標題: 向各位救教一個連線問題! [打印本頁]

作者: stereo    時間: 2005-12-19 02:58 PM     標題: 向各位救教一個連線問題!

每當我使用綱路連線時,都會彈左一個視窗出來
內容如下:

至少有一個所要求的綱路通訊協定並未順利連線。
TCP/IP CP己順利連線。
IPX/SPX或相容項目CP回報錯誤 733:無法完成到遠端
電腦的連線。您可能需要調整這台電腦的通訊協定。
請按[其他資訊]或搜尋這個錯誤碼的說明及支援中心,以取得進一步的協助。
請按[接受]來使用目前的連線,或按[掛斷]來中斷連線。

平常我會按[接受]來使用連線,一般的綱頁瀏覽與線上DOWNLOAD都無問題。
但當我用一些P2P的視頻軟件或BT DOWNLOAD時,每次用不到2分鐘就斷線
斷線之後要重開MODEM才可重新連線。

請教各位幫忙解決連線問題,另外用P2P軟件斷線既原因是否與第一個問題有關呢?
麻煩晒大家!
作者: gergermen    時間: 2005-12-19 04:56 PM

一、轉microsoft.com
如果啓用“爲單鏈路連接協商多重鏈結”選項,可能會發生此問題。

要解決此問題,請按照下列步驟操作:
1. 單擊開始,指向設置,然後單擊“網路和撥號連接”。
2. 右鍵單擊要用於連接 ISP 的連接,然後單擊屬性。
3. 單擊網路選項卡。
4. 單擊設置。
5. 單擊以清除“爲單鏈路連接協商多重鏈結”核取方塊。
6. 單擊確定。
7. 單擊確定。
二、如果上網方式唔需要用到IPX/SPX協定,可以刪除之(控制面板——網路)。
作者: stereo    時間: 2005-12-19 07:29 PM

Originally posted by gergermen at 2005-12-19 04:56 PM:
一、轉microsoft.com

二、如果上網方式唔需要用到IPX/SPX協定,可以刪除之(控制面板——網路)。
我刪除左IPX/SPX協定,的確無左個報告視窗
但係一用P2P的視頻軟件或BT DOWNLOAD時,依然斷線......
作者: gergermen    時間: 2005-12-19 10:04 PM

會唔會係你個ISP 封咗,唔俾用啲P2P/ BT 軟件?
作者: stereo    時間: 2005-12-20 07:55 PM

Originally posted by gergermen at 2005-12-19 10:04 PM:
會唔會係你個ISP 封咗,唔俾用啲P2P/ BT 軟件?
若然如此,究竟係關乎我部電腦既設定;或係網絡供應商問題呢?
謝謝!
作者: gergermen    時間: 2005-12-20 11:03 PM

而家有啲ISP係會封咗一啲P2P/ BT端口(PORT口),唔俾用。我諗可能係咁都唔定(純個人想法)。

ps:有冇裝防火牆?個防火牆有冇BLOCK咗個BT端口?以前有冇試過呢種情況?係幾時發現用唔到BT?(上次唔記問添)。
一般默認設定應該係可以用到BT/P2P,我部機都冇搞過咩設定。
作者: stereo    時間: 2005-12-21 06:35 PM

Originally posted by gergermen at 2005-12-20 11:03 PM:
而家有啲ISP係會封咗一啲P2P/ BT端口...
我無裝防火牆,至於BT就係一開始用至依家都係咁......
作者: gergermen    時間: 2005-12-21 10:51 PM

咁可能係 ISP 封咗,唔俾用BT喎。

喺網上搜下有冇一啲關於你個 ISP 唔俾用BT 嘅信息。
作者: stereo    時間: 2005-12-22 01:49 PM

Originally posted by gergermen at 2005-12-21 10:51 PM:
咁可能係 ISP 封咗,唔俾用BT喎。

喺網上搜下有冇一啲關於你個 ISP 唔俾用BT 嘅信息。
哦,我試試先。
唔該晒!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0