標題: 熱火三分命中率漸入佳境 [打印本頁]

作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 02:04 PM     標題: 熱火三分命中率漸入佳境

四個主要三分射手:
Jason Williams(8場)19-46      命中率41.3% (上季32.4%)       平均一場三分:2.375個
Antoine Walker(10場) 24-63   命中率38.1% (上季32.3%)       平均一場三分:2.4個
Jason Kapono (9場)21-40      命中率55.6% (上季41.2%)        平均一場三分:2.33個
James Posey (5場)13-28       命中率46.4% (上季30.9%)        平均一場三分:2.6個
好過晒自己生涯平均紀錄。睇黎熱火隊對三分射手既幫助真係幾大。。。

Gary Payton (10場)4-28         命中率14.3%        平均一場三分:0.4個   =.=
Dwyane Wade(10場)2-18       命中率11.1%         平均一場三分:0.2個   =.="
差得梗要。。。

如果Shaq傷愈復出,發揮其磁鐵力量對整体三分都會有很大的幫助。
加上球員加強三分穩定性,熱火發揮會出色一點。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-22 at 02:28 PM ]
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-22 02:05 PM

Shaq係咪你?
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 02:06 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-22 14:05:
Shaq係咪你?
Shaquille O'Neal
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 02:14 PM

上屆熱火
三分主要射手:
Eddie Jones(80場)       142-382      命中率:37.2%     平均每場三分:1.77個
Damon Jones(82場)     225-521      命中率:43.2%     平均每場三分:2.74個
Rasual Butler (65場)     57-153        命中率:37.3%     平均每場三分:0.84個
Steve Smith (50場)       41-105        命中率:39%       平均每場三分:0.82個

今屆熱火
三分主要射手:
Jason Williams(8場)19-46          命中率41.3%               平均一場三分:2.375個
Antoine Walker(10場) 24-63       命中率38.1%               平均一場三分:2.4個
Jason Kapono (9場)21-40          命中率55.6%              平均一場三分:2.33個
James Posey (5場)13-28          命中率46.4%               平均一場三分:2.6個

今年的新球員三分方面又並不是比上屆遜色。甚至還有優勢。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-22 at 02:17 PM ]
作者: brightlee    時間: 2005-11-22 04:06 PM

but Heats lost so many games this seasons..
the new chemistry(players) is (are) not function,...
作者: wer    時間: 2005-11-22 04:37 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-22 14:14:
上屆熱火
三分主要射手:
Eddie Jone...
我不認為
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 04:39 PM

Originally posted by brightlee at 2005-11-22 16:06:
but Heats lost so many games this seasons..
the new chemistry(players) is (are) not function,...
因為季初太多正選主將有傷患問題。一開始就無左posey,打左一場又無埋O'neal,到posey出返黎,依家william又傷。到依家熱火都未試過Full Team上陣,Heat依家既表現都算係唔錯。只係有D比賽係關鍵時候發揮差D。希望佢地會再整合得好D,其實依家各個球員都開始搵到自己既定位,新陣容黎講都算開始有火花。
期待佢地繼續進步。
作者: 甘國武    時間: 2005-11-22 04:56 PM

Oh my God!!!35歲又換過腎的莫寧啊~
11.2p+7.7r+3.6blk、命中率60%的成績是你拿的嗎?
今年明星賽,我一定投你!!!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 05:02 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-22 16:56:
Oh my God!!!35歲又換過腎的莫寧啊~
11.2p+7.7r+3.6blk、命中率60%的成績是你拿的嗎?
今年明星賽,我一定投你!!!
他既表現真係好勁。。。。依家勁專敬佢呀。老將有好表現唔難。不過要好似佢咁持續有好表現就真係好勁。。熱火上季求同佢續約真係做得無錯,如果唔係佢,熱火無左Shaq既時候真係唔知點算,雖然可以出返Doleac,不過進攻或者都有Zo既表現,不過防守上既貢獻就拍馬都追不上。
就係封波技巧已經大把野俾D後生仔學啦。。3.6個,到依家仲係聯盟第一既位置~

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-22 at 05:03 PM ]
作者: 甘國武    時間: 2005-11-22 05:20 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-22 05:02 PM:

