標題: 熱火終於換師。。。。 [打印本頁]

作者: Chenjinnan    時間: 2005-12-12 10:28 PM     標題: Van Gundy quits as Heat coach; Riley expected to take job

Story:
http://www.sun-sentinel.com/news ... sfla-home-headlines
作者: brightlee    時間: 2005-12-13 04:04 AM

I am not surprised about the news...
Heats is sturggling....
I should expect something should be happened
作者: bigfish    時間: 2005-12-13 04:08 AM

應該換領隊, 而非教練
熱火有今日o既地步, 全因領隊o係交換球員上犯錯
教練只係限米煮限飯
史坦慘成代罪羔羊
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-13 12:25 PM     標題: 熱火終於換師。。。。

NBA-邁阿密熱火主帥范甘迪因家庭因素辭職,老帥萊利重掌教鞭

路透邁阿密電---邁阿密熱火主帥斯坦范甘迪(S.雲根迪,Stan Van Gundy)周一因家庭因素辭職,前任教頭萊利(Pat Riley)重新執掌起帥印。

范甘迪2003年10月接替萊利成為熱火主帥。現年60歲的萊利表示,為了重掌帥印,他將推遲髖部手術。他對范甘迪的辭職也深表震驚。

「在過去六周內,我一直在勸說他留下來,」萊利在記者會上說道,「我認為他是這個職位的最佳人選。」

當范甘迪表示自己並非被解雇,而是出於家庭原因辭去「世界上最棒的工作」時,萊利數次幾乎熱淚盈眶。萊利是在1995年以主席兼主帥的身份加盟熱火的。

「如果不是必須離開家人,我將非常熱愛教練的工作,」范甘迪說道,「這不是因為對教練工作缺乏熱情。我仍然熱愛這個工作,但無法承受因工作做出的犧牲。」

「陪家人度過一段時間後,我將盡力為球隊做一些事,」范甘迪說。他表示,他仍然會在熱火擔任顧問角色。

**戰績卓越**

現年46歲的范甘迪在熱火取得了112勝73負的戰績,雖然熱火本賽季只拿到11勝10負,但仍然在東南區位居榜首。

他率領熱火兩次進入季後賽,一次獲得東南區冠軍,並取得17場季後賽勝利。熱火去年戰績為59勝23負,殺入東部聯盟決賽,但輸給了底特律活塞。

萊利曾先後在洛杉磯湖人、紐約尼克和熱火執教,並且取得了1,110勝569負的常規(例行)賽戰績。

萊利曾經率領湖人四次奪得NBA總冠軍。他還是唯一率領三支不同球隊時都獲得過年度最佳教練獎的教練。(完)

大家點睇??
作者: 艾力克    時間: 2005-12-13 12:31 PM

哈哈..你遲左喇
已經有人post左
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=94856&fpage=1
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-13 12:36 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-13 12:31:
哈哈..你遲左喇
已經有人post左
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=94856&fpage=1
係喎!!合併左佢先。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-13 12:37 PM

Originally posted by bigfish at 2005-12-13 04:08:
應該換領隊, 而非教練
熱火有今日o既地步, 全因領隊o係交換球員上犯錯
教練只係限米煮限飯
史坦慘成代罪羔羊
者係炒萊利???不可能吧!!萊利係熱火有唔少股份。。
另外我覺得呢個陣容都未係真係太差者。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-13 12:39 PM

范甘迪表示自己並非被解雇,而是出於家庭原因辭去救練一職。大家信唔信??
作者: Chenjinnan    時間: 2005-12-13 03:04 PM

唔通話賴左野所以辭職咩~ (講下笑)

查實我冇乜睇 Heat,唔係好知范甘迪好唔好。
作者: YingTung    時間: 2005-12-13 03:47 PM

熱火暫時應該係11W10L...
大雲根迪俾人感覺係可以將隊二線波打出一線水準..
當年Wade、Alston同Odom既進步都係由大雲根迪調教出黎。
但係當而家手上全部係大牌既時候,佢反而俾人一種唔知點壓住班波既感覺...
O'Neal復出都要苦戰至加時先險勝,萊利似乎有點忍唔落...
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-12-13 04:20 PM

大雲OK架!
估計係有人獨坐深宮、寂寞難奈‧‧‧
所以自己出番
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-13 04:41 PM

上個星期睇波,
評術員張丕德都話覺得史坦好大機要走,
又萊利做番教頭......
今個星期就中左wo............
作者: seadog    時間: 2005-12-13 08:19 PM

係ar....張丕德上次有講過ga
不過以家庭因素而唔do, 好難令人相信姐...
來利都有家庭, 仲要做手術, 佢又可以做教頭?????
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-14 12:39 AM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-12-13 15:04:
唔通話賴左野所以辭職咩~ (講下笑)

查實我冇乜睇 Heat,唔係好知范甘迪好唔好。
范甘迪其實都真係教得幾好。。。不過係依家成隊星既程況之下,真係厭佢資歷唔夠。地位唔夠穩陣,加上萊利一直都有留意/干涉球隊既問題,萊利重掌教鞭,唔係一件壞事。。。
作者: 阿感    時間: 2005-12-14 01:12 AM

走都要走得好好睇睇ge,老董都識得話自己腳痛俾個位自己落台啦
家庭問題係其中一個原因o羅
作者: herothree    時間: 2005-12-14 09:48 AM

this is one of the biggest bs

big van got fired becoz riley just wanna come back and coach a winning team

11-10 is bad???
is good enough in east la

and shaq comes back there goes big Van
bs
that riley guy is just a piece of old useless junk

sorri for my heat
but this kinda "eat noodle, then flip bowl" action
i just can't stand

also
riley owns enough of the heat to speak
therefore
this is very bs

he did it b4
left the heat when they were doing bad
"health issue" worrrrrr
gum is he ok now???
bs!!!

if i have shaq and wade
i can coach too la

c'mon
let's continue this
i wanna hear more
作者: Chenjinnan    時間: 2005-12-14 12:58 PM

Shaq and Wade aren't hard to coach...
The problem is Walker, J.Williams... these 2 guys can win the game or ruin the game every night.
作者: 秋葉林    時間: 2005-12-14 09:40 PM

我好鍾意萊利教練嫁,真係好希望佢可以重掌教鞭
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-15 11:45 AM

Originally posted by 秋葉林 at 2005-12-14 21:40:
我好鍾意萊利教練嫁,真係好希望佢可以重掌教鞭
唔駛希望啦。依家咪重掌教鞭囉。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0