標題: 世界盃決賽周或用晶片足球 [打印本頁]

作者: kaixinren    時間: 2005-12-1 11:35 PM     標題: 世界盃決賽周或用晶片足球

國際足協會到明年三月才開會,決定是否在德國世界盃決賽周,使用嵌有電子晶片的足球。協助球證執法過去一些具爭議的入球,例如上屆歐冠盃準決賽,路爾斯加西亞為利物浦,射破車路士大門的一球,電視慢動作重播亦不能肯定,是否已入網,但晶片足球就能提供確實答案。國際足協在九月的十七歲以下世青賽,曾測試這種足球,預計本月舉行的世界冠軍球會盃,再進行測試。

各位觉得应唔应该使用新型電子晶片足球,定系保持足球运动的人性化一面,继续使用传统足球呢?
大家讨论下啊!

[ Last edited by kaixinren on 2005-12-2 at 01:39 AM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-1 11:37 PM

:如果對比賽既進程、球員既表現無影響既話,對本人對晶片足球不表示反對。
作者: tkk2p    時間: 2005-12-1 11:44 PM

絕對贊成~!!!
作者: lookityourself    時間: 2005-12-1 11:45 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-1 11:37 PM:
:如果對比賽既進程、球員既表現無影響既話,對本人對晶片足球不表示反對。
若只是對入球作出反應

這會是一個好的選擇
也是新世代足球比賽的第一次
有了這個先例
很多大賽也會相繼使用
作者: 王晶    時間: 2005-12-2 12:19 AM

其實球証自古以來都係球場入邊既其中一份子,就好似就算波打中球証,比賽都唔會停,球証受傷都會換球証。

所以我就有個問題喇~~球証判錯會唔會都算係 比賽既一部份呢~如果引入呢d新技術,會唔會係將傳統足球比賽改變呢?

[ Last edited by 王晶 on 2005-12-2 at 12:21 AM ]
作者: lookityourself    時間: 2005-12-2 12:21 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-12-2 12:19 AM:
其實球証自古以來都係球場入邊既其中...
好多人都係咁諗,而我也都係咁樣認為
但我就覺得,球證都係想公平咁判決比賽
用呢d 科技去輔助,我覺得唔會有主觀成份
全部係真既......................
作者: chicken    時間: 2005-12-2 12:55 AM

Support. It will make the match more fair and the referee can handle the match easier.
作者: supportMU    時間: 2005-12-2 01:25 AM

我就覺得唔好用呢d高科技好d, 因為判錯, 有得拗, 有得討論下, 咁先過隱.  由始至終我都覺得呢d係足球魅力架一部份, 樣樣都清清楚楚就冇咁好玩. 球証都係比賽架一部份, 除左在場踢緊個22人可以直接影響賽果之外, 球証都有簡接影響賽果先夠吸引. 應該係話球証都係場波架一份子, 咁球員都唔可以用科技幫助入波囉, 咁點解球証可以係場入面用高科技幫自己姐??
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-2 02:00 AM

Originally posted by supportMU at 2005-12-2 01:25:
我就覺得唔好用呢d高科技好d, 因為判錯, 有得拗, 有得討論下, 咁先過隱.  由始至終我都覺得呢d係足球魅力架一部份, 樣樣都清清楚楚就冇咁好玩. 球証都係比賽架一部份, 除左在場踢緊個22人可以直接影響賽果之外, 球証都有簡接影響賽果先夠吸引. 應該係話球証都係場波架一份子, 咁球員都唔可以用科技幫助入波囉, 咁點解球証可以係場入面用高科技幫自己姐??
大部份都很有道理。只想說說有不少球員所著的球鞋乜是高科技的制品,讓他們射波更準、跑得更快。。。科技會否令賽事更有可觀性??更有正確的賽果。。(雖然賽果一直以來都不一定是實力較強一方所得。)
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-12-2 02:29 AM

無所謂既,作為球員,都係咁踢姐
作者: supportMU    時間: 2005-12-2 02:45 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-2 02:00 AM:

大部份都很有道理。只想說說有不少...
你都很有道理, 不過唔係人人都可以著左果d高科技上身就會勁好多, 我想講架係直接同簡接影響架分別. 射波更準、跑得更快會加強可觀性, 但最重要都係本身個球員有料到. 但相反, 有晶片架足球一定會降低娛樂性, 做球員慨都真係冇咩所謂, 但做球迷都係想場波多d娛樂性會happy d, 如果唔係就少左好多機會講[e!! 大難不死, 咁就要睇下有冇後福啦!?]

p.s 不過睇黎世界足協呢雲都係勢在必行多
作者: pyliu    時間: 2005-12-2 02:50 AM

Originally posted by kaixinren at 2005-12-1 03:35 PM:
國際足協會到明年三月才開會,決定是...
用左精片都唔會唔人性化者!唔駛輸冤枉波嘛!
作者: iMacc    時間: 2005-12-2 11:07 AM

一諗起熱刺對曼聯我就贊成用片波...唔想到時有d咁嘅事情發生...

有時唔好話球証睇唔到...有時就連旁証都走唔切...只係想公平一點吧...避免有乜爭執...我贊成用晶片波...唔想一d冤枉波發生喺我捧嘅球隊身上...

但係又會小咗d話題...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0