他既表現真係好勁。。。。依家勁專...
唉!~依家似樣既中鋒得Duncan一個咁大把
90's有夢中人、海軍上將、大猩猩、巨無霸、鬼見愁、木桶伯6個
2000年以來只有要命好一點,其他都石沈大海......
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 05:38 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-22 17:20:

唉!~依家似樣既中鋒得Duncan一個...
本來小斯轉型,上年都有D睇頭,不過又傷得咁嚴重。。。。。今年果個所謂既狀元,搶籃板都仲可以,得分能力就好差。。
作者: 甘國武    時間: 2005-11-22 05:47 PM

who is 小斯?
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 05:49 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-22 17:47:
who is 小斯?
Stoudemire
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-22 06:02 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-22 05:20 PM:

唉!~依家似樣既中鋒得Duncan一個...
理論上,Duncan 係 PF/C,不是純 C,純 C 最近代又有表現(今年),要算是 Marcus Camby 吧 (16.4 pts,14.3 rebs,3.4 blks),但他其實已打了 10 年‧‧‧

當年的中鋒 (Perish, M. Malone, Hakeen, DRob,Ewing‧‧‧),都是 2x/1x 的人材,甚至 PF 都是 (呵呵,我最愛的 Charles Barkley,或年輕時的 Shawn Kemp,還有 Larry Johnson),現在沒有了‧‧‧(Kenyon Martin,Okafor,Okur,D.Howard‧‧‧ 唉!)
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 06:07 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-22 18:02:

理論上,Duncan 係 PF/C,不是純 ...
甘比今年真係打得幾好。可能有機入明星賽。一完佢既心願。
作者: lintohu    時間: 2005-11-22 06:10 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-22 06:02 PM:

甚至 PF 都是 (呵呵,我最愛的 Charles Barkley,或年輕時的 Shawn Kemp,還有 Larry Johnson),現在沒有了‧‧‧(Kenyon Martin,Okafor,Okur,D.Howard‧‧‧ 唉!)
有甘美布朗呢一個人板....
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 06:17 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-22 18:02:

理論上,Duncan 係 PF/C,不是純 ...
依家D由新秀就立即起飛球員去晒 D 後衛、小前鋒度。。。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-22 06:31 PM

都唔好話我話,以前 D 明星球員除左好波 D 之外,好似仲靚仔 D‧‧‧
作者: bigfish    時間: 2005-11-22 09:26 PM

樓主, 韋迪d 三分不嬲都不堪入目, 你睇上年o既佢就知啦, 佢d 中距離真係麻麻, 但係爆籃好得, 佢d 打法似 sf 多過似 sg/pg
damon jones 跟本唔應該放走, 另外換個安東獲加返黎打小前鋒都唔知想點, 不過總好過放佢打大前鋒o既
j-will 又係浪射怪, 好多時 open-look 都唔入, 反而邊走邊射反而入, 所以有冇 o'neal 對佢黎講冇乜分別, 出 payton 好過佢
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-22 09:31 PM

其實有樣野真係唔多明,
點解一d nba球員,好似wade咁,中距離都幾準,
但係3分就真係射得好差,就係差嗰一.兩步啫........
作者: bigfish    時間: 2005-11-22 11:30 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-22 09:31 PM:
其實有樣野真係唔多明,
wade 都係十五六呎入面"幾準"jeh, 再遠d就唔得 la
作者: bigfish    時間: 2005-11-22 11:31 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-22 09:31 PM:
其實有樣野真係唔多明,
你不如問下點解保雲三分咁準, 中距離同埋罰球就咁差啦
韋伯就淨係識射牛角位, 罰球就成日唔入
鄧肯d 45度角射擦版咁掂, 罰球又係麻麻
作者: 阿感    時間: 2005-11-22 11:34 PM

講起CENTER,其實GASOL都幾出色,不過好多人都忽略左佢
作者: 艾力克    時間: 2005-11-22 11:44 PM

Originally posted by 阿感 at 2005-11-22 11:34 PM:
講起CENTER,其實GASOL都幾出色,不過好多人都忽略左佢
因為加素係打大前鋒囉~
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-23 12:08 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-22 11:31 PM:

