標題: 26FUN體育板民意調查(1)-----最受歡迎的NBA球隊(單選) [打印本頁]

作者: shaqkobe    時間: 2005-12-28 08:00 PM     標題: 26FUN體育板民意調查(1)-----最受歡迎的NBA球隊(單選)

想知道依家板入面既板友對nba球隊的喜好。。。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-28 at 08:06 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-28 08:00 PM

岩岩30個。。。
作者: 小狗狗    時間: 2005-12-28 08:03 PM

我只要1隊!!!
phoenix suns!!
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-28 08:04 PM

Originally posted by 小狗狗 at 2005-12-28 20:03:
我只要1隊!!!
phoenix suns!!
事實上本投票只有單選。。。選出自己最愛果隊就得。
作者: lemon_kaka    時間: 2005-12-28 08:06 PM

熱火!! O'Neil + Wade
作者: 阿感    時間: 2005-12-28 08:17 PM

UTAH JAZZ

因STOCKTON 開始鐘意,到而家以AK為主力都係最鐘意
作者: 清揚    時間: 2005-12-28 08:22 PM

由實而不華比立斯+神槍手咸母頓+防守王大佬ben+犯規王華來士+長手怪派林斯組成的活塞~
作者: harvey22    時間: 2005-12-28 08:47 PM

players in nba change teams so regular, i think is very hard to support the same team for a long period of time (maybe 10yrs). but in soccer, a lot of people support the club, more then the players. well if you understand what i am trying to say, my answer is i dun have a fav team coz of the nature of nba
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-28 08:57 PM

點解唔多選ge???
一隊好難揀呢~
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-28 09:16 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-28 20:57:
點解唔多選ge???
一隊好難揀呢~
多選既話,睇唔到各位真正最鐘意果隊。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-28 09:26 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-28 09:16 PM:

多選既話,睇唔到各位真正最鐘意果隊。
就支持下湖人呢個弱勢社群......
作者: waithung    時間: 2005-12-28 10:29 PM

溜馬迷~~~
作者: garycheung    時間: 2005-12-29 12:12 AM

[center]休士頓火箭[/center]

Because YAO MING

作者: Dicksonheng    時間: 2005-12-29 12:28 AM

呢度各隊球迷的比例同出面差咁遠 (火箭除外,在中國=.=)
唔怪得之係兩個世界...
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-29 02:35 AM

Originally posted by Dicksonheng at 2005-12-29 12:28 AM:
呢度各隊球迷的比例同出面差咁遠 (火箭除外,在中國=.=)
唔怪得之係兩個世界...
咩2個世界?????
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-29 02:55 AM

我都想知咩係兩個世界??
至於球迷上面,火箭、熱火、太陽、活塞、76人……呢幾隊都係香港最多人鐘意既球隊黎架。。點樣兩個世界。。?

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-29 at 12:13 PM ]
作者: bungegoo    時間: 2005-12-29 08:23 AM

Spurs is my favourite team.
作者: lliu    時間: 2005-12-29 08:35 AM

Dallas牛牛
作者: kakeidevil    時間: 2005-12-29 11:43 AM

達拉斯小牛
作者: arsenalhrs    時間: 2005-12-29 12:30 PM

鐘意有馬龍個時既爵士
作者: LKY952    時間: 2005-12-29 02:15 PM

~LB23~
作者: oicoic    時間: 2005-12-29 09:53 PM

AI
作者: wukingtung    時間: 2005-12-29 10:09 PM

其實我好鍾意帝王- -
可借今年人腳唔同曬
成績好差
睇來入唔到PLAYOFF嚕
作者: skjeiw    時間: 2005-12-29 10:53 PM

其實我想問大家係因為姚明or麥基迪or球隊而鐘意火箭架?
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-29 10:56 PM

Originally posted by skjeiw at 2005-12-29 10:53 PM:
其實我想問大家係因為姚明or麥基迪or球隊而鐘意火箭架?
我就係2個都係度所以鐘意~
yao初到火箭,我就對火箭有d好感,
t-mac黎埋, 就真係鐘意la~
作者: lazialihk    時間: 2005-12-30 12:55 AM

JAZZ--

MALONE+STOCKTON+HORNACEK+RUSSELL
可惜拎唔到冠軍..

而家得AK有級數
希望個新POINT GUARD --DERON WILLIAMS 會勁到好似STOCKTON咁~
作者: 阿感    時間: 2005-12-30 01:22 AM

Originally posted by lazialihk at 2005-12-30 12:55 AM:
JAZZ--

MALONE+STOCKTON+HORNACEK+RUSSELL
可惜拎唔到冠軍..

而家得AK有級數
希望個新POINT GUARD --DERON WILLIAMS 會勁到好似STOCKTON咁~
而家保沙都幾有級數架,不過傷到而家都未打得,仲有OKUR都唔差
講到D.WILLIAMS其實唔錯,但暫時唔覺得佢會去到STOCKTON O既LEVEL,最主要O既分別係球場O既閱讀能力,希望STOCKTON 真係可以令佢變但二個STOCKTON啦
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-30 02:55 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-30 01:22:

