標題: 咖啡減肥法之實戰 [打印本頁]

作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 03:29 PM     標題: 咖啡減肥法之實戰

咖啡減肥法之實戰: v2 @' a9 K4 q: d& P  o
" n/ j1 p, p6 ~% [  L" B
我曾經轉貼過“咖啡減肥法”﹐但自己並未試過
0 c8 b  s0 h9 j3 p0 O, g# d5 P今年10月20號﹐我發覺比一年前肥左6KG﹐我好納悶# C. x8 `& N  v$ B
因為我公司離我屋企好近所以我每日都係快步行5分
6 _8 O. R2 \9 u& @( N+ i鐘返工﹐中午時分會行返屋企食飯所以每日來回四次
5 N2 _4 Y5 ?7 y: V加上公司在3樓﹐所以總數爬80級樓梯﹐唔食煙飲酒+ i' ~/ E: R5 D- ~- V8 l
點會肥咁快﹖歸根結底就係咖啡惹既禍﹐因為東南亞
. A% Z& W' I: B' n1 @國家飲咖啡係加煉奶﹐每日起碼三杯加煉奶咖啡﹐就
8 C9 u& q6 m* p1 N0 V. O: w雜誌所講﹐一杯有300卡路里全來自煉奶所以會致肥。
, ]$ O" h6 q/ P3 D5 c就係咁﹐我反向思考﹐既然所有熱量出之煉奶﹐咁咖+ c8 X% L8 ?- I2 K, Q3 Y' ?
啡本身又如何﹖我上網一查得出答案﹐係一克黑咖啡4 Z* U: G7 M1 F1 j2 ?8 Y# a0 _
0.3熱量即係100克30卡。& |( I. |2 m& ]7 S
于係我開始以此法減肥﹐除早上一杯煉奶美祿解甜癮
0 E5 ^$ }- X0 {7 s& K# T2 \﹐中午及下午各一杯以25克咖啡粉沖調既黑咖啡﹐其% N  O1 A5 G0 y2 }0 j& c0 b
他三餐照吃。
' |1 o/ w4 \$ z兩個月後既同一日﹐我既體重比兩個月前減左7.5KG。
7 a+ h2 r8 S, R' c7 w" s/ L3 D' O1 e* \4 I# F! [
副作用﹕# ~" b; f  _4 }, ~% h& n, g
1﹕入睡困難# X: l' ~* C% @" A" n) T
2﹕脾氣變得容易燥- ]; J" N! ?: w& b1 X$ \
3﹕輕微心悸3 S: p+ k+ c6 H; Z, A  h
停左後﹐以上副作用亦隨之消失。
1 P4 I0 Z( F* Y, _' \8 H. {以上純粹係我個人經驗。
" v# u+ p2 g3 b5 Q* x! P7 P* |! _我本身係寒底﹐所以冇出現熱氣現像﹐至于想嘗試既人1 b( n/ C( Q, ?, r6 _8 m
必須注意﹐初初開始就出現嚴重心悸or頭暈現像請立刻停止。
作者: coolala2005    時間: 2005-12-26 04:20 PM

黑咖啡難唔難飲?
作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 05:08 PM

苦到冇聲出 4 @" s5 m0 L# P6 w2 G& K; H* _
開始真係想嘔
作者: xylitol25    時間: 2005-12-26 05:24 PM

我都係寒底,但我每日飲大約3杯coffee,只覺得小便多左,但反而有少少便祕,仲不停爆暗瘡忝
作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 05:49 PM

事後分析﹕9 {# K8 A. n4 O6 [6 S7 d, C
根據卡路里計算﹐每7000卡=1KG﹐而7,5KG2 ^7 S6 u+ o; k
相當于52500﹐而我用黑咖啡代替奶咖啡﹐
+ R, B3 [+ c3 \! @" O減少左540卡攝取量﹐61日相當于33000卡
; h7 [0 t! s- G4.5KG﹐即係話有4.5KG是因為減少煉奶攝取
/ \5 M; f7 f" f0 Z" c而達到﹐而黑咖啡則幫我去左3KG。* x! A2 h* w' g/ C- m
8 Y- z6 }4 }4 S) I$ P0 v3 A  ]
個效果唔錯﹐但絕對不如雜誌所講誇張。
作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 05:52 PM

Originally posted by xylitol25 at 2005-12-26 05:24 PM:
& g/ m( S5 {& q, i8 S1 V我都係寒底,但我每日飲大約3杯coffee,只覺得小便多左,但反而有少少便祕,仲不停爆暗瘡忝
( R6 K4 |. g' \7 p3 k6 I你飲既係冇糖冇奶﹖
作者: xylitol25    時間: 2005-12-26 09:19 PM

有糖又有奶,唔會點肥但冇咩瘦到,但皮膚真係差左
作者: coolala2005    時間: 2005-12-27 02:51 AM

Originally posted by gogo8281 at 2005-12-26 17:08:. l# |& F# O$ c, ?( e& P
苦到冇聲出 * \. _5 c9 v1 K+ b0 \
開始真係想嘔
3 p& r& r, q. [" {" M; }7 H: A" d9 d; X) B7 L- r
噢~! 咁我唔試囉.
作者: ashlai    時間: 2005-12-27 08:56 AM

25g coffee powder???? should be 2.5g, right?
作者: gogo8281    時間: 2005-12-27 09:33 AM

Originally posted by ashlai at 2005-12-27 08:56 AM:
" \6 z1 I% f7 K* i' I25g coffee powder???? should be 2.5g, right?
2 H& |  O. m& O& c$ Z8 Z" T
咁你就稔到25G太多喇" S. ]. O  L5 I9 |8 k5 K- n
25G=一茶匙  50G=一湯匙
' u* O) J; W( y4 i2.5G?水都唔變色

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0