好有信心,希望自己可以比到一d無憂無慮既生活佢
但係我之前幾個月比公司cut人cut走左,之後我對工作冇乜信心
同佢出街.我成日心諗緊搵咩工做好,點樣先可以令我地之後生活開心,好過
佢成日話我冇為過前途著想,冇諗過我地將來會點,我只係答佢,我會比心機搵呀啦
我只係冇開口同佢講過我想點,唔係我唔識去為將來打算
我爸爸係開公司既.但係我冇諗過番去幫手,因為我想創造一番屬於自己既事業
我諗今次佢同我分手一定有原因,但係佢冇講過係咩原因,因為佢連我電話都唔聽
佢只係send sms同我講分手,話同我一齊唔會再有將來
我打好多次比佢.佢都唔聽!

我都知道我好有問題
例如:應承左佢既野我成日做唔到
   懶

有冇人可以指教下我..我可以點樣做呀??

作者: siredes    時間: 2005-11-11 10:16 AM

你一定要搵個機會好好咁同佢傾o下, 聽o下佢對你o既不滿, 亦都等佢聽o下你面對緊o既困難.
不過我覺得你女友...都幾唔講道理, 一句講晒, 任性!
可唔可以講o下點解你會咁愛佢?
作者: 機密    時間: 2005-11-11 10:43 AM

好明顯你自己都講出了因由啦(根據你給的資料)。

你有大志但無智慧呀年青人。  你想自己發展事業但得個諗字!  諗野人人都識,但知易行難。 成日得個行字有乜用?  最慘你家人有間公司,自己無野做又不返去幫手,你女友又是性格剛烈的人,叫她如何忍?

你又似乎不懂與她溝通的人,經常自己諗野(好聽就如此說,不好聽叫發夢),她是女仔,香港女仔是現實的。  若我是她也走。 知無?
作者: alan0309    時間: 2005-11-12 01:54 AM

我鍾意佢多過鍾意我自己
我都可以話曾經ok多女朋友同埋都ok多人鍾意自己
係唔知點解我特別鍾意佢

多謝指教..我不會再發夢了
我都希望自己能成就大業
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-12 03:06 PM

咁現實既人要走由佢la,你只係冇左個唔愛你既人,冇乜可惜!!
換轉角度睇,你只係一時既事業唔順意,佢就咁既樣,睇出佢既真面目,呢d女仔唔要好過要
放手喇,唔好唔捨得,隨便佢去揾佢既幸福,為自己着想下先,唔好比人睇死
話唔定你第時能夠自己創一番事業,果時你想冇女仔痴埋黎都難ar
佢番黎你都唔好采佢添呀!!!
作者: 默言    時間: 2005-11-12 09:26 PM

你女朋友可能係因為你太過就佢愛佢....但係相返黎講你比左好多空間佢,比佢去做自己想做GA野佢可能會覺得你係唔理佢....久而久之....對你會如來如任性...佢GA任性可能根本係佢GA性格,又可能佢係想係你心入面有特出D嫁身份....會唔會係你對佢太過抱容...而做成比佢覺得你一D都唔放佢係心入面呢?可能佢都係好愛你....只係你對佢係心入面嫁愛.....而佢對你係表露出黎嫁愛啦.如果佢一直都覺得你唔重視佢....出去搵第二個...係人之常情啦.係你到搵唔到愛佢為有出去搵囉而佢今次咁做可能真係已經係心入面忍左好易嫁啦....呢D都係我GA睇法....唔知解唔解釋到你GA問題啦~
作者: 機密    時間: 2005-11-12 11:02 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-12 15:06:
咁現實既人要走由佢la,你只係冇左個唔...
咁現實既人要走由佢la,你只係冇左個唔愛你既人,冇乜可惜!!
換轉角度睇,你只係一時既事業唔順意,佢就咁既樣,睇出佢既真面目,呢d女仔唔要好過要
放手喇,唔好唔捨得,隨便佢去揾佢既幸福,為自己着想下先,唔好比人睇死
話唔定你第時能夠自己創一番事業,果時你想冇女仔痴埋黎都難ar

明知佢不長進亦默然的女友亦未必叫做愛佢。 等於你做父母見子女行錯路也不出聲不是真正的愛。  他女友我不相信沒與他反映過這問題,可是他當時未必有注意。 離開他讓他真正關注到自己前程問題,改變後可以說是影響一生。  這才叫真正愛他。  相信如果alan0309兄今次能真正改變自己經常發白日夢的毛病,將來事業有成之日,無論能否再與女友一起,影響他最深遠、記憶最深的女友一定是這位。
作者: alan0309    時間: 2005-11-13 02:59 AM

我都冇哂辦法啦
由佢擇啦
18無醜婦..佢可以有得擇既
只係我自己衰姐
作者: 機密    時間: 2005-11-13 08:39 PM

Amendment
Originally posted by kakeidevil at 2005-11-12 15:06:

明知佢不長進亦默然的女友亦未必叫做愛佢。 等於你做父母見子女行錯路也不出聲不是真正的愛。  他女友我不相信沒與他反映過這問題,可是他當時未必有注意。 離開他讓他真正關注到自己前程問題,改變後可以說是影響一生。  這才叫真正愛他。  相信如果alan0309兄今次能真正改變自己經常發白日夢的毛病,將來事業有成之日,無論能否再與女友一起,影響他最深遠、記憶最深的女友一定是這位。
作者: BOYDWAN    時間: 2005-11-13 09:19 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-13 20:39:
Amendment

明知佢不長進亦默然...
agree。
作者: Seiko1130    時間: 2005-11-30 05:36 PM

Originally posted by 機密 at 2005-11-13 08:39 PM:
Amendment

明知佢不長進亦默然...
但個女仔會唔會已經死左心﹐揾到佢都無用呢﹖其實幫老豆手都唔係乜醜事﹐創業容易守業難﹐有理想工作就緊係好﹐之不過你呀BA照顧唔到你成世﹐你係時候稔下將來﹐自己都顧唔掂又邊有安全感比到人地呢﹖成熟d喇你﹐人生唔係淨係得愛情﹐Anyway, good luck la
作者: 藍    時間: 2005-12-1 02:18 AM

兄弟,一字甘淺,係邊度跌低,就係邊度爬返起身(呢排我個fd成日甘講,傳染埋比我....)
你若然真係甘愛佢,亦都吾計較佢假若愛你會係因為錢的話,簡單,努力做野,做d成績出黎睇下先拉,後生仔嘛,到你真係有d成績既時候,再去搵返佢都未遲拉,不過大前題係你到哥陣時仲鍾意佢咯.
呢d野無得心急架,你宜家點諗都無用,只係用口講,比保證佢,我覺得佢吾會信之餘又未必理你添

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0