你不如問下點解保雲三分咁準, 中距離同埋罰球就咁差啦
韋伯就淨係識射牛角位, 罰球就成日唔入
鄧肯d 45度角射擦版咁掂, 罰球又係麻麻
Webber今年
MPG FGM-A  FG% 3PM-A 3P% FTM-A FT% OFF DEF TOT APG SPG BPG TO PF PPG
39.8 98-219  .447  1-4     .250 49-54  .907 2.7 7.3 10.0 3.3 1.50 1.17 2.67 3.40 20.5

duncan今年
MPG FGM-A    FG% 3PM-A 3P% FTM-A FT% OFF DEF TOT APG SPG BPG TO PF PPG
35.3 96-184  .522      1-3  .333 46-57  .807  3.1 8.9 12.0 3.2 .73 2.73 2.64  2.50 21.7

都幾準丫,90%同80% wo
bowen呢d special case,only剩係識得射 0度位三分,無野講,
但係wade係3分線入面差唔多咩位都射到,都幾準下,但係後2步就唔準,有d奇啫~
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:12 AM

韋伯頭幾年d 命中率都係維持o係45-60%入面, 呢幾年先有躍進
YEAR TEAM G GS MPG FG% 3P% FT% OFF DEF RPG APG SPG BPG TO PF PPG
93-94  GSW    76 76 32.1 .552 .000 .532 4.0 5.1 9.1 3.6 1.22 2.16 2.71 3.30 17.5
94-95  WAS    54 52 38.3 .495 .276 .502 3.7 5.9 9.6 4.7 1.54 1.57 3.09 3.40 20.1
95-96  WAS    15 15 37.2 .543 .441 .594 2.5 5.1 7.6 5.0 1.80 .60 3.27 3.40 23.7
96-97  WAS    72 72 39.0 .518 .397 .565 3.3 7.0 10.3 4.6 1.69 1.90 3.19 3.60 20.1
97-98  WAS    71 71 39.6 .482 .317 .589 2.5 7.0 9.5 3.8 1.56 1.75 2.61 3.80 21.9
98-99  SAC    42 42 40.9 .486 .118 .454 3.5 9.4 13.0 4.1 1.43 2.12 3.52 3.50 20.0
99-00  SAC    75 75 38.4 .483 .284 .751 2.5 8.0 10.5 4.6 1.60 1.71 2.91 3.50 24.5
00-01  SAC    70 70 40.5 .481 .071 .703 2.6 8.5 11.1 4.2 1.33 1.69 2.79 3.20 27.1
01-02  SAC    54 54 38.4 .495 .263 .749 2.8 7.3 10.1 4.8 1.67 1.41 2.93 3.40 24.5
02-03  SAC    67 67 39.1 .461 .238 .607 2.4 8.1 10.5 5.4 1.58 1.31 3.21 3.00 23.0
03-04  SAC    23 23 36.1 .413 .200 .711 2.1 6.6 8.7 4.6 1.35 .87 2.61 3.30 18.7
04-05  SAC    46 46 36.3 .449 .379 .799 2.0 7.7 9.7 5.5 1.48 .74 2.89 3.10 21.3
04-05  PHI    21 21 33.4 .391 .267 .776 1.7 6.1 7.9 3.1 1.24 .90 2.33 3.30 15.6
04-05  --    67 67 35.4 .433 .341 .794 1.9 7.2 9.1 4.7 1.40 .79 2.72 3.20 19.5
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:14 AM

鄧肯除左01-01同埋99-00外, 全部都係71%以下, 仲試過低過60%添
97-98  SAS    82 82 39.1 .549 .000 .662 3.3 8.6 11.9 2.7 .67 2.51 3.40 3.10 21.1
98-99  SAS    50 50 39.3 .495 .143 .690 3.2 8.2 11.4 2.4 .90 2.52 2.92 2.90 21.7
99-00  SAS    74 74 38.9 .490 .091 .761 3.5 8.9 12.4 3.2 .89 2.23 3.27 2.80 23.2
00-01  SAS    82 82 38.7 .499 .259 .618 3.2 9.0 12.2 3.0 .85 2.34 2.95 3.00 22.2
01-02  SAS    82 82 40.6 .508 .100 .799 3.3 9.4 12.7 3.7 .74 2.48 3.21 2.60 25.5
02-03  SAS    81 81 39.3 .513 .273 .710 3.2 9.7 12.9 3.9 .68 2.93 3.06 2.90 23.3
03-04  SAS    69 68 36.6 .501 .167 .599 3.3 9.2 12.4 3.1 .90 2.68 2.65 2.40 22.3
04-05  SAS    66 66 33.4 .496 .333 .670 3.1 8.0 11.1 2.7 .68 2.64 1.92 2.20 20.3
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:17 AM

