標題: 好大問題呀~thcthcthc [打印本頁]

作者: neoplan03132003    時間: 2005-11-21 08:34 PM     標題: 好大問題呀~thcthcthc

點解我今期部電腦成日都要我修復
佢話我window\system32\CONFIG\SYSTEM冇左!
有冇人話我知係咩事呀??
THXTHXTHX
作者: gergermen    時間: 2005-11-21 09:42 PM

咁係唔係真係冇呢個文件夾:
windows\system32\CONFIG\SYSTEM
作者: 151515    時間: 2005-11-21 10:09 PM     標題: oh my god

I think you should 格式化your computer or 重新安裝your windows

i have done it three times!!!
作者: neoplan03132003    時間: 2005-11-27 06:13 PM

都係唔得!
我已經張佢整部機格式化了
會唔會係d setting st錯左呀??
thxthxthx~~~!!!
作者: gergermen    時間: 2005-11-28 11:12 AM

消化呢段嘢,對你有啲幫助。
这是系统文件丢失造成的
可能情况有,非法关机,CPU被超频,硬盘有坏道。
进入故障恢复台后系统会尝试修复关键系统文件,所以,按f3退出重起后系统正常。
解决办法,解决上面几个可能问题,如果没办法解决,把磁盘的高级性能禁用。病症可以减轻或根除。

作者: neoplan03132003    時間: 2005-12-2 07:01 PM

唔係好明!
作者: gergermen    時間: 2005-12-2 11:03 PM

造成你呢種情況出現,可能係由於非正常關機(突然斷電、按RESET。。。),CPU超頻、硬碟有壞道等呢幾種情況引起。

進入故障恢復台(disaster recovery console ,安裝:winnt32 /cmdcons, DOS界面;用系統安裝碟BOOT機,按“R”——冇記錯話,亦可進行修復)後系統會嘗試修復關鍵系統文件,最後按 F3 退出,重啓電腦。

磁盤的高級性能禁用——應該指BIOS入面有個選項係“S.M.R.T”,DISABLE佢

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0