而家保沙都幾有級數架,不過傷到而...
OKUR其實今年既表現真係好好,如果唔係佢,Jazz係無AK47既時候,真係唔知差到咩地步。以依家nba咁缺乏中鋒既情況下,Okur呢個歐陸型前鋒已經好過好多球員,加上如果Boozer 復出,Jazz呢係內線都唔算差。
Deron真係唔錯,有STOCKTON 既教路真係唔同D,希望佢可以繼續進步。Harpring 同Giricek 都算係穩定性高既球員,加上Kirilenko 既鋒衛線都唔算太差。
記唔記得上季季初Jazz一直打過一段好好既成績,事實上,我覺得佢地真係唔算太差。只係成日打唔出水準。
作者: CHECSS    時間: 2005-12-30 03:07 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005/12/28 20:00:
想知道依家板入面既板友對nba球隊的喜好。。。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-28 at 08:06 PM ]
kobe the first  26FUN體育板民意調查 is :

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... highlight=%2Bchecss
作者: kakueeken    時間: 2005-12-31 12:11 AM

kings, 即使今年的成績真係好差
作者: hkcitywong    時間: 2005-12-31 12:27 AM

真係好開心,原來有唔少人鍾意stockton 同malone既jazz, 多謝stockton,他令我知道何謂正宗控球後衛
多謝malone, 他令我知道打籃球唔一定講天份
作者: 阿感    時間: 2005-12-31 12:59 AM

Originally posted by hkcitywong at 2005-12-31 12:27 AM:
真係好開心,原來有唔少人鍾意stockton 同malone既jazz, 多謝stockton,他令我知道何謂正宗控球後衛
近年真係較少正宗o既控球後衛,明星級中只有NASH較似樣,以前仲有MARK PRICE都可以話係PG  o既教科書
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-31 10:49 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-31 00:59:

近年真係較少正宗o既控球後衛,明星級中只有NASH較似樣,以前仲有MARK PRICE都可以話係PG  o既教科書
無錯。其實依家好多控後衛都走向雙能衛的道途上,NBA既大勢所趨。。遲下可能連一個出色既正宗控衛都無。。事實上連nash都唔算真係正宗既半場策動式控衛。好似stockton果種,已經差唔多絕跡。
作者: hkcitywong    時間: 2006-1-1 12:25 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-31 10:49 AM:

無錯。其實依家好多控後衛都走向雙...
係以前既jazz, stockton只係隊中第3-4名出手的球員, 第一,二選擇一定係malone,hornacek, 而russell係第三,(其實佢既外投出色,而且基本功幾好,有wide open都好大機會中), 而stockton係第四, 但佢d FG%真係好高,近50%係pg黎講係好驚人,而且重要12-13分貢獻, 呢類型pg而家係nbq依然有好多,但打得好差   可以咁講stockton呢類以助功為主既球員,如果打得不出色,好容易淪為3流球員, 像受傷後既mark price,maloney etc
作者: 甘國武    時間: 2006-1-1 12:54 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-12-31 12:27 AM:
....閱讀球賽、上籃時機、空位判斷 等,也是天份吧~
作者: hkcitywong    時間: 2006-1-1 03:32 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-1-1 12:54 PM:

....閱讀球賽、上籃時機、空位判斷 等,也是天份吧~
我反而覺得呢d係憑訓練可以得到,當然天份malone都有,但後天既努力對佢黎講真係好緊要
作者: 阿感    時間: 2006-1-1 03:55 PM

Originally posted by hkcitywong at 2006-1-1 12:25 PM:

係以前既jazz, stockton只係隊...
STOCKTON 的FG%平均超過五成,三分命中率也接近四成,而且心理質素很高,在關鍵時間很多時會以STOCKTON 為第一選擇,記得有年PLAYOFF,STOCKTON在完場前投入一記三分球,把火箭擊敗,到現在還歷歷在目

http://www.nba.com/playerfile/john_stockton/?nav=page
作者: 甘國武    時間: 2006-1-1 06:56 PM

Originally posted by hkcitywong at 2006-1-1 03:32 PM:

我反而覺得呢d係憑訓練可以得到,當然天份malone都有,但後天既努力對佢黎講真係好緊要
咁有咩無得練?速度、彈跳力、準繩度.....全部可以練
其實我覺得 "世上無天才" 呢句野係100%正確的
只是我們沒看到他們的努力....
作者: 打狗棒    時間: 2006-1-1 07:07 PM

Yao
作者: 阿感    時間: 2006-1-1 08:14 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-1-1 06:56 PM:

咁有咩無得練?速度、彈跳力、準繩度.....全部可以練
其實我覺得 "世上無天才" 呢句野係100%正確的
只是我們沒看到他們的努力....
有咩無得練?身高冇得練O羅
其實我就覺得世上確是有天才的存在,天生的天才需要付出的努力真的比一般人少;
其實馬龍也是一個天才,是一個努力型的天才
作者: iMacc    時間: 2006-1-2 02:15 AM

Originally posted by 阿感 at 2006-1-1 08:14 PM:

有咩無得練?身高冇得練O羅
其實...
重有一個努力型天才就係洛文...好記得佐敦都曾經講過...過咗集訓之後佢都會加操...加操之後洛文重會再做多2個鐘頭的力量訓練...洛文同柏賓的防守能力一部份係靠守佐敦得番嚟...但好大部份都係靠努力...唔係洛文點守全盛時期嘅o'neal...過20嘅籃板王真係唔係流架~
作者: adamjacky123    時間: 2006-1-5 09:04 PM

速龍呢= ="好怪吧,,,?
作者: shaqkobe    時間: 2006-1-5 09:07 PM

Originally posted by adamjacky123 at 2006-1-5 21:04:
速龍呢= ="好怪吧,,,?
唔係既。。。唔覺得有咩奇怪。鐘意一隊波有好多原因既。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0