韋迪成日爆籃入樽, 計埋中距離先得四成五左右, 好大程度係俾佢o既跳投拉低左
所以佢三分%得三成左右真係正常, 奇就奇在佢今年者假聲稱自己會苦練射球, 我仲以為佢今年會好似高比咁有大躍進添
YEAR TEAM G GS MPG FG% 3P% FT% OFF DEF RPG APG SPG BPG TO PF PPG
03-04  MIA    61 56 34.9 .465 .302 .747 1.4 2.7 4.0 4.5 1.41 .56 3.21 2.30 16.2
04-05  MIA    77 77 38.6 .478 .289 .762 1.4 3.7 5.2 6.8 1.57 1.06 4.17 3.00 24.1
05-06  MIA    10 10 39.8 .450 .111 .724 2.5 5.1 7.6 8.0 1.90 .90 4.00 2.90 26.1
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:22 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-22 21:31:
其實有樣野真係唔多明,
個人認為其實好大程度係一個心理解力問題。如果大家打開波都會覺有時三分踏前一步、半步好似易射好多咁。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:25 AM

bigfish又可知否罰球70%並唔係真係太差架咋。。nba好多球員都係70%左右。。80%已經叫好準。
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:25 AM

以後衛黎講, wade 三分起手真係偏少, 成季先射50球左右, 可見佢係唔喜歡遠射, 我懷疑佢d 3-point-play (and1) 仲多過三分波入球, 今季佢有大約10分1係3分已經算多la
YEAR TEAM G GS MIN FGM-A 3PM-A FTM-A OFF DEF TOT AST STL BLK TO PF PTS
03-04  MIA  61 56 2,126 371-798  16-53  233-312  85 162 247 275 86 34 196 140 991
04-05  MIA  77 77 2,974 630-1,318  13-45  581-762  110 287 397 520 121 82 321 230 1,854
05-06  MIA  10 10 398 94-209  2-18  71-98  25 51 76 80 19 9 40 29 261
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:30 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-23 01:25 AM:
bigfish又可知否罰球70%並唔係真係太差架咋。。nba好多球員都係70%左右。。80%已經叫好準。
我指 duncan 同 webber d ft 如果唔夠70%, 但係某d 特定位置就特別高, 並唔係一個奇特現象, 只係反映 nba 球員都會o係某d 位置度苦練, 練到有慣性手勢, 但要佢o係其他位置入球就好難, 情況好似人地 look 拎咁, 如果d 波擺位唔同, 胡兆康佢地就會打唔中, 因為佢平日o既手勢用唔返
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:32 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:17:
韋迪成日爆籃入樽, 計埋中距離先得四...
45%投籃對於一個後衛黎講係一個幾好既命中率黎架。。。。你知唔知架??=.="
你睇下kobe呢兩年都係差唔多呢個水準4成3、4成4左右。。。james得3成8、t-mac得3成5。。。。
無可否認wade既三分係差D,不過我林真係再俾D時間佢啦。。。三年生。交到26分、8助攻、7.6籃板係邊度搵丫。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:33 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:25:
以後衛黎講, wade 三分起手真係偏少, ...
因為佢唔準丫麻。所以又點會射咁多呢!!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:33 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:30:

我指 duncan 同 webber d ft 如果唔...
贊同。就好似duncan自己D擦板波咁,神乎其技。
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:36 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-23 01:32 AM:

45%投籃對於一個後衛黎講係一個幾好...
唔係話 wade 差, 不過佢以往廿幾球先起手一次三分, 有d 稀少o者
45%絕對係正常, 但係佢爆籃同入樽(入梗喇掛?!)o既命中率應該超過七成, 如果整體命中率唔高, 只會係佢中距離累事
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:42 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:36:

唔係話 wade 差, 不過佢以往廿幾球先起手一次三分, 有d 稀少o者
45%絕對係正常, 但係佢爆籃同入樽(入梗喇掛?!)o既命中率應該超過七成, 如果整體命中率唔高, 只會係佢中距離累事
爆籃、入樽入梗?超過7成???連duncan、O'neal都做唔到啦!!你當nba咩地方呀??如果入梗大把人都狂殺入去啦。。。更何況wade既中距離唔係真太差。如果你俾佢著左火,咁就完全停唔到。。

至於3分少,真係唔準所以射咁少。。如果佢唔準都狂射3分,就真係奇啦

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-23 at 01:43 AM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:53 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-22 21:26:
樓主, 韋迪d 三分不嬲都不堪入目, 你睇上年o既佢就知啦, 佢d 中距離真係麻麻, 但係爆籃好得, 佢d 打法似 sf 多過似 sg/pg
damon jones 跟本唔應該放走, 另外換個安東獲加返黎打小前鋒都唔知想點, 不過總好過放佢打大前鋒o既
j-will 又係浪射怪, 好多時 open-look 都唔入, 反而邊走邊射反而入, 所以有冇 o'neal 對佢黎講冇乜分別, 出 payton 好過佢
D.jone緊係唔應該放既(如果有預知能力既話),不過果時林住要芬利架麻,點知搶唔到搞到賠了夫人又折兵既者。
wade既打法,我個人認為係一個典型雙能衛既打法,羅波之後搵位射法、或者爆籃、有機會就起手,引到夾擊就分波。。唔覺得似SF喎。。。同佢Baron Davis真係好似,三分一樣咁差=.="不過入楔能力一樣係好強,第一步跨入去,好多球員都跟唔上,有良好彈跳力,入樽、放籃。。加上15、6"中距離投射。

至於jason同walker其實依家表現上黎都算稱職,浪射程況比佢地之前已經改善左好多,命中率都過步左好多。不過要改善既係jason要做多D靚既助攻,幫輕wade。至於walker就要加強對抗小前鋒既能力,雖然依家有時walker係防守上面會入返內線守大前鋒,由haslem防守小前鋒效果係唔錯,不過咁樣亦都浪費左haslem係內線既衝搶能力。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-23 at 01:58 AM ]
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-23 10:31 AM

你咁講... 即係熱火的陣容唔夠完整...
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-23 09:10 PM

wade中距離唔準?
就算佢唔係好好嗰隻,都算ok啦,
d人覺得wade射波唔準,係咪因為佢ge鏟籃勁左頭,而忽略左佢ge射波呢?
以一個鏟籃型後衛黎講,佢射波都算係咁啦,
佢onfire嗰時,d中距離真係好恐怖,就算係關鍵時刻,heats都係交俾wade搞掂,
上年都有2球中遠距離buzzer 入左啦~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 12:18 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-23 21:10:
wade中距離唔準?
就算佢唔係好好嗰隻...
yup~我都係咁話。!其實wade真係射得唔差。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 12:21 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-23 10:31:
你咁講... 即係熱火的陣容唔夠完整...
我覺得陣容已經算係完整,好難茍求十全十美,就算馬刺、活塞……都有佢地自己不足之處。不過無可否認依家熱火仲有唔少問題咪解決,論陣容熱火比馬刺、活塞……有過之而無不及。不過講到球隊既化學作用,當然係兩隊組軍已久既球隊成熟好多。
不過熱火其實開始搵到條路,化學作用開始產生。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-24 at 12:23 PM ]
作者: Lap Hui    時間: 2005-11-24 12:37 PM

35歲 Morning 打得比預期好, 熱火執到啦
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 01:08 PM

Originally posted by Lap Hui at 2005-11-24 12:37:
35歲 Morning 打得比預期好, 熱火執到啦
真頭執到寶tim啦。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-24 04:40 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-24 12:21 PM:

我覺得陣容已經算係完整,好難茍求...
在O'neal可能只18分9籃板,傷老啊...
(現在15分6籃板...)
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 05:22 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-24 16:40:

在O'neal可能只18分9籃板,傷老啊...
(現在15分6籃板...)
其實我覺得情況未去到咁嚴重。。。。第1佢今季只係打左場半,所以15分6籃板既紀錄,暫時不能作準是他今季的比現。第2佢既最大作用我認為在於對其他球員既幫助。第3季後賽、重要賽事會盡力去打,他還很有主宰力。
作者: unboy    時間: 2005-11-24 05:54 PM

如果放奧尼e同莫寧一齊落場打唔知有冇可能呢
內線可能勁個雙華萊士
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-24 06:31 PM

而家o'neal的內線威力同以前差好遠la,
而家老左,又有傷,聽聞佢肥左,仲唔肯減肥.......
佢而家ge最大作用就係係內線作出牽制作用,
令隊友多左空位射三分同鏟籃~(當然,佢ge內線進攻仍然係nba最top嗰幾個)
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-24 09:51 PM

Originally posted by unboy at 2005-11-24 05:54 PM:
如果放奧尼e同莫寧一齊落場打唔知有冇可能呢
內線可能勁個雙華萊士
唔可能架喎
小華高大得黎靈巧、柔一點
大華則有要"拱起禁區"的霸氣
一柔一剛才OK

但奧尼爾同莫寧都係霸氣型
所以有能力重疊的問題
發揮不到兩人的最佳貢獻
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 10:01 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-24 21:51:

唔可能架喎
小華高大得黎靈巧、柔...
講得好。。加上shaq同zo都係年紀漸老既球員,移動力、彈跳力都不足。。用haslem去搭shaq就唔同呢。因為Haslem既移動力、機動性正好補救shaq年紀大左既不足。Haslem穩定既中距離都有機會發揮。

以前shaq後生,湖人就會搵個格蘭、荷利甚至係AC green……去搭shaq。果時O'neal根本上唔駛其他人係防守、進攻上既協助,經驗反而最重要。。相反依家shaq已經有充足既經驗去睇住成條內線,但就要新力軍在防守、進攻上減輕壓力,加長自己的稱霸生涯。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-24 at 10:06 PM ]
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-24 10:14 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-24 10:01 PM:

講得好。。加上shaq同zo都係年紀漸...
一入黎就有分加,好開心

其實LA不嬲係咁,對方內外主力一定唔駛KO操
KO全力進攻就OK
(應該話績遜不嬲係咁,因MJ都係咁‧‧‧)
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 10:17 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-24 22:14:

一入黎就有分加,好開心

其實LA不嬲係咁,對方內外主力一定唔駛KO操
KO全力進攻就OK
(應該話績遜不嬲係咁,因MJ都係咁‧‧‧)
Sport 討論區歡迎你。係我地Sport 度分享多D啦。。。講得好就有分加。

所以當shaq唔再係可以靠一己之力打晒成個內線既時候,LA就送走佢。。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-24 10:24 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-24 10:17 PM:

Sport 討論區歡迎你。係我地Sport 度分享多D啦。。。講得好就有分加。

所以當shaq唔再係可以靠一己之力打晒成個內線既時候,LA就送走佢。。
應該話當LA再彌保唔到佢防守缺陷既時候
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-24 11:08 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-24 10:17 PM:

shaqkobe ar,你係咪都加過我分啊,我多左2分wo~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-24 11:11 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-24 23:08:

shaqkobe ar,你係咪都加過我分啊,我多左2分wo~
係呀。。有得睇架。。兩隻手指公向上咪加2分囉
作者: bbanson    時間: 2005-11-24 11:30 PM

咁樣熱火真係勁到拎no.1呀
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-24 11:59 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-24 11:11 PM:

係呀。。有得睇架。。兩隻手指公向上咪加2分囉
哦,原來咁睇ga,之前以前住唔知邊個板主加錯我分,仲諗住唔出聲tim~

愈來愈鐘意呢度la,多野睇,多會員發表意見,又多game玩,
至緊要有人認同我ge意見~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 03:43 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-24 23:59:

哦,原來咁睇ga,之前以前住唔知邊個板主加錯我分,仲諗住唔出聲tim~

愈來愈鐘意呢度la,多野睇,多會員發表意見,又多game玩,
至緊要有人認同我ge意見~
咁就要多D上黎啦。。。真係希望大家多D發言。。會講nba既板友較少。nashisthebestpg係其中一個!有你我地nba迷無咁悶。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-25 04:20 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-25 03:43 PM:

咁就要多D上黎啦。。。真係希望大家多D發言。。會講nba既板友較少。nashisthebestpg係其中一個!有你我地nba迷無咁悶。
咁講NBA最勁既係邊個?
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 04:46 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-25 16:20:

咁講NBA最勁既係邊個?
邊有最勁架。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-25 05:15 PM

Originally posted by bbanson at 2005-11-24 11:30 PM:
咁樣熱火真係勁到拎no.1呀
唔好唔信邪,EA SPORTS NBA LIVE 歷來做封面嗰隊都未贏過。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-25 05:16 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-25 04:46 PM:

邊有最勁架。
有,David Stern.
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 05:18 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-25 17:15:

唔好唔信邪,EA SPORTS NBA LIVE 歷來做封面嗰隊都未贏過。
用返唔知邊個板友既一句
宿命係用黎打破既
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 05:28 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-25 17:16:

我覺得佢最叻既係令NBA賺錢。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-25 05:50 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-25 05:16 PM:

就係伊條友,成日搞造神運動!
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-25 10:48 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-25 03:43 PM:

haha,多謝你ge讚賞~
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-26 12:36 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-25 05:18 PM:

用返唔知邊個板友既一句
宿命係用黎打破既
hehehehe~~~

咁我用 Richard Jefferson 嗰句
I believe in Law of Average

作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-26 12:39 AM

邊有最架。

[quote]有,David Stern.
[/quote]

佢最勁就係可以‧‧‧

「罰你十萬兩銀!」
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 12:39 AM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-26 00:36:

hehehehe~~~

咁我用 Richard Jefferson 嗰句
I believe in Law of Average

哈哈。。。就欣賞今季既nba進展啦。
Chenjinnan 鐘意呢隊??
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-26 12:46 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-26 12:39 AM:

哈哈。。。就欣賞今季既nba進展啦。
Chenjinnan 鐘意呢隊??
我不嬲都係 Nets / Jason Kidd 既 fans 喎~ :cool:
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 11:39 AM

鬼見愁今日15分,21reb,4 block
一個35歲的球員真係值得尊敬,
可惜還是輸了..........

係打錯左wo,等我改番先~

[ Last edited by nashisthebestpg on 2005-11-27 at 11:52 AM ]
作者: 艾力克    時間: 2005-11-27 11:47 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-27 11:39 AM:
鬼見愁今日25分,21reb,4 block
一個35歲的球員真係值得尊敬,
可惜還是輸了..........
係 15分 唔係 25分 呀

不過佢咁法似 25歲 多過 35歲
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 01:53 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-27 11:39 AM:
鬼見愁今日15分,21reb,4 block
一個3...
4blk反而預左(之前個場好似6blk‧‧‧)
但21r‧‧‧睇番往績,佢搶真係唔算強
21r係全盛期都無幾泛次,伊家竟然‧‧‧

莫寧真係勁!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 02:03 PM

熱火度氣被人打斷晒。。。兩日連輸兩場。。。希望下場對力搏,希望佢地可以谷底反彈啦。
作者: fung0109    時間: 2005-11-27 11:11 PM

今日果場一粒3分都入唔到..射左13定14粒~全炒!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:15 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-11-27 23:11:
今日果場一粒3分都入唔到..射左13定14粒~全炒!
佢地好既時候可以好好,不過差既時候可以好差。。這正是我想講佢地穩定性不足之處。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:18 PM

睇返Scoreboard 又全抄唔係咁差。。6中-21射。雖然都係差架啦。
作者: fung0109    時間: 2005-11-27 11:20 PM

應該唔係今日果場..我記得上一場好似係炒哂D3分架~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:25 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-11-27 23:20:
應該唔係今日果場..我記得上一場好似係炒哂D3分架~
無錯。係上一場。。全炒=,="
Posey同Kapono又唔射。。。。wade、walker、jason狂射=.=""

wade3分命中率,一成唔到。(死未)
作者: fung0109    時間: 2005-11-27 11:28 PM

Kapono哩個好似幾射得架啵..睇NBA.COM~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:28 PM

其實我發現左樣野,就係熱火每逢輸波,三分命中率超差。。。。可能係佢地心急追分所致。。愈是大敗,三分就愈係亂射一通。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:30 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-11-27 23:28:
Kapono哩個好似幾射得架啵..睇NBA.COM~
佢係好射得。。命中率最好。不過起手機會少。。。出場時間亦不長。因為佢係posey之後walker再之後既後備。。。。我認為stan可以重用一下佢。。
作者: fung0109    時間: 2005-11-27 11:30 PM

J.W同walker都係勁唔穩囉D3分~建議將J.W換76人個高華囉...博一博都可!
而家有手套打後備PG啦~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:33 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-11-27 23:30:
J.W同walker都係勁唔穩囉D3分~建議將J.W換76人個高華囉...博一博都可!
1)唔係話換就換,人地都未必肯。76人有兩個Ai打後場都好夠。
2)如果只靠一個payton其實好危險。一來佢已經老,二來佢速度慢。如果有咩傷或者對者對手有快PG,就死梗。。

如果要換不如用walker去做交易。。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 11:34 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-11-27 11:30 PM:
人地76人會放人咩?!
作者: fung0109    時間: 2005-11-27 11:36 PM

我都同意76未必肯換..但而家熱火好需要一個3分射手
WALKER比J.W更有用啵我覺得~可以替補夏士林進攻力弱啵~~~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:48 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-11-27 23:36:
我都同意76未必肯換..但而家熱火好需要一個3分射手
WALKER比J.W更有用啵我覺得~可以替補夏士林進攻力弱啵~~~
其實兩個位都好需要替補。。不過高佬可以搵返Doleac 出黎。。。。不過PG就真係無晒人啦。。但係全能既walker又真係有用喎。。。煩惱。。。。=.="
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:59 PM

其實講三分射手, Kapono 真係幾好。今季既命中率,維持係5成以上,依家平均有5成4,唔同walker、jason咁大起大跌。。上季佢每場打18分鐘,一季都入成二百四十幾粒。我覺得真係可以俾多D機會佢上陣。。。。更重要既應該加強佢既開火認可性,Posey都係有4成7。stan應該俾佢地兩個係三分上發揮多D。。有兩個準既,唔去射,俾兩個唔穩定一個完全唔準既狂射,真係唔輸都幾難。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-28 at 12:00 AM ]
作者: bigfish    時間: 2005-11-28 07:25 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 11:59 PM:
其實講三分射手, Kapono 真係幾好。...
stan 就係唔想成日射三分埋唔到籃底, 如果唔係做乜要送走兩個 jones 呢?
佢就係貪walker 同j will 兩個剷籃得, 跳投又得, 可以引開對手俾 wade 多d 機會 one on one
不過佢有樣野唔記得, 每隊成功o既球隊都係維持2+3 or 3+2 o既陣容, 即係兩個進攻力強o既球員搭住三個工兵, 依家 heat 正選得 haslem 一個工兵, 其他球員又各自為政, 助攻少 (少過 damon jones 同 eddie jones), 命中率唔高, 得勝率又下降...
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 07:28 PM

Originally posted by bigfish at 2005-11-28 19:25:

stan 就係唔想成日射三分埋唔到籃底...
其實stan(應該係raily唔想D.jones走架)。。。不過果時想要芬利,無計…………依家林返起,真係蠢。。。
至於jason+walker既助攻動字,並不比Jonesx2差太遠。。。。命中率就真係差D,不過其實E.JOnes都唔係真係好穩定果種,D.jones都係下半季先至有準頭,之前都好唔穩定。。依家仲有Posey同Kappon兩個穩定射手,真係唔會比之前差太多。。希望過下時間,班射手可以穩定D啦。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-28 at 07:33 PM ]
作者: wer    時間: 2005-11-28 09:09 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 23:59:
其實講三分射手, Kapono 真係幾好。...
但他好像是後備,他價值是否很重要
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 09:20 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 23:28:
其實我發現左樣野,就係熱火每逢輸波,三分命中率超差。。。。可能係佢地心急追分所致。。愈是大敗,三分就愈係亂射一通。
基本上,輸波嗰隊 FG% (包括三分) 都係超差~~~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-29 01:17 AM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 21:20:

基本上,輸波嗰隊 FG% (包括三分) 都係超差~~~
未必既。有時輸波唔一定輸命中率架。。。失誤、籃板數字、助攻、罰球………都會影響一整場比賽。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0